Evropský experimentální tokamak JET se rozloučil fúzním rekordem  
Tokamak Joint European Torus, který 40 let pracoval ve Velké Británii, se rozloučil s fúzním výzkumem ve velkém stylu. V poslední sérii deuterium-tritiových experimentů dosáhl produkce 69 MJ energie, přičemž spotřeboval 0,2 miligramů tritiového paliva. Smutné je, že Evropa teď nemá v provozu srovnatelný fúzní experiment.
Vnitřek JETu při rekordní produkci energie. Kredit: United Kingdom Atomic Energy Authority, EUROfusion.
Vnitřek JETu při rekordní produkci energie. Kredit: United Kingdom Atomic Energy Authority, EUROfusion.

Joint European Torus čili evropský tokamak JET byl významným fúzním experimentem v britském Culham Centre for Fusion Energy. Jeho hlavním cílem bylo otevírat cestu komerční fúzní energetice. Minulý čas je zcela na místě, protože JET po 40 letech extrémní vědy skončil.

 

Fúze v JETu. Kredit: United Kingdom Atomic Energy Authority, EUROfusion.
Fúze v JETu. Kredit: United Kingdom Atomic Energy Authority, EUROfusion.

Závěrečný fúzní experiment typu deuterium-tritium se tam odehrál v říjnu 2023 a úplně poslední experiment s deuteriem v prosinci 2023. JET přitom byl jediným fúzním zařízením v provozu, které dokázalo pracovat s tritiovým palivem. Právě s fúzí deuteria s tritiem za vzniku helia se počítá pro komerční fúzní elektrárny.

 

Je fascinující, že vyřazování JETu z provozu je plánováno minimálně do roku 2040. Je jasné, že fúzní technologie jsou složité a že vlastně zřejmě půjde o adaptaci na jiné typy experimentů, ale stejně, na laika takové termíny působí natolik tragicky, že se přestává divit dnes již extrémním zdržením fúzní energetiky a upřímně řečeno také přichází o důvěru ve šťastný konec v podobě šikovné fúzní elektrárny.

 

Dnes již bývalý experiment JET. Kredit: United Kingdom Atomic Energy Authority, EUROfusion.
Dnes již bývalý experiment JET. Kredit: United Kingdom Atomic Energy Authority, EUROfusion.

Řada expertů přitom vnímá ukončení experimentu JET jako velmi nešťastné. Až do té míry, že když bylo ukončení JETu potvrzeno v říjnu 2023 na konferenci IAEA v Londýně, skupina „Scientists for JET“ spustila petici pro zachování JETu v provozu, zjevně však neúspěšnou.

 

Odpůrci odstavení JETu poukazovali na to, že konec experimentu byl původně naplánován tak, aby na něj víceméně plynně navázal s deuterium-tritiovými experimenty tokamak ITER v jižní Francii. Jenomže ITER má tragické zpoždění. Za současného stavu ITER nespustí experimenty dříve než v roce 2035 a již se mluví o tom, že ani rok 2035 není reálný. Evropský fúzní výzkum se tím pádem po vypnutí JETu dostal do žalostné situace, kdy zřejmě bude nejméně 12 let bez vhodného fúzního experimentu typu ITER. Asi není nutné zdůrazňovat, jaký to bude mít dopad na fúzní výzkum.

 

Abychom ale příliš nepodléhali fúzní úzkosti nebo dokonce fúzní depresi, tokamak JET se rozloučil ve velkém stylu. V závěrečné sérii deuterium-tritiových experimentů (DT3) dosáhl JET nového fúzního rekordu. Vyrobil 69 MJ energie, přičemž spotřeboval pouhých 0,2 miligramů paliva. Vysokou produkci energie udržel konzistentně po dobu 5 sekund. Jde o významný úspěch fúzních technologií. Uvidíme, jak to fúzní výzkum zúročí. Jak už bylo mnohokrát řečeno, fúzní energetika by byla cool, pokud někdy bude existovat.

 

Video: Fusion research facility's final tritium experiments yield new energy record

 

Literatura

Phys.org 8. 2. 2024.

Datum: 10.02.2024
Tisk článku

Související články:

Evropský fúzní reaktor JET     Autor: Karel Červenka (17.01.2017)
V britském Oxfordshire poprvé spustili fúzní experiment MAST Upgrade     Autor: Stanislav Mihulka (30.10.2020)
Čerstvý rekord tokamaku EAST: plazma 70 milionů °C na 17 minut     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2022)
Jak to bylo s nedávným zapálením inerciální fúze?     Autor: Vladimír Wagner (30.01.2022)
Předběhla opravdu australská HB11 ostatní fúzní zařízení?     Autor: Vladimír Wagner (04.04.2022)
Reálný význam současného průlomu v termojaderné fúzi na zařízení NIF     Autor: Vladimír Wagner (17.12.2022)
Fúze protonu s bórem 11 v magneticky udržovaném plazmatu     Autor: Vladimír Wagner (06.03.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz