Čínští geologové ulovili seismického Dračího krále  
Černá labuť přináší zkázu zcela nečekaně. Dračí král, rovněž devastující, naproti tomu může být do jisté míry předpovězen. V ekosystému katastrof komplexních systémů jsou dračí králové monstry, s nimiž lze bojovat. Čínský tým vystopoval dračího krále v podobě silného zemětřesení, které 1. ledna 2024 otřáslo japonským poloostrovem Noto.
Dračí král přichází. Kredit: Liu et al. (2024), Earthquake Research Advances.
Dračí král přichází. Kredit: Liu et al. (2024), Earthquake Research Advances.

Mnozí již určitě slyšeli o černých labutích (Black Swan) Nasima Taleba, extrémně nepravděpodobných, neočekávaných událostech značného rozsahu, které mají ohromný dopad na společnost a v zásadě je není možné předpovědět. Lidé se černých labutí bojí, zlosynové se je snaží přivolat, aby sežehly naši dobu.

 

S černými labutěmi je lepší si nezahrávat. Kredit: Kiril Krastev, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
S černými labutěmi je lepší si nezahrávat. Kredit: Kiril Krastev, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Kromě černých labutí ale existují ještě další metaforická monstra. Šedí nosorožci (Gray Rhino) jsou události s obrovským dopadem, které jsou na rozdíl od černých labutí vysoce pravděpodobné, ale nikdo jim nevěnuje pozornost. Jsou zhmotnělým povzdechem „já vám to říkal…“ A nakonec dračí králové (Dragon King) Didiera Sornetteho, extrémní a rozsáhlé události, vznikající za mimořádných okolností (jako třeba pozitivní zpětná vazba či fázový přechod) v nelineárních a komplexních systémech, které jsou ale při znalosti souvislostí do jisté míry předpověditelné.

 

Sornette a s ním i další se domnívají, že mnohé krize jsou vlastně spíše dračí králové než černé labutě. Pro autora tohoto textu jsou dračí králové sympatičtější, protože nejde o smrtící přízraky jako černé labutě, co se snášejí na lidstvo bez varování, jako nějaká kletba. Dračí králové nabízejí určitý prostor pro lidské úsilí a naději, že se takovou událost povede úspěšně předpovědět.

Logo. Kredit: Institute of Earthquake Forecasting.
Logo. Kredit: Institute of Earthquake Forecasting.

 

Xiangchu Yin z čínského Institute of Earthquake Forecasting v Pekingu a jeho kolegové nedávno detailně zkoumali zemětřesení o síle Mw 7,5 podle momentové škály, které se odehrálo 1. ledna 2024 s epicentrem pod japonským poloostrovem Noto. Pozornost přitom věnovali i starším zemětřesením v této oblasti, zejména roji zemětřesení z listopadu 2020.

 

Badatelé využili sofistikované postupy pro analýzy zemětřesení, včetně metody pro předpověď zemětřesení ve střednědobém výhledu LURR (Load-unload response ratio), jejímž autorem je právě Yin. Dospěli k závěru, že zemětřesení z 1. ledna 2024 na poloostrově Noto vykazuje známky dračího krále. Pro zemětřesení je dračí král obzvlášť šťavnatou metaforou. Takřka není možné si nepředstavovat, jak pod zemí běsní velký drak ve špatné náladě. Výzkum zemětřesení na poloostrově Noto pokračuje a Yin jedním dechem vyzývá k obezřetnosti při interpretacích podobných retrospektivních studií.

 

Video: Nassim Taleb's Theory of Black Swan Events Explained in One Minute

 

Literatura

Phys.org 26. 2. 2024.

Earthquake Research Advances online 29. 1. 2024.

Datum: 01.03.2024
Tisk článku

Související články:

Dávné korály odhalily nejpomalejší zemětřesení. Trvalo 32 let     Autor: Stanislav Mihulka (01.06.2021)
Umělá inteligence DeepMind skvěle předpovídá počasí     Autor: Stanislav Mihulka (04.10.2021)
Podivuhodný analogový počítač předpovídá budoucí jevy díky vlnám na vodě     Autor: Stanislav Mihulka (28.05.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz