Přísně utajovaný dron XQ-67A absolvoval první let  
General Atomics Aeronautical Systems ve spolupráci s vývojáři amerického letectva Air Force Research Laboratory uskutečnili první let doposud utajovaného dronu GA-ASI XQ-67A. Dron je vyvíjený v rámci programu univerzální platformy pro drony LCAAPS a s ním souvisejícího programu OBBS, který spočívá v nasazování velkých počtů levných tryskových dronů.
Premiéra dronu XQ-67A. Kredit: GA-ASI.
Premiéra dronu XQ-67A. Kredit: GA-ASI.

Není tajemstvím, že vývoj klíčových bojových systémů poslední dobou často probíhá pod pokličkou. Mezinárodní atmosféra zhoustla a technologické velmoci rády vynášejí trumfy až ve chvíli, kdy je technologie hotová. V případě nového typu dronu to bývá ve chvíli, kdy dojde na první let.

 

Logo. Kredit: AFRL.
Logo. Kredit: AFRL.

V těchto dnech došlo na první let pozoruhodného amerického dronu GA-ASI XQ-67A, který vyvíjí společnost General Atomics Aeronautical Systems, Inc. ve spolupráci s vývojáři amerického letectva Air Force Research Laboratory (AFRL). Vývoj tohoto dronu se rozběhl poté, co byl jeho design vybrán pro program Off-Board Sensing Station (OBSS). Jak program OBSS, tak i dron XQ-67A až doposud podléhaly přísnému utajení a informací, které byly k mání, bylo jak šafránu.

 

Dron XQ-67A na prvním letu. Kredit: USAF.
Dron XQ-67A na prvním letu. Kredit: USAF.

Program OBSS, podle toho, co je známo, by měl spočívat v nasazení relativně levných bojových tryskových dronů ve velkých počtech. Mělo by jít o drony, jejichž životnost se bude měřit v letech a nikoliv v desetiletích a které budou mít k dispozici jen omezenou údržbu. Jejich hlavní předností bude počet a možnost nasazení do vyloženě sebevražedných misí.

 

 

První let tryskového dronu XQ-67A představuje významný milník v jeho vývoji. Samotný dron je rovněž součástí programu Low-Cost Attritable Aircraft Platform Sharing (LCAAPS). Ten je založený na konceptu univerzální platformy pro vývoj více různých variant levných letounů.

 

Na programu LCAAPS se rovněž společně podílejí společnost GA-ASI a vývojová laboratoř AFRL. O univerzální platformě dronů hovoří zajímavě taxonomickou terminologií jako o „rodu“ (Genus), zatímco jednotlivé varianty dronů jsou „druhy“ (Species). Jak potvrzuje manažer programu OBSS Trenton White, použití univerzální platformy s více variantami má strategický význam. Umožňuje velmi rychlý vývoj, nízké náklady a časté vylepšování dronů.

 

Dron XQ-67A je prvním druhem (Species), který vznikl na platformě programu LCAAPS. Úspěšný první let tohoto dronu představuje zásadní krok směrem k rychlé produkci velkého množství dronů, připravených k bojovému nasazení.

 

Video: Meet the Future of Airpower: XQ-67A

 

Literatura

Defence Blog 1. 3. 2024.

Datum: 02.03.2024
Tisk článku

Související články:

General Atomics představili Gambit, tryskový bojový dron s umělou inteligencí     Autor: Stanislav Mihulka (07.03.2022)
Ostře sledovaný bojový dron Valkyrie poprvé pilotovala umělá inteligence     Autor: Stanislav Mihulka (14.08.2023)
Pozoruhodný letecký raketový dron LongShot míří k letovým testům     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2023)
Kratos odtajnil vyvíjený pokročilý stealth dron Thanatos     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz