Anatomie nesmyslu: Zatmění Slunce, CERN, anglický Antikrist a dárek z Indie  
V pondělí 8. dubna se nad úzkým pruhem Spojených států, od Texasu po Maine, na pár minut zatmí Slunce. Dávné úzkosti se vyvalily v podobě záplavy konspirací, které bez problémů nabalily další spuštění LHC v CERNu, blouznění okultisty horolezce a jednu skulpturu, darovanou s dobrým úmyslem.
Šiva ve víru tance Nataraja, CERN. Kredit: Kenneth Lu, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
Šiva ve víru tance Natarádža, CERN. Kredit: Kenneth Lu, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Jak nedávno napsala psycholožka Darel Cooksonová na platformě The Conversation, oběti konspirací, tedy lidé v alobalových čepičkách, sice věří konspiracím z mnohých důvodů, ale kromě úzkosti, která je dost univerzální, mají také společný sklon k přebujelému intuitivnímu myšlení. Oproti analytickému, vědeckému myšlení, je intuitivní myšlení prakticky nevědomé, jako blesk z čistého nebe. Osvícení. Selský rozum na steroidech.

 

Great North American Eclipse. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.
Great North American Eclipse. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.

Na intuitivním myšlení se zřejmě hodně podílejí emoční okruhy, je velmi rychlé a nejspíš vzniklo pro kritické situace, kdy není čas nad ničím přemýšlet.

Odhadne řešení na základě dřívějších zkušeností, útržků informací a pocitů. Mnozí lidé ho považují za magické a spásné.

 

Pravda ovšem je, že stejně jako heuristické algoritmy, ani intuice není zárukou správné odpovědi. A když se utrhne z řetězu, tak řádí jako kocour na šantě kočičí.

 

Pěkně to ukazují reakce na nadcházející blížící se úplné zatmění Slunce ve Spojených státech „Great North American Eclipse,“ které se odehraje v pondělí 8. dubna. Rozpoutalo úplnou tsunami roztodivných konspirací, které se kroutí jako červi pod kameny faktů. K těm nejvíce podivuhodným patří konspirace, která zahrnuje zítřejší úplné zatmění, slovutný Velký hadronový srážeč v CERNu, bláznivého okultistu horolezce Crowleyho a jeden přátelský dárek z Indie částicovým fyzikům.

 

Intuitivní myšlení se předvádí v celé kráse. Ždímá všechno, co nasosalo během života, včetně všech knih, hospodských řečí a béčkových filmů. Úplné zatmění nastane 8. dubna. V CERNu bohužel moc neměli šťastnou ruku ve výběru termínů a naplánovali na 8. dubna rozjezd experimentů na LHC se srážkami o výsledné energii 6,8 TeV.

 

Omluvou jim budiž, že by je nejspíš v životě nenapadlo, že tvůrci konspiračních blábolů čtou tiskové zprávy CERNu.

 

LHC. Všechny pasti na démony jsou na svých místech. Kredit: Maximilien Brice (CERN), Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.
LHC. Všechny pasti na démony jsou na svých místech. Kredit: Maximilien Brice (CERN), Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

 

V důsledku toho se vyrojily konspirace, podle nichž LHC, který je již dlouho konspirátorům trnem v oku, nějak ďábelsky manipuluje s realitou, což nějak složitě souvisí se zatměním. Aby toho nebylo málo, někdo si všiml, že 8. dubna 1904 jistý anglický okultista, prorok a horolezec Crowley, jemuž se již v mládí říkalo Antikrist, během líbánek v egyptské Káhiře uslyšel přízračný hlas Aiwass, který inspiroval jeho tvorbu a kterého Crowley považoval za Lucifera. Konspirační intuice okamžitě odhalila, že CERN slouží Satanovi a že chce kontaktovat Aiwasse.

 

Nemá žádný smysl argumentovat, že urychlování částic se zatměním nijak nesouvisí: Je to tak zjevné, že to ihned vyvolá podezření, že na tom opravdu něco je, když si někdo dá práci to vyvracet. Intuitivní myšlení totiž není vědecké, nevyžaduje falzifikovatelnost a argumenty po něm stékají jako jogurt po opevnění středověkého hradu.

 

Pro vzdělance, kteří by cítili potřebu o tomhle nějak věcně argumentovat, by mohla být velmi užitečným pomocníkem Hitchensova břitva (Hitchens's razor). To je takové zlé dvojče Occamovy břitvy, které se inspirovalo u právnického principu presumpce neviny. V podstatě říká, že důkazní břemeno leží na tom, kdo něco tvrdí, nikoliv na jeho oponentech či posluchačích. Nebo, řečeno bez příkras, co je tvrzeno bez důkazů, lze taky bez důkazů smést ze stolu. Věda si tímto vyhrazuje právo nehádat se s blázny.

 

Pro konspirátory je ovšem jasným důkazem dvoumetrová skulptura indického božstva Šivy v tanci Natarádža, která stojí v CERNu a je opravdu tak trochu roztomile démonická. Kdo má takové sochy, musí přece manipulovat s vesmírem. Koneckonců, dle některých interpretací má Šiva při tomto tanci ničit vesmír. Podle jiných představuje svět, takový jaký je, se všemi změnami, vznikáním a zanikáním. Vyberte si. Ve skutečnosti jde o přátelský dar indické vlády z roku 2004, který vybrali jako metaforu „kosmického tance subatomárních částic.“ Ďábelských 100 let po halucinaci hlasu Aiwass. A tak je to u konspirací se vším.

 

Video: Flyover North America for the Total Solar Eclipse of April 8, 2024

 

Literatura

ILF Science 5. 4. 2024.

The Conversation 20. 3. 2024.

Accelerator Report 28. 3. 2024.

Datum: 08.04.2024
Tisk článku

Související články:

Proč jsme tak hladoví po konspiračních teoriích?     Autor: Stanislav Mihulka (23.12.2014)
Ziku šíří Fantomas! Historie jednoho internetového výmyslu     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2016)
Milovníci konspiračních teorií mají sklony být lumpové a podvodníci     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)
Jaký je světonázor konspirátorů, podle rozsáhlé analýzy textů?     Autor: Stanislav Mihulka (04.11.2022)
Oblíbený projekt HAARP provokuje konspirátory světélkováním oblohy     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2023)



Diskuze:

Problém je s extrémy

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-09 18:40:09

Na začátek ujasnění pojmů. Autor 11x špatně užil slovo konspirace (konspirátor, konspirační). Přesným ekvivalentem slova konspirace je spiknutí, konspirátor je pak spiklenec neboli člověk, který se spiknutí účastní. Pokud chce být pan Mihulka věcně správný, měl by používat výrazy konspirační teorie / konspirační teoretik.

Dále se ve společnosti rozšířil vážný nešvar, že se "konspirační teoretik" nadužívá jako hanlivá nálepka. Přitom tvrzení, že nikdy za ničím ve 20. století nestálo tajná konspirace, lze spolehlivě vyvrátit díky faktu, že starší konspirační operace, které v minulosti prováděla např. CIA, už byly odtajněné (rusáci svoje akce neodtajňují prakticky vůbec). Otázka tedy nezní, jestli se konspirace dějí. To je prakticky jistota. Leda že by se s nimi nedávno přestalo. Diskusi lze vést pouze o tom, v jakém rozsahu se dějí a v jakých konkrétních případech o konspiraci šlo a kde nikoliv.

Problém je, že se vypichují příklady extrémních pošuků věřících na plochou Zemi nebo Šivu v LHC k vytváření negativní nálepky "konspirační teoretik". Pomocí této nálepky jsou pak označováni i lidé, kteří mají byť jen pochybnost nad oficiálně šířenými informacemi.* To je stejný faul jako medializovat z nějaké etnické skupiny pár kriminálníků a následně tvrdit, že sklon ke kriminalitě mají v té skupině všichni.
Medializace extrémních pošuků naopak pomáhá, pokud už k nějakému spiknutí dojde a je to podezřele okaté, aby veřejnost netlačila na prošetření, protože se každý bojí negativní nálepky konspiračního teoretika. A nebo se ti onálepkovaní uzavřou do svojí sociální bubliny a prohlubuje se polarizace společnosti namísto vyvážené diskuse.

*Příkladem z poslední doby budiž pochybnost o tom, co by rusáci získali odpálením plynovodu, který z poloviny sami vlastnili a kterým už beztak žádný plyn netekl. Kdo ji na začátku vyslovil, byl onálepkován jako konspirační teoretik nebo rovnou proruský troll. Přitom na pochybnosti není nic iracionálního ani nevědeckého. Nakonec se to vyšetřilo a výsledek skončil v utajení.

Prakticky jediné, na čem bych se asi s panem Mihulkou shodnul, že když člověk na něco nemá důkazy, neměl by to prezentovat jako fakt, nýbrž jako svůj názor, dojem či jako zkoumanou variantu.

Odpovědět


Re: Problém je s extrémy

Jirka Naxera,2024-04-09 20:58:08

Tesat do kamene.
Nebo ta konspiracni teorie o Covidu a BOZP na cinsky zpusob v Luhanu, ktera se nakonec ukazala jako nejpravdepodobnejsi (spolu s prirozenou mutaci, shodou okolnosti shodnou s predmetem vyzkumu tamtez) a s dovetkem, ze pro potreby soudu to stejne nepujde prokazat zahrala do ztracena. Pritom kolik uctu na Fajsbucku bylo byt jen pro naznaky zabanovano, ze...

Druhy komentar - ja kdybych byl superzloun, a kul nejake pikle proti svetu, tak vypustit nekolik desitek naprosto nesmyslnych konspiracnich teorii do sveta (klidne vcetne jedne, ktera zcela pravdive popisuje to, co delam) je asi nejlepsi zpusob, jak realne okolo sebe zamest vsechny stopy. A neverim, ze by si toho nejaky skucetny enemak nevsimnul, a uz to davno neudelal. :) Pohled kolem mi rika, ze ano.

A v neposledni rade, ted, kdyz uz se to smi, tak na Twitteru je takovym folklorem se bavit nad silnou casovou korelaci mezi ruznymi jevy, jako treba mrtvym ufounem v Mexiku, tamhle nejakym nesmyslnym pozorovanim svetel apod. a prus*ry tamni vladnouci Demokraticke strany, o kterych by bylo vyhodnejsi, kdyby se rychle zacalo mluvit o necem jinem. ;-) *1)
https://www.cbsnews.com/news/mexico-ufo-researcher-shows-purported-non-human-being-bodies-to-congress/

1) Druhe, prirozenejsi vysvetleni bez konspirace by bylo to, ze vladnouci Demokrate maji tolik prusvihu, ze ac vybereme zcela nahodne jakykoli cas, vzdy se v te dobe najde nejaky maler, ktery by bylo dobre zakecat. Podobnost s nasi politickou scenou (bez ohledu na to, kdo je aktualne u moci), je zcela jiste take jen nahodna ;-)


Pro zvedave - samozrejme se to za 14 dni vysvetlilo prirozene (jestli si pamatuju, milej ufoun byl upecenej z testa)

Odpovědět


Re: Re: Problém je s extrémy

Pavel Kaňkovský,2024-04-11 02:49:27

Asi jste měl na mysli Wuhan (česky foneticky Wu-chan).

Váš popis toho, co má nejpravděpodobnější teorie o původu COVIDu, shledávám poněkud nepřehledným (ale možná je to jen pozdní hodinou). To "spolu s přirozenou mutací" znamená, že došlo ke kombinaci obojího tj. nehodě v labu(?), při které došlo k přenosu "přirozeného" viru? Ale to snad ani nemůže být konspirační teorie, chybí tam to spiknutí. Nebo to měla být alterativa té první hypotézy? Ale pak v každé hypotéze nejméně půlka chybí: v první chybí informace, zda a případně jak bylo s virem uměle manipulováno, v druhé zase to, jak a kde došlo k přenosu na člověka.

PS: Slovo "enemák" asi má být odvozeno od "enemy", ale mne to tedy mnohem víc evokuje "enema". ;)

Odpovědět


Re: Re: Re: Problém je s extrémy

Jirka Naxera,2024-04-11 11:00:18

Uz blbnu, viz datum a cas prispevku ;-)

Ne, kombinace urcite ne, spise jako alternativni hypotezy,mezi kterymi pujde ted velmi tezko rozlisit (pokud si vzpominam, tak na zacatku se zadne nezavisle vysetrovani nekonalo zejmena z duvodu Cinskeho nezajmu, a pak to bylo ostre politicke tema (a protoze o tom mluvil Trump, tak to prece muselo byt z rozkazu Strany spatne ne?).

Tady je to docela pekne shrnute, co se vi, a hlavne co se nevi. https://www.dni.gov/files/ODNI/documents/assessments/Report-on-Potential-Links-Between-the-Wuhan-Institute-of-Virology-and-the-Origins-of-COVID-19-20230623.pdf

ad PS - ale ne... :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Problém je s extrémy

Pavel Kaňkovský,2024-04-11 22:37:14

Ten dokument ODNI znám, asi je to pohříchu maximum, co se běžný smrtelník může dozvědět.
To, že čínští soudruzi chtěli něco zamést pod koberec, je celkem jasné. Ale není jasné, co to bylo. Mám pocit, že jsem před časem někde četl dokonce celkem přesvědčivou argumentaci, že průšvih v laboratoři by pro ně mohl být politicky přijatelnější (můžou to prohlásit za selhání jednotlive a najít nějakého obětního beránka), než průšvih na tržišti (omezování toho, s čím a jak se tam smí obchodovat by bylo nepopulární).
Ale všimněte si, že v dokumentu se píše, že celkem panuje shoda na tím, že virus nebyl upraven a nejspíš ani vyšlechtěn a už vůbec ne jako biologická zbraň, což zrovna byla jedna z oblíbených tvrzení, která byla "naznačována" na FB a jinde. A zmíněný The Donald zase naznačoval, že virus mohl být vypuštěn úmyslně. Doslova prý řekl toto: “Whether they made a mistake or whether it started off as a mistake and then they made another one, or did somebody do something on purpose.”

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Problém je s extrémy

Jirka Naxera,2024-04-12 21:37:43

Jiste, puvodni Covid nemel typicke vlastnosti, ktere by clovek od biologicke zbrane cekal, takze umyslne vypusteni i bez dostatku hodnovernych blizsich informaci muzeme (dnes, kdy uz o nem vime hodne) v klidu vyloucit jako nesmysl.

S tou ne-upravou, no v dalsi casti je zase zminka, ze zrovna u toho viru je tezke odlisit cilenou mutaci, takze je to takove otevrene. K tomu to, ze v Wuhanu k GoF vyzkumu na koronavirech opravdu v minulosti dochazelo se myslim take prokazalo, stejne tak ze tam byly osobni zajmy/konflikt zajmu konkretnich lidi, aby se na to neupozornovalo.
Stejne tak asi vsichni, kdo tu jsme starsi nez hned po skole, budeme mit velmi podobny cynicky pohled na dodrzovani predpisu v praxi, zvlast kdyz (na rozdil od Eboly treba) "o nic nejde".

Samozrejme to neni zadny dukaz, ale ciste Bayesiansky (jinak se na to asi neda divat) vychazi verze uniku jako velmi uveritelna.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Problém je s extrémy

Pavel Kaňkovský,2024-04-14 12:47:25

Ano, souhlasím, že verze s únikem je uvěřitelná, možná i velmi uvěřitelná, i když imho ne nutně velmi pravděpodobná či nejpravděpodobnější.
Ovšem je dost pochybné, zda to nějak legitimizuje či potvrzuje ty konspirační teorie.
Za prvé je podstatnou složkou konspirační teorii je předpoklad nějakého úmyslu, obvykle je to úmysl zlý, a spiknutí za dosažením toho úmyslu. Asi sám nevěříte tomu, že virus SARS-CoV-2 byl vytvořen a/nebo vypuštěn s úmyslem vyvolat "plandemii". Jsem ochoten věřit, že mohl nastat nějaký průšvih a různí lidé pak velmi pravděpodobně jednali v úmyslu zamést šlendrián, který k tomu průšvihu vedl, a svou roli v něm pod koberec (a ve výsledku tím mohli ten průšvih ještě zhoršit), ale to už je něco jiného.
Za druhé nelze konspirační teorie oddělit od "konspirační epistemologie": Pokud by nějaká informace mohla svědčit pro sebemenší detail konspirační teorie, tak je to pro konspiracionistu důkaz, že spiknutí existuje. A cokoli, co by naopak mohlo svědčit proti (i ve formě absence něčeho, co by svědčilo pro), naopak dokazuje, že je spiknutí tak mocné, že dokáže informace zatajovat a falšovat. V tomto smyslu je konspirační teorie nutně zcestná a to i v krajně nepravděpodobném případě, kdy by její faktická tvrzení byla kompletně pravdivá (něco jako ty stojící hodiny, co mohou někdy ukazovat správný čas).

Odpovědět


Re: Problém je s extrémy

F M,2024-04-09 22:05:40

Také souhlasím, úzce to souvisí s tou AI a diskusí u ní.
Mě tam víc vadí to snižování intuitivního myšlení, osobně si myslím, že drtivá, jestli ne všechny, složitější úvahy se bez něj neodejdou. Protože tam začíná být těch možností tolik, že není reálné počítat se všemi, tedy nejen v nějakém rozumném čase, ale i za celý život. Naopak logická část myšlení podle mě funguje spíš "jen" jako směrovač a posuzovač. I když si to asi ani neuvědomujeme, protože těch intuitivních mikroskoků je strašně moc, a všimneme si jen těch větších (správných), především však těch mylných ad ten článek.
U toho plynovodu mě hned napadlo několik možností proč by to udělat mohlo, nebudu rozvádět, ale vnitropolitické, přesto se z reakcí v médiích dalo usoudit, že to nebylo ono. V současnosti, si myslím, že je absolutně oprávněné předpokládat, že to Rusko nebylo, protože pokud by pro to byly alespoň nějaké náznaky, tak by si to vyšetřovatelé nenechali pro sebe. Což může trochu vypadat jako konspirační teorie, určitě by to ní spousta lidí označila, ale naopak je to (tedy snad) racionální a logické posouzení situace. Samozřejmě to není žádná jistota, ale myslím, že to s ní již hraničí, tedy se stávajícím informacemi.
Kouknul jsem pár minut co mi na ta hesla z článku najde Google a měl jsem pocit, že se ti lidé spíš exhibují, než že by tomu věřili, ale je možné za nimi stojí větší přesvědčenější základna.

Odpovědět


Re: Re: Problém je s extrémy

D@1imi1 Hrušk@,2024-04-10 00:07:34

S tou intuicí naprostý souhlas. Já jsem se do této diskuse ani nechtěl pouštět, ono by bylo napřed nutné jasně definovat, co se v rámci tohoto článku myslí výrazem "intuice". V psychologii pojem intuice zavedl Jung a způsob, jakým se s tím pojmem pracuje v tomto článku, je oproti Jungovi posunutý. Jung byl přesvědčený, že u každého člověka převažuje buď intuitivní vnímíní (N) nebo smyslové vnímání (S). Nedával intuici do protikladu analytickému myšlení, ale smyslovému vnímání. Analytické myšlení (doslovně: "usuzování rozumem" -T) dával do protikladu usuzování cítěním (F).

Rozdíl mezi lidmi se silnou preferencí N vs. S lze hodně zjednodušeně znázornit na dvou lidech, které postavíte na kraj lesa. "S" vnímá jen strom, který má právě před sebou, zato velmi detailně. "N" vidí před sebou les, ale stromu před sebou si nevšímá.
Obě dvě preference mají svoje přednosti i úskalí. Intuitivové mají výbornou schopnost chápat obecné souvislosti, ale přehlížejí praktické detaily. Zároveň se intuitivové nezdráhají nekonvenčních myšlenek, což je dvojsečné - někdy to vede k průlomům a inovacím, jindy to vede k bludům, když hledají hlubší souvislosti i tam, kde nejsou.
"S" naopak bývají praktičtější v běžných situacích, ale mívají problém vidět věci v širším rámci. A cítí se bezpečněji, když intelektuálně nevybočují z většiny, i kdyby se většina mýlila.

Označovat intuici za nevědecký element je až absurdní vzhledem k tomu, že většina slavných fyziků a chemiků 19. a 20. století byli právě lidé s převahou "N", ačkoliv v celkové populaci je intuitivů naopak menšina.

Odpovědět


Re: Re: Re: Problém je s extrémy

F M,2024-04-10 21:41:26

Já bych tam k těm rozumným nebo pocitovým uvažováním klidně přidal i to intuitivní. Ale pokud se o to zajímáte, tak jste již určitě četl mnoho různých způsobů jak na to nahlížet od hlav mnohem moudřejších.
To směrodatné proč reaguji, na tyto věci se téměř nikdy nelze dívat černobíle, ostře ohraničeně. Většinou , možná vždy, jsou to jen berličky, které nám umožňují se s tím nějak popasovat. Ono tam toho bude ještě víc, různé zapojení u různých úkolů u různých lidí a i to pokračování k tomu rozhodnutí, které jediné můžeme posoudit u někoho jiného než u sebe. Máte pravdu raději to moc nepitvat, bylo by toho strašně moc.

Odpovědět


Re: Problém je s extrémy

Marcel Brokát,2024-04-10 05:13:52

Nálepkování bylo přeci vždy, a dnes díky informačnímu propojení kvete, nástrojem manipulace. Případně další oblíbená technika - vypustit obranný informační kouř, tj. zahltit prostor několika různými, ideálně trochu extrémními informačními sadami. Takovými aby to způsobilo mírný šok z absurdity.
Překvapující je to vždy pro člověka, který má třeba i mírně optimistické (někdo říká naivní nebo romantické) pohledy na svět / lidskou společnost. Osobně si myslím, že normální jedinec bude mít vždy trochu takový pohled, protože by se jinak zbláznil. Takže z toho vyplývá - pokud to tedy platí - smutná věc - vždy budou šokující zprávy, vždy se bude používat nálepkování a vždy se budou toto používat k manipulaci. Obranou je podle mne jedině cesta správného vzdělávání dětí... Krátká vsuvka - ono to nálepkování je prorostlé všude od mala: Kdo nezažil ve škole paní učitelky, které říkaly - tak děti pozor, teď se začneme učit počítat s VELKÝMI čísly. Ideálně to pokračovalo - ne každý to pochopí hned, tak dávejte pozor. Jsou to OPRAVDU velká čísla, ale nebojte se to zvládneme. Namísto toho aby se učila pouze technika počítání bez nálepky (a strachu) že je to něco extra extra složitého...

Odpovědět

Koncept reality

Mikulas Alexík,2024-04-09 17:28:30

Veda a viera.

Existuje zopár prednášok k tejto téme od Erwina Schrodingera. Aj knižne vydaných niekoľko prednášok na tému "Mind and Matter." Kľúčová je prednáška "Princíp objektivácie". Za akú cenu "západná veda" formulovala "hypotézu reálneho sveta okolo nás"? Zaujímavé čítanie.

Pripomeniem aj komentár od Stephen Hawkins" v knihe "The Great Designe" (S. W. Hawkins, L. Mlodinov, 2010), v SR "Veľký plán", 2011.
Odcitujem: "Tieto príklady nás privádzajú k záveru, ktorý bude v tejto knihe dôležitý": Neexistuje žiadny koncept reality nezávislý od predstavy alebo teórie. Namiesto toho prijmeme pohľad, ktorý nazveme modelovo závislý realizmus: myšlienka, že fyzikálna teória alebo obraz sveta je model (vo všeobecnosti matematického charakteru) a sústava zákonov, ktoré spájajú časti modelu s pozorovaniami. To poskytuje rámec, v ktorom sa dá interpretovať moderná veda."

Ukončím tým čo píše Schrodinger na záver spomenutej prednášky: "Sú to tie isté prvky, ktoré tvoria moje vedomie a svet........ Svet je mi daný iba jedenkrát, nie je jeden existujúc i a jeden vnímaný. Subjekt a objekt sú jedno. Nedá sa povedať, že by sa bariéra medzi nimi prelomila ako výsledok posledných poznatkov vo fyzikálnych vedách, pretože táto bariéra neexistuje".

Poukazujem na skutočnosť, že v rámci subjektívnej rozľahlosti vnímania a štruktúry vlastného poznania každý diskutujúci ma svoju integrálnu pravdu (ak poctivo diskutuje a nie je "šmejd"). Avšak v politike a obchode sa práve ta "nepoctivosť", snaha "zámerne oklamať", príliš rozšírila.

Odpovědět

Half-life

F M,2024-04-08 12:16:21

Není nad to když vědci omylem otvírají portály k nepřátelským emzákům. Velká Pravda zní: Za všechno můžou počítačové hry.
Škoda, že není apríl, pokud by tento článek byl jen humorný četlo by se to mnohem lépe.

Odpovědět

Ne vsechno je nesmysl

Jirka Naxera,2024-04-08 11:59:09

Tak ono zatmeni muze byt i realnou hrozbou.
Z celkem hodnovernych zdroju blizkych IDF jsem pred cca tydnem slysel velmi realnou obavu na kterou se pripravuji, ze konkretni islamisticke skupiny mohou planovat velky utok prave na "eclipse of Western Satan".

Takze pozor, at s vanickou (zatmeni neovlivnuje fyzikalni deje vice nez malo) nevylijeme i dite (zatmeni muze ovlivnit i vyznamne geopoliticke hrace, zvlaste kdyz se jedna o magory). No uvidime, jak to dopadne.

Odpovědět

"intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Eva M,2024-04-08 08:40:15

pouze na okraj: nevím, jak přesně vnímají tzv. konspirátoři symboliku zatmění slunce - ovšem symbolicky jsou vnímány i jiné (přírodní) úkazy + data; patrně neexistuje lidská kultura, kde by se toto nevyskytovalo.......... nebýt "doba" poněkud problematická, lze předpokládat, že symbolika "zatmění jako hrozby" by se asi tolik neuchytila.


:) pokud jde o "intuitivní myšlení" v protikladu k "analytickému vědeckému" - zde jsme u zajímavé otázky, jak vlastně myšlení funguje - :) moožná většina objevů je intuitivních a domnívám se, že žádný vědec by se své intuice zbavit nechtěl (od Bedřicha Hrozného... až po...)


Co v poslední době intuitivně napadlo mne: nemohlo by k jakési nedůvěře mezi "laiky" a "vědci" vést zjevné překrývání role vědce a lobbisty?

Odpovědět


Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-08 12:02:25

Ano, mate pravdu a mohlo. Nic nenapachalo tolik skody, jako "verte vede" coby argument, tlacici nejakou ideologii, nebo komercni zajem, zvlaste kdyz se presentovane pravdy ukazaly byti ponekud ne tak uplne pravdive.
Viz Covid, viz klimaticke straseni.

Odpovědět


Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Pavel Kaňkovský,2024-04-09 00:38:31

Kdyby lidi jen přestali věřit, tak by to nebylo tak hrozné.
Ale v mnoha případech se to přepólovalo na víru v něco opačného, i kdyby by ten opak byla naprostá kravina.
A aby to bylo ještě horší, tak u nezanedbatelné podmnožiny je na místě otázka, zda nejdřív byly pochybnosti a teprve pak jiný názor, nebo zda spíš na začátku byl nějaký světonázor a pochybnosti jsou spíš vítaná racionalizace odmítnutí toho, co by mohlo onen světonázor podkopávat... :/

Odpovědět


Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-09 03:05:16

Mate pravdu, spousta "neduvera ve vystupy" se zmenila nejen "neduvera k cemukoli vedecky podlozenemu", ale jak pisete, v "duvera k pravemu opaku". V podobnych diskusich celkem trpim, protoze to velmi rychle skonci tak, ze se stanu enemakem obou stran. ;-)

Na druhou stranu, z pohledu spolecenskeho nemyslim, ze je to uplne spatne, i kdyz pri poslouchani vetsiny obou stran trpim.
Vezmete takovy Gretenismus (asi vsichni vime, co tim myslim), je to obrovske nebezpeci pro budoucnost civilizace. Nicmene proti podobnym fanatikum nelze bojovat strizlivymi fakty, na stranu druhou je sance, ze vzrustajici pocet fanatiku opacneho smeru (a na rozdil od nich vetsinou ekonomicky cinnych) dokaze zvratit soucasne silenstvi, a vratit rovnovahu do stavu, kdy pujde racionalne resit podstatne otazky. Jako treba energetiku, klima, krajinu.

Ja vim, vytloukani klinu klinem, ale spolecnost nikdy nejednala racionalne, a vime moc dobre, ze politici maji ve zvyku naslouchat nejhlasitejsi a nejagresivnejsi mensine.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Eva M,2024-04-09 07:47:17

ja pane Naxero trpim vic temi manipulativnimi technikami vyuzivanymi k lobbingu na strane "vedcu" - holt jsem produkt romantizujici detske literatury z minuleho a predminuleho stoleti, Troska, verneovky a tak, "veda" a "vedec" vzdy v pozitivnim svetle....

v beznem zivote aktualne v pribuzenstvu 1 slecna, co na zaklade "spolecenskeho klimatu" usoudila, ze stridava podkozni aplikace kys. hyaluronove a hyaluronidasy je v pohode - konecne aplikujici jsou lekari, a 1 mlady muz, kteremu pri potizich placeny tzv, optometrista s papiry bc z lek. fakulty a s pracovistem plnym nejmodernejsi hw a sw techniky nameril cosi, co lekarska pracoviste nezjistila, a k tomu radobyvedecke kecy, ktere ovsem na papir nehodil (vubec - standardni dokumentaci neobdrzel...), a rovnez zretelne prvky manipulativniho jednani; opakovana mereni jinde u optometristu vysla nekdy stejne, nekdy vyrazne jinak..... zase, jen ilustrace "ze zivota", totiz jeho omezene vysece, preberte si to jak chcete, ;-) pri Vasi inteligenci, intelektualni poctivosti atd. - je to samozrejme bezvyznamna zkusenost jednotlivce, pokud jsem si to cele nevymyslela, atd.


... takze pokud napr. ten dr Jarolimek, ktery pecuje o schizofreniky, uvedl, ze marihuana je problematicka, verim mu spis nez panu Voborilovi, a to i vzhledem k urcitym faktorum budicim neduveru, pokud jde o vystupovani p. Voborila - pokud jde o damage control, jde taky trochu o to, kde se vzala ta damage - to Vy ovsem vite....

no a pokud jde o lobbing na tomto webu - zkuste jen rict, ze za stavajici mezinarodni situace+vyplyvajicich nejistot vam prijde prijimat takovy zavazek nyni jako blbost .................

pokud jde o AI, vubec neni jiste, jak se bude vyvijet mysleni generace s AI za zadeli....

asi tak nejak.

;-) timto se loucim a preji pritomnemu sboru lobbistu prijemnou zabavu v souzvuku a vzajemne chvale, coz se jevi byt skutecnym ucelem tohoto webu - inu proc ne, tak to chodi ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-09 21:18:26

A prave o tom ruzne obory jsou. Pokud byste dala treba na spickoveho mikrobiologa, tak nevylezete ven jinak, nez v atombordelu, a vzduch na dychani ziskavate z kyslikovych bomb urcenych pro analyzu.
A kdybyste pro zmenu dala na nektereho imunologa, tak pro zmenu byste se venku valela na zemi v blizkem parciku, protoze nedostatek patogenu zcela prokazatelne vede k tezkym autoimunitnim chorobam.

Nebo dopravni expert se zamerenim na nehody by Vam rekl, ze maximalni bezpecna rychlost auta je 5km/h, protoze kdyz mate smulu, i v velmi male rychlosti muzete prijit k vaznemu zraneni.

A presne proto ani jeden, ani druhy, ac spicky ve svych oborech, nejsou nejvhodnejsimi kandidati na definovani zdraveho zivotniho stylu (a uz vubec ne na definovani zakazu a law enforcementu). 5km/h je padle na hlavu, lidi by to stejne nedodrzovali, a kdyz zacnete za prekroceni rychlosti lidi strilet, tak Vam stejne vzroste pocet mrtvych na silnicich mnohem vice, nez kdyby tam zadne omezeni nebylo. ;-)

To same s tema drogama. Ano, deti je treba chranit, tam souhlas. Ale u dospelych, opravdu chcete "chranit" hrozbou (obrazne) zastrelenim pred necim, kde je treba jen male zvyseni rizika nejake nemoci?

Zrovna u te schizofrenie, Prestoze se vi prakticky od zacatku, ze se jedna o zvysenou dopaminergni aktivitu, pricina je i pres dekady vyzkumu stale celkem neznama, je tam velke mnozstvi nejistot (nemusite byt na psychiatrii moc dlouho abyste si nevsimla, ze drtiva vetsina psychotiku jsou silni kuraci - a tusim zrovna loni vysla studie, ktera (pokud ma pravdu) docela menila pohled na celou problematiku, ve smyslu ze abuse substanci muze byt ciste snaha pacientu mirnit priznaky nemoci, coz bylo dlouha leta tabu na neco podobneho byt jen myslet).
O vyuziti halucinogenu pro lecbu deprese a anxiety se toho taky napsalo spousty, vcetne peer reviewed studii...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

F M,2024-04-09 22:30:13

Stejně jako mají spoustu vedlejších následků bylinky tak ji mají i léky a neléčení. Je to potřeba posuzovat co nejobjektivněji a nejindividualizaněji. Konkrétně u těch psychických chorob vede neléčení k sebepoškozování/sebevraždě/agresivitě častěji než u většiny, jenomže to platí i pro ty léky, tam se to krátkodobě často dost zhorší, proto se to řeší dohledem na pacienta, tedy alespoň do nějaké stabilizace. Někdy léky nezabírají. A teď je to teprve potřeba srovnávat s tou travihuanou. Další věc je risk kariéry neodsouzením nehodícího se, nebo ne zcela prokázaného studiemi. Ona problematická jsou i relativně slabá antidepresiva, natož účinnější látky. Ale tam vám kryje záda lékařská komora a farmaceutická lobby.
Zahrňte k tomu neochotu testovat léky dostupné relativně zdarma a spojení obrazu konzumace konopí i dalších s fetováním, mimochodem také dost dezinformační, nebezpečnost alkoholu, cukru, tuků.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Marcel Brokát,2024-04-10 05:35:50

Ad antidepresiva SSRI - to vypadá na pěknou komedii. Lze dohledat, že doktor, který tu hypotézu vyslovil (ono totiž zůstalo až do teď pouze u hypotézy), ji zcela odvolal. Ono to snad nemá ani biologické opodstatnění na úrovni receptorů - detaily neznám, jen jsem to někde na lék. fak zaslechl...
USA uzákonily - kdysi, lze někde dohledat - že FDA může přijímat sponzorské dary od soukromých subjektů. Před tím nesměla. Kdo najde osobní odvahu aby si utvořil světonázor a vytvoří časovou osu s označením okamžiku velkého rozkvětu farmafirem v USA?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-10 13:33:20

ad SSRI Ale melo to objasneni, uz poradne davno (nekdy kolem 1993 to rozepisoval doc. Vinar).

Ta hypoteza za depresi je primarne precitlivelost na serotoninovych receptorech, (slovy elektrotechnika: v synapticke sterbine je malo signalu a proto receptor je prilis citlivy a prijima prilis sumu), takze metody lecby vedou k zvyseni dostupnosti a tim pres mechanismus neuroplasticity snizeni citlivosti.

Ty cesty jsou dve, jednak zablokovat enzymy, ktere ten neurotransmitter rozkladaji - to je kategorie leciv IMAO (inhibitory monoaminooxidazy), a pak protoze vetsina neurotransmiteru je po pouziti vychytana ze synapticke sterbiny a zrecyklovana, tak zablokovat proces zpetneho vychytavani, cimz se opet zvysi jejich dostupnost (tehdy to byly tricyklicka thymoleptika prvni generace).
Oboje cesty jsou ponekud drsne, se spoustou vedlejsich ucinku (a v kombinaci dokazou pacienta rychle zabit, uz nevim na co, ale patrne serotoninovy syndrom), coz prameni z toho, ze ovlivnuji tech receptoru mnohem vic.

SSRI byl uz v te dobe upgrade, mechanismus stejny, jen to pusobi selektivne na serotoninove receptory a zadne jine, takze vedlejsich priznaku ubylo.

Uz v te dobe byly alternativni nazory, ze nejde jen o serotonin, ale spis vyvazenost mezi serotoninem a tusim ze noradrenalinem, a nektere atypicke leky pusobi prave na to.

Dluzno podotknout, ze pred par lety jsem (na nevim jestli puvodnim Slate Star Codex, nebo nasledniku Astral Codex Ten) jsem cetl o studii, ze vlastne SSRI funguji zhruba na urovni placeba, dalsi vec je, ze kazda deprese je jina a lecba v podstate (po pokusu s SSRI coby lekem prvni volby) spociva v hledani neceho, co pacientovi pomuze...

A posledni, do toho receptoroveho popisu by zapadla i soucasna, podle vseho ucinna, lecba halucinogeny. Co maji spolecneho, ze v mozku zpusobuji (nejen) serotoninovou bouri, v pripade lsd/meskalinu/psilocibinu primo, v pripade disociativ ((es)ketamin, dextromethorphan) neprimo pres inhibici NMDA systemu, ktery pro zmenu serotonin/acetylcholin/dopamin inhibuje, takze, opet, se uvolni velke mnozstvi neurotransmiteru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Martin Novák2,2024-04-10 20:44:05

V Holandsku teď (poprvé) použijí na depresi euthanázii. Tomu říkám léčba se stoprocentní účinností.
Na všechno...
Permanentně...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-10 22:04:13

Doufam, ze za to nedostanu ban, ale napisu to same, co jsem napsal uz na Twitteru.
Dr. Mengele, a ostatne i sam Adolf Hitler patrne maji nekde v kolti v pekle po 80 jiste velkou radost, ze se nasli jejich pokracovatele. :-( I kdyz s prihlednutim k Cass reportu (slabsim zaludkum nedoporucuji radsi cist, a uz vubec ne pred spanim), opravdu jsme se coby lidstvo neposunuli v lekarske etice dal, nez do stredoveku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-10 22:04:37

*po 80 letech

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

F M,2024-04-10 22:28:40

Tak SSRI nějak fungují a nebude to jen placebo efekt, ale můžou být jako placebo použity(?). Ty léky prokazatelně náladu a chování většiny pacientů ovlivní (i ty anxiety), jak píšete je to různé a může to být vůbec, nebo i nežádoucím způsobem. Další věc je, když se již pacient k psychiatrům dostaví, tak u těchto poruch může léčit již ta změna a naděje. A i proto může být lepší dát prvně ten relativně nejmíň škodlivý lék. Pak jako u všech léků je to balancování nežádoucích a žádoucích efektů.
Další věc budou vážnější příčiny, myšleno nezpůsobené relativně krátkým stresem, ať již dlouholetý stres, vrozené disbalance, úrazy, otravy (i ty drogy), infekce i mimo CNS, kdy ten mozek nemusí reagovat standardně. Nepříjemné je pokud se ty léky musí měnit vícekrát, tam se to zase může nepříjemně vrátit přes tu nedůvěru, ztrátu naděje.
Ony jsou potom účinnější antidepresiva, které "nakopnou" těch neurotransmiterů vícero druhů, jenže tam jsou samozřejmě daleko vážnější následky. A ani ta nemusí zabrat, a ani se nedivím, že někdo s vážnou dlouhodobou depresí potřebuje eutanazii, jen se trochu divím, že je schopen ji chtít/vyžadovat, ale to může být tím, že s ní žije od dětství a je zvyklý/musí nějak fungovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-11 00:43:29

K te eutanazii - ja s tim mam velmi vazny problem. U silne deprese (major depression) je neschopnost mozku prijmout moznost, ze by se stav mohl zlepsit, jednim z velmi castych projevu nemoci. Druhym castym projevem nemoci, je prave touha zabit sebe, oboji je ve znacne mire neprebitelne rozumem.
I kdyby uz zadny jiny duvod neexistoval, porad povazuji takovy stav za v primem rozporu s pozadavkem informovaneho souhlasu, tim spise lekarske etiky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

F M,2024-04-11 15:19:08

Neznám to pozadí a příčinu ani projev té konkrétním deprese, pokud je to nějaký v reálné
době nenapravitelný stav, třeba po úrazu, rakovině, tak bych to neodsuzoval. Popravdě ani nevím jak to probíhá legislativně/lékařsky, předpokládám stoh dokumentace a rozhodnutí soudu a spoustu nepodařených pokusů o léčbu?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-12 21:23:42

Nevim jak Nizozemi, ale MAID v Kanade je vsechno, jen ne jakykoli gatekeeping. Bohuzel ty vtipy na tema "a uvazoval jste o eutanasii?" na urazove pohotovosti spise popisuji velmi smutny stav.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Marcel Brokát,2024-04-11 12:24:38

Ad F M - no nevím, asi ovlivní, otázkou je jakým procesem, nakolik je to farmacií. Něco to asi dělá.
Ale placebo nemusí být rychlým a ani slabým procesem. A už vůbec ne osobně rozpoznatelným. V celém řetězci dotyčného je mnoho autorit, a dotyčnému je mizerně na duši - je náchylný k jakékoliv pomoci. Nebo ukázání směru.
Nic proti placebu, za mne dobře použité placebo je super věc.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

F M,2024-04-11 15:10:01

Proto píši, že to není "jen" placebo efekt, ten bych nesnižoval ani u jiných nemocí, natož u lehčích úzkostí a depresí, tam je již ta podaná ruka dost často velká pomoc. Ty vážnější to je již něco jiného, ale ty lidi většinou člověk běžně nepotká, málo kdo s těžší depresí vůbec vyjde ven, tam může být problém se vůbec najíst.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

F M,2024-04-11 15:44:17

Ještě mě napadlo, že tam může být dost problém s vyplňováním dotazníků, podle kterých se ty klinická kritéria vyhodnocují. Tedy výrazné přeceňování závažnosti při prvním vyplňování pacientem. Potom se ten efekt ssri kryje s ostatními změnami v životě pacienta v následném vyhodnocení, kdy dojde statisticky často k subjektivnímu zlepšení. A proto ten podstatný efekt jen u těch cca 15%, kdy to můžou být "těžší", myšleno neovlivnitelném tou změnou samotnou, i objektivněji lékařem posouditelné případy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Marcel Brokát,2024-04-11 12:15:47

Zajímavé, něco jsem věděl. Zajímavá je vlastně ta informace o působení na úrovni placeba. Ono by to i tak mohlo být. Vlastně to nelze moc odsuzovat, když to pomůže.
Ještě jsem pátral a ony snad dokonce ohledně SSRI a ostatních ani neproběhly řádné studie, testy atd. Díky změně zákonu ohledně soukromých darů pro FDA prošla mizerná dokumentace. Byl by to obrovský byznys, a s malými malými vedlejšími účinky v porovnání s jinými léky. Známá lékárnice říká, že u nich není hodiny aby si někdo nevyzvedával nějaká SSRI... povolení předepsat je má obvodní MUDr... Nebavíme se tady ale o vážných stavech, které patří do úzce odborné péče...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-12 21:21:11

Tady bohuzel narazime na stejny problem, jako na zapade, na neumerne naduzivani. Za me je ale dobre, ze antidepresiva muze predepsat i praktik, zvlaste pri nedostatku specialistu je to lepsi nez nic.
Na stranu druhou, mam dost neprijemny pocit, ze ve nemale casti pripadu tim lekar odstranuje depresi predevsim sam sobe, pacient je taky spokojenej ze "konecne dostal neco silneho" a lekar ma klid.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Pavel Kaňkovský,2024-04-10 21:58:21

Očekávání, že vliv jedněch fanatiků bude vyvážen opačnými fanatiky bych spíš než "vytloukání klínu klínem" nazval "vyhánění čerta ďáblem". YMMV.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-11 00:49:40

Nebo "dva se perou, treti se smeje". Ale v situaci, kdy chovanci ovladli blazinec a chystaji se ho zapalit to muze byt i "tonouci se stebla chyta".

Odpovědět


Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Marcel Brokát,2024-04-10 05:25:27

Ad intuice - za sebe si myslím, že nic takového neexistuje - ve smyslu nadpřirozeného, je to prostě syntetické secvaknutí informací v mozku. Ovšem obrovsky důležité. Já bych bez toho nechtěl být. Podobně něco jako - myslím na někoho, dlouho jsem ho neviděl a on najednou zazvoní u dveří. Tady si taky myslím, že jde o výpočet mozku. A shoda okolností.
Někde jsem dokonce četl analýzu a z toho vyplývající hypotézu, že Einstein měl záblesk své teorie. Vhled. Zkonkretizovaná intuice by se dalo říci? Tomu by odpovídalo, že mu trvalo cca 10 let ten záblesk převést do formalizovaného jazyka matematiky...
Tušení - no podobná věc.

Odpovědět


Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-10 13:42:34

A slo by intuici nazvat nejakou formou heuristiky? Casto velmi slozite problemy jsou celkem jednoduche na overeni konkretniho reseni (nebo alespon na odhad, jestli dane reseni je zjevne spatne), takze klidne bu to zvladl mozek v ramci podvedomych procesu, treba i ve snech (ktere v podstate funguji zpusobem, ze se na jednu hromadu nahazi mraky utrzku z pameti).

A zbytek, overeni jestli opravdu ty dobre vypadajici myslenky jsou konzistentni, to je tech dalsich 10 let prace :)

Odpovědět


Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Marcel Brokát,2024-04-11 09:06:57

Hmmm heuristika... Nevím. To so jsem napsal je pouze můj soukromý závěr. Vidím tam malou potíž pro praktické využití ve smyslu "intuitivního" využití. Asi by člověk musel trénovat nějaké techniky duševní. Pokud jsem tedy pochopil heuristiku jako vědomý proces. Zdá se mi, že stejně i tu heuristiku využíváme při řešení úkolů.
Intuice je forma spíše vědomě nechtěného secvaknutí mi přijde. Možná jsou ty intuitivní závěry v podobě vědomých myšlenek řízeny nějakými autonomními ochrannými procesy mozku.
Ad sny, a využití "intuice" - mám známého, který dlouhé roky dělá východní bojové umění. Jemné směry (jeho vyjádření) posledních asi 20 let a je pravda, že má mnohonásobně víc než běžný člověk vyvinutou schopnost vnímat změny biologie těla u sebe a u jiných lidí, také změny vnějšího prostředí a potravin. Z pohybu, mimik, atd. A správně přiřadit k původu změn. Máme to otestované. On to vědomě prý netrénoval, pouze jak cvičil tak se mu zjemňují schopnosti pozorovací a nějak je analyzuje a syntetizuje. V těch uměních je ústřední myšlenka, to je pravda - všechna ta umění jsou sebeobranná cvičení. Je to intuice nebo heuristika to co dělá?
V každém případě jsem chtěl říci, že nejsem zastáncem myšlenek "shůry", že jsem spíše pro racionální výpočtovou funkci mozku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-11 11:46:57

Prave ze ne, ja tu "heuristiku" beru jako naprosto nevedomy proces, kde jako intuice nebo napad se vedome projevi az tehdy, teprve kdyz projde nejakym "reality checkem". Nevite proc, ale nejak Vas napadne, ze by to mohlo byt nejak takhle.
V podstate podobne intuitivni napady se prevazne stavaji lidem, kteri danemu oboru tak nejak instinktivne rozumi (Einstein, Feynman napr.)

To co popisujete v prostrednim odstavci, no to je z meho pohledu naprosto racionalne popsane v podstate trenovani neuronky jejim pouzivanim. :) Ostatne podobne, jako dobry fyzik ziska nejaky odhad, jak se asi bude i neznamy system chovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Marcel Brokát,2024-04-11 12:36:23

JJ to asi souhlas. Taky si myslím, že za tou intuicí musí být informační zázemí. Jen to ale myslím nebude stačit. Myslím, že ještě je třeba mít položenou otázku, která mě hodně zajímá a na kterou neznám odpověď. Vytvořit jakési pnutí. Přijde mi, že mozek to "nemá rád" :-) a rozjede "výpočty" - a někdy se zadaří. Vlastně vždycky - buď otázka bude zodpovězena "nevím" ("a štve mně to, ale cos tím můžu teď dělat...") nebo záblesk - mimochodem Feynmana žeru :-) - jeho knihy "to snad nemyslíte vážně!" jsou prostě luxus, jeho další geniální kniha je "o povaze fyzikálních zákonů" nebo tak nějak - to bych dal jako povinnou četbu všude :-)...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Jirka Naxera,2024-04-12 21:16:25

To ja taky, Feynmanovy 3 dily fyziky bych klidne dal jako ucebnice fyziky.

Jedina, opravdu jedina vec, ktera mi od nej nesedla, byla v Uzasne teorii svetla a hmoty (nebo jak se jmenuje v cestine) ta vec kolem ciferniku, kde se snazil vyhnout komplexnim cislum v amplitude.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: "intuitivní myšlení" v protikladu s "analytickým vědeckým"

Marcel Brokát,2024-04-15 08:49:54

Aha, to mne minulo, nebo si to dnes již neuvědomuji. Když bude čas, kouknu...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz