V průlomovém testu letěla společně čtveřice poloautonomních střel LRASM  
Protilodní podzvuková stealth raketa AGM-158C LRASM je ve službě od roku 2018. Zároveň je ale stále ve vývoji, hlavně pokud jde o její autonomní a týmové schopnosti. Nedávný a úspěšný test 12th Integrated Test Event (ITE-12) poprvé předvedl, jak tyto střely operují v týmu.
Čtyři LRASM najednou. Kredit: Lockheed Martin.
Čtyři LRASM najednou. Kredit: Lockheed Martin.

Legendární americká agentura vojenských vývojářů DARPA ve spolupráci se společností Lockheed Martinn v letech 2009 až 2017 vyvinula protilodní podzvukovou stealth raketu AGM-158C LRASM s nápadnými křídly, která nese proti lodím protivníka 454kg bojovou hlavici. U bojových jednotek je od roku 2018, přičemž ji mají k dispozici v americkém letectvu a námořnictvu, a také v australském letectvu.

 

Zároveň to ale neznamená, že je vývoj těchto střel u konce. Opak je pravdou. Experti Lockeed Martin a Pentagonu na LRASM intenzivně pracují, přičemž se soustředí především na rozvoj autonomních schopností a také schopností operovat v hejnech nebo spíše v týmech, což je pro tyto rakety, jejichž cena za kus převyšuje 3 miliony dolarů, poněkud přiléhavější.

 

Letoun vybavený střelami LRASM. Kredit: Lockheed Martin.
Letoun vybavený střelami LRASM. Kredit: Lockheed Martin.

Vývoj uvedených schopností, které se dnes pro podobné zbraňové systémy stávají nutností, potvrzuje i nedávný významný a úspěšný test 12th Integrated Test Event (ITE-12), o němž jenom málo dostupných informací. Jak uvádí Lockheed Martin, v tomto testu poprvé společně operovala čtveřice raket LRASM jako tým.

 

Test potvrzuje trend, v němž se klasické zbraňové systémy, jako bojová plavidla či bojové letouny, stávají spíše platformami pro vypouštění raket nebo třeba dronů, které zasahují na velké vzdálenosti, a také velitelskými centry, která takové operace řídí. Takový styl válčení vyžaduje pokročilé senzory a výkonný software či přímo umělé inteligence.

 

U cíle. Kredit: Lockheed Martin.
U cíle. Kredit: Lockheed Martin.

Pentagon počítá s tím, že střely LRASM a jim podobné budou odpalovat letouny jako strategický bombardér Rockwell B-1 Lancer, stíhací bombardér Boeing F/A-18E/F Super Hornet nebo víceúčelový bojový letoun Lockheed Martin F-35 Lightning II, stejně jako bojové lodě a ponorky, vybavené vertikálními odpalovacími systémy.

 

Střely vypuštěné v týmu by měly fungovat podobně jako lovecká smečka. Na začátku dostanou potřebné informace o cílech a pak už to bude do značné míry na nich. Je pravděpodobné, že budou čelit intenzivní elektronické obraně, včetně rušení GPS signálu a komunikace s velitelstvím. Zároveň mají k dispozici vlastní klamné cíle i možnost úhybných manévrů kvůli protivzdušné obraně protivníka.

 

Jak říká Lisbeth Vogelpohlová, vedoucí programu LRASM v rámci Lockheed Martin Missiles and Fire Control, pokračují v investování prostředků do vývoje a designu střel LRASM, aby splňovaly požadavky pro bojiště 21. století. Současně je ale jasné, že letectvo i námořnictvo budou potřebovat i mnohem levnější střely podobného využití, aby nemuseli u každého odpalu myslet na 3 miliony dolarů.

 

Video: Long Range Anti-Ship Missile (LRASM)

 

Literatura

New Atlas 8. 4. 2024.

Datum: 09.04.2024
Tisk článku

Související články:

Britská armáda vyvíjí střely, které si povídají mezi sebou     Autor: Stanislav Mihulka (11.07.2021)
Chytrý kit Quicksink změní „hloupou“ bombu na ničivou zbraň proti lodím     Autor: Stanislav Mihulka (08.05.2022)
Významný milník: Pozemní systém Typhon vypálil střelu Tomahawk     Autor: Stanislav Mihulka (08.07.2023)



Diskuze:

chlazený laser

Alexis Bergman,2024-04-14 08:04:43

K převratným novým čínským vynálezům patří chlazený laser, který se dlouhodobě nedaří vynalézt v USA. Má své uplatnění ve vesmíru /laserové likvidace slunečních kolektorů špionážních a bojových družic/ , ale také ve vzduchu /stealth letadla/, ale i ve vodách /stealth lodě/. To staví do nového světla také protilodní podzvukovou stealth raketu AGM-158C LRASM.

Odpovědět


Re: chlazený laser

Alexis Bergman,2024-04-14 08:14:19

Dodávám, že 20 let starý pardubický vynález Tamara je už dávno napodoben v Ruskum i v Číně.

Odpovědět

Gábor Vlkolinský,2024-04-10 10:06:29

Obzvlášť dobre sa tým triafajú lietadlové lode.

Odpovědět

No jasně...

Many More,2024-04-09 22:50:48

Bijte Rusy, to se musí :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz