Panderichthys lezl po předních a dýchal ušima  
Nové rekonstrukce pozoruhodné devonské chodící ryby Panderichthyse potvrzují, že jde doslova o multipřechodný článek mezi lalokoploutvými rybami a čtvernožci.

 

Zvětšit obrázek
Panderichthys rhombolepis – lalokoploutvá ryba na cestě k souši.

Fosilie nejsou samy o sobě úplně nejlepším dokladem evoluce. Ne, že by byly s evolucí v nějakém rozporu, to ani omylem, ale jak ukazují každodenní dohady s natvrdlými biblisty, pouhá existence fosilií už dneska nikoho nedojme. Zatvrzelý popírač evoluce bude řekněme pořád dokola tvrdit, že pánbůh něco stvořil, pak se mu to bůhvíproč znelíbilo a bác, udělal potopu a my dneska nacházíme nějaké ty zbytky. A protože je pánbůh náročný estét, tak to udělal mockrát a my z toho máme fosilní záznam. Vyvrátit takovou totalitní argumentaci něčím jednoduše pochopitelným není úplně snadné. Existenci evolučních procesů mnohem elegantněji dokládá jednak na první pohled patrná hierarchie živé přírody a zároveň s ní stejně očividná trapná nedokonalost a zflikovanost živých tvorů.

 

 

lebky


Lebky fosilních potvor na bázi čtvernožců ...

 

 

Zvětšit obrázek
... a přední a zadní končetiny stejných druhů. (a, b – Eusthenopteron, c, d – Panderichthys, e, f – Acanthostega)

Fosilie jsou přesto z evolučního hlediska maximálně zajímavé a když se urodí dost nálezů, tak ukazují, jak která skupina organismů vznikala. Fosilní záznam je mimo jiné přecpaný takzvanými „přechodnými články“, o nichž se občas dozvíte, že neexistují. Každý takový „přechodný článek“ normálně bez problémů žil. Měl mnohé vlastnosti a znaky svojí podstatou přechodné, přesto více či méně funkční .
Celý trik spočívá v tom, že přechodné články jsou vlastně mozaikou znaků starobylých, stejné jako u předků a znaků více či méně pozměněných, zaniklých nebo naopak nově vzniklých, přičemž je mnohdy přímo hezky vidět, jak během evoluce dochází k postupným změnám. Když se to tak vezme, tak více či méně patrným přechodným článkem je vlastně úplně každé živé stvoření.

 

Excelentním příkladem zjevného „přechodného článku“ je Panderichthys rhombolepis, kolem jednoho metru dlouhá, pravděpodobně sladkovodní nebo braktická rybovitá potvora nalezená v Litvě ve vrstvách ze svrchního devonu, konkrétně z období frasnianu, čili z doby přibližně před 385 až 375 milióny let. Panderichthys je jedním z nejranějších zástupců linie vedoucí k suchozemským čtyřnožcům. Je to opravdu šílená skládačka evolučně starobylých znaků lalokoploutvých ryb a zároveň evolučně pokročilých znaků čtyřnožců.

 

evoluce

Fylogeneze báze čtyřnožců. Horké to tu bylo hlavně na přelomu devonu a karbonu.

 


Na první pohled vypadal jako lalokoploutvá ryba. Neměl už ale hřbetní a řitní ploutev a měl spíš ocas než ocasní ploutev lalokploutvých ryb. Hlavou se podobal spíš prvním suchozemským čtyřnožcům, hlavně zvnějšku. Pro lalokoploutvé ryby je typický mezilebeční kloub. Panderichthys ho ještě měl, ovšem redukovaný a zvenku není na lebce vidět.

Zvětšit obrázek
Fosilie Panderichthyse se zachovanou zadní končetinou a částí panve. Z kusu kamene se dá vyčíst leccos.

Obratle měl podobnější obratlům čtyřnožců. Prsní ploutve byly spíš stále ještě ploutve připojené k lebce, některé znaky, například délka kosti pažní, ale už silně připomínají čtyřnožce.

Na prakticky každé součásti těla Panderichthyse je vidět pozvolný přechod od lalokoploutvých ryb, jako je třeba takový Eusthenopteron k prvním čtvernožcům zatím jen výjimečně vykukujícím na souš, jako jsou dejme tomu Acanthostega či Ichthyostega.

 


Až donedávna se nevědělo, jaké měl Panderichthys zadní končetiny, tedy vlastně břišní ploutve a pánev. Catherine Boisvert ze švédské Uppsala University nedávno popsala fosilii se slušně zachovanou břišní ploutví a částí pánve. Ukázalo se, že Panderichthys při lezení spoléhal především na přední ploutve – ty zadní (čili břišní) sloužily asi jenom k zachycení u dna a byly ještě více primitivní než přední a mnohem podobnější ploutvím lalokoploutvých ryb. Pánev taky zatím nic moc. Ale na obojím už lze také nalézt podobnosti s budoucími čtyřnožci.  Na kostře Panderichthyse jsou úplně krásně zachycené přechodné fáze, postupého oddělovalování přední končetiny od lebky, aby se uvolnily pro pohyb a zároveň postupného sílení pánev a zadních končetin.

 

evoluce

 

Přední končetiny a jejich majitelé ve fylogenetickém přehledu. Takhle postupně vznikaly naše ruce.

 

Panderichthys nakonec možná jako přechodný článek vstoupí do učebnic. Postarali se o to další dva badatelů z Uppsala University – Martin Brazeau a Per Ahlberg. Důkladně prostudovali lebku Panderichthyse z fosilie, která byla vykopána v sedmdesátých letech 20. století, ale lebka samotná až donedávna z větší části vězela v kameni. Zjistili, že spirákula, otvory v lebce původně vzniklé ze žaberních štěrbin byly u Panderichthyse mnohem širší a přímější, než u starobylejších ryb a že jejich hyomandibula byla zase naopak mnohem kratší a pahýlovitější. Hyomandibula je původně svrchní část jazylky a součást spodní čelisti obratlovců, u suchozemských čtyřnožců se postupně změnila ve třmínek ve středním uchu.
Třeba takoví žraloci používají spirákula, když loví na dně, víří bahno a nechtějí si zanést žábry. Autoři studie předpokládají, že Panderichthys to dělal úplně stejně a spirákuly dýchal. Postupem času se ze spirákula stala sluchová dutina a z hyomandibuly třmínek. Na Panderichtysovi je všechno krásně vidět právě tak napůl hotové. Tenhle tvor ještě netušil, jako budou vzdálení příbuzní za stovky miliónů let luxusně slyšet, na cestě k rozkošně chlupatým králičím slechům už ale ušel docela slušný kousek.

Pramen:  Nature 438(7071): 1145-1148, News@Nature 16 01 2006

 

Datum: 15.02.2006 07:22
Tisk článku

Související články:

Psi stokrát jinak     Autor: Pavel Houser (02.12.2023)
Australský Plot proti dingům velmi rychle ovlivnil evoluci klokanů     Autor: Stanislav Mihulka (10.06.2023)
Vyhynutí parních lokomotiv popírá evoluční předsudky     Autor: Stanislav Mihulka (29.03.2023)
Nezastavitelná evoluce: Invazní vetřelci v Austrálii se mění na nové druhy     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2023)
Adventné zamyslenie: čo je informácia?     Autor: Jan Jendřichovský (21.12.2022)



Diskuze:

"každodenní dohady s natvrdlými biblisty"

biela ryba,2007-08-22 21:43:50

"každodenní dohady s natvrdlými biblisty" - tento zaciatok sa mi nepaci, ja som sice veriaci ale to mi nebrani tvrdit ze evolucia je nezvratny vedecky fakt a myslim si ze aj ateista moze byt kludne kreacionista (len si boha zameni za nieco ine napr. mimozemstanov).
Inak biblia je knizka, ktoru by si mal vzdelany clovek precitat aj ked je ateista.

Odpovědět

SM jako obvykle nezklamal, bohužel, zase v tom hor

Ccecil,2006-02-20 16:54:56

SM jako obvykle nezklamal, bohužel, zase v tom horším smyslu slova. :o(

Odpovědět


:(

Pán Bů,2006-02-28 15:58:33

Ani kreacionisti nezklamali... nebo spíš opět zklamali...

Odpovědět

pre vsetkych evolucionistov

slavo,2006-02-17 16:56:45

ako je mozne ze clovek je jedinym druhom u ktoreho samice maju panensku blanu?
U opic sa nenasla, ale je som tam nekukal :)))

Odpovědět


Fuj!

pinus,2006-02-18 02:04:47

A myslite, ze Boha vzrusovalo, kdyz prvnimu zenskemu stvoreni panenskou blanu pridelaval? Prasak! ;-)

Odpovědět


:)

Pán Bů,2006-02-28 15:57:18

Každý zvíře má něco, co jiný nemá... To by pak byla nuda, kdybychom byli všichni stejný. Buďme rádi, že je panenská blána na světě. A což takhle založit kult Panenské blány a napsat vlastní Blánabibli? Mohl bych do ní kreslit ilustrace? Prosim, prosim... (podle živých modelů, pochopitelně!)

Odpovědět


blán je fůra

Ocean,2006-03-01 15:31:40

Spousta savčích samiček má různé blány, svěrače, hlenové zátky apod. na dočasnou ochranu vnitřních genitálií.

Odpovědět

???

Ucholák,2006-02-17 11:00:46

Politické školení, jako obvykle.
Výhodou takové fosílie je to, že se oní toho moc neví, takže se dá spekulovat donekonečna o různých "evolučních scénářích".
Přitom pohádky o lezení z vody, někam jinam... atd. jsou čiré, ničím nedoložené výmysly. Jediná známá žijící lalokoploutvá ryba žije naopak ve velké hloubce a nezdá se, že by se jí chtělo ven. Ani nechodí po dně po svých lalokovitých ploutvích jak tvrdilo "evoluluční paradigma".

Odpovědět


tazko vysvetlis

slavo,2006-02-17 17:02:48

evolucionistom. podla mojho zistenia je evolucia nabozenstvom najvyssieho kalibru

Odpovědět


lalokoploutvá ryba

xb,2006-02-19 17:02:15

Když ryby vylézaly z vody, nehrozilo jim ze souše žádné nebezpečí. Když by se o to pokoušely dnes, terorizovali by je suchozemští predátoři. Je proto logické, že v určité době musely ryby uzpůsobené k životu u břehu zpátky do hlubokých vod.

Odpovědět


evolcia - nabozenstvo???

chlievik,2006-02-19 20:41:08

"podla mojho zistenia je evolucia nabozenstvom najvyssieho kalibru"

Asi tak, ako je biblicka nauka o stvoreni vedou najvyssieho kalibru :))))

Odpovědět


latimérie v hlubinách

Ocean,2006-03-01 15:35:41

Latimérie žila asi odjakživa v hlubinách a žádné evoluční schéma ji nenutilo vylézat na souš. To se přisuzovalo až Eustenopteronovi, ale teď už se myslí, že vylézala teprve až Acanthostega. Není v tom žádný zádrhel.

Odpovědět

..to nic neni...

Jara,2006-02-16 16:31:49

...kdyz se trochu napil, tak lezl po vsech ctyrech, nadechoval se sice tema usima, ale potom vydechoval zezadu mocnymi dousky.....ritni ploutev byla z toho cela umolousana......z tohoto duvodu jej bylo nutno tenkrat odchytavat zasadne zepredu.....Vas Jara Cimrman

Odpovědět


dodatek

Pán Bů,2006-02-28 15:51:18

Zepředu ovšem kousal, tak byl jeho odchyt zastaven...

Odpovědět

Jestli nepřestanete....

Panderichthys,2006-02-16 15:54:16

...kousnu vás! :-)

Odpovědět

Díky, Králi Kojote!

Pepa z depa,2006-02-16 09:46:56

Hned tam frčím. Vím už z dřívějška, že mnozí moji oponenti mne kvůli mým kreacionistickým názorům považují za smrdutého skunka.

Odpovědět

Pavel - no a co?

Pepa z depa,2006-02-16 09:12:11

Kristus se píše s velkým K, i když Ho neuznáváte. Říkávalo se: Dočkej času, jako husa klasu. Věřím, že vědci konečně zdokonalí metody zkoumání stáří hornin a nálezů, aby nedocházelo ke známým a trapným rozdílům ve měření. Je nutné vědět, zda měřený izotop nebyl v hornině přítomen před jejím vznikem. Zda nedocházelo k jeho vyplavování a naplavování do horniny. A aby nebyly důkazy v kruhu hornina - nález, nález - hornina..

Odpovědět


...

Král Kojot,2006-02-16 13:21:47

pro Pepu:
A "ho" se píše s malým h, i když ho uznáváte.

pro pana Mihulku či jiného biologa:
Kde bych prosím našel podrobnější kladogram obojživelníků? Nejlépe tak do úrovně čeledí. Pokud možno v elektronické podobě.
Děkuji.

Odpovědět


Král Kojot

molim,2006-02-16 13:45:31

by měl jako král vědět, že tak, jako král o sobě mluví v královském plurálu jako o "My, z boží milosti atd.", tak se píše Ho když mluvíme o Bohu či o Synu Božím...

Odpovědět


ho

Král Kojot,2006-02-16 15:03:21

My, Král Kojot, píšeme velké Ho pouze ve jméně Ho Chi Minh, ačkoli ho neuznáváme.

Odpovědět


To

molim,2006-02-16 15:37:47

už tak bývá, u králů, a u diktátorů, že svou vlastní neznalost povyšují na závazný standard :-))

Odpovědět


re molim

Král Kojot,2006-02-16 20:46:20

Ano, máte pravdu. Našel jsem si to v nové verzi pravidel českého pravopisu. Ještě na střední škole mi bylo vtloukáno do hlavy psaní malého písmene v těchto náboženských souvislostech, dokonce i ve slově Vánoce. Patrně přežitek v našem středním školství z dob hluboké totality.
Děkujeme svému moudrému rádci za zjevení skutečného stavu věci!

Odpovědět


Vaše královská kojotí Výsosti

molim,2006-02-16 22:10:50

s Vaším dovolením bych radši bral funkci blázna než moudrého rádce :-)

Odpovědět


rádce - blázen

Ocean,2006-03-01 15:42:56

Ty funkce se od sebe přece moc neliší. Z obou pohledů.

Odpovědět

chlievik

pepa z depa,2006-02-16 08:55:42

Vámi uvedená adresa je zatím nedostupná.

Odpovědět


link

Král Kojot,2006-02-16 09:37:19

Odkaz je v pohodě. Stačí odstranit to br které se připletlo na konec ;-)

<a href = "http://www.talkorigins.org/faqs/faq-age-of-earth.html"> odkaz je tady </a>

Odpovědět


pardon

Král Kojot,2006-02-16 09:39:04

Podcenil jsem vlastnosti tohoto fóra. Takže do třetice všeho dobrého:
/>
http://www.talkorigins.org/faqs/faq-age-of-earth.html

Odpovědět


to snad ne :-)))

Král Kojot,2006-02-16 09:40:20

http://www.talkorigins.org/faqs/faq-age-of-earth.html

Odpovědět


návrh

Král Kojot,2006-02-16 09:43:52

Hodilo by se trochu si pohrát s PHP a provést pár změn. Tohle není jediný problém...

Odpovědět

xb

Pepa z depa,2006-02-16 08:51:56

Energii dopadajícího prachu vyplývající z jeho rychlosti pohybu ve vesmíru plus z rychlosti volného pádu na Měsíc Vám celkem solidně spočítá studující středoškolák. Dopadající prach je minimálně brzděn atmosférou Měsíce.

Odpovědět


CHA CHA

Pán Bů,2006-02-28 15:45:53

Cha, cha, cha... Ty bys mě rozesmál!!! Měsíc atmosféru nemá!!!!

Odpovědět


Re: Měsíc atmosféru nemá!

matin,2006-04-21 15:02:02

No právě, tak proto je dopadající prach atmosférou Měsíce brzděn minimálně. Kromě toho, sem tam o nějaký ten volně poletující atom či molekulu plynu zakopnete všude ve vesmíru a při povrchu Měsíce o ně budete zakopávat o poznání častěji, než ve volném vesmírném prostoru. Čemuž se hrdě říká atmosféra Měsíce.

Odpovědět

xb - prach na Měsíci

Polák Jan,2006-02-16 00:12:04

Co se stane s pohybovou energií při dopadu tělíska/ prachu/ na horninu? Znáte princip pískování povrchu kovových těles? Co se děje se ztracenou/pohlcenou/ energií? Netvrďte mi, že se prach i hornina při dopadu nijak nezmění!

Odpovědět


dopadani prachu

Marek,2006-03-27 11:28:59

teleso pri dopadu na jine teleso (pokud dojde ke "slouceni" tlees) uvolni tepelnou energii rovnou pohybove energii predchoziho pohybu. (1/2 m v^2) zvyseni teploty pak odpovida teto energii (E=m c delta T), kde c je materialova konstanta "merna tepelna kapacita". Prispevek teploty od dopadajicich teles na zemi je (krome ranneho vyvoje samotne Slunecni soustavy) dlouhodobe zanedbatelny a v rovnovaze tepla prijateho od Slunce a vyzareneho do vesmiru se, snad krome dopadu vetsich teles, neprojevi. A i v techto pripadech jde jen o kratkodoby vykyv teploty.

Odpovědět

ArthurPhD aj

Polák Jan,2006-02-15 20:23:42

Po startu modulu z Měsíce zpět k Zemi bylo měřicími přístroji zanechanými na povrchu Měsíce zaznamenáno dlouhotrvající chvění, dokonce byly vysloveny názory, že Měsíc je umělý. Nečetl jsem nikde, že na Měsíci jsou silnější vrstvy kosmického prachu, lépe odpovídající předpokládanému stáří Měsíce. Další problémem - na Zemi - je eroze hornin, který Judson a Ritter/1964/ odhadli na 61 mm za 1000 let. Neméně zajímavé je ukládání sedimentačních vrstev. Rozsáhlé oblasti v Montaně a Albertě obsahují fosilie prvohor, které jsou převrstveny druhohorním křídovám útvarem s kostrami dinosaurů. V Tennessee a Georgii se nalézá velký přesmyk, zabírající stovky kilometrů, který obsahuje nánosy kambria, spočívající na karbonu. Vědci to nemají jednoduché při rozumném vysvětlování anomálních nálezů, ale mají to v popisu své práce.

Odpovědět


prach na Měsíci

xb,2006-02-15 22:04:34

Prach na Měsíc dopadá ohromnou rychlostí. Když budete střílet z pušky prach na nějakou horninu, jste si jistý, že se do něj pak zaboříte?

Odpovědět

ah jo

Jakub,2006-02-15 19:25:04

Pokud chcete Bibli číst doslova - tedy první knihy nejlépe v Hebrejštině, tak zjistíte, že se tam o žádné datování nejedná. Tedy není v rozporu s vědou. A pokud se na věc dívám vědecky, měl bych asi jít na kořen věci a ne na povrchní výklad.
Mrzí mně, že i takhle zajímavý příspěvek začíná nesmyslnou polemikou s "natvrdlými biblisty".

Odpovědět


Bible je blbost

Pán Bů,2006-02-28 15:43:20

Originál Bible nikdo nezná, protože není k dispozici, pravděpodobně už ani neexistuje. Bibli známe jen z mnoha přepisů, které si každý opisálek přizpůsobil dobovým potřebám. Vykašlete se už na tuhle nesmyslnou knížku, která je jen výplodem tisíců lidí, kteří ji za tu dobu stačili přepsat a totálně změnit její původní obsah.

Odpovědět

Já jsem nepopiratelný důkaz evoluce ;o)

Panderichthys,2006-02-15 16:12:57

A myslete si co chcete...

Odpovědět


Panderichtysi

ID,2006-02-15 17:14:22

komu to budeš vykládat, já v Tebe věřím. Na to, jak šikovně jsem Tě vymyslel, jsem obzvlášť pyšný...

Odpovědět

Omlouvám se

Polák Jan,2006-02-15 15:34:51

za dvojí kliknutí, v 15.25 komentář neodešel / spojení bylo ukonšeno vzdáleným servrem/ .

Odpovědět

Ještě problém:

Polák Jan,2006-02-15 15:30:40

Týká se datování stáří hornin. Načnu z jiného, zdánlivě nesouvisícího soudku: Velice by mi pomohlo, kdyby mi někdo objasnil stáří Měsíce a tudíž i Země. Totiž: Před přistáním sond i člověka na Měsíci panovaly obavy, že přistávací moduly se zaboří hluboko do měsíčního prachu, vzniklého dopadem kosmického prachu. Nohy astronautů se zabořily několik mm hluboko /vím, přitažlivost je šest krát menší/, ale přesto si myslím, že za předpokládané miliardy let stáří Měsíce je toho prachu nějak málo! Hans Petterson v : Cosmic Spherules and Meteoritic Dust. Scientific American, sešit 202, str 132 - odhaduje, že na naši Zemi dopadne zhruba čtrnáct milionů tun meteorického prachu ročně, na čtvereční metr 0,0274 gramu za rok, opravte mne, prosím. Předpokládám, hustota a množství meteorického prachu dopadajícího na Měsíc je stejná? Zase prosím o doplnění. Hmotnost prachu je 2,2 gramu na krychlový centimetr. Vypočtěte si množství dopadeného prachu za 4,6 miliardy let. Něco mi stále nesedí! Vám je vše jasné, v čem se tedy mýlím? Nemělo by toho prachu být nějak víc? I na Zemi? Prach z meteoritů obsahuje 2,08 až 2,8 % niklu. Proč je tak málo niklu v pevné zemské kůře? Kde je zakopaný pes? Další pokus o přidání komentáře.

Odpovědět


chodenie po Mesiaci

ArthurPhD,2006-02-15 16:54:59

Kopal niekto na Mesiaci? (tak by sa dala zistit skutocna hrubka vrstvy). To ze sa po tom da chodit neznamena vela. Ked ides po Sahare mas pod nohami stovky metrov jemneho piesku a nie je to problem. Niektore jemnozrne materialy maju tendenciu k pevnemu spajanu castic (il), ale to by bolo treba vediet o tom materiali viac a tiez o podmienkach na povrchu Mesiaca ...

Odpovědět


pes je davno vykopany

chlievik,2006-02-15 17:35:55

http://www.talkorigins.org/faqs/faq-age-of-earth.html

odstavec 3. Accumulation of meteoritic dust on the Moon

Odpovědět


dopadani prachu

Marek,2006-03-27 11:37:11

Mereni dopadajiciho prachu se ukazalo zatizene obrovskou chybou. Zmereny prach byl totiz pozemskeho puvodu, skutecne hodnoty vesmirneho prachu z pozdejsich mereni se ukazaly byt 1000x mensi. Navic neni zadna zaruka, ze mnozstvi dopadajiciho prachu je stale v case stejne.

Odpovědět

Ještě problém:

Polák Jan,2006-02-15 15:30:16

Týká se datování stáří hornin. Načnu z jiného, zdánlivě nesouvisícího soudku: Velice by mi pomohlo, kdyby mi někdo objasnil stáří Měsíce a tudíž i Země. Totiž: Před přistáním sond i člověka na Měsíci panovaly obavy, že přistávací moduly se zaboří hluboko do měsíčního prachu, vzniklého dopadem kosmického prachu. Nohy astronautů se zabořily několik mm hluboko /vím, přitažlivost je šest krát menší/, ale přesto si myslím, že za předpokládané miliardy let stáří Měsíce je toho prachu nějak málo! Hans Petterson v : Cosmic Spherules and Meteoritic Dust. Scientific American, sešit 202, str 132 - odhaduje, že na naši Zemi dopadne zhruba čtrnáct milionů tun meteorického prachu ročně, na čtvereční metr 0,0274 gramu za rok, opravte mne, prosím. Předpokládám, hustota a množství meteorického prachu dopadajícího na Měsíc je stejná? Zase prosím o doplnění. Hmotnost prachu je 2,2 gramu na krychlový centimetr. Vypočtěte si množství dopadeného prachu za 4,6 miliardy let. Něco mi stále nesedí! Vám je vše jasné, v čem se tedy mýlím? Nemělo by toho prachu být nějak víc? I na Zemi? Prach z meteoritů obsahuje 2,08 až 2,8 % niklu. Proč je tak málo niklu v pevné zemské kůře? Kde je zakopaný pes? Další pokus o přidání komentáře.

Odpovědět


Prach v prachu

Pán Bů,2006-02-28 15:36:53

Kosmický prach dopadající na měsíc je z části zachycen hmotnější Zemí (která má vyšší gravitaci), kde shoří v atmosféře a část dopadne na Měsíc, kde jednotlivé vrstvy pod tíhou dalších přibývajících vrstev se zpevňují (jako u sněhu). Což je pěkná kravina, protože Měsíc je vlastně loď mimozemských astronautů, kteří nás sledují a přiletěli ze souhvězdí Plejády. Jeden z nich uváděl kdysi Magion a Studio Rosa. Já je všechny znám, protože ke mně přilítly jednou v létě na balkón a fajn jsem si s nima pokecal a dali jsme si kafe a párky, protože chleba se sádlem nechtěli.

Odpovědět

S.M.

Polák Jan,2006-02-15 14:13:07

Ve zprávě o rekonstrukcích vymřelých živočichů bych vždycky uvítal, z kolika kostí byla provedena tato rekonstrukce - kolik částí kostry bylo na daném místě nalezeno a jestli byla kostra samotná/ či její zbytky/ na místě nálezu, bez přítomnosti dalších koster - třeba podobných živočichů. Na internetových stránkách jsem i v tomto případě nenarazil na podrobné informace .

Odpovědět

evoluce

med věd,2006-02-15 12:01:59

Nevíte někdo, proč lachtanům nenarostly nožičky a ručičky?

Odpovědět


Lachtan

molim,2006-02-15 12:37:26

je přechodná fáze, a když to stihne dřív, než ho vědecky vyhubíme, tak mu ještě ručičky a nožičky dorostou.

Odpovědět


protože

xb,2006-02-15 14:18:18

nežili u břehu

Odpovědět


tulen / lachtan

ArthurPhD,2006-02-15 16:08:26

... ma pred ludmi naskok, on sa uz vracia do vodneho prostredia.

Odpovědět

Otírá - neotírá

molim,2006-02-15 11:16:10

jako si on řekl své, tak jsem si dovolil i já :-).

Prostě pod těmi věčnými spory o evoluci uvádím i další jiný možný pohled na věc, který by eventuleně mohl svým způsobem zastřešit jak (neo)darwinisty, tak příznivce ID (s vyloučením fundamentalistů na obou stranách - samozřejmě).

Odpovědět

autorovi

molim,2006-02-15 10:53:41

"Zatvrzelý popírač evoluce bude řekněme pořád dokola tvrdit, že pánbůh něco stvořil, pak se mu to bůhvíproč znelíbilo a bác, udělal potopu a my dneska nacházíme nějaké ty zbytky."..

A zatvrzelý popírači Boha (ve smyslu "mimočasového" organizujícího Principu, Smyslu, Rozumného a Citlivého "předběžnoho" Záměru) budou furt dokola přehlížet, že jeho "vyznavači" evoluci vůbec nepopírají, naopak, vidí Zemi jako místo, kde se nevědomí VYVÍJÍ ve vědomí....

Odpovědět


zatvrzelí popírači ... proboha

molim,2006-02-15 10:54:42

.

Odpovědět


No a co?

Pavel,2006-02-15 11:04:49

Autor se zmiňuje o popíračích evoluce, ne o věřících v Boha. Pokud vámi uvádění věřící proti evoluci nic nemají, jak sám píšete, autor se o ně v nejmenším neotíra.

Ale myslím, že doslovný výklad Bible, podle kterého Země vznikla 4004 let před kristem (oni to mají kreacionisté spočítané dokonce na minutu) a od té doby je stále stejná, který zastávají kreacionisté a stoupenci ID (a o těch se zmiňuje autor), je v rozporu i s vámi uvedeným pojetím Boha. Nebo se mýlím?

Odpovědět


to Pavel

Ccecil,2006-02-24 09:37:16

Ano, mýlíš se. Takže zpátky na stromy.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz