Léky proti bolesti zabíjí více lidí než kokain, nebo heroin  
Analýza vývoje smrtelných otrav způsobených léky dává obraz toho, čemu Američané začali říkat „národní epidemie z předávkování“. Výsledky zveřejnil v tomto týdnu časopis Farmakoepidemiologie a bezpečnost léků.

Analgetické léky, které působí na opioidové receptory, jsou mocnou zbraní proti bolesti. V posledních patnácti letech se prodej těchto léků, jako například oxycodonu, hydrocodonu, metadonu, fentanylu, a dalších, značně zvýšil. Souběžně s nárůstem jejich prodeje, rostl i počet úmrtí, která mají na svědomí. 


 

Leonard Paulozzi, epidemiolog CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta) se díky tomu, čemu sám říká „šťourání se v úmrtních listech“, stal mediální hvězdou. Výsledky, které zveřejnil, překvapily odborníky i veřejnost.

Podívejme se na situaci v USA, jak vypadá podle nyní zveřejněných statistických údajů. Pokud nebudeme rozlišovat, zda šlo o lék, nebo drogu narkomana a vezmeme údaje jako celek, tak jenom v samotném roce 2002 zemřelo v USA na předávkování více než 16 000 osob. Nejvíce lidských životů měly na svědomí analgetika na bázi opioidů, heroin a kokain. Následky braní opioidů však předstihly jak kokain, tak i heroin. Zmíněná analgetika měla hlavní podíl také na drogovém boomu let 1999 – 2002.

Čísla  ukazují, že se situace v neúmyslných předávkováních těmito léky zhoršuje. V období let 1979 až 1990 podíl úmrtí, o nichž se soudí, že nebyly sebevraždami, ale že ten kdo drogu, nebo lék bral, neodhadl dávkování správně, narůstal každým rokem o 5,3%.

David Joranson, vědecký pracovník University of Wisconsin v Madisonu tvrdí, že za bezprecedentním nárůstem úmrtí způsobených předávkováním analgetiky je třeba spatřovat to, že se tyto léky staly rekreační drogou.

V době od roku1990 do roku 2002 to bylo již 18.1%. Podíl případů, na kterých se podepsaly opioidy, v tom hrál smutnou roli.

Z úmrtních listů výzkumníci vyčetli, že mezi lety 1999 až 2002 počet předávkovaných léky na bázi opioidových analgetik vzrostl o 91,2%. Léky na předpis tak ve svých neblahých účincích zahájily svůj „raketový start“. Nárůst případů bylo možno pozorovat i u heroinu a kokainu. Předávkovaných těmito látkami ale tak strmý nárůst nezaznamenal. Činil 22,8% u kokainu a 12,4% u heroinu. 

Ke zjištěným faktům se rozpoutala živá diskuse. Odborníci vysvětlují tento stav jako následek toho, že se analgetika stala rekreační drogou. Situaci zhoršuje i to, že místo toho, aby analgetika sloužila jako prostředek, který nás zbavuje útrap způsobených bolestí, polykají je i ti, kteří se s jejich pomocí snaží utéct svým mindrákům a patří spíše do péče psychiatra.

 

Pramen: John Wiley & Sons, Inc.  Pharmacoepidemiology and Drug Safety

 


Komentář osla: Máme v té naší válce s drogami, vůbec jasno v tom, kde jsou hlavní síly nepřítele?

 



 

Datum: 25.07.2006 21:22
Tisk článku

Související články:

Budeme u nás potkávat zombie?     Autor: Karel Wágner (26.09.2023)
Telefon z analýzy chůze zjistí, kdy začínáme být opilí     Autor: Josef Pazdera (21.08.2020)
Jaký halucinogen se nejlépe hodí k terapeutickým účelům?     Autor: Václav Diopan (22.01.2020)
Záchrana v zatopenej jaskyni Tham Luang - ako to prebiehalo     Autor: Matej Čiernik (07.04.2019)
Smart Drugs     Autor: Denis Havlena (12.03.2018)



Diskuze:

lékaři

lobubo,2006-07-31 21:18:20

Bohužel, stále praxi vedou lékaři buď špatně ovládající farmakologii nebo ovlivňování korupčním prostředím, dnes je tolik možností nenávykových silných analgetik, ale zvyk je železná košile...

Odpovědět

mortalita svetove

jara,2006-07-28 20:56:49

...svetova umrtnost se sverepe udrzuje na 100 procentech, vyjimky jsou nahodne....Vas jara Cimrman

Odpovědět

Víte jaký je rozdíl mezi kokainem a rafinovaným

maya,2006-07-28 13:16:05

cukrem?To se ptal lékař jednoduchých lidí.Odpověď je :cukr koupíte v každém obchode s potravinami,kokain bude hůř dosažitelný, ale konečný výsledek užívání bude rozhodne stejný.Zajímá to někoho z těch, kteří zneužívjí důvěry voličů?

Odpovědět

Centra bolesti

,2006-07-26 12:53:13

Také se zde nemluví o českých "Centrech bolesti", kde na pacientovi vyzkouší kde co. Když se třeba pak nemocný celý osype alergickou vyrážkou, tak v Centru jen pokrčí rameny a zkusí léky jiné. Zvláště, když je pacient tak nemocný, že je vlastně předem odsouzen k brzkému skonání - to je pak vlastně ideální materiál k testování nových výrobků.
Po některých lécích je pacient i v těžkých depresích a uvažuje o sebevraždě.

Odpovědět

leky vs drogy

Honza,2006-07-26 09:41:21

Jsem rad, ze autor alespon mezi radky upozornuje na problem rozlisovani leku a drogy. Jiz leta rikam, ze definice drogy je politicky manipulovana, ekonomicky podbarvena a stezi odporbe podlozena.
Lek nebo dorgu neurcuje jiji chemicke slozeni, ale jeji (zne)uziti...snad si casem nase civilizace toto uvedomi, kdyz leckere ostatni kultury to vi jiz staleti a navic s timto rozdilem umi prakticky zachazet.

Predkladane vysledky v USA pro me nejsou zadnym prekvapenim. Zajimave byva cleneni podle socdem ukazatelu jako pohlavi, veku, rodineho stavu ci vzdelani.
Bohuzel link nefunguje (:-

Existuji podobne "studie" pro EU nebo jine geograficke lokality?

Odpovědět

sebevrazdy

Dramenbejs,2006-07-25 23:44:10

A to tam asi jeste nezapocitali sebevrazdy mladych lidi, co dlouhodobe brali antidepresiva.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz