Parazit toxoplazma nadržuje klukům  
Nakažené ženy častějí porodí syna.

 

Toxoplasma gondii, bradyzoit - cysta ve tkáni mezihostitele.

Jako je pro běžného člověka výraz „špenát“ spojen s Pepkem námořníkem, tak se mnoha lidem nejen u nás při vyslovení „Toxoplasma gondii“ automaticky vybaví jméno Jaroslava Flegra. Není divu, tento badatel má na svém kontě za posledních více než patnáct let, co se účinkům svého oblíbeného parazita věnuje, celou řadu významných objevů. V nedávné době přinesly mnohé světové agentury zprávu o výsledcích publikovaných jeho týmem v časopise Naturwissenschaften ukazujících, že Toxoplasma mění u lidí poměr v počtu narozených synů a dcer.

 


Nejprve si však toxoplazmu v krátkosti představme. Tento pozoruhodný prvok může nakazit v podstatě jakéhokoliv teplokrevného živočicha, konečným hostitelem se však může stát pouze některá z kočkovitých šelem. V přírodě tento cyklus probíhá obvykle tak, že kočka sežere nakaženého hlodavce. Toxoplazmou se může nakazit i člověk a také se tak poměrně často děje. Například v našich končinách je nakažena asi třetina populace, ale jsou i země, jako např. Francie, kde je nakažena více než polovina obyvatelstva. Lidé se většinou nakazí požitím tepelně špatně upraveného masa nebo jídlem (např. zeleninou) kontaminovaným kočičím trusem obsahujícím cysty parazita. Poté, co se člověk nakazí, obvykle se u něj vyskytne onemocnění připomínající běžnou chřipku, která ve většině případů relativně rychle odezní. Přestože se většina lidí dále cítí zdráva, parazit v nich zřejmě přežívá po zbytek  jejich života. Tradičně se má za to, že tato forma toxoplazmózy (odborně nazývaná latentní) nemá žádné příznaky a nijak neohrožuje svého nositele. Právě tým z pražské Přírodovědecké fakulty UK v celé řadě studií ukázal, že u nakažených jedinců se mohou projevovat změny v  povaze, zároveň u nich dochází ke zpomalení reakčních rychlostí a zřejmě v důsledku toho se snadněji stávají i účastníky dopravních nehod.

 

O toxoplazmě se obvykle mluví především ve spojitosti s těhotenstvím. Pokud se totiž matka nakazí v průběhu těhotenství, může parazit velmi silně poškodit mozek či zrak plodu. Ovšem pokud je již žena nakažena z předchozí doby, mají lékaři za to, že se není čeho obávat.

Zvětšit obrázek
Jaroslav Flegr a Šárka Kaňková, diplomantka, která na efekt změny poměru pohlaví přišla.

Pražští parazitologové se však rozhodli toto tradiční tvrzení přezkoumat. Oslovili proto několik vedoucích soukromých gynekologických klinik, které provádějí u svých klientek vyšetření na toxoplazmózu, zda by jim neposkytli údaje o průběhu těhotenství a porodů. Skutečně se prokázalo, že průběh těhotenství se u nakažených a nenakažených žen v několika aspektech liší, například u nakažených je téměř o dva dny delší. Šárka Kaňková, diplomantka, která měla tento projekt na starost, si však povšimla podstatně zajímavější věci:  nakažené ženy daleko častěji porodily syna.  Podařilo se jí postupně nashromáždit údaje o více než 1800 porodech ze tří různých klinik.

 

Zvětšit obrázek
U žen, které se toxoplazmou nakazily teprve nedávno, se obvyklý poměr potomků 104 chlapců na 100 děvčat vychýlil na 280 chlapců na 100 děvčat.

Výsledek byl až zarážející: na všech sledovaných klinikách se nakaženým ženám rodilo více synů než dcer a to velmi výrazně – celkově to bylo 150 chlapců na 100 děvčat. Navíc se ukázalo, že u žen, které se nakazily teprve nedávno, se obvyklý poměr potomků 104 chlapců na 100 děvčat vychýlil na 280 chlapců na 100 děvčat. Délku nákazy autoři studie odhadovali na základě hladin protilátek: čím déle od nákazy, tím jsou hladiny protilátek nižší. V současnosti vůbec není jasné, jak by mohlo ke změnám poměru pohlaví v důsledku nákazy docházet. Samozřejmě, že pohlaví u člověka je primárně určeno geneticky a obvyklý poměr pohlaví je jedna ku jedné. K vychýlení tohoto poměru musí tedy docházet v průběhu těhotenství například tím, že nakažené ženy častěji nedonosí potomka ženského pohlaví. Protože se tento jev může vyskytnout velmi časně po oplození, daná žena si toho nemusí nutně ani všimnout. Autoři studie se domnívají, že v důsledku nákazy toxoplazmou dochází k imunosupresi, která oslabuje jinak obvyklou imunitní reakci organizmu matky vůči plodům s chromozómem Y. V konečném důsledku to pak vede k tomu, že přežije více mužských zárodků a že se tak nakaženým ženám narodí více synů.

Pokud tedy máte již čtvrtého syna a stále se nemůžete dočkat dcery, nyní alespoň víte, na co to můžete svést. A ti, kdo fenomén jménem toxoplazma sledují spíše z teoretického zájmu, se mohou těšit s čím novým přijdou Flegr a jeho lidé v nejbližší budoucnosti.

 

Datum: 01.11.2006 02:20
Tisk článku

Související články:

Čtyři z deseti "Ts" žen mají HIV     Autor: Josef Pazdera (19.04.2021)
Kariérní postup doprovází zmenšení mozku     Autor: Josef Pazdera (17.04.2021)
Intersex jako norma     Autor: Jaroslav Petr (14.10.2020)
Hra s čísly o stabilitě stejnopohlavních svazků     Autor: Miloslav Pouzar (28.11.2018)
Když do změny pohlaví promlouvá osahávání     Autor: Josef Pazdera (06.01.2016)



Diskuze:

hovada

radek,2007-05-22 20:13:47

pablbove drzte tam hubu nebo vas zpleskam:)

Odpovědět

Toxoplazmoza

Veronika,2006-11-09 16:40:47

Kočka vylučuje cysty jen 14dní za svůj život.
V Evoluční biologii od Flégra je procento porodnosti chlapců vyšší jen o pár procent. Zajímavé je, jak vysoké procento zániku plodu je v souvislosti s pozdějším nakažením, díky přítomnosti obranných látek.
Nejen kočka toxoplazmozu přenáší! Častější je asi získání díky nedostatečně tepelně upravenému masu.
40% z nás má v těle formu latentní toxoplazmozy-neprojevená. Tudíž asi i já, a mnoho z vás kdo to čte. Moje sestra si tím může být jistá, dělali jí testy když byla těhotná(což je super, že se tyto testy u nás dělají!) a sestra má dvě holky:)

Odpovědět


testy na toxoplasmózu

Šárka,2006-11-14 08:03:41

Chtěla bych jen upozornit, že testy na toxoplasmózu nejsou v ČR v době těhotenství běžnou zaležitosti. Toxoplasmóza se testuje z krevního séra a pouze v některých gynekologických klinikách - často jen na těch soukromých.
Take bych rada dodala, že ženy toxoplasma-pozitivní, které rodí více synů jsou často, ženy s vysokými titry protilátek, což by u nich mohlo signalizovat nedavnou infekci. Naopak ženy s toxoplasmózou s nízkými titry - ty co jsou pravděpobně nakažené již dlouhou dobu - rodí nepatrně více holčiček.

Odpovědět

Ono je to ještě brutálnější

edison,2006-11-04 00:15:09

http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=1186

Odpovědět


Ale přímé nakažení od kočky zdá se nehrozí

edison,2006-11-04 09:52:54

http://wiki.kn.vutbr.cz/bsp/index.cgi?O%C4%8Dkov%C3%A1n%C3%AD
Tady (i jinde) píšou, že samotná kočka totiž jen jednou v životě prodělá toto onemocnění a pak už je klid. Takže chovatelé koček nejsou ohroženi významně více, než průměrná populace.

Odpovědět


Každý rok?

Jana,2006-11-04 21:09:26

Možná mám nepřesné informace, ale slyšela jsem, že jednou nakažená kočka vylučuje oocysty každý rok po dobu několika dní až týdnů.

Odpovědět

Pockejte,

Jirka,2006-11-02 11:05:54

az se to dovi v Cine. To tam bude nakazena kocicka nejoblibenejsi domaci mazlicek.

Odpovědět

vliv

Haremheb,2006-11-01 22:09:17

vliv na muze/zeny je tusim v clancich o toxoplazme na scienceworld.czů clanky o parazitech

Odpovědět

A co nakažení muži?

Jana,2006-11-01 18:57:05

Ještě by měl někdo prozkoumat vliv toxoplazmózy na muže - otce.

Odpovědět

Dotaz

Klásek,2006-11-01 18:36:38

Na mé šlechtitelské stanici chovám 10 ropáků. Jejich potomci jsou v poměru 12 ropaček na 27 ropáčků. Na toxoplazmozu jsou imunní, ale všimli jsme si, že páry kterým se rodí ropačky mají na ocáscích uzlík. Myslíte si, že by se dalo prokázat, že uzlík zavinili někteří silní jednci toxoplazmozy, kteří, když zjistili, že tělo ropáka pro ně nemůže být hostitelem, tak se nějakým způsobem se podíleli na zaulování ocásků?

Odpovědět

Očkování, léčení

edison,2006-11-01 17:09:06

Dá se to léčit?
Dá se proti tomu očkovat?
Jak je to s léčbou/očkováním koček?

Odpovědět

Pod obrazkem

hiiii,2006-11-01 16:13:45

je Jaroslav Flegraflegr a v textu Jaroslav Flegr, tak jakej Jaroslav?????

Odpovědět

A co asi baštili u kamaráda, kde mají sedm dcer?

Karel,2006-11-01 11:50:33

Že by se jen vyřádila teorie pravděpodobnosti?

Odpovědět


sedm dcer

Jirka,2006-11-02 11:04:31

Tak to nevim, co bastili, ale rekl bych, ze ted basti valium.

Odpovědět

asi nebudu chovat kočky

CC,2006-11-01 11:12:05

tohle je docela silný kafe

Odpovědět


Chovat ano, ale nejíst

Jk,2006-11-02 10:05:43

a když už, tak dobře tepelně opracované:-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz