Vzácné dědičné vlohy pro obezitu  
Američtí vědci vedení Lenem Pennacchiem z kalifornské Lawrence Berkeley National Laboratory provedli velmi důkladný výzkum poměrně vzácných variant genů, které se mohou podílet na dědičných dispozicích k obezitě.

 

 

 
Obezita je globální problém. Postihuje stále častěji i obyvatel třetího světa.

Do studie bylo zahrnuto celkem 757 obyvatel kanadské metropole Ottawy. Polovina spadala svou vysokou tělesnou hmotností korigovanou na výšku postavy k 5% nejobéznější populace. Průměrná hmotnost těchto dobrovolníků se pohybovala kolem 125 kilogramů. Druhou polovinu tvořili extrémně štíhlí lidé s průměrnou hmotností kolem 57 kilogramů. Ti patřili v populaci k 10% lidí s nejnižší hmotností korigovanou na výšku postavy.

 

Len Pennacchio, Lawrence Berkeley National Laboratory


Prozatím se autoři podobných studií soustředili přednostně na tzv. haplotypy, tedy varianty dědičné informace, které jsou v populaci poměrně četně zastoupeny. V tomto případě vědci prověřili celkem 58 genů, o nichž je známo, že se podílejí na sklonech k obezitě, regulaci příjmu potravy nebo konverzi energie z potravy. Zvolili k tomu postup označovaný jako resekvenace, který je podstatně náročnější než pátrání po již známých haplotypech uložených v databázi HapMap. Resekvenace dokáže odhalit odchylky ve struktuře genu, které nese jen daný jedinec.

 

Zatím byl tento postup s úspěchem využit například pro výzkum dědičných sklonů k nádorovým onemocněním nebo sklonů ke zvýšení hladin cholesterolu v krvi.
Pennachiův tým odhalil celkem 1074 variant sekvenovaných genů. Mnohé z nich jsou velice vzácné. Vyskytly se u méně než 1% účastníků studie. Obézní účastníci studie nesli více takových vzácných modifikací v genech, které jsou spojovány se sklonem k těžké obezitě.

 

Stále častěji postihuje i děti.

Když ale vědci hledali ty samé varianty genů i u pokrevních příbuzných obézních dobrovolníků, nedokázali najít přímou souvislost mezi tělesnou hmotností a danou variantou genu. Jednotlivé varianty samy o sobě nemají na obezitu významný vliv. Výsledky studie zveřejnil American Journal of Human Genetics.

 

 

Zvětšit obrázek
Myší modely dokazují genetický základ sklonu k obezitě. Ten se ale prosazuje až v kontextu určitého životního stylu, např. stravy, a pohybové aktivity.

„Obezita je komplexní fenomén,“ vysvětloval Pennacchio v rozhovoru pro vědecký týdeník Nature. „To není černo-bílá záležitost. Neznamená to, že námi sledované geny nepřispívají ke vzniku obezity. Znamená to jen to, že žádný z nich není sám o sobě jednoznačnou příčinou obezity.“

 

Hlavní význam podobných studií prozatím spočívá především v tom, že poodhalují význam velmi vzácných variant genů pro sklon k některým komplexním onemocněním. To je prakticky neprobádaná oblast.

 

„Mezi obézními a štíhlými lidmi lze nalézt dědičné rozdíly, ale i náš poměrně zevrubný výzkum se tohoto problému dotkl jen povrchově,“ hodnotí současný stav poznání Pennacchio.
Mnohem více se zřejmě dozvíme, až resekvenace výrazněji zlevní a bude možné zpracovat vzorky od mnohem početnějších souborů dobrovolníků a prověřit je na širší spektrum genů.

 

Pramen: Ahituv N. et al., American Journal of Human Genetics 80, 779-791, 2007

Datum: 23.03.2007 06:36
Tisk článku

Související články:

Zázračné léky na diabetes, obezitu i Parkinsona současně?     Autor: Dagmar Gregorová (19.02.2024)
Co a kdy rozhoduje o našem tloustnutí?     Autor: Josef Pazdera (19.08.2022)
Na důsledky obezity chlad nebo maresin     Autor: Dagmar Gregorová (05.07.2022)
Wegovy – nový lék na obezitu snižuje hmotnost o 15 %     Autor: Josef Pazdera (07.06.2021)
U sladkostí s fruktózou nejde jen o hmotnost     Autor: Josef Pazdera (10.10.2020)



Diskuze:

Ale prd velebnosti

Leto_Atreides,2007-03-24 10:32:34

Cca 10 - 20% českých dětí vychovává chlap v domění, že je jejich skutečným otcem, tatínkem je ale někdo úplně jiný... Že se tedy "v rodině" vyskytuje extrémně obézní jedinec nemusí znamenat vůbec nic. Jo leda byste se svojí nastávající polovičky dotázal(a), zda by neposkytnul(a) kapku krve na analýzu. ;)

Odpovědět

Co z toho vyplývá?

Saša,2007-03-23 09:31:44

Mládež si musí dávat pozor na přibuzenstvo své vyvolené či svého vyvoleného.
Vyskytuje-li se v příbuzenstvu extrémní tlusťoch, hrozí 'zasvinění' genofondu potomků, vezmu-li si takovou či takového.
A kdopak by chtěl mít děti tlusťochy?

Odpovědět


Obezita

zdena Galajdova,2007-03-27 19:11:43

ten prihlasovaci system je desny... nejde to zjednodusit !? Ale k veci:
U obeznich lidi nejde o zadne geny, ale o vychovu, kdy se jidlo stavi na piedestal.... Debaty se toci kolem jidla, talir se musi vyjist atd. Tam lezi problem! Lide si davazji i podvazat zaludek a uriznout kus streva, jen aby se nemuseli omezovat v jidla. Tlusti lide proste "tluste mysli" a pokud se v prijmu potravy neukazni, budou tlusti porad. Geny-negeny.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz