Novozélandští genetici zjistili, že některé krávy nesou geny, které jim dodávají schopnost produkovat nízkotučné mléko. Do roku 2011 chtějí mít stáda, která by produkovala „odstředěné“ mléko. Slibují si od toho velkou úsporu. Dneska se prodává jen asi čtvrtina mléka v plnotučném provedení. Mnohem větší oblibě se mezi konzumenty těší mléko (neměli bychom psát „mléko“?) se sníženým obsahem tuku. Mlékařům nezbývá než odstřeďovat a odstřeďovat. Jenže kam s mléčným tukem, který jim zbude? Mrazírny jsou ho plné a nikdo o něj nestojí.
 
Novozélandská společnost ViaLactia prověřila složení mléka u všech ze 4 milionů novozélandských krav a narazila přitom na krávu Marge, která dojí mléko s velmi nízkým obsahem tuku. Mlékárenská firma Fonterra odzkoušela technologické a chuťové vlastnosti mléka této krávy a stejně tak testovala i výrobky z tohoto přirozeně nízkotučného mléka. Výsledky jsou prý povzbudivé. Mléko i výrobky z něj chutnají dobře. 
Biotechnologové by rádi mléku nějaké tuky vrátili. Byly by to ale především tuky s nenasycenými mastnými kyselinami. Ty se těší u spotřebitelů mnohem lepší pověsti a to by mohlo zvýšit zájem o mléko a mléčné výrobky.
 
Pramen: Chemistry & Industry
 
Veganem bych být nechtěl      
			  Autor: Josef Pazdera (22.07.2025) 
		Vezmeme krávy na milost?      
			  Autor: Josef Pazdera (07.12.2022) 
		O kravském mléku, které se nedojí, nýbrž vyrábí      
			  Autor: Dagmar Gregorová (20.10.2022) 
		Čeští vědci… podojili myš      
			  Autor: Jan Nevoral (11.02.2022) 
		Nezvyklá léčba alergie na mléko      
			  Autor: Josef Pazdera (03.11.2008) 
		
Diskuze:



