Jak hubnout a přitom se netrápit hladem  
Miliony lidí po celém světě jsou obézní ale zatím neexistuje magická formule, která by je jejich utrpení zbavila. Mladý izraelský vědec ale možná na jednu takovou přišel.

 

Výzkumný pracovník Yaniv Linde z Hebrejské university, vyvinul se svými spolupracovníky  látku, která svým účinkem napodobuje účinek přirozeně se vyskytujícího hormonu nazývaného  aMSH.  Tento hormon se uvolňuje během jídla a váže se na receptory v mozku, které nesou označení MRC4R. Když toto domlouvání s mozkem dosáhne určité hladiny, mozek vyšle signál, kterým nás ujistí, že už na další jídlo nemáme chuť.


 

Zvětšit obrázek
Výzkumník Yaniv Linde byl za objev syntézy peptidu BL-302 nominován na cenu za inovace „The Kaye Innovation Awards„. (Credit: Sasson Tiram)

Mladík vyvinul syntetický  peptid (peptidy jsou látky, které váží dvě nebo více aminokyselin),  který napodobuje účinky onoho hormonu (aMSH). Hormonu, který hraje hlavní roli při navozování dojmu, že „máme dost“. Tento syntetický peptid vědec nazval BL-302.  Problém u peptidů bývá v tom, že jejich účinnost v zažívacím traktu je často nestabilní. Buďto jim nesvědčí pH, nebo si na nich pochutnávají baktérie přítomné ve střevech a nebo obojí. Látka  BL-302 je v tomto směru výjimkou a údajně jí střevní enzymy neškodí. Navíc prý nemá problémy s prostupem přes střevní stěnu. Jakmile se dostane do krve, je už jen otázkou krátké doby, než se dostane do mozku a obsadí příslušné receptory (MC4R receptory, neboli receptory pro melanocortin). Mozek pak už jen dokončí automatizovanou výslednou reakci – vydá pokyn pocitu plnosti.     
Zdravotníci si od tohoto objevu hodně slibují, protože se jedná o látku, kterou by osoba s nadváhou prostě spolkla a apetit na přejídání by byl ten tam. A to by samozřejmě vedlo k hubnutí, bez nějakého pocitu strádání.
Pokusy na myších dopadly dobře, neboť jedna dávka přípravku (BL-3020), podána perorálně, u nich vedla k poklesu příjmu potravy po dobu 24 hodin. Po 12 dnech, kdy myši dostávaly denně svou dávku přípravku, byla jejich hmotnost, ve srovnání s těmi co látku nedostávaly, o 40% nižší.


Snad nás ani nepřekvapí, že taková látka je již v patentovém řízení pro evropský a americký trh. A nejen to, také že  firma Bioline RX Ltd. vycítila příležitost, patentová práva koupila a zahajuje přípravu komerčního přípravku  proti obezitě.

Pramen: The Hebrew University of Jerusalem

 

 

Datum: 09.06.2007 12:20
Tisk článku

Související články:

Zázračné léky na diabetes, obezitu i Parkinsona současně?     Autor: Dagmar Gregorová (19.02.2024)
Co a kdy rozhoduje o našem tloustnutí?     Autor: Josef Pazdera (19.08.2022)
Na důsledky obezity chlad nebo maresin     Autor: Dagmar Gregorová (05.07.2022)
Wegovy – nový lék na obezitu snižuje hmotnost o 15 %     Autor: Josef Pazdera (07.06.2021)
U sladkostí s fruktózou nejde jen o hmotnost     Autor: Josef Pazdera (10.10.2020)



Diskuze:

bylo by to krásné a zrovna já bych to potřebovala

katka,2007-06-17 19:15:36

Ale jedna ještě tlustší kamarádka mi povyprávěla o své zkušenosti s léky, které jsou schopni předepsat na obezitologii - a dosavadní léky jsou bohužel buď takové, že ač jste šŤastný, zaměstnaný, máte měsíc před svatbou, najednou se vám chce páchat sebevraždu. Další léky měly pro zmnu řadu neestetických účinků - že z vás například najednou "vypadl" na ulici mezi lidmi páchnoucí olejovitý hlen - a vice versa. No, uvidíme, zda tohle bude paráda - jen jestli to poznáme mezi tou spoustou jiných prášků na hubnutí, které jsou na trhu.

Odpovědět

..nadhera...

jara cimrman,2007-06-11 19:14:03

vyzkousel jsem, uplna nadhera.....nemuzu se na veprovy s knedlikem a zelim, a vedle stojici oroseny pullitr s nadhernou penou ani podivat....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

Podle mě to nezabere

Milan Bacik,2007-06-11 14:43:25

Lidi se nepřejídají proto, že by měli hlad, ale proto, že jim to dělá dobře. Na tom tenhle objev nic nezmění.

Odpovědět

Bezpečnost přípravku?

H5N1,2007-06-11 11:27:12

Nejsem si příliš jistý bezpečností tohoto přípravku, ono je totiž rozdíl jestli se lidi přejídají, nebo tloustnou proto, protože jedí nevhodně (tučný, hodně sladkýho atd.)ale třeba ne zas tolik. Tato skupina sice bude jíst míň, ale pokud nezmění stravovací návyky tak jim lehce může hrozit opak, např. nedostatek vitamínů, stopových prvků atd. Problém je že ta tableta asi nerozlišuje mezi kvalitní stravou plnou vitamínů a nezdravou stravou typu fast food. Ne nutně totiž musí mít obézní současně s nadbytkem energie i nadbytek vitamínů Ono to zřejmě bude použitelné jen pro určité skupiny obézních lidí.

Odpovědět


souhlas

...,2007-06-24 02:30:35

jojo, to se spravna pripominka :-)

Odpovědět

rgr

egrerg,2007-06-10 17:25:48

hfjykkxfvgadfgdfgadgfadgwg

Odpovědět

problem

vd,2007-06-10 11:25:31

neni takovy lek navykovy? podobne jako antidepresiva...

Odpovědět

Taky je tu ještě jeden problém:

Jan Šimůnek,2007-06-10 10:53:04

Je to přírodní látky, nepůjde to tedy patentovat a rejžovat na tom mraky peněz. Proto se to budou snažit farmaceutické koncerny stůj co stůj potlačit, jako řadu jiných přírodních látek, na nichž se nedá vydělávat (např. melatonin). Jakmile se to objeví v použitelné podobě, tak mraky námezdných "vědců" začnou fabrikovat články o tom, jak moc je to nebezpečné.

Odpovědět

dalsi nesmysl

DRK,2007-06-09 22:57:56

Nekdo by tem lidem mel konecne vysvetlit ze problem neni v tom ze moc "zerou" , ale v tom ze se malo pohybuji...

Odpovědět


Zas tak úplně ne

Martin Kostera,2007-06-10 23:38:50

Asi to řeku drsně, ale je mi jedno, jestli se anorektičky chtějí zasebevraždit. Tohle by byla jen další možnost. Nic víc. Když teď není, stejně umírají.

Ale mám dceru s Prader-Willi syndromem, jejím mozek neví, kdy má dost. Nevím, která část celého mechanismu selhává, že nikdy necítí stav sytosti, ale všechny tyto zprávy mě i celé rodině dávají naději, že nebudeme muset dceru hlídat na každém kroku, zamykat jídlo, apod.

Takže jen houšť s takovými zprávami a léky...

Odpovědět


jenze

DRK,2007-06-11 09:59:40

Jenze takovych lidi je naprosta mensina, vetsina lidi se proste malo hybe a radeji by snedla nejakou tu pilulku nez by si kazdy den sli zaplavat, zabehat, zahrat tenis ci projet se na kole...... A na leceni par jedincu s podobnou poruchou zadny koncern nevydela. Kdezto vnutit to temer cele populaci (za nejakou zajimavou cenu ala viagra) to uz je jina....

Odpovědět


Co je lepší?

Martin Kostera,2007-06-11 10:59:52

To bezpochyby. Ale je prakticky jisté, že část populace se nehne za nic na světě. Je lepší je nechat tak a doplácet na jejich civilizační choroby, nebo je nechat si koupit "pilulku proti obezitě", aby byli štíhlejší a míň nemocní? Co je lepší?

Odpovědět

hmm...

dd,2007-06-09 21:55:43

Pokud taková látka bude běžně k dostání, bude určena jen pro silně obézní lidi a bude přísně vázaná na předpis. Co na to třeba anorektičky nebo bulimičky? To by bylo úmrtí na vyhladovění.

Jedna věc je potlačit chuť na jídlo a věc jiná jak udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Co organismus a jeho snaha přizpůsobit v "krizových situacích" metabolismus tak, aby dokázal vyžít maximum energie z minima potravy.

Myslím že to s tou pilulkou na hubnutí nebude tak jednoduché.

Odpovědět


Ty anorektičky

Jan Šimůnek,2007-06-10 10:49:43

mě napadly taky. A pokud to nebude volně prodejné, tak se to bude vyrábět na černo a prodávat, jako se dnes prodávají různé zakázané hormonální preparáty v komunitě sport + fitness.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz