Jak káva zvyšuje cholesterol  
Patříte k těm, kteří pijí kávu bez cukru a nebo bez kofeinu a jste přesvědčeni, že tím držíte svůj cholesterol na uzdě? Po přečtení dalších řádek změníte názor.



 

Zatímco počty kuřáků dlouhodobě klesají a spotřeba alkoholu se celosvětově stabilizovala, množství vypitých šálků kávy se soustavně zvyšuje. Pití kávy lze označit za nejrozšířenější zvyk dnešní doby.  Výživová hodnota kávy jako nápoje je nepatrná. O účincích kofeinu toho už známe hodně. Většinou se také ví, že káva zvyšuje tvorbu moči. Proto se nezapočítává mezi tekutiny požadované pitným režimem. S povědomím o kafestolu už to s našimi znalostmi bývá horší.

 

Kávu si dáváme hlavně pro její povzbudivé účinky. Kromě kofeinu je v kávových zrnech také lipidová složka, jež obsahuje terpeny a jedním z nich je kafestol. Podle Dr. David Moore, profesora molekulární a buněčné biologie na Baylor College of Medicine je kafestol tou nejúčinnější ze všech známých látek obsažených v potravinách, které zvyšují cholesterol.  

 

David D. Moore, profesor na Baylor College of Medicine

Výzkumy provedené amsterdamskou universitou na populaci Nizozemců ukázaly, že vypitím pěti šálků kávy z francouzského lisu denně, dostáváme do sebe 10 – 13 miligramů kafestolu. Pokud to praktikujeme po dobu čtyř týdnů, stoupne nám obsah cholesterolu v krvi o 6 až 8 procent.

 

Abychom si rozuměli, tak pod pojmem káva z "francouzského lisu" (French Press, nebo také Cafetiere),  se míní nahrubo pomletá káva přelitá horkou vodou, která se v konvici jemným nerezovým sítkem jako pístem po asi pěti minutách stlačí dolů a servíruje se přímo z této konvice. To ale znamená, že nizozemské výsledky se budou vztahovat i na slavného československého "turka". Stejně dobře sem ale patří i italské espreso. Všechny tyto kávy obsahují totiž kafestolu hodně. Ti co dbají na své zdraví a pijí kávu bez kofeinu, na tom nejsou o nic lépe. Odstranění kofeinu z kávy (bezkofeinová káva), nemá totiž na obsah kafestolu vliv.


 

 
Káva připravovaná klasickým způsobem obsahuje hodně kafestolu. Holdovat takové kávě často znamená mít v krvi o 6 - 8% cholesterolu více.

Účinek kafestolu
Jak to kafestol dělá, že nám v krvi zvyšuje cholesterol, zůstávalo dlouho záhadou. Větší jasno do věci přineslo až odhalení toho, jak je řízena produkce fibroblastového růstového faktoru 15 (FGF 15). Ukázalo se, že kafestol se váže na jistý druh receptoru ve stěně střeva, jde o farsenoidový receptor X (označovaný také jako FXR). A nyní ta pointa. Tím, že se kafestol naváže na receptor (FXR), vyvolá tvorbu faktoru (FGF 15), jež následně potlačí funkci tří genů, které v játrech regulují hladinu choelsterolu.

 

Zvětšit obrázek
Cholesterol

Více se toho o kafestolu zatím neví a tak nelze ani vyloučit to, že by  kafestol mohl i sám nějak působit přímo v játrech. I když nevíme zatím všechno, ze zdravotního hlediska je poznatek o jeho podílu na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a že tak kafestol činí ve střevě prostřednictvím popsané tvorby komplexu, kterou se účastní na transportu žlučových kyselin, významný.

 


Poznámka k cholesterolu
Zvýšená hladina cholesterolu a poruchy metabolismu dalších tuků jsou onemocněními hromadného výskytu. I když nebolí, představují jeden z nejrizikovějších faktorů aterosklerózy a následných komplikací, například srdečního infarktu, cévní mozkové příhody,  špatného zásobení dolních končetin krví,...
Za zvýšenou hladinu cholesterolu (hypercholesterolémii) se považuje jeho koncentrace v krvi, která je vyšší než 5 mmol/l. Tímto názvem se často myslí nejen porucha metabolismu cholesterolu, ale také zvýšená hladina ostatních tuků v krvi- hlavně triglyceridů (triacylglycerolů) (nad 2 mmol/l) nebo LDL – „zlého cholesterolu“, který se dobře a snadno usazuje v cévách (nad 3 mmol/l).


 

 

 

Patříte-li mezi závisláky na kofeinu a máte-li navíc problém s cholesterolem, je dobré vzít v úvahu, že náš „turek“ je prakticky obdobou „French Press“, na níž byl neblahý účinek kafestolu prokázán a že překapávaná káva je v tomto směru mnohem vhodnější.
Proč?
Jednoduše proto, že kafestol je látka, která se velmi ochotně váže na papírový filtr.

 

Pramen: Baylor College of Medicine


 

 

 

 

 

 

Datum: 24.06.2007 22:32
Tisk článku

Související články:

Alkohol a kofein, jak se to rýmuje?     Autor: Miloslav Pouzar (22.01.2023)
Alkohol, kofeín a srdce     Autor: Matej Čiernik (18.03.2019)
Šálek kávy odhání slepotu     Autor: Josef Pazdera (01.05.2014)
Další bod pro kafaře     Autor: Josef Pazdera (03.09.2013)
Požehnání kofeinu přímo skrz pokožku se Sprayable Energy     Autor: Stanislav Mihulka (31.08.2013)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz