Globální kontrola kvality ovzduší  
Kvalita ovzduší má mnohé parametry, které se neustále mění. Proto může soustavné monitorování přinést mnoho informací, které se dají využít v mnoha oborech. Jak to vypadá s jedním z oxidů dusíku a s ním úzce spojeným přízemním ozónem ukazují následující řádky.

 

 

Zvětšit obrázek
Celkové množství oxidu dusičitého (NO2) v atmosféře nad Evropou

Nejdůležitější součástí globálního ozónového monitorovacího experimentu (GOME–2) je snímací spektrometr umístěný na družici Metop-A. Ten nyní dodává každou hodinu zprávu o množství oxidu dusičitého (NO2) v zemské troposféře.

Sofistikovaný systém zpracování dat, který vytváří mapy ukazující globální koncentrace NO2 založené na zpracování dat z GOME-2, byl vyvinut v German Aerospace Center (DLR). Oxid dusičitý je, spolu s aerosoly a ozónem, jedním z nejdůležitějších ukazatelů znečištění ovzduší.

 

 

Zvětšit obrázek
Celkové množství oxidu dusičitého v atmosféře nad východní Asií

Produkce NO2 z GOME-2 jsou dostupné téměř v „reálním čase“, a to pouhé dvě a půl hodiny po pozorování, což umožňuje sledovat postupné změny v celkovém troposférickém NO2 během dne. Znečištění NO2 se významně liší den ode dne, hlavně v důsledku změn počasí a rozdílností v emisích. Tento monitoring troposférického NO2 prostřednictvím GOME-2 je zvláště užitečný pro zlepšení předpovědí znečištění ovzduší.

 
Systém GOME-2, který dodává funkční výsledky NO2, byl vyvinut v DLR, což je partnerský člen EUMETSAT"s Satellite Application Facility on Ozone and Atmospheric Chemistry Monitoring (O3M-SAF), který je koordinován Finským meteorologickým institutem. O3M-SAF generuje, prověřuje, archivuje a distribuuje atmosférická data pro ozón, stopové plyny, aerosoly a povrchové ultrafialové záření s využitím měření z Metop-A a je součástí dlouhodobého evropského závazku k monitorování zotavení ozónové vrstvy a podpoře monitorování a předpovídání kvality ovzduší nejenom pro obyvatele Evropy.

 

Zvětšit obrázek
Ukázka denních změn troposférického NO2

GOME-2 dokáže pokrýt téměř celou Zemi
GOME-2 nastupuje po úspěšném GOME, který letěl na satelitu Evropské vesmírné agentury ERS-2 vypuštěném v dubnu 1995, a poskytuje denní data při téměř globálním pokrytí Země. Přístroj měří profily atmosférického ozónu a distribuci dalších stopových plynů v atmosféře, které mají vztah k degradaci ozónu ve stratosféře, a přirozené i antropogenní zdroje znečištění.
Oxid dusičitý, který pochází ze zplodin automobilových motorů, elektráren, průmyslu a zemědělství, je jedním z nejdůležitějších přispěvatelů ke znečištění ovzduší a je důležitým prekurzorem vzniku přízemního ozónu, známého také jako letní smog. S přístrojem GOME-2 může být NO2 měřen jak v celosvětovém měřítku, tak na úrovni měst. Zřetelně jsou na obrázcích viditelné vysoké koncentrace troposférického NO2 nad velkými městskými a průmyslovými oblastmi v Evropě, jako je například údolí Pádu, Rotterdam, Antverpy a oblast Porůří.

Největší oblast na světě s vysokým znečištěním NO2 byla nalezena nad východní Čínou, což je výsledkem obrovského rozvoje průmyslové výroby během posledního desetiletí, doprovázeného výrazným nárůstem emisí látek znečišťujících ovzduší. Dalším pozoruhodným rysem viditelným na obraze je vzestup troposférického NO2 podél námořních tras v Bengálském zálivu a Jihočínském moři.

Poznámka: Prezentované grafy jsou založeny na operačních datech z GOME-2 level-1b, která poskytnul EUMETSAT a předběžných datech Level 2 poskytnutých DLR.

 

Zdroj: German Aerospace Center

Autor: Ota Beran
Datum: 15.08.2008 00:10
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:

barevná škála

Libor Janča,2008-08-15 16:42:48

Připojuji se k tomu ,že aspoň u barevné škály na mapkách by měly být uvedeny nějaké orientační hodnoty. Ta škála múže být jak hrozivá tak jen alarmující při nízkých hodnotách.

Odpovědět


Libore také se připojuji a souhlasím s vámi.

Ota Beran,2008-08-15 21:23:17

Také si myslím,že u mapek by měla být barevná škála s odpovídajícími hodnotami. Pokud se podíváte do zdroje
http://www.dlr.de/en/Portaldata/1/Resources/portal_news/newsarchiv2008_4/gome2_1europa.jpg, zjistíte, že tam nic takového není. Jistě sám uznáte, že když není ve zdroji, tak si ji nemohu vymýšlet.

Takže i pro vás platí mé doporučení Tomášovi Peterkovi, pokud vás zajímá výše absolutních hodnot, podívejte se po číslech sám.

Věřte, že to není tak složité, co takhle třeba:
http://www.dlr.de/en/Portaldata/1/Resources/portal_news/newsarchiv2007/gome2_europa.jpg

http://www.iup.uni-bremen.de/doas/images/gome2/gome2_no2_trop_clear_0703.gif

Jsou tam mapičky i s hodnotami.

Můžete mi na oplátku prozradit, která škála je hrozivá a která je jen alarmující?

Odpovědět

To nema nadpis....

Tomas Peterka,2008-08-15 01:29:17

Dobry den, clanek zajimavy, jen mi chybela zasadni data: namerene hodnoty.. Jinak dekuji autorovi a preju hezky den t.

Odpovědět


Poděkování a vysvětlení

Ota Beran,2008-08-15 10:54:48

Tomáši děkuji za připomínku, pochvalu a přání hezkého dne. K té připomínce to není až tak jednoduché. Jak bylo v článku zmíněno, atmosférická situace a s ní i znečištění ovzduší se dynamicky mění. Při přesnosti a rozsáhlosti oblasti měření je takových dat ohromná spousta a z tohoto důvodu nejsou běžně k dispozici. Pokud Vás počty molekul NO2 na centimetr zajímají není problém podívat se do zdroje a nějaké objevit. Odtud odkliknete na stránky evropské kosmické agentury jistě najdete další. Nebylo účelem článku zahltit jej čísly, ale upozornit na jak podrobně a komplexně je možno pomocí družic měřit znečištění ovzduší. Mě osobně překvapilo jasně viditelné znečištění okolo lodních tras v Jihočínském moři spíš, než by mě zaujalo, kolik činila jeho absolutní hodnota minulý pátek odpoledne. Takže tolik jednoduché vysvětlení a těším se na další setkávání na stránkách Osla.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz