Malé bublinky uvězněné v ledu vyzradily svá tajemství  
Porovnání vzorků antarktického ledu a oceánských usazenin ukazuje na složité spojení mezi hladinou oxidu uhličitého, oceánskými proudy a podnebím; což může pomoci vysvětlit minulé, přítomné i budoucí klimatické trendyˇ

 

 

V posledních letech se vedou vášnivé diskuse o klimatických změnách, o tom zda stoupající hladina oxidu uhličitého přispívá ke globálnímu oteplování, které na oplátku může způsobovat změnu cirkulace světového oceánu s potenciálně katastrofálními důsledky, či nikoliv.

V dokumentu, publikovaném v časopise Science, výzkumníci prezentovali nová data z analýz vzorků ledu a oceánských usazenin datovaných do období před 90 tisíci lety, a ty naznačují, že oteplování zemského klimatu, změny hladiny oxidu uhličitého a oceánské proudy jsou velmi těsně propojeny. Tyto výsledky poskytují vědcům více údajů a přesnější pohled na to, jak byly tyto jevy spojeny v minulosti, což může vést k lepšímu porozumění budoucím klimatickým trendům.

Zvětšit obrázek
Jinho Ahn a Edward Brook

 

S podporou National Science Foundation analyzovali geologové Jinho Ahn a Edward Brook z Oregon State University 390 vzorků ledových kostek odebraných z antarktického ledovce na Byrdově výzkumné stanici. Vzorky jim nabídly ukázku zemské atmosféry a podnebí s datováním do doby před 20 až 90 tisíci lety. Řezy ledových vzorků byly pečlivě rozdrceny, čímž došlo k uvolnění plynů z bublinek, které byly vytvořeny při zmrazení v průběhu dávných tisíciletí. Tento pradávný vzorek plynu byl analyzován, aby byla změřena úroveň oxidu uhličitého obsaženého v každém z odebraných vzorků.
 

Ahn a Brook pak porovnali hladiny oxidu uhličitého z ledových vzorků s klimatickými daty z Grónska a Antarktidy, které odráží přibližné teploty v době, kdy byly vzorky vzduchu „zaklety“ v ledu, a s oceánskými usazeninami z Chile a Iberského poloostrova. Data získaná na základě analýzy usazenin poskytla vědcům lepší pohled na to, jak rychlé nebo pomalé byly oceánské proudy v severním Atlantiku a co bylo navrstveno na dně oceánu okolo Antarktidy během stejného období.

 

Zvětšit obrázek
Mapa se znázorněním umístění Byrdovy polární výzkumné stanice, odkud pocházely jednotlivé vzorky ledu se zamrzlými bublinkami vzduchu, které vyzradily mnohé…

Vědci potvrdili, že zvýšení hladiny oxidu uhličitého bylo spojeno s následným vzestupem teploty na Zemi, stejně jako s omezenou cirkulací oceánských proudů v severním Atlantiku. Data také naznačují, že hladina oxidu uhličitého stoupala společně se slabším míšením vody v jižních mořích. K tomu výzkumníci dodávají, že tyto výsledky by mohly poukazovat i na možné budoucí scénáře, kde globální oteplování způsobuje změny oceánských proudů, které na oplátku způsobují, že do atmosféry vstupuje více oxidu uhličitého, což zvyšuje množství skleníkových plynů v již tak teplém podnebí.
 

Ahn a Brook tvrdí, že v budoucnosti mohou různé faktory fungovat tak, že nahradí spojitost mezi změnou podnebí a oceánskými proudy. Jedním z takových možných faktorů je i to, že dnešní úroveň oxidu uhličitého v atmosféře je mnohem vyšší, než byla v době, kterou Ahn a Brook studovali. Výzkumníci doufají, že další studie prastarých vzorků vzduchu z nově navrtaných ledovců mohou dovolit další analýzy s vyšším rozlišením a přinesou více podrobností o spojitosti mezi hladinou oxidu uhličitého a teplotou na zemských pólech.ˇ

 

Zdroj: National Science Foundation

Autor: Ota Beran
Datum: 14.10.2008 03:48
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:

??

Matěj Štefaník,2008-10-14 09:49:56

OMG, nebyl tady někdy nedávno článek, že z analýzy ledu se ukázalo, že zvýšení CO2 následovalo oteplení... Ale možná se pletu a nebyl..

Odpovědět


Máte pravdu, někdy nedávno před rokem tu byl...

Ota Beran,2008-10-14 13:22:05

http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=2964

Zabýval se něčím podobným, ale na poněkud jiné časové škále.

Ono je zkoumání, jestli bylo dřív oteplování a pak nárůst CO2 anebo naopak tak trochu dohadování o tom, co bylo dřív, jestli slepice nebo vejce. Jisté je, že to spolu velmi úzce souvisí a podrobné studium a poznání všech těchto souvislostí nám může napovědět a předpovědět mnohé co se může dít s naší matičkou Zemí.
Co se asi nedá oddiskutovat, je, že jak obsah CO2 v ovzduší tak průměrná teplota s nejvyšší pravděpodobností stoupá. Je sice okolo toho možno zpochybňovat mnohé, od přesnosti a výběru lokalit měření až po shromažďování důkazů za každou cenu danou hladem po grantech na další výzkum.
Kdo si pozorně všímá přírody, tak mu nemůžou ujít některé souvislosti, které jasně svědčí o tom, že oteplování je fakt. To vám potvrdí každý zahrádkář, který to má vyzkoušené na vlastní zahradě. Není přece, žádná náhoda, že doba sklizně některých plodin je stále časnější a nedá se to zdůvodnit ranějšími odrůdami. Krásným příkladem byla doba sklizně na jedné z nejznámějších francouzských vinic, o které jsem psal v článku http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=3573.

Odpovědět

Analýza plynu v bublinkách

Tomáš Sládek,2008-10-14 08:56:09

Netušíte, čím se dá analyzovat tak malé množství plynu? Jestli někdo máte takovou možnost, tak se mi prosím ozvěte soukromě, potřeboval bych analyzovat jeden vzorek (plyn v pěnovém neoprenu).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz