Je klimatická změna vskutku rychlejší a extrémnější než jsme se obávali?  
aneb když zejména křesťanští politici, novináři, kněží a vládní úředníci účelově interpretují vědu.

Když se hledají „vhodné“ údaje
Klimatická změna je rychlejší a extrémnější než jsme se obávali – pod tímto titulkem britské noviny Telegraph převzaly v roce 2008 tiskové prohlášení WWF (World Wildlife Fund), ve kterém se autoři odvolávali na zprávu IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, Mezivládní panel o změně klimatu). V aktualizované zprávě WWF se tvrdí, že míra globálního oteplení je dokonce ještě větší než IPCC předpokládal. Telegraph to mimo jiné dokumentoval následujícími snímky s vysvětlením:

Arktický led


Arktický led v září 1979 a 2007. Porovnáním obrázků zjišťujeme největší redukci zalednění od doby, kdy se započalo se satelitním snímkováním. Foto NPA Ltd.


Problémem ale je, že Telegraph využil “vhodnější” staré údaje, protože se od roku 2007 situace změnila. Ale ne podle jejich katastrofických scénářů. Této zprávy WWF se chopila taky CNN. Mimo jiné tvrdí CNN, že hladina oceánů vzroste dvakrát oproti předpovědi IPCC (Globally, sea levels are now expected to rise more than double the IPCC's most recent forecast of 0.59 meters before the end of the century. This will put millions of people in coastal regions at risk.) Kdyby však byly porovnávány aktuální údaje z letošního roku, těžko by se v nich našly podklad pro (účelové?) vyvolávání paniky. Následující satelitní záběry mapují rozsah zalednění v roce 1979 a letos. Rozdíly nejsou nijak dramatické, situace je spíš podobná.

Zalednění

Rozloha zalednění (fialová) a zasněžení (bílá). Na historických snímcích z roku 1979 není rozloha zasněžení uvedena.

Daily Arctic Sea Ice Maps


Když se hledá Satan

Gordon Mursell Josef Fritzl

Zajímavým způsobem do kampaně za udržování paniky z globálního oteplování přispěl biskup anglikánské cirkve, reverend Gordon Mursell ze Staffordu (59), Lichfieldská diocéze. Klimatické skeptiky přirovnal k trýzniteli Josefu Fritzlovi z Rakouska, který 24 let věznil vlastní dceru a zplodil s ní děti.


Reverend Mursell řekl, že je pro něj těžké představit si odpornější zločin než jaký Fritzl provedl své dceři a zároveň dodal, že odmítáním pravdy o změně klimatu jsme stejně vinni jako Fritzl. Tohle své stanovisko uveřejnil v pastorálním dopise.


Racionální projev nesouhlasu zazněl z Kentské univerzity, z katedry sociologie. Profesor Frank Furedi obvinil reverenda Mursella z démonizování všech těch, kteří nesouhlasí s módní vlnou mudrování o klimatické změně, kterou má na svědomí člověk. V soustředění se na úzkost z budoucnosti naší planety vidí snahu některých představitelů církve hledat způsob jak znovu objevit satana: “Středověcí démonologové argumentovali, že skeptici nevěřící v čáry a kouzla jsou heretici a musí být potrestáni. Popírání klimatické změny v důsledku činnosti člověka je transformováno ve všeobecné zlo,” řekl Furedi. Ale Mursell nebyl první, kdo si pohráva s náboženskou interpretací přístupu ke globálnímu oteplení. Již před ním londýnský biskup tvrdil, že ignorovat činnosti, které přispívají ke klimatické změně je hřích.

Balmoral

Zámek Balmoral britské královské rodiny. Vstup pro zaměstnance pouze pěšky nebo na kole. (Kredit: Wikimedia)


Když se pokrytecky hledá popularita
Zvláštní postoj k boji proti klimatickým změnám zaujala britská královna Alžběta. V roce 2007 oběžníkem přikázala asi stovce zaměstnanců Balmoralu chodit do práce buďto pěšky nebo na kole. V odůvodnění se odvolala na ochranu životního prostředí. Mluvčí zaměstnanců tehdy pro Mail on Sunday prohlásil, že sama dobrým příkladem nejde. Cestuje letadlem a na své skotské usedlosti o 50000 hektarech se pohybuje terénním vozem, který má obzvláště velkou spotřebu. Mluvčí si dále stěžoval, že mnoho zaměstnanců může do zaměstnání pouze autem, poněvadž bydlí daleko a na odlehlých místech, kam veřejná doprava nejezdí. Sama královna ale letos vyžaduje na cesty do Balmoralu vlastní letadlo, aby nemusela čekat, zda na ní po ministrech vlády zbude volné místo ve vládním letadle.



Zdroje:
Daily Arctic Sea Ice Maps
Telegraph
assets.panda.org
CNN
MailOnline
MailOnline
Bild



Odkaz:
Britský E-Day. Nula od nuly pošla.

V odkaze se dozvíte jméno a tel. číslo londýnského biskupa. Výborné jsou také hlášky (komentáře).

Datum: 30.10.2008 00:10
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:

Nesouhlas

Lukáš Lahoda,2008-11-13 12:03:25

Pánové, musím vás upozornit, že jste obětmi optického klamu. Dal jsem si ve photoshopu oba obrázky přes sebe, a rozdíl v zalednění je tak 1%, fialové oblasti jsou skutečně téměř úplně stejné!

Odpovědět


To je možné, ale...

Petr Kovář,2008-11-13 23:09:34

je potřeba si uvědomit, že oba snímky pocházejí z konce října, kdy už rozloha mořského ledu narůstá a začíná se blížit zimnímu maximu. Problémem je, že spolu s rozlohou podle provedených pozorování nenarůstá jeho tloušťka, a tak příšího léta zase o to snadněji roztaje. Zkuste si vzít letní mimima z článku: http://www.osel.cz/index.php?clanek=4051 a položte si je na sebe, jsem přesvědčen, že výsledek už tak optimistický nebude a to tam ještě není zobrazeno loňské minimum, kdy panovalo v Arktidě teplé léto.

Odpovědět

Rozdíly nejsou nijak dramatické...

x Azazel,2008-11-01 12:33:47

"Rozdíly nejsou nijak dramatické, situace je spíš podobná"

To je hodně zajímavá interpretace, já i na snímcích které mají dokazovat, že se "nic neděje" vidím dramatický rozdíl ... na první pohled takových nejméně 20%

Odpovědět


Souhlas

Pavel Táborský,2008-11-02 11:11:33

Taky mi to tak připadá. On pan Tureček má to svoje přesvědčení tak trošku jako náboženství - prostě ignoruje informace, které se mu nehodí do krámu (např. to objetí Severního ledovéo oceánu dokola po 125000 letech, prokázaná rostoucí koncentrace CO2 nad statisícileté rekordy...), ale zato se chytí každé fámy, která jeho teorie aspoň trošku podporuje.

On má pravdu a všichni ostatní jsou lháři, nebo přinejmenším poblouzněnci oblblí zelenou propagandou.

Odpovědět

ad posledni obrazek

Martin Plesinger,2008-11-01 10:10:41

Ten posledni obrazek neni zrovna dvakrat padnym argumentem a dukazem o 'krestanske hysterii z GW v USA' :) Predpokladam, ze autor vi odkud ten obrazek pochazi. Pro ty, kteri tenhle vtip neznaji si dovolim pirlozit odkaz:

http://www.churchsigngenerator.com/classic1.php

Odpovědět


x Azazel,2008-11-01 12:42:33

:)

http://www.churchsigngenerator.com/classic1.pl?line1=&line2=Autor+se+docela&line3=pekne+ztrapnil&line4=&font=1

Odpovědět


Martin Plesinger,2008-11-01 15:25:07

(Re: x Azazel) spis jen naletel, to se muze stat kazdemu ;)

Odpovědět


poslední obrazek

Igor Turecek,2008-11-01 15:25:54

opravdu není pádný. A díky za odkaz na generátor. Svého času tu byl na Oslu odkaz na generátor vědeckých prací. Také dobrý vtip.

Odpovědět

Problém s hodnocením

Mojmir Kosco,2008-10-31 15:44:28

Když tak čtu pro a proti . Připadá mi že se nejedná o vědecký výzkum nýbrž o víru.Ocenil bych odkaz na relevantní snímky ze stejného úhlu ,výšky, doby,a co nejdelšího časového useku jinak se jedná o handrkování dětí na písku.

Odpovědět

podpora p. Wagnera

Pekny Brumla2,2008-10-31 08:53:32

Souhlasím, články pana Wagnera jsou vynikající, a kdyby se nechal odradit, byla by to škoda. Je to odborné a srozumitelné. O atomové energii píšou i lidí, které základní pojmy na střední škole minuly - ono se to bere většinou koncem školního roku a bývá venku hezky...zeleně.
Osel má skoro každý den dobrý článek ( astronomie, genetika..), kdo chce čistou ekologii, specializovaných serverů je dost a zmatků na nic rovněž. Ono je to těžké, z Britských listů 2001 vyleze, že lze tloušťku ledu měřit ze satelitů s přesností na 10 cm, jinde napíšou, že je to led + sníh, změřená tlouš´tka 3m , že byla někde u pobřeží. Snad počátkem roku 2009 mají Britové vydat zprávu o měřené tloušťce ledu.

Odpovědět

Pane Turečku, na základě čeho soudíte,

Karel Malý,2008-10-30 16:52:38

že zejména křesťanští politici, novináři, kněží a vládní úředníci účelově interpretují vědu. Článek mne o tom, že tomu tak je, příliš nepřesvědčil.
Máte snad nějaké relevantní informace o tom, že je nějaký rozdíl mezi tím, jaký je podíl věřících účelově interpretujících vědu a jaký je podíl nevěřících účelově interpretujících vědu, dávající vám oporu pro slovíčko zejména. Sem s nimi! Rád si je přečtu.

Odpovědět


Soudím tak

Igor Turecek,2008-10-30 17:25:50

na základě kupčení s povolenkami na emise, který křesťanský svět vnucuje celému ostatnímu světu. Zejména křesťanský západoevropský svět. Nepřipadá vám kupčení s povolenkami podobné kupčení s odpustkami ve středověku? Také sociologové hovoří o novém zeleném pseudo-náboženství, kterého se různé křesťanské skupiny rády chytají. Mám zde na mysli například srpnové vydání (2008) brožurky Probuďte se!, která nese titul Globální oteplování s podtitulem Je naše planeta v ohrožení? V prvních dvou článcích laděných "vědecky" (Důvody k obavám , Je naše planeta v ohrožení?) se autoři odvolávají na IPCC. V třetím článku Kdo má v rukou budoucnost naší planety již ale naplno jedou podle Bible. Brožurka se distribuje celosvětově v 81 jazycích a v nákladu 35 754 000. V mém článku je uveden odkaz na vědecká fakta v Daily Arctic Sea Ica Maps a na 5 křesťanských periodik, která vědecká fakta účelově selektují. Nestačí vám to? Nestačí Vám angažovanost anglikánské cirkve v ekologickém hnutí? Jen se porozhledněte po světových periodikách. Kde najdete nejvíce nesmyslů o tom, že CO2 způsobuje oteplování? V křesťanských západních zemích. Nestačí vám to? Nechci čtenáře a sebe unavovat dalšími příklady. Nechte si od nějaké univerzity udělat výzkum.

Odpovědět


Pane Turečku vy máte právo na své soudy,

Karel Malý,2008-11-03 11:21:12

stejně tak jako křesťané na svou víru, i když ani jedno bez výhrad nesdílím. Vaše soudy mi však tu jejich víru připomínají, jsou totiž stejně zaslepené.

Odpovědět


Zaslepenost a naivnost

Igor Turecek,2008-11-03 12:06:22

Čtěte více dějepis pane Malý. Dozvíte se, že křesťanský papež žehnal německým nacistickým zbraním, které měly vyhladit Čechy. Po válce Vatikán z "humanitárních důvodů" pomáhal nacistům v útěcích do Latinské Ameriky. A děkuji vám za vaši připomínku. Připomněla mi, že můj otec musel během 2. svět. války na otrockou práci do Rakouska. Víte, já jsem přesvědčen, že existuje zlo. Jmenuje se křesťanství. Vedou mě k tomu filosoficko-gnoseologické poznatky, přesvědčila mě o tom historie křesťanství. Přesvědčilo mě o tom neurvalé handrkování se o katedrálu sv. Víta, která křesťanům nikdy nepatřila, byla dostavěna z peněz obyčejných daňových poplatníků českým státem v roce 1929 a přesto se o tento státní symbol, bohužel křesťanský, Vatikán rval jak jen mohl, aby miliardové sousto dostal. Přesvědčilo mě o tom nechutné a hnusné přirovnání vědců k Josefu Fritzlovi křesťanským biskupem Gordonem Mursellem.

Odpovědět

Clanky jsou dobre jen nepolevujte.

Daniel Das,2008-10-30 15:14:48

No ja bych za sebe jen dodal, ze si Osla velmi rad ctu. Co se tyka pana Wagnera tak bych rekl, ze jsou to nejlepsi clanky ktere jsem zatim cetl. Takze pokud mohu poprosit tak nepolevujte.

Odpovědět

Mohou být tyto satelitní snímky relevantní?

Martin Ungrad,2008-10-30 09:13:48

Nejsem obdobníkem na satelity, ale není snad na těchto snímcích vidět to kde led je, ale nikoli jak je tlustý?
V souvislosti s ubýváním ledu se přece mluví o tom, že je varovné ubývání mocnosti ledu a ne jeho plocha.
Nedávno jsem slušel zprávu, že se poprvé v historii podařilo pól objet ledoborcem dokola, což dosud nikdy ani zdaleka nebylo možné. Není to snad důkaz o úbytku mocnosti ledu?

Odpovědět


Nejsem odborníkem, ale ...

Igor Turecek,2008-10-30 10:22:51

Takových komentářů jako Váš je tu nepočítaně. Redakce Osla dostává i dopisy nespokojených čtenářů. Musíte si počkat, až pan Habala napíše článek o tloušťce ledu v Arktidě, který zatím nedodal. Údaje o tloušťce ledu, pokud jsem správně informován, nelze tak snadno získat jako satelitní snímky. Síla ledu se zjišťuje přímým měřením z lodí, ponorek, bójí. Na adresy bójí jsem "kritika" dokonce upozornil v článku níže kritizovaném. Prozatím ale nic nenapsal. Třeba na toto zajímavé téma napíšete něco sám. Osel není veřejnoprávní medium, kam si můžete stěžovat a očekávat, že to za Vás někdo napíše.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz