Kuřáci ohrožují své okolí nejen pasivním kouřením  
Děti i dospělí žijící ve společné domácnosti s kuřáky mají vyšší pravděpodobnost zdravotního ohrožení, v porovnání s těmi, kteří žijí s nekuřáky, a není to spojeno pouze s pasivním kouřením. Mají totiž i menší šanci sníst každý den dostatek zdravých potravin.

 

Asi třináct miliónů dětí ve Spojených státech žije v takzvaných „potravinově nejistých“ domácnostech. „Jako potravinová nejistota je označován stav, kdy není možné každý den v roce získat dostatek kvalitních zdravých potravin. V domácnostech s nejzávažnějším stupněm potravinové nejistoty se tak velmi často objevuje nedobrovolné omezení příjmu potravy a narušení obvyklých stravovacích návyků,“ uvedli autoři. Studie ukázala, že potravinová nejistota je pevně spojena s výší příjmů domácností. Rodiny, ve kterých je alespoň jeden kuřák, vydají 2 až 20 procent svých příjmů za tabákové výrobky, a to je pravděpodobně hlavní příčinou toho, že kuřáci výrazněji ovlivňují finanční zdroje potřebné k zajištění odpovídajícího množství i kvality potravin.

 
Doktorka Cynthia Cutler-Triggs z New York University School of Medicine a Bellevue Hospital Center společně s kolegy analyzovala v letech 1999 až 2002 údaje z celkem 8 817 domácností s dětmi do 17 let, aby zjistila, zda přítomnost nebo nepřítomnost dospělého kuřáka ovlivnila dostupnost kvalitních potravin. V úvahu byl brán i věk, pohlaví a původ dětí a také koeficient indexu chudoby.

 

 

Frank Joseph. Chaloupka, Ph.D., z University of Illinois v Chicagu: „Krom utrácení peněz za cigarety namísto za zdravé potraviny, přispívá kouření cigaret také ke ztrátě produktivity vycházející z nemocí způsobených kouřením, což s sebou přináší další snižování přijmů a zvyšování pravděpodobnosti potravinové nejistoty.“

Z této analýzy vyšlo, že ve 23 procentech domácností žil minimálně jeden kuřák, v domácnostech s nízkými příjmy bylo s kuřáky 32 procent dětí, a pro  porovnání v bohatších domácnostech jich žilo s kuřáky pouze 15 procent.“ Patnáct procent dospělých a jedenáct procent dětí uvedlo zkušenosti s potravinovou nejistotou během posledního roku a 6 procent dospělých a jedno procento dětí zažilo vážnou nedostatečnost potravin.

 

 

Zvětšit obrázek
Pro Osla komentoval: Mandor.

„Potravinová nejistota byla běžnější a vážnější u dětí a dospělých v domácnostech kuřáků,“ napsali autoři. „Z dětí v domácnostech kuřáků byly problémy s dostatkem potravin u 17 procent v porovnání s 8,7 procenty v domácnostech nekuřáků a u vážného nedostatku jich bylo 3,2 procent u kuřáků a 0,9 procent u nekuřáků. U dospělých vyšel podíl potravinové nejistoty na 25,7 procent u kuřáků a 11,6 procenta u nekuřáků a vážné problémy s nedostatkem potravin byl u 11,9 procent kuřáckých domácností a 3,9 procenta nekuřáckých domácností. Nejvyšší podíl potravinové nejistoty byl u dětí v rodinách kuřáků s nízkými příjmy. Dále v porovnání s bělošskými rodinami měly černošské a hispánské rodiny vyšší podíl potravinové nejistoty jak u kuřáckých, tak i nekuřáckých domácností.

 

„Tato data také poukazují na to, jak výrazně by to mohlo působit na ohrožení dětského zdraví v rodinách s nízkými příjmy. Zatížení nedostatkem potravin je dříve neuvažovaným nebezpečím spojeným s kuřáctvím dospělých, které by mělo být přidáno do stále se rozrůstajícího seznamu negativních vlivů kouření tabáku dospělých na zdraví dětí.

 
„Rozsáhlá politická opatření ke kontrole tabákových výrobků a různé programy jsou účinné ve snižování této zátěže; vyšší zdanění cigaret a dalších tabákových výrobků pomáhá v účinné propagaci ukončení kouření a snížení spotřeby tabáku, a to nejen u osob s nízkými příjmy,“ pokračuje doktor Chaloupka. „Část příjmů získaných vyšším zdaněním tabákových výrobků může být dále využita v programech pro domácnosti s nižšími příjmy, a to ať už týkajících se odvykání kouření nebo získávání zdravých stravovacích návyků.“


Zdroj: JAMA & Archives

Datum: 21.11.2008 08:09
Tisk článku

Související články:

Elektronické cigarety neškodí buňkám tolik, jako klasické kouření     Autor: Stanislav Mihulka (05.01.2016)
E-cigarety škodí více, než ty klasické     Autor: Josef Pazdera (04.12.2014)
Další nedobrá zpráva pro bionaftu     Autor: Josef Pazdera (05.11.2014)
New York zakázal e-cigarety     Autor: Josef Pazdera (30.04.2014)
Trojnásobná spotřební daň na tabák - celosvětově!     Autor: Josef Pazdera (03.01.2014)



Diskuze:

Kdo tvrdil, že to nebylo statisticky vyhodnoceno?

Duke,2008-11-28 20:29:58

Objective To investigate rates and severity of child and adult food insecurity (the inability to access enough food in a socially acceptable way for every day of the year) in households with and without smokers.

Design Cross-sectional survey.

Setting Nationally representative sample of the US population from 1999 to 2002.

Participants Households with children through age 17 years (n = 8817) in the National Health and Nutrition Examination Survey.

Main Exposure Presence or absence of adult smokers in the household. Covariates included age, sex, and race/ethnicity of the child, and the poverty index ratio.

Main Outcome Measure Rates and severity of food insecurity were ascertained using the US Department of Agriculture Food Security Survey Module.

Results Food insecurity was more common and severe in children and adults in households with smokers. Of children in households with smokers, 17.0% were food insecure vs 8.7% in households without smokers (P < .001). Rates of severe child food insecurity were 3.2% vs 0.9% (P < .04), respectively. For adults, 25.7% in households with smokers and 11.6% in households without smokers were food insecure, and rates of severe food insecurity were 11.8% and 3.9%, respectively (P < .003 for each). Food insecurity was higher in low-income compared with higher income homes (P < .01). At multivariate analyses, smoking was independently associated with food insecurity and severe food insecurity in children (adjusted odds ratio, 2.0; 95% confidence interval, 1.5-2.7, and adjusted odds ratio, 3.1; 95% confidence interval, 1.4-6.9, respectively) and adults (adjusted odds ratio, 2.2; 95% confidence interval, 1.6-3.0, and adjusted odds ratio, 2.3; 95% confidence interval, 1.4-3.7, respectively).

Conclusions Living with adult smokers is an independent risk factor for adult and child food insecurity, associated with an approximate doubling of its rate and tripling of the rate of severe food insecurity.

Odpovědět

no nevím

Radovan Slegl,2008-11-27 00:51:45

Já se spíš přikloním k Robo Peterovi, protože takovýhle nijaký článek jak vědci někde objevili....znáte to... na internetu psali...když by to mělo být solidní, tak bych čekal odkaz na konkrétní studii.
Dnes a denně si člověk přečte vědci té a té university objevili to a to...za týden vědci...blablabla...zjistili přesný opak.
Z vnějšího pohledu je článek povrchní nic neříkající a zapadá do zpráv ála Blesk.

Odpovědět


Kloňte se kam chcete. Já vím,

Karel Malý,2008-11-29 15:13:47

že si raději přečtu o tom, jak vědci přišli na něco odlišného, než jejich kolegové odjinud. Kdyby vědci přicházeli pořád na stejné věci, byla by to pěkná nuda...

Nemyslíte, že někdy vám může být odkaz na konkrétní studii nahouby, když se jedná o odkaz na stránky určené pro platící uživatele jako je například JAMA. Pokud jste platící uživatel, tak si rozhodně nemáte nač stěžovat a studii tam jistě naleznete.

Odpovědět

bingo...

Robo Peter1,2008-11-23 01:31:08

Zaujimave... Az na to ze tento clanok ktory sa tu ohana nejakou statiszikou ... nema absolutne ziadnu stattisticku hodnotu... kolko ludi skumali?? v akom veku? s kolkymi rodinnymi prislusnikmi?? v akej oblasti? aky kluc bol pouzity co sa tyka vysky prijmu???

Protifajciarska kampan a zakony???
A co tak nezdanovat tabak a tak zvysit prijem postihnutych rodin???
Zabili by sa tak dve muchy jednou ranou... socialny system usetri tym ze fajciari zomru skor a deti by mali vacsiu sancu dostat sa k potravinovej bezpecnosti...

Odpovědět


Bingo!

Karel Malý,2008-11-26 11:23:24

Článek popisuje studii, jejímž základem je statistické vyhodnocení získavých dat.

Nejdříve se prosím naučte číst, než se začnete pokoušet o psaní, vypadá to pak dost zoufale. Zkoumali 8817 domácností s dětmi do sedmnácti let.

Článek nemůže kompletně popisovat metodu výzkumu, ale dnes v době internetu není problém získat a přečíst si co přesně a jak zjišťovali a s pomocí čeho, když ne statistiky, to vyhodnocovali. Jinak je výsledek takový, že o tom víte houby a pouze činíte unáhlené a demagogické závěry.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz