Vítr: od zlého pána k dobrému sluhovi (4)  
Vítr čerpá voduˇ


 

Zvětšit obrázek
Prospekt na větrná čerpadla „První moravské továrny na vodovody a pumpy Ant. Kunz v Hranicích“

Využívání větrné energie nemusí mít jen podobu větrných mlýnů a v současnosti pak větrných elektráren. Už v Holandsku většina „mlýnů" nesloužila ke mletí obilí, ale - k čerpání vody. Právě větrné „mlýny", známé z pohlednic a turistických prospektů o této zemi, pomáhaly odvodňovat území, ležící za hrázemi a pod úrovní mořské hladiny, a staly se tak spojenci Holanďanů v tisíciletém souboji s mořem o pevnou zemi.

 

Také u nás má čerpání vody pomocí větrné energie svou tradici. Větrná čerpadla sice neměla podobu tradičních mlýnů, jejich historie je „jen" 110 let stará - přesto však stojí za zmínku i jako inspirace pro možné dnešní využití. Roku 1893 byla v Hranicích na Moravě založena továrna, která začala pod vedením vynikajícího strojníka Antonína Kunze s výrobou malých zemědělských strojů.

Zvětšit obrázek
Větrné čerpadlo ve Višňovém u Znojma sloužilo k čerpání vody pro obecní vodovod. (Foto: B. Koč)

Brzy se však hlavním výrobním programem firmy stávají větrná čerpadla, postupem času v ucelené výkonové a vývojové řadě stále dokonalejších typů, s lepší regulací a většími výkony. Větrné motory z Kunzovy továrny pracovaly spolehlivě, bez velkých nároků na údržbu a po dlouhá léta na řadě míst nejen na Moravě, ale i v Čechách a v cizině. Tato větrem hnaná čerpadla sloužila na statcích, v zahradnictvích, ale i v průmyslových závodech nebo pro napájení zásobníků pitné vody u obecních vodovodů.

 

Zajímavý a i dnes inspirující může být reklamní text firmy Kunz, vypočítávající výhody větrných čerpadel: "Ještě v dnešní době přečasto vídáme namáhavé donášení vody do kopce ve vědrech aneb nákladné a neméně obtížné dovážení vody potahem (spojené s trmácením dobytka, ničením postrojů, vozů a hrozících za zimní doby na náledí úrazem téhož) v sudech neb lejtách do strmých, špatnými cestami opatřených namnoze míst, ačkoliv toho není dnes zapotřebí, abychom jediného haléře za dovážení neb režiji s vydržováním nějakého nákladného parního stroje neb podobného motoru vydávali..."

 

Zvětšit obrázek
I v současnosti mohou větrná čerpadla najít uplatnění, například v zemědělství. (Foto: B. Koč)

O tom, že větrem hnaná čerpadla nejsou zdaleka jen slepou vývojovou uličkou při hledání práce pro vítr, svědčí i jejich rozšíření po celém světě. Známá jsou například z klasických filmů o divokém západu, kde čerpala vodu do vodojemů na slavné Pacifické dráze, v některých přímořských zemích čerpají slanou vodu do bazénů, kde se odpařováním získává sůl, jinde slouží k tradičním závlahám nebo napájení dobytka na pastvinách.

 

 V Česku se dochovalo méně než 10 podobných zařízení jako technické památky. Většina jich je na Moravě – nejzachovalejší jsou v Radíkově u Hranic, ve Vedrovicích a ve Višňovém na Znojemsku, na okraji Jihlavy, částečně se dochovaly konstrukce větrných čerpadel u Šebkovic a mezi Velkými Pavlovicemi a Bořeticemi. U Napajedel na Zlínsku stojí větrné čerpadlo přenesené z Hranic na Moravě. V Čechách zbylo snad jen jediné větrné kolo na původní příhradové konstrukci v cihelně nedaleko Českého Brodu. Na okraji Moravan nedaleko Pardubic slouží přenesené větrné kolo původního čerpadla na nové dřevěné konstrukci k čerpání vody pro bazén a k závlahám zahrady.ˇ

 

 

 


 

Datum: 04.12.2008 02:01
Tisk článku

Související články:

Vyhynutí parních lokomotiv popírá evoluční předsudky     Autor: Stanislav Mihulka (29.03.2023)
Adventné zamyslenie: čo je informácia?     Autor: Jan Jendřichovský (21.12.2022)
Náboženství není hlavním faktorem v odmítání evoluce studenty     Autor: Stanislav Mihulka (21.12.2022)
První kontinenty Země se ponořily do hlubin, aby se pak zase objevily     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2022)
Evoluce je zřejmě mnohem rychlejší a mocnější, než jsme si mysleli     Autor: Stanislav Mihulka (01.06.2022)



Diskuze:

PROBLEM

Vojtěch Mauer,2009-03-04 12:31:30

Dobrý den.
Prosím o jakoukoliv informaci /konstrukce, plánek, kniha atd./o čerpadle poháněném větrem.Rovněž, tak o možnost shlédnutí tohoto fyzicky - někde v Jihomoravském kraji - jsem z Brna. Mám zájem předeším o funkční čerpadlo - chci jej vyrobit a instalovat na zahradě/není tam el. proud.
Děkuji za jakýkoliv zdroj info.
Mauer

Odpovědět

Břetislav Koč,2008-12-15 12:10:31

Viděl jsem vyobrazení - jen kresbu - ale o uváděném výkonu silně pochybuji. Aby vozíky mohly stále jezdit, musela by jejich rychlost být stejná. Přitom by minimálně 1/4 okruhu jely s minimální účinnností nebo setrvačností vzhledem k překonávání protivětru (i při stažené plachtě). Pochyboval bych i o možnosti vytěžit z takového zařízení několik MW, ale výkon Temelína? Minimálně 1000 MW? Kdby to alespoň ze čtvrtiny tak fungovalo, už by to bylo všude kolem!
Zkusím nad tím s kolegou větrným teoretikem trochu zabádat, už jsem viděl dost větrných bujných nápadů, například pluh poháněný větrným kolem a lanovým převodem, patentováno v Maďarsku po 1. světové válce, teoreticky to mohlo dávat dost energie při rychlosti větru kolem 200 km/h...
B. Koč

Odpovědět

Plachetnice

Pavel Lašák,2008-12-07 21:59:20

Pokud někdo má informace o větrných elektrárnách z konce 60. let, které používaly systém plachetnice na kolejnicích, tak se o ně podělte. Byly postaveny nejméně dvě, jedna v USA a druhá CCCP. Z vyřazených železničních vagonů a křídel starých letadel se za pomoci jednoduchého servra k natáčení křídla dalo na oválu rozměru 10 km vyrobit elektřiny za jeden blok Temelína. Vše z materiálů z kovošrotu - tedy LowTec.

Odpovědět

pro doplnění

Antonín Karoch,2008-12-04 14:30:12

Torzo větrníku na čerpání vody najdete také v obci Poddubí(Kaliště) na Praze východ.

Odpovědět


Břetislav Koč,2008-12-15 12:01:45

Díky za informaci, prosím o upřesnění lokality a informaci o stavu zařízení, stačí odhad, nějaké procento zchátralosti? Je to podle mapy kousek od dálnice, příležitostně bych se na to zajel podívat.
B. Koč

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz