Ženám s tuhými prsy se rakovina vrací častěji  
Nová studie odhalila, že ženy s hustou prsní tkání jsou v případě rakoviny vystaveny vyššímu riziku, že se jim nemoc vrátí.

 


Nádory prsu patří k nejčastější příčině nádorové úmrtnosti u žen (u českých žen dokonce vedou).  I když  příčin a rizikových faktorů je celá řada, některé dřívější studie naznačovaly, že přežívání nemocných žen může souviset se stavbou jejich prsní tkáně. Pádné důkazy zatím chyběly. Kanaďan Steven A. Narod se svými kolegy z Women"s College Research Institute v Torontu se nyní podrobně podívali na záznamy pacientek, kterým operovali prs. Celkem šlo o 335 žen. Protože se vždy jednalo o zhoubné ložisko, byly pacientky i po výkonu pečlivě sledovány. To pro případ, že by se jim rakovina vrátila. Jedním z vyšetření, které ženy podstupovaly, bylo vyšetření mamografem. Tento přístroj, kromě jiného, poskytl i údaje o hustotě tkáně (densitě) jejich vnad. Vědce napadlo rozdělit pacientky  právě podle tohoto parametru. Vznikly jim tak tři skupiny žen: s nízkou hustotou tkáně mléčné žlázy (s hustotou nižší než 25%), střední hustotou (od 25% do 50%) a vysokou hustotou tkáně (nad 50%).

 

Záhy na povrch vyplavala zajímavá souvislost. U žen s tuhou prsní tkání se v průběhu deseti let často objevovala recidiva. Pravděpodobnost propuknutí nových nádorů u nich byla  21%. Ženy s měkkými prsy se do nemocnice s rakovinou vracely jen v 5% případů. Rozdíl mezi skupinami byl ještě patrnější, pokud se jednalo o ženy, které v průběhu léčby nepodstoupily ozařování. U těch (neozařovaných s tuhou prsní tkání) byla pravděpodobnost výskytu objevení se metastáz 40% (!), zatímco u žen s měkkými prsy se nevyskytl ani jeden takový případ.

 

 
Steven A. Narod: „Tuhé prsy jsou rizikovější. Jejich nositelkám se rakovina ráda vrací.

Podle autora studie Dr. Naroda tuhost souvisí se stavbou tkáně i v okolí nádoru, což spolurozhoduje o úspěšnosti chirurgického zákroku a pozorovaných rozdílech v rizikovosti návratu nemoci. Z výsledků svých pozorování Kanaďané vyvozují závěr, že pacientky s měkkými prsy by nemusely podstupovat radioterapii. Ozařování totiž má i neblahý vliv, protože zdravým buňkám škodí a zvyšuje u nich riziko, že se rakovinně zvrhnou.

 

I když pokleslost prsů závisí na více faktorech, například na „vytahání“ závěsných vazů, tuhost (densita) tkáně v tom hraje významnou roli. Proto můžeme říci, že to, co se nám na ženách tak líbí, nemusí pro ně samé, být vždy výhrou. Majitelky vzedmutých šíjí s tuhými prsy mají tak trochu smůlu. Chirurgické odnětí zhoubné tkáně u nich má menší účinnost. Aby případnou rakovinu ustály, musí častěji podstupovat dodatečné zákroky. Podle vědců by jim po operaci měla být preventivně zahájena i radioterapie. Doplňková léčba má u nich větší léčebný efekt, než je škodlivost takového zákroku.

 

Pramen: Tulin Cil, Eve Fishell, Wedad Hanna, Ping Sun, Ellen Rawlinson, Steven A. Narod, and David R. McCready. Mammographic density and the risk of breast cancer recurrence following breast-conserving surgery. Cancer, 9, 2009 DOI: 10.1002/cncr.24638

 

Datum: 10.11.2009 12:27
Tisk článku

Související články:

Předoperační blokáda β receptoru propranololem snižuje biomarkery metastáz     Autor: Marek Lapka (03.02.2020)
Buňky plodu chrání matku před rakovinou     Autor: Jaroslav Petr (14.03.2008)
Chemoterapie s sebou nese větší nepříznivé efekty než se soudilo     Autor: Josef Pazdera (17.08.2006)
Olivový olej chrání před rakovinou     Autor: Josef Pazdera (17.01.2005)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz