Vibracemi dobíjené baterie  
aneb jste-li v nouzi, stačí zatřepat.

 

 

Zvětšit obrázek
AA monočlánek, který má v sobě generátor nabíjecího proudu. Poskytuje 1,6V.

Zařízení na obrázku je generátor a dobíjecí baterie od firmy  Brother Industries Ltd.

Zvětšit obrázek
Řešení „AA dvoukusovka“ má generátor oddělen. Výhodou je, že kondenzátorová baterie má větší kapacitu. V tomto řešení monočlánek poskytuje 3,2V.

Reklamní upoutávka uvádí, že nový typ baterie je vhodný pro situace, kdy jste odříznuti od elektrické energie a nebo když jste nechali dobíječku doma. Pak by mělo nastoupit něco vlastních kalorií a intenzivním třepáním bychom se z nouzové situace měli dostat. Pokud ovšem jde o přístroje s příkonem okolo 100 mW.

 

Technicky se jedná o malý generátor, který je uzpůsoben tak, aby velikostí vyhovoval parametrům kladeným na baterie AA a AAA. Firma Brother vyrobila na ukázku jak jednokusové zařízení, v němž je kondenzátor i generátor v jednom i takzvané „dvoukusovky“ v nichž  jsou zařízení separátně. Výhodou druhého řešení je částečná eliminace nevýhody, kterou je malá kapacita kondenzátorového článku. U “dvoučlánku“ má baterie dvojnásobné napětí  - za oba monočlánky dohromady.  Výkon nabíjecího generátoru kolísá od 10 do 180mW - podle frekvenci třepání 4-8Hz. Princip generátoru zřejmě s největší pravděpodobností spočívá ve Faradayově zákonu elektromagnetické indukce a dobíjení baterie zajišťuje pohybující se magnet. Tím, jak váleček magnetu "létá" sem a tam, z jednoho konce baterie na druhý, přičemž prochází cívkou, vzniká proud, který je potřebný k nabití kondenzátoru. Jev, při němž v uzavřeném elektrickém obvodu změnou magnetického indukčního toku vzniká elektrické napětí žádnou převratnou novinkou není, je znám již od r. 1831.


 

Zvětšit obrázek
Totéž, jen v provedení velikosti AAA baterie.

Stávající parametry nové nabíjecí baterie (500 mF a 100 mW) zatím odborníky asi moc nenadchnou, neboť znamenají, že se baterky hodí jen pro diodové svítilny, dálkové ovladače a další nenáročné spotřebiče. Zařízení bude poprvé předvedeno pozítří v Tokyu na letošním veletrhu Techno-Frontier 2010. Trochu podezřelé se na celé věci zdá to, že všechny agenturní zprávy hovoří jen o prototypech a o jejich předvádění. Nic o tom, že by novinka měla jít brzo do výroby a jít na trh. Možná i proto, že nás „vyléčených“, kteří jsme si zakoupili vodě odolnou a nárazu vzdornou  svítilnu, která je na stejném principu a měla po „zašejkování“  trvale svítit, je již hodně. Leda, že by marketing přišel s novým neodolatelným  sloganem, například  „Naše zařízení vám vaše vibrační udělátko předělá na perpetum mobile“…

 

Pramen:  Tech-On 
 

Datum: 19.07.2010 08:59
Tisk článku

Související články:

Radikální kosmologie: Je náš vesmír plný tachyonů?     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2024)
Umělé podzemní jeskyně s horkou vodou pojmou 90 GWh tepla     Autor: Stanislav Mihulka (14.04.2024)
Baryonové akustické oscilace údajně podporují vesmír starý 26,7 miliard let     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2024)
Podmořské rifty nabízejí ohromující množství geotermální energie     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2024)
Kanibalská kosmologie: Rozpíná se náš vesmír požíráním malých vesmírů?     Autor: Stanislav Mihulka (08.02.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz