Dragon  
Společnost SpaceX se v pátek 25. května stala první komerční společností, které se podařilo vyslat svojí vlastní raketu s nákladem k Mezinárodní vesmírné stanici, otvírajíc tak začátek nové éry pro soukromé vesmírné lety.


 

Vyslání rakety je vyvrcholením programu Kalifornské společnosti a prvním úspěchem Ameriky obnovit přístup do vesmírné stanice poté, co NASA v loňském roce poslala raketoplány do důchodu.

Dragon je bez lidské posádky, je vlastně takový robotickým pošťákem. Ve své kapsli doručila na vesmírnou laboratoř asi 521 kilogramů nákladu potravin, zásob, počítačů a vybavení pro vědecké pokusy, zpět na Zemi má 31. května přivézt 660kg.

 

Start rakety:


 


Zachyceni:

 

 

Zvětšit obrázek
Americký astronaut Don Pettit vtipně prohlásil "Vypadá to, že jsme chytli našeho draka za ocas", poté co nákladní loď z vesmírné stanice zachytil pomocí robotické paže (13:56 GMT). Krátce poté ji astronaut Joe Acaba nákladní loď zajistil šrouby k modulu Harmony od Evropské vesmírné agentury.

"Nemůžu říct, jak jsme hrdí na to, že jsme byli součástí této historické chvíle," řekl vedoucí programu ISS Mike Suffredini s tím, že od úterý minulého týdne, kdy došlo k přerušení startu kvůli chybě na ventilu, vše probíhalo téměř bezchybně.

John Holdren, asistent prezidenta Baracka Obamy pro vědu a technologii, uvítal poslání jako "dosažení historického vědeckého a technologického významu a klíčového mezníku ve vizi prezidenta Obamy pro další vůdčí roli Spojených států ve vesmíru."

 

Pouze vesmírné agentury Ruska, Japonska a Evropy měly v zásobovací lodě, které byly schopny dopravit náklad na ISS. Možností návratu aktuálně disponnuje pouze Ruská loď Sojuz. Japonsko a Evropa plánují své mise až na rok 2013. To znamená, že se SpaceX a jeho konkurent Orbital Sciences Corporation se stanou hlavním nákladním dopravcem k vesmírné stanici, která má   zůstat v provozu až do roku 2020.

Právě probíhající mise SpaceX otevírá cestu k uzavření smlouvy ve výši 1,6 mld dolarů. V rámci té má SpaceX v příštích letech pro NASA provést 12 letů k vesmírné stanici, nejbližší je předběžně stanoven na září.

 

Společnost Orbital Sciences má také s NASA ve hře smlouvu na 1,9 miliardy dolarů a to na dopravu materiálu. Jejich první zkušební let je naplánován na srpen. Krátce nato by měla následovat demonstrační mise k ISS.

SpaceX doufá, že jeho kabina Dragon bude během tří let vynášet k ISS také astronauty. Do té doby musí Američané platit Rusku asi 63 000 000 dolarů za každé “křeslo” na palubě jejich Sojuzů.


Základní fakta o SpaceX (Space Exploration Technologies)

Je první soukromá firma, která dopravila náklad na Mezinárodní kosmickou stanici.
SpaceX byla založena v roce 2002 miliardářem a internetovým podnikatelem Elonem Muskem, spoluzakladatelem společnosti PayPal. Musk je v současné době také generální ředitel společnosti Tesla Motors, která staví a prodává elektromobily.
Posláním společnosti se sídlem v americkém Hawthorne (Kalifornie) je "Revoluce vesmírné dopravy, s cílem umožnit kolonizaci jiných planet."

 

Milníkem má být rok 2015, tehdy chce společnost na palubě své lodi Dragon vyslat astronauty do vesmíru.
SpaceX zaměstnává více než 1 700 lidí, včetně několika bývalých astronautů NASA.
Odpalovací rampy jsou na základnách amerických leteckých sil na Cape Canaveral a Vandenberg, raketová zařízení vývoje v McGregora, Texas, a kanceláře v Chantilly ve Virginii a Washingtonu.


Dvoustupňová raketa Falcon 9 má výšku 48,1 metrů (158 stop) včetné kabiny Dragon na jejím vrcholu, a je schopna vyvinout ve vakuu tah  jeden milion liber.
Všechny konstrukce, motory, avionika a pozemní systémy jsou navrhovány, vyráběny a testovány ve Spojených státech.
Raketa je pojmenované podle lodi Millenium Falcon, osobní kosmické lodi Hana Solo a Chewbaccy ze Star Wars.
Raketa má devět motorů Merlin v prvním stupni a jeden ve stupni druhém. Pohání je směs kapalného kyslíku a kerosinu.
První úspěšný start byl dne 4. června 2010, následovaný druhým 8. prosince 2010.


Dragon je opakovaně použitelná kosmická loď, která byla postavena s cílem dopravit US astronauty a náklad na Mezinárodní kosmickou stanici a také umožnit jejich návrat zpět na Zemi.
Kabina je 4,4 m (14,4 m) vysoká a má 3,66 m (12 stop) v průměru. Její dva solární panely mají rozpětí na 16,5 metrů (54 stop).
Dragon může nést  3 310 kg (7,297 liber) nákladu. Tato hmotnost je členěna na přetlakovou kabinu a nákladový prostor .
Na současné misi k vesmírné stanici ssebou nese pouze 521kg (1,148 liber) nákladu. “Dolů” se pokusí dovézt 660 kg (1455 liber).
V budoucích plánech Dragon bude umožňovat vyslání až sedmi astronautů na ISS.
Kabina má 18 manévrovacích trysek “Draco” poháněných směsí dusíku, oxidu osmičelého a monomethylhydrazinu.
Plášť je chráněn nejsilnějším tepelným štítem na světě, navrženým ve spolupráci s NASA.  Je vyroben z materiálu zvaného PICA-X.
V prosinci 2010 se Dragon stal první soukromou kosmickou lodí, která se dostala na oběžnou dráhu Země a zase zpět.
 

Mise k mezinárodní vesmírné stanici
22. května: Raketa Falcon 9 vynesla bezpilotní kabinu Dragon ze základny Cape Canaveral v 3:55 ráno místního času (07:55 GMT).
24. května: Dokončen průlet kolem Mezinárodní kosmické stanice.
25. května: Připojení kabiny k ISS pomocí robotické paže.
26. května: Otevření hermetických přepážek a vstup na kosmickou loď Dragon. Překlad nákladu na ISS a jeho výměna za náklad určený k návratu na Zemi.
31. května: Posádka ISS oddělí Dragon od vesmírné stanice.  O pět hodin později, by měl Dragon znovu vstoupit do zemské atmosféry a přistát ve vodách Tichém oceánu, asi 450 kilometrů (250 mil) od západního pobřeží Spojených států.

Pramen:  SpaceX, http://spacedaily.com/

 

Autor: Jan Bílek
Datum: 28.05.2012 08:21
Tisk článku

Související články:

NASA otestuje vrh pozoruhodného katapultu SpinLaunch na suborbitální dráhu     Autor: Stanislav Mihulka (12.04.2022)
Američtí studenti vypustili první studentskou raketu, co doletěla do vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (23.05.2019)
Raketa Electron vynesla do vesmíru překvapení: Hvězdu lidstva     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2018)
Novozélandští Rocket Lab úspěšně vypustili raketu Electron     Autor: Stanislav Mihulka (21.01.2018)
Raketa, která je skutečně na baterky     Autor: Dušan Majer (16.01.2017)



Diskuze:

len či je to efektívne

Miloš Trnavský,2012-06-01 09:28:30

Ak si odmyslíme nejaké národné záujmy tak zmluva na
1 900 000 000 dolárov len na odvoz tovaru na ISS sa mi zdá oproti 0,063 miliardy za dovoz živej posádky prehnaná.

(trošku som prehodil formátovanie čísel oproti článku)

Odpovědět


Tomáš Hluska,2012-06-10 00:55:36

mám takový pocit, že se cena odvíjí od váhy transportovaného "materiálu", takže řekněme pět lidí asi nebude vážit tolik co zásoby na několik měsíců

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz