Obdivovali neandrtálci velké dravce?  
Neandrtálci nebyli přihlouplí a hrubí „předlidé“, ale měli svůj bohatý sociální život a myšlenkový svět srovnatelný s životními způsoby raných anatomicky moderních lidí. Důkazy o symboličnosti myšlení pradávných lidí (nás i neandrtálců) se rozpoznávají jen obtížně a tak každý doklad zaujme.

 

 

Zvětšit obrázek
Dravčí články prstů s drápy z Combe Grenal ve Francii, nesoucí stopy po použití kamenných nástrojů. Kredit: Philippe Jugie a Veronique Laroulandie, PLoS ONE

Studie E. Morina z Trentské Univerzity v Kanadě a V. Laroulandieové z Univerzity v Bordeaux ve Francii se pokouší analyzovat četnost pozůstatků velkých dravců na nalezištích z doby před 300 000 až 45 000 lety především z francouzských a také italských lokalit, tedy z nalezišť přisouzených neandrtálcům. Východiskem pro jejich úvahy byly 90 000 let staré nálezy z místa Combe Grenal v Dordogni. Zde byly získány poslední články prstů nohou s drápy velkých denních dravců (orlů skalních, Aquila chrysaetos), které nesly stopy kamenných nástrojů. Tyto stopy lidské činnosti jsou po prozkoumání stereoskopickým mikroskopem zcela nezpochybnitelné. Jednalo se o odříznutí konců prstů s drápy? Autoři si položili otázku, zda neexistují i jinde podobné nálezy.

 

Zvětšit obrázek
Napadá mne totiž, proč by neandrtálci měli nosit na krku jen dravčí drápy a pařáty a proč by si z krásných orlích per neudělali i jiné ozdoby. Co takhle čelenku jako např. severoameričtí Indiáni?


V Les Fieux byly před nedávnem objeveny o něco mladší (60 až 40 000 let) kosterní pozůstatky jiných denních dravců včetně posledních článků prstů. Některé z nich také nesly stopy řezání kamennými nástroji. Další lokality s obdobnými nálezy jsou v Pech de l’Aze´ ve Francii (méně než 100 000 let) a Grotta di Fumane v Itálii (staré asi 44 000 let). Komplexnější přehled nálezů pozůstatků ptáků na neandrtálských nalezištích v uvedeném časovém rozpětí autoři interpretují (a snaží se i statisticky potvrdit) tak, že lov velkých denních dravců nemohl být náhodný, ale naopak byl cílený. Zaměřenost na orly (a také sokoly) mohla mít pro naše „bratrance“ symbolický význam – snad jako důsledek obdivu dravčí síle? Oddělené poslední články prstů s drápy mohly být nošeny jako ozdoby. Zde však ověřitelnost faktů končí a brzdí tak fantazii.

 

Pramen: PLoS ONE,  March 2012, 7(3), e32856.

Autorův blog zaměřený na zajímavosti z oblasti antropologických věd najdete ZDE

Datum: 06.06.2012 06:48
Tisk článku

Související články:

S neandertalci jsme se nekřížili     Autor: Josef Pazdera (15.08.2012)
Ještě jednou o zdobení neandrtálců!     Autor: Vladimír Blažek (15.06.2012)
Jak neandertálci osídlovali ostrovy?     Autor: Dagmar Gregorová (03.03.2012)
Sibiřskou jeskyni obýval dosud neznámý druh člověka     Autor: Dagmar Gregorová (25.03.2010)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz