Parazitický korýš jmenovcem Boba Marleyho  
Nebezpečně vyhlížející Gnathia marleyi je novým druhem mořských krev sajících parazitů ryb z karibských korálových útesů.

 

Zvětšit obrázek
Bob Marley a jeho korýš. Kredit: Erik Seawright, Z6Mag, John Artim, Arkansas State University.

 

Zvětšit obrázek
Chrochtal žlutopruhý nakažený novými gnathiemi. Kredit: Elizabeth Brill.

Světoznámá rozesmátá tvář s dredy z Jamajky patří ke jménu Robert Nesta Marley neboli Bob Marley. Za svého krátkého života (1945-1981) se stal spoluzakladatelem a významným představitelem reggae, hudebního stylu, který během 60-tých let vyrostl na Jamajce ze svižného ska a rozvážnějšího rocksteady. Navzdory náročnému dětství a osudu neodešel lacinou smrtí bouřlivé hudební hvězdy, na jeho konci se podepsala rakovina kůže a rastafariánská víra s její nechutí k lékařským zásahům. Přestože od té doby uplynulo už 31 let, jeho skladby se stále hrají a stejně tak se najdou lidé, které hudba Boba Marleyho oslovuje. Jedním z nich je očividně i Paul Sikkel, mořský biolog z Arkansaské státní univerzity.

 

Sikkel nedávno s kolegy objevil a popsal zajímavého korýše, stejnonožce Gnathia marleyi, kterého pojmenoval právě po dotyčném hudebníkovi. Při pohledu na fotografii drobného, ale děsivého krev sajícího parazita ryb, se čtenáře může zmocnit podezření, jestli to Sikkel náhodou nemyslel ironicky, protože nová gnathie je maličké monstrum, poněkud připomínající vetřelce anebo podobnou vesmírnou chásku. Nebylo by to ostatně poprvé, kdy nějaký, v negativním smyslu nápadný organismus dostal jméno po osobě nenáviděné objevitelem. Sikkel a spol. se ale dušují, že je to pocta Marleyovi , jehož si váží a obdivují jeho hudbu. Tyto gnathie jsou prý podobným přírodním úkazem jako byl Bob Marley a stejně jako on svůj osud spojily s Karibikem.

 

 

Zvětšit obrázek
Mladé gnathie téhož druhu, těsně po nakrmení. Kredit: Ann Marie Coile, Arkansas State University

 

Zvětšit obrázek
Paul Sikkel, milovník reggae. Kredit: P. Sikkel, Arkansas State University.

Badatelé je nasbírali v letech 2008 a 2009 na více lokalitách korálových útesů ve východním Karibiku. Přesněji řečeno, Sikkel je prý objevil už asi před 10 lety na Panenských ostrovech, kde jsou relativně běžné, ale dlouho měl za to, že jde o nějaké obyčejné a známé gnathie. Pro úspěšné určení a popsání nového druhu museli dotyčné stejnonožce dochovat až do dospělosti, protože taxonomicky významné znaky se u této skupiny popisují hlavně u dospělých samců.

 

Dospělci nového druhu gnathie nepřijímají potravu a umírají pár týdnů po posledním nakrmení a po rozmnožení, ale mladí číhají v porostech korálů a napadají tam korálové rybky, jako je chrochtal žlutopruhý (Haemulon flavolineatum), které se pak stávají prakticky bezbrannou kořistí. Vrhají se na ně jako žízniví podmořští komáři a živí se jejich tělními tekutinami. Gnathie jako takové jsou asi nejběžnější ektoparaziti ryb na korálových útesech, ale jinak žijí na dně oceánu úplně všude, od rovníku k pólům a od rozehřátých mělkých útesů až po děsivě tiché a temné hlubiny. Zároveň jsou nejdůležitější potravou rybek čističů a proto jsou klíčové pro pochopení tohoto pozoruhodného ekologického vztahu, v němž některé, často navzájem podobné ryby či korýši poskytují jiným rybám služby čištění od odumřelých tkání a ektoparazitů.

 

 

Zvětšit obrázek
Kanic tukula, čištěný dvěma pyskouny rozpůlenými. Kredit: Richard Ling, Wikimedia Commons.

Právě paraziti jsou poměrně překvapivě významní pro nesmírně elegantní společenstva korálových útesů, dnes často vnímaná jako velmi ohrožená. Ukazuje se totiž, že nejrůznější paraziti představují kolem 80 procent druhů všech organismů, které obývají korálové útesy. Gnathie, včetně nově popsané, tu mezi nimi patří k těm ekologicky nejvýznamnějším, neboť způsobují či přenášejí klíčová onemocnění korálových ryb. Také Gnathia marleyi je v podezření, že přenáší kokcidie ze skupiny Haemogregarinidae, které mimo jiné rozvracejí imunitní systém ryb.

 

Prameny:

National Science Foundation News 9.7. 2012, Zootaxa 3381: 47–61, Wikipedia (Bob Marley, Reggae, Gnathia marley, Cleaner fish).

 


 

 

Datum: 13.07.2012 07:34
Tisk článku

Související články:

Zlovolná motolice hackne geny korýše a promění ho v lákavou kořist     Autor: Stanislav Mihulka (29.08.2023)
Důvtipný výzkum odhalil, jak fungují pruhy zeber     Autor: Stanislav Mihulka (26.02.2023)
Vlci nakažení toxoplazmou se mnohem častěji stávají vůdcem smečky     Autor: Stanislav Mihulka (27.11.2022)
Krádež identity stylem „Toxo“     Autor: Josef Pazdera (29.10.2022)
Cestování a riziko hyperinfekce     Autor: Josef Pazdera (12.01.2022)



Diskuze:

Jo, nenarusena panenska priroda,

Josef Straka,2012-07-13 15:45:37

to je proste idyla ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz