Soumrak sluneční energetiky  
Je konec sluneční „zlaté horečky“? Plány na saharské sluneční elektrárny zásobující energií Evropu se ocitly na vodě.


Síť slunečních elektráren DESERTEC měla od roku 2050 vyrábět ve výhni Sahary více než 125 gigawatt elektřiny. Zčásti se s ní počítalo na pokrytí spotřeby na severu Afriky. Rozhodující část však byla určena k transportu podmořskými kabely přes Středozemní moře do Evropy. Teď z projektu DESERTEC dezertoval jeden z jeho nejskalnějších stoupenců – koncern Siemens. I když měly elektrárny stát uprostřed pouště, rázem se ocitají „na vodě“.

 

Podle komentáře Devina Powella, který vyšel na stránkách vědeckého týdeníku Nature, Siemens zdaleka neopouští jen projekt DESERTEC. Stahuje se úplně ze sluneční energetiky. Důvodem je pokles dotací na výrobu elektřiny ze sluneční energie a kolaps cen zařízení pro sluneční elektrárny. Pokud DESERTECu nevěří podnik kalibru Siemense, pak se chvěje v základech i důvěra dalších významných firem.

 

Myšlenka na stavbu saharských slunečních elektráren vzklíčila v hlavě penzionovaného fyzika Gerharda Kniese v reakci na černobylskou havárii. Knies se spojil s jordánským princem El Hassanem Bin Talalem a společně zadali německým, marockým, alžírským a egyptským výzkumným ústavům vývoj potřebných zařízení. Siemens poskytl nemalé finance na rozjezd projektu. Teď tyto investice odepisuje.

 

Důvodů pro dezerci Siemensu je hned několik. Firma zřejmě vsadila na špatnou technologii. Získala izraelský systém, který využívá dutá zrcadla k soustředění slunečních paprsků do jednoho bodu. Takto koncentrovaná energie se akumuluje v materiálech pohlcujících teplo. Následně je s využitím naakumulovaného tepla uvedena do varu voda a pára z ní potom pohání turbínu. Není to špatná myšlenka. Její šance na realizaci se ale v současném světě limitně blíží nule. Už proto, že konkurenčním fotovoltaickým článkům spadla za posledních 7 let cena o 65 %. Bohužel, pokles cen fotolvoltaiky není předzvěstí prudkého vzestupu jejího využití. Pokles cen je dán především přetlakem nabídky na trhu, který nestačí kupovat články od všech výrobců, kteří se rozhodli na honbě za hojně dotovanou energií z tzv. obnovitelných zdrojů vydělat.

 

Vypadá to, že se sluneční energetika zalyká předimenzovaným rozjezdem podobně, jako se to povedlo biopalivům. Jakmile projevily aspoň některé země závan zdravého rozumu a naznačily, že do budoucna už nebude výroba solární energie takový zlatý důl, sluneční „zlatá horečka“ pohasla a v řadách slunečních zlatokopů ji vystřídalo čiré zděšení.
„Poslední rok byl hotová krvavá lázeň,“ řekl pro Nature o sluneční energetice newyorský analytik Matthew Feinstein.

 

Německá firma Solon pyšnící se tím, že jako první ze slunečně energetického byznysu veřejně obchodovala svými akciemi, v tichosti zbankrotovala v prosinci 2011. Letos ji do bankrotového propadliště následovala firma Q.Cells, jež patřila k předním světovým výrobcům slunečních článků.
Lidé, kteří stojí za projektem DESERTEC, samozřejmě tvrdí, že se odchodem Siemense nic nemění a „sluneční kára“ jede dál. Podobně tvrdily americké banky před hypotečním krachem, že jsou „zcela zdravé“. Ostatně ujišťování řady zemí o tom, že jsou s to zvládnout svá rozpočtová manka, jsou ze stejného soudku. V tomto ohledu se řídí všichni taktikou, kterou doporučoval sexuolog doktor Plzák všem, kdo jsou podezíráni z nevěry: „Zatloukat, zatloukat, zatloukat. Dokud vám to nedokážou: A pak znovu zatloukat.“

 

Banka, stát nebo firma, které se dnes čestně přiznají k trablům, jsou předem mrtví. Pro nikoho už nejsou partneři. I proto, že se ví, že všichni do poslední chvíle zatloukají. K trablům se přiznávají jen naprostí zoufalci a zkrachovalci, kterým už nic jiného nezbývá. Projekt DESERTEC do této fáze ještě nedospěl, ale je zřejmě jen otázka času, kdy bude muset položit karty na stůl a ukázat, že do poslední chvíle blufoval s velmi špatným listem.

 

Možná se najdou lidé, kteří pak budou projektu DESERTEC upřímně želet. Místo lkaní nad ztrátou „laciné a čisté energie“ by se měli zamyslet nad tím, zda pro Evropu není takto časný krach projektu na výrobu sluneční energie na Sahaře požehnáním. Evropa významně přispěla k „arabskému jaru“, které smetlo v severní Africe autoritativní režimy. Představy, že tím napomohla nástupu demokracie, jsou správné pouze v případě, že máme na mysli typ demokracie, která se opírá o korán.

 

Muslimský svět představuje 1,6 miliardy lidí, z nichž mnozí nejsou spokojeni se současným s uspořádáním tohoto světa a důrazně se dožadují výrazných změn. V severní Africe jsou tyto tendence jasně patrné a do budoucna nepochybně ještě zesílí. A tak se nabízí otázka, zda by bylo rozumné, aby právě tito velmi nespokojení a k radikálnímu řešení naklonění lidé měli možnost kdykoli jediným stisknutím vypínače přerušit tok energie ze Sahary do Evropy a dodat tak svým požadavkům na důrazu. Možná bychom se nestačili divit, jak rychle bychom ve tmě a v zimě šeptali, že není boha kromě Alláha a Mohammed je jeho prorokem. Vánoce a Velikonoce bychom rychle vyměnili za teplo, světlo, ramadán a pouť do Mekky. Spory o hradčanský chrám sv. Víta by byly rázem bezpředmětné, neboť by se proměnil v docela elegantní mešitu.


Islamizace (doplnila redakce) :




Vize projektu DESERTEC:


Datum: 02.11.2012 14:37
Tisk článku

Související články:

Solární systém dělí ve skleníku světlo pro potřeby rostlin i výrobu elektřiny     Autor: Dagmar Gregorová (02.09.2022)
Spin Cell od firmy V3Solar     Autor: Josef Pazdera (03.10.2012)
Plastický fotovoltaický povlak pro každý povrch     Autor: Dagmar Gregorová (06.01.2011)



Diskuze:

:-))))

Tomas Lanka,2012-11-21 15:09:35

Pane Novák, vy také věříte každé ptákovině, kterou nějaký novinář napíše, aby článek měl více kliknutí.

Také to mohlo být např."Brusel letos misto vánočního stromu instaluje moderní zářivou konstrukci, pokouší se tím uzurpovat Santu Clause pro sebe"

Odpovědět

Islamizace

Franta Novák,2012-11-14 13:56:34

No, jestli někomu připadá, že je potřeba na Islamisty smířlivě, tak se podívejte třeba na tento odkaz: http://www.novinky.cz/vanoce/284678-brusel-letos-radeji-nevztyci-vanocni-strom-ma-strach-z-islamistu.html
Já se píš obávám, že pokud se jim bude pořád ustupovat, tak to (pro nás) špatně dopadne.

Odpovědět

díky Oslíku

renata markusová,2012-11-06 07:36:10

Díky Oslíku, tvá dlouhodobá ochota nevidět zlo byla – odpusť – nevkusná. Něco překrásného se končí, ale též nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme. Obojí je naše. Máš v kopýtkách duše spousty dětí, nevzdej to.
K čemu budou granty, kredity, citační indexy - snad znova „Poučení nevěřících z hlediska marxismu-islamismu. S eunií na věčné časy a nikdy jinak“? Potřetí ohnout hřbet v jediném sto-letí? Ztratit tentokrát krajiny vnitřní I ty vnější. Být vydrancovaným, pokáleným, omešitovaným ostrovem zapomnění? Dokážeme si takovou hrůzu připustit? Odpustit?
Zatím je šance na občanskou neposlušnost – odpor to slušný, pár kapek slzavého deště. Pak už jen krev. Progresivní daň za blbost, kolaboraci, za zbabělost, za neúctu k vlasti, za pošlapání památky nebeských jezdců, za osvětimské kerky, za jáchymovské úderníky, za černé barony, za ty, kteří po dobu dočasnou dokázali do textů literárních, vědeckých, hudebních propašovat rozum, slušnost i krásu. Překládat a podstrčit k vydání, stoupnout si na jeviště pro jedinou větu vzdoru. Za ty, kteří dokázali pracovat i když se to zdálo zbytečné, neutekli a vychovali (Oni. Tehdy bývali dva, milé děti, maminka a tatínek.) celkem slušnou generaci, která by si raději jazyk ukousla než vyslovit „soudruhu profesore“ a za učitele, kteří se při tomto oslovení zahleděli z okna stiženi nedoslýchavostí.
Prostě máme hodně co splácet. A máme za co bojovat – za krásnou zemi, záviděníhodnou kulturu, za naše děti – neb opět bude důvod děti mít, za život a čest. Patetické? Jak pro koho.
Bojujme, za to „…aby ČR podle ustanovení Lisabonské smlouvy o Evropské unii z EU řádně vystoupila.“ (M. Bednář, 8. 10. 2012, LN) Bojujme za uzavření hranice invazi desítek milionů množivých, hladových, negramotných nešťastníků, stižených válečnickými kulturami nekompatibilními s civilizací - ale s nataženými tlapami a spouštěmi (o bacilech a další žouželi nemluvě).
Právě Osel má argumentační sílu nevěřícím vysvětlit proč se věci mají tak, jak se mají.
Příliš mnoho dobra zničilo západní část poloostrova Evropy. Nebuďme stejně pitomí. Nemáme jinou šanci, nemáme čas. Neústupně jako osli, tvrdohlavě jako berani. Bojujeme o život.

Odpovědět


-_-

Lukáš Píše,2012-11-06 10:48:55

Tak milá redakce už žádné články ,ale kopí do ruky a hurá do války...u některých čtenářů byly rodiče snad sourozenci...pardon :( nevydržel jsem nereagovat.

Odpovědět


Marek Fucila,2012-11-09 02:44:16

Málo čo je také tragické, ako na prvý pohľad vyzerá.:-) Treba si položiť základné otázky, akými sú: či, prečo, a akými prostriedkami bojovať.

Človek žije relatívne krátko a asi je dosť zbytočné mrhať energiou na boj so súčasníkmi, kvôli tomu, aby sa o niekoľko generácií mohli jeho potomkovia zabarikádovať pred zbytkom sveta - potomkami toho "nepriateľa". Zvlášť, keď bez kontaktu s okolím po čase vymrú.

Moslimovia, nech už majú akokoľvek potlačenú inteligenciu v prospech slepej poslušnosti, problém nespôsobili. Asi by ani nebol veľký politický problém uzavrieť hranice a nevšímať si trend. Problém je v našich hodnotách. Vysoký životný štandard je pre nás dôležitý, a tým postupne populačný rast meníme na vymieranie. Princípy ekonómie, ktoré živia náš štandard zároveň vykresľujú nepriaznivý scenár toho, čo by sa udialo, ak by sme sa zabarikádovali pred svetom. Jednoducho by po čase nemal kto robiť. Takže prisťahovalci nie sú apriori nepriatelia, ale skôr záchrana toho, aby deti, dôchodcovia a inak znevýhodnené skupiny mohli dostávať peniaze len za to, že sú.

Máme teda na výber z niekoľkých možností nenásilného riešenia. Môžeme znížiť životný štandard a žiť si (ne)spokojne uzvretí pred svetom, alebo sem pustiť ľudí, ktorí na nás budú robiť, ale žiaľ už z princípu musia vyznávať iné hodnoty ako máme my, inak by ich nebolo dosť.

Možno existujú aj iné teórie, ale predpokladám, že budú viac-menej utopické. Čo sa dá predpokladať je, že o niekoľko generácií budú v spoločnosti normálne iné hodnoty ako máme teraz, a moťžno to, čo vnímame ako najväčší problém takto chápané nebude.

Riešenie by som teda nechal na naše deti, ak nejaké budeme mať. Ak nie, nie je vôbec čo riešiť. Nech planéta patrí tým, čo chcú žiť.:-)

Odpovědět


...

Lukáš Píše,2012-11-09 10:20:25

Popravdě ne ,že bych je chtěl mít hned za sousedy, ale na co se dost zapomíná ,že jsou to taky lidé v základu stejní jako my. Že se jich hrstka odvolává na náboženství a prosazuje své agresivní zájmy to už je jiná polívka a veskutečnosti s jejich zvyky moc nesouvisí. Hold mají smůlu když radikální fašisti v rusku popraví na hranicich pár mongolů nevrhne to stín na celý národ ,ale pouze na ně. Když ,ale když to stejne provede radikální muslim hned odsoudíme skoro miliardu lidí a to si podle mého vůbec nezaslouží.

Odpovědět


Pro Lukáš Píše

Franta Novák,2012-11-09 15:22:04

No jo, jenže zatímco většina lidí vidí, že lidé v rusku jsou velmi různí a když se někde v rusku něco stane, tak se také k tomu mnoho rusů (a podle mne zcela svobodně a podle svého názoru) nesouhlasně vyjádří, tak v islámských zemích je zase většina lidí podobných (nemyslím jak vypadají, ale jak se chovají a k čemu vyjadřují svůj souhlas či nesouhlas) a nábožensky založených a to velmi tuhém náboženském státním zřízení, a tyto vraždy jsou prohlašovány za boj za celé toto zřízení takže tam je podle mne obezřetnost zcela na místě.

Odpovědět

Pane Zavodny, obavam se,

František Houžňák,2012-11-04 21:20:53

ze vam toho uslo daleko vic. Tak to aspon dozente a neco si o realite prectete.

Odpovědět


Pán Hožňák

Milan Závodný,2012-11-05 07:22:07

skutočne sa mi nechce vysvetľovať všetko polopaticky, moje vyjadrenia sú tradične nadnesené, ironizujúce, a ak ich chápete doslova, tak ich nepochopíte. Ale sú ľudia, ktorí tomu rozumejú.

Odpovědět


Ze vase vyjadrenia sú tradicne nadnesené,

František Houžňák,2012-11-05 09:04:21

to ke mne bohuzel jeste neproniklo, to se omlouvam, ze jsem tuhle dulezitou tradici (od kdy ze tato tradice panuje, prosim ?) zanedbal. Kdyby nebylo tehle cenne tradice, rekl bych postaru, ze proste hlúpo tárate o vecech, o kterych mate male nebo vubec zadne poneti, ale kdyz je to terazky ta tradice, to musim drzet pysk ...

Odpovědět


Díky

Ala Flobert,2012-11-05 11:50:25

:) :) :) Díky pane Houžňáku! :) To sedí. Jinak to s nimi nejde.

Odpovědět

Ešte dodatok

Milan Závodný,2012-11-04 13:05:17

HDP našej milej EU je vraj podľa istej TV iba z 15% tvorené priemyselnou produkciou. Zvyšok sú služby a administratíva. Pred vyše 20 rokmi aj krajiny EHS produkovali oveľa oveľa viac, o krajinách RVHP ani nehovoriac. Tak na kieho anciáša máme stavať ďalšie elektrárne, keď nič nevyrábame?! Všetko je z Číny a okolia. Vie mi niekto rozumne odpovedať? Ale na rovinu, žiadne vytáčky á-la Nečas, Klaus a pod.

Odpovědět


Re: Dodatok

Marek Hoger,2012-11-04 19:52:09

K vašej prvej poznámke, z údajov ECB vyplýva, že štruktúra európskeho HDP (EU27) je takáto:
1.7 % tvorí poľnohospodárstvo, 25.4 % priemyselná výroba a 72.9 % služby.
Netuším aký bol tento pomer pred dvadsiatimi–tridsiatimi rokmi, každopádne výrok že EU už nič nevyrába je dosť odvážne tvrdenie. V absolútnych číslach je tá produkcia asi o 20 % nižšia než v Číne (aspoň čo sa mi podarilo narýchlo zohnať štatistické údaje), vztiahnite to na plochu či počet obyvateľov a zistíte že sú to stále v úctyhodné čísla aj v porovnaní s takým gigantom ako je Čína. Dôležitá je potom samozrejme aj energetická náročnosť a štruktúra samotného priemyslu. Ťažké strojárstvo, hutníctvo či chemický priemysel majú úplne iné nároky na energie ako napríklad textilný priemysel ktorý sa skutočne masovo presunul do Číny. Len pre ilustráciu, hlinikáreň veľkosti tej v Žiary nad Hronom môže mať príkon okolo 300 MW, čo je skoro 10 % zaťaženia Slovenska (letné minimu je okolo 3 GW). Ďalší žrút energie je doprava a v neposlednom rade všimnite si ako pomaly stúpa vybavenie domácností spotrebičmi. Áno, stúpa aj ich účinnosť ale už len čoraz masovejšie nasadzovanie klimatizácií počas leta robí so spotrebou svoje. To ešte pomlčme o tak dlho očakávanom nástupe elektromobility. S nejakým prudkým poklesom spotreby tak veľmi nemožno rátať, čo potvrdzujú aj štatistiky (EuroStat, Entso-e), kde je viditeľný síce mierny ale trvalý rast za posledných 20 rokov, narušený len oslabením priemyselnej výroby po začatí krízy, kedy došlo k skokovému poklesu spotreby. Odvtedy sa spotreba opäť postupne zvyšuje k pôvodným hodnotám pred krízou.
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&pcode=ten00094&language=en&toolbox=type
Mimochodom, uvedený graf je pre priemyselný odber, keď si v položke dáta necháte vykresliť priebeh ostatnej spotreby, zistíte že kontinuálne rastie. Čiže dopyt po energii tu jednoznačne je.

Na druhú stranu, dostávame sa do obdobia kedy začínajú mnohé elektrárne dožívať, jedná sa najmä o klasické tepelné bloky ale aj staršie jadrové bloky odstavované buď z dôvodu dosiahnutia svojej životnosti alebo z dôvodov politických. Tento problém začína byť akútny napríklad v Poľsku, kde sa končia výnimky na zastarané uhoľné elektrárne, ktoré okrem technického dožívania nevyhovujú ani po stránke environmentálnej. Celkovo je v Európe množstvo krajín ktoré sú už teraz v deficite, menovite napríklad Taliansko, ale aj veľká časť Balkánu a s odstavovaním dožívajúcich blokov k nim môžu veľmi rýchle pribudnúť aj ďalšie. Už len z tohto dôvodu je nutné plánovanie a výstavba nových blokov, keďže staré dožívajú a je potrebné ich nahradiť novými ktoré zodpovedajú jednak súčasným technickým požiadavkám, jednak sú akceptovateľné po stránke dopadov na životné prostredie a v neposlednom rade potrebujeme dostatok dostatočne pružných zdrojov aby bolo vôbec možné zvládnuť integráciu nestabilných zdrojov typu solár/vietor do sústavy (že to nie je len tak dokazujú Nemci svojimi veterníkmi širokému okoliu vrátane nás).
Preto otázka nestojí „na kieho anciáša potrebujeme nové zdroje“, ale koľko, akú skladbu a v akých časových horizontoch tak, aby to bolo efektívne s ohľadom jednak na bezpečnosť prevádzky elektrizačnej sústavy, s ohľadom na životné prostredie, energetickú bezpečnosť a diverzifikáciu zdrojov a v neposlednom rade aj na možné ekonomické prínosy v súvislosti s exportom EE do tradične deficitných krajín.

O ich význame v prípade masovejšieho rozšírenia elektromobility je predpokladám zbytočné hovoriť.

Odpovědět


Pán Hoger

Milan Závodný,2012-11-04 20:39:54

ďakujem za informácie. Vlastne mi celkom ušlo, že tak, ako v iných odvetviach, i energetický sektor bol 20 rokov brutálne zanedbávaný. No viete, takto vám to nepovedia v TV. Áno, nestavali sa nové bloky, a keďže výroba neustále klesala, tak pomerne dlho energia nechýbala. Práve vymiznutie ťažkého priemyslu, ktorým bolo Československo povestné, nás udržiavalo 20 rokov nad vodou. Domácnosti sa podieľajú zlomkom na spotrebe, navyše doprava sa takmer celá presťahovala z elektrickej siete /železnica/ na oveľa drahšiu - ropnú. Teda ďalšie ušetrenie elektriny.
Myslím, že ďalší nárast krízy nakoniec doženie ľudí k tomu najlacnejšiemu - k uhoľným elektrárňam. Len tu bude ešte veľa tárania o ekológii.

Odpovědět

Proč

Mojmir Kosco,2012-11-04 09:13:12

by to měl být soumrak sluneční energie ? Nevyšel jeden plán a evropa stejně od arabů dováží spousta ropy . Například u Abí Dhabí je stavěná 100MW slunečná koncentrická elektrárna ovšem společnosti TOTAL

Odpovědět


Váž názor tedy je

Pavel S,2012-11-04 12:17:55

že protože je Evropa závislá na dovozu ropy a plynu od arabů a rusáků tak by měla svou energetickou závislost ještě zvýšit dovozem elektřiny od arabů. Zajímavé.

Odpovědět


To si nemyslím

Mojmir Kosco,2012-11-04 15:46:28

Pouze nepřeceňuji jeden ukončený projekt .Sluneční energie totiž tímto nenalezla nějaký vědecký důvod aby se dále její použitelnost nezkoumala a nerozvíjela.

Odpovědět


K diskuzi

Mojmir Kosco,2012-11-05 08:00:55

Nechtěl jsem otevírát další vlákno přesto mne svrbí neboť v diskuzi se ukazuje jak jsme vzdálení svým základům a protože to vídím jako problém i v zemědělství troufnu si pár myšlenek skrýt pod svoje vlákno .

1. Demokracie se nikdy nerodí ani nerodila v blahobytu naopak její konec je v soustředění moci a trválém potlačování jejich principů .Bohatá a spokojená společnost vždy volí určitý typ tyranie .

2.HDP a spotřeba energie nevypovídá nic ani o produkci ani o potřebách a už vůbec nic o zdojech . Tyto pojmy hodnotí pouze imaginární výkyvy uvnitřt lidské společnosti kde 70% se nepodílí na výrobě nýbrž jsou terciální sférou ,která má zcela jiné požadavky nebo potřeby než 30% sféry perodukční.

3.Dovoz není podporován proto že by byl levnější ale proto že zaměstná v konečné důsledku mnohem víc lidí .Kdyby byl levnější nezadlužovali by se dovozci tak jak se to dějě dnes ....

Odpovědět


Pavel S,2012-11-18 00:58:39

Jak bod 1. tak bod 2. i 3. jsou naprosté nesmysly.

Odpovědět


To Pavel S.

Mojmir Kosco,2012-11-19 08:54:50

K bodu jedna uvěďte jeden dobrovolný konec monarchie nebo teokracie nebo diktátorstvi zatimco nařiklad konec Athenské republiky ,Benácké římské byli v období kdy si nejschopnější a nejsilnější nahamounili takovou moc že se na demokratické )republikanské uspořádání vykašlali.

K bodu 3 . největší množstvi dnes zaměstnaných lidi v zapadním světě cca 30 % pracuje v logistice .20 v průmysluvčetně zemědělství 25 obchod a služby 15 různí uředníci zbytek nezaměstnaní ..

Odpovědět

Článek je přece o dostavbě Temelína

Pavel Lašák,2012-11-04 09:05:50

Zcela zbytečně argumentujete, článek zjevně spadá do masívní PR kampaně za anachronickou dostavbu dávno překonaných technologií v Temelíně. Tento nesmyslný počin nelze odargumentovat nějak rozumně, proto pokusy o diskusi na bázi rozumu jsou bezdůvodné. Boj o Temelín se vede mezi Rusy a Američany na našem území, a obyvatele České kotliny v tomto boji titánů čeká jenom prohra.

Odpovědět


Pavel S,2012-11-04 12:28:27

Jedinou prohrou, kterou obyvatelé České kotliny v oblasti energetiky zaznamenali bylo schválení tunelu tisíciletí známého také jako zákon č. 180/2005 Sb. o podpoře oze. Pokud se domníváte, že jaderné elektrárny jsou překonanou a anachronocikou technologií tak zřejmě máte nějaké dosud nevídané zprávy z oblasti fůze. Fotovoltaické a větrné parodie na elektrárny si o nějakém překonávání totiž mohou nechat pouze zdát. Jinak ovšem máte pravdu, propagátoři oze zhovadilostí, se ještě žádného argumentu nedopustili.

Odpovědět

Tak je to takovej mish mash

Michal Vojtíšek,2012-11-03 23:31:17

1) Jo Siemens opouští kde co, jako průmyslová firma má velkou konkurenci v Asii. Tzn v době krize a antisolární histéri hraje na jistotu a domácí zaměstnanost. Konkrétně solární divize v ČR a okolí měla pár lidí.
2) Solární energie je z dlouhodbýho hlediska jasná volba. Se sluncem je naše existence propojena tzn proč se tomu bránit, je to jen otázka technologie, času a racionálního přístupu.
3) Ten Islám . No každá společnost i náboženství má nárok na své křupanské období, mělo ho i křesťanství paradoxně ve stejné době kdy muslim rozvíjel matematiku , chemii, a mnoho dalších oborů , se křesťan akorát modlil až měl odřená kolena a kručelo mu v bříšku.
4) Demokracie a svoboda kvete tam kde lidem v bříšku nekručí. Její penetrace do společnosti jde ruku v ruce s životní úrovní. Ten kdo nemá o co přijít podléhá divnejm ideologiím a naopak ten kdo o co přijít má, si to chce udržet a zajímá ho řád ve kterým to půjde.
Tzn pokud se nebudem mít dobře, žádná svoboda a demokracie nebude ani u nás.
5) Všechno chce čas. A vzhledem k tomu , že všichni žijem na horký kouli letící Vesmírem, platí pro nás všechny jedno moudro a ještě dlouho bude. Na kouli se toho dá hodně naběhat , ale nikdy utéct.

Odpovědět


No jo, zase opakujete muslimske lzi o

František Houžňák,2012-11-04 10:54:42

muslimske vzdelanosti. Muslim nerozvijel nikdy nic, kdo v muslimskych zemich (ktere predtim muslimove krvave dobyli a puvodni obyvatelstvo castecne zotrocili, castecne povrazdili) neco rozvijel, byli Zide a ostatni 'dobyti' obyvatele. S tim, jak se islam v techto zemich upevnoval a predislamska tradice vzdelanosti mizela, klesala a klesala 'muslimska' vzdelanost, az se limitne priblizila nule, tedy dnesnimu stavu. Ostatne z vasi hovorove cestiny je videt, ze jste 'pokrokovy' Evropan. Preju vam, abyste si ten islam uzil, az budete cuchat tomu pred vami v mesite k zadku.

Odpovědět


Pavel S,2012-11-04 12:14:40

ad 1) Konkurence v Asii stěží vydyndá od čínské či jiné vlády desítky nebo stovky miliardy eur na dotace do toho nesmyslu jménem Desertec, tak jak to měl v úmyslu Siemens od vlády německé.
ad 2) Solární energie může být i z dlouhodobého hlediska tak maximálně doplňkovým zdrojem (hlavně pro výrobu tepla). Jasnou volbou, každopádně pro příštích 50 let, je jednoznačně jádro.

Odpovědět


Nikdy nic.

Michal Vojtíšek,2012-11-04 18:23:23

http://en.wikipedia.org/wiki/Mathematics_in_medieval_Islam

http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Islamic_science_and_technology

Zbytek nemá smysl asi komentovat.

Odpovědět


No, zaprve, argumentovat Wikipedii,

František Houžňák,2012-11-04 19:22:52

aniz by si clovek precetl nejake skutecne zdroje, je vcelku naivni. Jak jiste vite, Wikipedia je ve vsech clancich tykajicich se historie, politiky a islamu levicacky prolhana. Ale nest. Nezda se vam ten seznam taky trochu hubeny, na vsecky ty stamiliony (spis asi miliardy) muslimu, ktere kdy zily ? Vy jenom potvrzujete to, co jsem napsal, Arabove (nositele islamu, puvodnim povolanim vetsinou poustni lupici a vrazi) nikdy nic, evtl. pouze vyjimecne, nositeli 'islamske' vedy byly porobene narody, Zidi, Persane, turkotatarske narody stredni Asie. Podivejte se na ta jmena. Najdete nam mezi temi wikipedickymi jmeny nekolik Arabu, ale dolozte to, ze to byli echt Arabove, a predvedte nam, ze se Wiki u nich nemýlí (rozvedte, na co prisli a k cemu je nam to dobre). Kdyz se v tom tak vyznate. A taky nam k tomu napiste, kterezeto islamske vynalezy ted pouzivame, treba jako byl (krestansky) parni stroj nebo (krestansko-zidovske) procesory, ktere vam behaji ve vasem pocitaci. Dejte pozor, aby vam na ten dlouhy seznam stacila obrazovka !!

Odpovědět


Jo, kdybyste se podival do diskuse k dotycnemu

František Houžňák,2012-11-04 19:43:40

Wikiprispevku, tak tam to hned mate. Taky me to mohlo trknout. Ve Wiki stoji, jak muslimove vynalezli rakety, no, Cinani znali rakety a strelny prach minimalne o tisic let driv. To ke kvalite vasich zdroju. Vzdyt je ani sam nectete, to je povazujete za takovy trash ?

Odpovědět


pro F. Houznaka

Aleš Kalina,2012-11-14 09:24:59

Kdyz uz se do nekoho navazite pouzivejte alespon ty spravne argumenty, protoze chyby v nich pak degraduji zbytek vasi snahy. Treba ten parni stroj neni zadny krestansky vynalez, prvni parni stroj byl vynalezen Hérónem Alexandrijským v prvnim stoleti naseho letopoctu a jelikoz byl v Recku, tak nepredpokladam ze se k nemu tak rychle doneslo uceni Kristovo.

Odpovědět

Leopold Kyslinger,2012-11-03 13:40:22

...mohu přijet do libovolné islámské země s letáky "Kdo vzívá Mohameda je věřící pes" ...
Opravdu si myslíte p. Hanáčku, že byste - a musím dodat v sekulárním - v České republice uspěl s letákem: "Kdo vzývá Ježíše Krista je věřící prase?"
Pak chápu vaši fóbii. Jenom na vysvětlenou. To je typický příklad falešného cíle. Nespokojencům se vnutí myšlenka, že vláda je dobrá a za všechno mohou ti co pobírají dávky, cikáni a muslimové. Ona ta vina té vlády se takhle krásně rozředí a hlavně nedovolí, aby se lidé sjednotili.

Odpovědět


neuspel

Miro Macko,2012-11-03 20:43:04

České republice uspěl s letákem: "Kdo vzývá Ježíše Krista je věřící prase?" ... nie neuspel by, mozno by aj dostal po hube, ale je sanca 1:100000 ze by ho niekto zapichol alebo inak dezintegroval, a miestne urady by mu prinajhorsom naparili pokutu za pohorsovanie ci ako sa to vola. Aka je pravdepodobnost podobneho pripadu u muslimov ze by to s tym plagatom prezil pri stretu s obyvatelmi a nasledne s uradmi?

Odpovědět


V Česku mnozí popírají, že Ježíš byl Boží syn

Jan Kotek,2012-11-07 10:11:27

a zatím je v Brně a na Černém mostě nikdo nepostřílel. A to přesto, že se jedná o popírání jednoho ze základních kamenů křesťanství.
Muslimové považují Ježíše JEN za (falešného) proroka. Tedy za (ne)obyčejného člověka, nic víc.

Odpovědět


V Česku mnozí popírají, že Ježíš byl Boží syn

Jan Kotek,2012-11-07 10:11:27

a zatím je v Brně a na Černém mostě nikdo nepostřílel. A to přesto, že se jedná o popírání jednoho ze základních kamenů křesťanství.
Muslimové považují Ježíše JEN za (falešného) proroka. Tedy za (ne)obyčejného člověka, nic víc.

Odpovědět

islamizace?

Adam Tulacek,2012-11-03 05:50:43

To první video je poněkud přehnané. Hodnoty celkové porodnosti (total fertility rate, TFR) nesedí, například ve Francii mají dnes TFR 2.08. Navíc imigranti dalších generací se ve společnosti "rozpouštějí". Například když do ČR přijde Rus, jeho děti jsou Češi "ruského původu", a o dětech těch dětí už nemá smysl mluvit jako o ruských imigrantech. Podobně dítě muslima není nijak automaticky praktikující muslim (a nakonec ani každý člověk přicházející z muslimské země není praktikující muslim), takže ta exploze počtu muslimů je spíš iluzorní. Dále světová data o porodnosti těžko přímo srovnávat, protože méně rozvinuté země mají vyšší dětskou úmrtnost (i výrazně nižší dožitý věk). Například na francouzském ostrově Réunion je pro zachování velikosti populace třeba porodnost jen 2.05 dítěte na ženu, kdežto v Sierra Leone je to 3.43. Obecně země s vyšším GDP na hlavu mají nižší porodnost.

Také to tvrzení o konci dané civilizace při poklesu porodnosti je nesmyslné. Historicky totiž civilizace porodnost maximalizovaly, a pokud příliš poklesla, tak to bylo ze závažných důvodů: epidemie, hladomor, války. Naše situace je jiná. My děti mít můžeme, ale prostě je mít nechceme. Z devastujících katastrof se jistě zotavuje špatně, ale činit z toho závěry pro naši situaci je nesmyslné. Přitom i dnes umíme porodnost zvýšit, například zlepšením podmínek pro pracující matky.

Samozřejmě pokud v Evropě muslimy oddělíme od většinové společnosti, naženeme je do muslimských škol a nenaučíme je jazyk, tak vznikne izolovaná komunita. To je možné vidět v každém Chinatownu. Tamní lidé mnohdy nemluví místním jazykem, nápisy na obchodech jsou v cizím jazyce, lidé dost často ve svém izolovaném prostředí prožijí celý život. Tohle by byl velký problém v kombinaci s porodností muslimů. Proto zásadní muslimy neizolovat. Nechat je promísit s běžnou populací, posílat je do běžných škol, nabízet jim běžnou práci, a brát je jako normální součást společnosti. Vždyť například v UK je vyjma vesnic dost obtížné potkat člověka, který do třetího kolene pochází z Británie. USA jsou dokonce kompletně zemí přistěhovalců, a také fungují. Naopak vznik muslimských ghett, jako ve Francii, je recept na problém.

A samozřejmě se vyplatí pohled z druhé strany. V muslimských zemích jsou miliony bezvěrců. Vytváří celá oddělená města, kde se páchají zločiny proti místnímu právu. Vezměte si ta turistická městečka v Egyptě, kde se Češky prochází nahoře bez, a líbají se na veřejnosti se svými partnery, se kterými ani nejsou oddány. Místní žena by za takové chování byla dost pravděpodobně ukamenována, zcela v souladu s tamním právem. V UAE dokonce tvoří místní obyvatelstvo menšinu. V celém arabském světě jsou to "křesťané", kdo projektuje a staví domy, dálnice, mobilní sítě, a dodává prakticky veškeré stroje a zařízení, velké "křesťanské" firmy se starají o chod významné části hospodářství. A jsou to "křesťané", od koho pochází většina peněz (za ropu). K tomu přičtěte "kulturní kolonizaci": všichni sledují americké filmy, legendární McDonald's je v muslimském světě na každém rohu, a veškeré luxusní zboží pochází z USA nebo z Evropy. Místní mládež jezdí v amerických vozech a brouzdá po "křesťanském" internetu. Velká část internetových kaváren má kóje s plentami, aby místní mladíci mohli se sluchátky na uších nerušeně masturbovat nad obrázky nahých "křesťanských" celebrit a videi "křesťanských" dívek. Tradiční muslimský způsob života je ohrožen, jde o invazi křižáků! Nesmysl? Samozřejmě, že je to nesmysl. Ovšem podobně nesmyslné je zděšení naší západní civilizace z muslimů.

Odpovědět


Mate zcela naivni a falesne predstavy,

František Houžňák,2012-11-03 08:32:54

'Navíc imigranti dalších generací se ve společnosti "rozpouštějí"', to plati o vsech, ale ne o mohamedanech, jejichz ideologie jim veli ovladnout spolecnost, kam se nastehovali. V Nemecku je to tak, ve Francii je to tak, ve Svedsku, Norsku je to tak, takze odhaduju, ze je to tak uplne vsude. Lide jako vy, kteri hrozbu mohamedanu bagatelizuji, jsou velmi nebezpecni, horsi nez pacifiste ve Francii a Anglii pred druhou svetovou valkou.

Odpovědět


Problém asimilácie

Marek Fucila,2012-11-03 13:29:25

Vaša naivná predstava vychádza z predpokladu, že človek, ktorý príde do cudziny sa asimiluje a jeho potomstvo príjme kultúru nového domova. Ale tak to nefunguje. Už len keď si zoberiete menšiny na Slovensku. Chcú si zachovať svoj spôsob života a reč, a to už zrejme ani nevedia, ktorý ich predok prišiel z Maďarska alebo kočoval (aby som spomenul najväčšie dve). Takmer všetci sú (aspoň papierovo) kresťania.

Z toho, čo pozorujem vníma veriaci svoju vieru ako niečo bytostne dôležité, čoho sa nielenže sám nedokáže vzdať, ale ani nepripustí, aby mu v nej ktokoľvek bránil. To už sa skôr vzdá svojej materinskej reči ako viery svojich rodičov. Česť výnimkám. (Ťažko povedať, či česť, lebo miera konverzie z kresťanstva na islám je vyššia ako naopak: http://en.wikipedia.org/wiki/Claims_to_be_the_fastest-growing_religion a počet tých, čo dostali rozum a vzdali sa náboženstva - islámu je asi štatisticky bezvýznamný.)

Takže je úplne jedno, aká je pôrodnosť nízka, podstatné je, že pri vyššej pôrodnosti moslimov ako pôvodného obyvateľstva príde čas, keď presiahne počet moslimov 51%, a až potom sa ukáže, aká je demokracia "neškodné" zriadenie.

Vyzerá to tak, že inteligencia je slepou cestou evolúcie, a že v súčasných podmienkach je pre prežitie druhu dôležitejšou vlastnosťou poslunosť. Zaujímalo by ma, ako sa to vyvinie o takých povedzme 200 rokov. Či čaká Európu nejaká nová renesancia. Každopádne zrejme to bude iný svet, kde budú iné prostriedky na to, aby sa aj rozum dokázal presadiť, lebo nové generácie pravdepodobne nebudú pociťovať potrebu bojovať s násilím nenásilne, ako je to v móde teraz.

Odpovědět

Děkuji za objektivní informace

T Hanáček,2012-11-02 22:23:21

A za to, že na Oslovi stále převládá zdravý rozum nad pseudo snášenlivostí. Tolerance může fungovat pouze když se navzájem respektují obě strany = mohu přijet do libovolné islámské země s letáky "Kdo vzívá Mohameda je věřící pes" a očekávat tak maximálně slovní přestřelku, ne dávku z kalašnikova.

Islám není tolerantní náboženství, otevřeně se snaží zastrašit případně fyzicky zlikvidovat každého kdo si dovolí říci pravdu, nakreslit obrázek... .

Je to naprosto stejně absurdní situace jako kdybych vyznával "Krále bramborových lidí" - jistě smáli byste se, no tak bych zorganizoval nějaký masakr, polil pár žen kyselinou a začal vám nadávat do "bramborofóbů", rázem bych byl hádám utlačovaná menšina s kterou se musí počítat, že?

Nebo to celé zní fantasmagoricky - jenže já se ptám v čem přesně by byl "Bramborismus" horší víra?


Proto prosím nedejte se islamisty zastrašit ani v budoucnu.

Odpovědět


Kto viac ohrozuje?

Milan Závodný,2012-11-03 08:25:52

Momentka: V Európe moslim, zjavne odlíšiteľný od iných, chodí si po ulici a možno rozmýšľa nad zavedením moslimského práva. Niektorý možno áno, väčšina asi nie.
V islamskej krajine chodí kresťan po zuby ozbrojený so zbraňami s ohromnou palebnou silou, nad hlavou helikoptéra alebo bezpilotné lietadlo. Moslim má prakticky neustále kresťanský nôž pod krkom: Navaľ ropu, inak...!
Kresťania, máte jednostranné informácie a ak ide o náboženský fanatizmus, dokážete sa zjednotiť hoci i ateisti s katolíkmi. Uvedomte si, že moslimovia majú iné informácie, napr. o tom, ako zase americké komando vyvraždilo nejakú rodinu z okolia ich dediny. Naše médiá také správy neuverejňujú.

Odpovědět


A pan Zavodny nam tady hned prakticky predvedl,

František Houžňák,2012-11-03 08:34:49

jak mohamedani nestydate lzou.

Odpovědět

Islamizace?

Tomas Lanka,2012-11-02 21:03:54

Co tím chtěl autor řící? Mám se tedy domnívat, že na Osla píší islamofobové?
Děkuji za odpověď.

Odpovědět


Nechápem

Milan Závodný,2012-11-02 21:12:29

ako to môžete nechápať. Islam a kresťanstvo sú navzájom netolerantné ideológie. Čo je na tom divného?

Odpovědět


¨Pane Tomas Lanka , jste muslim ?

Petr Gejdoš,2012-11-02 21:38:51

Pokud ano, patrně byste vítal naznačený scenář islamizace Evropy. Zároveň byste patrně uvítal uplatnění systému islámského náboženského práva podle tzv. "zákona šaria".

Kupříkladu já muslim nejsem a tedy bych to naopak vysloveně neuvítal. Myslíte si, že to je projev islamofobie ? Myslíte si, že by mohlo či dokonce mělo být jako projev islamofobie považováno, kdyby někdo podobně smýšlející upozorňoval takto, jak plyne z diskutovaného článku, na nebezpečí islamizace Evropy ? Vy nesouhlasíte s fakty zde uvedenými ?

Já přitom apriori nemám nic proti muslimům - pokud své ná boženství nevnucují jiným, já nemám totiž nic proti islámu, dokonce mi ani nevadí, když se v Saudské Arabii, Sudánu, Pakistánu a podobných zemích uplatňuje šaria. To je výsostně jejich tamní volba, jejich problém.

Ale problém zcela jasně je, když do Evropy migrují muslimové, kteří se v první generaci tváří jakoby nic, v druhé generaci se ušklíbají nad nevěřícími a v třetí generaci by již rádi zaváděli šariu jako základní zákon !

To není islamofobie, ale sebeobrana.

Odpovědět


Re:Islamofobia

Marek Hoger,2012-11-02 22:48:09

Neviem či je autor islamofób alebo nie, každopádne vzhľadom na rozsah v akom by sa mal DESERTEC podieľať na pokrývaní spotreby v Európe (podľa Nemeckej energetickej koncepcie sa uvažovalo s pokrývaním až 15 % spotreby EU) je otázka spoľahlivosti krajín severnej Afriky viac ako na mieste. Obzvlášť v kontexte posledných udalostí.
Samozrejme môžete namietať, že už teraz sme na arabských krajinách závislý, minimálne čo sa týka dodávok ropy, avšak treba si uvedomiť, že elektrická energia je veľmi špecifická komodita a pre prevádzku elektrizačnej sústavy ako celku je naprosto kľúčové neustále udržanie rovnováhy medzi výrobou a spotrebou. Ak sa zastaví export ropy, vďaka zásobám je priestor na riešenie krízy a to v časovom horizonte rádovo dní až týždňov. Ak zastavíte export elektrickej energie (jednoducho vypnete príslušné vedenia), dôsledky sa prejavia okamžite v priebehu zlomkov sekúnd až sekúnd. Riziko rozsiahlych výpadkov s mnohomiliardovými škodami je v takom prípade veľmi vysoké aj v prípade že by európa mala v rezerve dostatočný inštalovaný výkon pre vykrytie výpadku zdrojov v Afrike.
Preto aspoň mne príde otázka, či by sa po dobudovaní tento projekt nemohol stať nástrojom pre vydieranie Európy radikálnymi islamistami, v celku na mieste.

Odpovědět

Nejenom Siemens,

František Houžňák,2012-11-02 16:46:45

ale i Bosch. Dalsi ucastnici (nemecti) jsou EON, RWE a Deutsche Bank, tak uvidime, jak to dlouho vydrzi.

Odpovědět

Solární energie dostane típec i u nás

Am Am,2012-11-02 16:30:17

Ceny solárních panelů klesají, FVE si může dnes člověk koupit jako stavebnici a namontovat si ji sám. To se ale nelíbí ČEZu apod.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce zakázat svépomocnou montáž FVE a kotlů na dřevo.
www.solarninovinky.cz/2010/index.php?rs=4&rl=2011082906&rm=15

Mimochodem nedávno zase ČEZu schválili dotaci 32 miliard Kč a nikdo ani necek a nikde se o tom ani moc nepíše.
http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/stat-zvyhodni-cez-vuci-konkurenci-694805

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz