Útok orla na jelena  
Foto-past nastražená na sibiřského tygra zachytila orla a poslední chvilky siky.


Orel skalní (Aquila chrysaetos) je jedním z největších terestricky žijících orlů na severní polokouli a hned po orlovi mořském největší dravec žijící v České republice. Má velký areál rozšíření - obývá Severní Ameriku, Evropu, Asii a severní Afriku.
U řady kultur byl uctíván jako posvátný, ale jeho mohutnost se mu také často stávala a stává osudnou. Panuje totiž názor, že je schopen napadnout hospodářská zvířata. Dodnes z náboženských důvodů jeho lov k ceremoniálním úkonům některé indiánské kmeny praktikují. Napadá orel skutečně i velká zvířata? Pro kočovné národy v Číně, Mandžusku, Mongolsku a Kazachstánu je orel dodnes pracovním nástrojem. Asiaté místo označení orel, stejně jako pro sokolnictví, raději používají termín burkut. Loví jím králíky, lišky, ale i vlky.


Pozorování ve volné přírodě ale svědčí spíš o tom, že orlí potravou jsou převážně svišti, králíci, zajíci, lasičky, případně myši, a že když mají hlad na řadu přijdou i mršiny. Dr. Jonathan Slaght z organizace WCS, v odborné literatuře údajně našel celou řadu záznamů o orlím napadení větších zvířat. Například kojotů, či srnců. V roce 2004 byl zaznamenán případ útoku na samici medvěda hnědého. Bohužel s ověřením takových záznamů, například fotodokumentací, to bývá slabší. Husarský kousek se podařil až ochranářům ze Zoological Society of London kteří dlouhodobě sledovali výskyt vzácné zvěře, především ale tygrů, na dálném východě. Nastražená kamera v rozpětí dvou vteřin zachytila třemi snímky místo kočkovité šelmy přistání orla na hřbetě mladé laňky. Zjistili i jak vše nakonec dopadlo. Při rutinní obhlídkové kontrole, kterou prováděli dva týdny po nastražení léčky, našli i torzo kostry, bylo jen několik desítek metrů od foto-pasti. I když mapování výskytu amurského tygra a dalších vzácných zvířecích druhů výzkumníci prováděli celých dlouhých šest let, s podobným útokem orla na velkou zvěř se do té doby nesetkali. Podle Lindy Kerley, která past kladla a které bylo autorství snímku připsáno, šlo o vyjímečnou záležitost, prý to bylo prostě štěstí.

 

 

Zvětšit obrázek
Orel skalní Délka těla: 80-90 cm, rozpětí křídel: 195-220 cm, hmotnost: 2,8 - 4,5 kg. Běžně létá rychlostí okolo 50 km/h. Při útoku to bývá okolo 120 km/h, maximálka při letu střemhlav 300 km/h. (Kredit: J. Glover Atlanta, Georgia, WikipediA). Při útoku na siku se nejspíš jednalo o poddruh Aquila chrysaetos daphanea.
 
Zvětšit obrázek
Jelen sika (Cervus nippon). Se sikou se můžete potkat i v Česku, protože na přelomu 19. a 20. století byl u nás uměle vysazen. Hodí se totiž pro farmové chovy. Pochází ale z dálného východu a je vzhledem jelenu lesnímu menší. Dospělý samec siky má v kohoutku maximálně 120 centimetrů, tělesná hmotnost podle poddruhu se pohybuje od 35 kg do 140 kg. (Kredit: WikipediA)
 
 
Zvětšit obrázek
Pohoří Sichote-Aliň patří k oblastem nejméně zasaženým lidskou činností. Oblast mírného podnebného pásu tu ale má zvláštní ráz. Společně se zde vyskytují druhy typické jak pro tajgu, například polární sob, spolu s druhy, které bychom hledali spíše v tropech, jako např. medvěd ušatý. Kromě tygra ussurijského tu ale žije celá řada vzácných a ohrožených zvířat jako je levhart mandžuský, kočka bengálská, goral východní, kabar, rosomák, vlk, z opeřenců jeřáb mandžuský a kápový, a mnoho dalších zvířat. (Kredit: Chakat Rimm, Wikipedia)
 
Zvětšit obrázek
Východní svahy pohoří Sichote-Aliň (Лазо́вский райо́н), jedno z posledních míst výskytu sibiřského tygra. Kromě vzácných zvířat se tu ale také našly bohatá ložiska cínu a zlata... (Kredit: Chakat Rimm)
 
Zvětšit obrázek
Kamerová past místo záběru vzácného tygra usurijského, zachytila ještě vzácnější událost - útok orla skalního na jelena siku. Kredit: Linda Kerley, ZSL, Svolení k jednorázovému použití pro osel.cz udělila WCS.
 
Zvětšit obrázek
 Kredit: Linda Kerley, ZSL, Svolení k jednorázovému použití pro osel.cz udělila WCS.
 Zpracováno podle pramenů Wildlife Conservation Society  Wildlife Conservation Society snímek nyní vybrala jako „snímek týdne“.

 

Teoreticky bychom podobnou scénu mohli zažít i u nás. Na připojeném videu jsou záběry z května letošního roku, kdy se vylíhlo mládě páru orlů skalních zahnízdivších ve Vojenském újezdě Libavá. Ochranáři i myslivci by to jistě uvítali. Nepůvodní sika se na evropské poměry dobře aklimatizovala, na řadě míst se po úniku z obor přemnožilla a vytlačuje jelena evropského. O co je menší, o to je sexuálně zdatnější takže plodí i nežádoucí křížence. 

 

Orel skalní v Česku:

 

V Kazachstánu, Kyrgyzstánu, západním Mongolsku a v Číně kočovníci pomocí orlů loví  vlky:

Troufne si i na letadlo. Vlastní zkušenost nám do redakce poslal Jan Klepal. Děkujeme, zde je video: :

Datum: 25.09.2013 13:35
Tisk článku

Související články:

Statický náboj ve službách krvežíznivého parazita.     Autor: Dagmar Gregorová (13.07.2023)
V prvním úložišti vyhořelého jaderného paliva začala ražba tunelu pro uložení odpadu.     Autor: Vladimír Wagner (09.05.2021)
Může být klíště pro naše zdraví něčím užitečné?     Autor: Josef Pazdera (21.02.2021)
Na Litoměřicku někdo postřelil orla mořského. Dravec zahynul     Autor: Michal Porteš (15.08.2019)
Je lymská borelióza biologickou zbraní americké armády?     Autor: Stanislav Mihulka (29.07.2019)



Diskuze:

Nevím...

Jan Klepal,2013-09-27 23:25:03

Nejsem ornitolog, takže jen osobní pocit... orli měli navrch celou dobu. Nevypadalo to, že by se báli, spíše útočili. Létali jsme termiku, kde se točí zatáčka stále na jednu stranu, rychlostí cca. 90 km/h. Tedy žádné nečekané změny směru nebo rychlosti. Udělal jsem snímky z videa, můžete si je prohlédnout na http://klepal.cz/orli/ Je na nich vidět, že nás sleduje celou dobu.

Odpovědět


ty snímky jsou úžasné

Pavel Brož,2013-09-28 01:26:53

pokud by se dala např. zajícům v okolí Unhoště připevnit na záda sportovní kamera snímající nebe, tak by se třeba daly pořídit podobné záběry, mnohokrát jsem tam viděl káňata při lovu. Kdepak, tam nešlo o výsledek srážky ani reflexivní obranu, prostě jste se mu motal v jeho revíru tak dlouho, až se dožral. A nebyl blbej, neútočil na letadlo jako celek, ale na jeho posádku.

Odpovědět

Orel je prostě predátor

Jan Klepal,2013-09-27 00:37:30

Z vlastní zkušenosti vím, že orel je schopen napadnout i letadlo http://youtu.be/4oExn7A3VUw

Odpovědět


Spíš se bránil

Vojtěch Kocián,2013-09-27 09:27:12

Video je pěkné, ale ten "útok" mi připadá spíš jako srážka. Prostě jste do orla nalétli z boku, když to nečekal a tak reagoval na poslední chvíli jako proti útoku predátora.

Odpovědět

Čas od času to asi orli dělávají.

Jiří Novák,2013-09-26 15:46:36

Viz tento velkomoravský šperk:
http://www.moraviamagna.cz/artefakty/images/zelenky1-v.jpg

Odpovědět


Hmmmm

Vojta Vala,2013-09-26 15:54:13

Zajímavé, díky. Nevíte, kde bylo naleziště a jestli to je vystaveno? Zajímavý kousek. Plánuji na Moravu dovolenou a než to trávit v po kavárnách ....
předem dík.

Odpovědět


plaketa

Jiří Novák,2013-09-26 16:55:58

Říkají tomu (na té stránce) plaketa velkomoravské kněžny ze Želének a ten pohřeb údajně pochází z 2. pol. 9. století. Jestli to je vystaveno (alespoň v podobě nějaké rekonstrukce) na Moravě, to nevím, ale našlo se to v severních Čechách (tehdy součást VM).

Odpovědět


p.s.:

Jiří Novák,2013-09-26 16:57:54

Pokud se o VM zajímáte, tak určitě doporučuji Mikulčice.

Odpovědět


Diky

Vojta Vala,2013-09-26 17:23:24

Bezva diky Jiří.

Odpovědět

Tak skoro ani nemusíte dále pátrat

Jaroslav Santner,2013-09-26 14:46:39

Když si v českém tisku přečtu, že dav zlynčoval v Brně na Náměstí Svobody pískajícího demonstranta a proženu to přes filtry pravdivosti, tak je z té zprávy pravda pouze to, že v Brně skutečně existuje Náměstí Svobody. Z toho se ale nedá vyvodit, že v Brně existuje svoboda. Stačilo jen nahlédnout ke konkurenci a tam se u stejných fotek píše o něčem trochu jiném.

Cituji:...Vskutku neobvyklé snímky pořídil jeden z fotoaparátů, pomocí kterých vědci monitorují na ruském Dálném východě tygry ussurijské. Celkem tři fotky pořízené během dvou sekund zaznamenaly, jak orel skalní napadl mladého jelena siku, který byl několikanásobně větší a těžší. Při lovu byl úspěšný a na místě zbyla jen mršina zabitého sudokopytníka.
.....
... Když šli vyměnit baterie a paměťové karty v jednom z fotoaparátů v Lazovské rezervaci, našli poblíž něho zbytky mrtvého k o l o u c h a. Okolo nebyly k dohledání žádné stopy predátorů a vypadalo to, jako kdyby jelen běžel, pak se zastavil a pošel. Vědci v ...

Jistě uznáte, že je to o něčem trochu jiném, i když ta fotka je nachlup stejná.

Pokud se ve zvěři vyznáte, nenecháte se mýlit žádnými rozměry, ale výrazem "tváře" toho jelena, ve které je pro lovce jasně vepsáno, že je to kolouch, i kdyby měl metrák. Teplota, tlak, rosný bod ani směr pohoří na výraz v "mordě" nemá vliv.

Odpovědět


Slovní hříčky

Martin Akantor,2013-09-27 11:15:37

Dobrý den, pane Santnere,
myslím si, že to zbytečně moc řešíte. Slova nikdy nebyla a nikdy nebudou nositelem přesné informace podobně jako mapa není území. Třeba pro mě je pojem mladý jelen to samé co kolouch. Podstatná je pro mě informace, že si dravý pták troufl zaútočit na několikanásobně hmotnějšího jedince. Je možné, že si za 10 let nevzpomenu, kde jsem to četl, nebo že to byl orel. Zůstane mi pouze respekt k dravým ptákům s povědomím, že jsou něčeho takového schopní. Proto prosím neplýtvejte čas mícháním omáčky. :)

Odpovědět


Terminologie lovců

Vojta Portl,2013-09-27 13:14:08

tedy postaru myslivci, pro to co popisujete, nepoužili Vaše slova. Mordu mají šelmy, spárkatá zvěř má svírák, ostatní zvířata srstnatá mají hubu.

Odpovědět


Musíte to číst i s těmi úvozovkami

Jaroslav Santner,2013-09-28 16:44:10

jak se mění význam napsaného textu ohraničeného úvozovkami najdete pravidlech českého pravopisu nebo Vám to někdo dovysvětlí. I když čtenáře tohoto internetového periodika nepovažuji za nevzdělané, najde se jich sotva několik, kteří jsou zběhlí v myslivecké latině. Přesto si myslím, že diskuse nás nakonec přivedla k pravdě mnohem blíže, než jsme byli na počátku po přečtení článku. Pan redaktor ráčil tu lucernu co vytáhl na prutu z vody sfouknout a já jsem zmenšil tu dvoumetrovou štiku na rozměry normální podměrečné bělice. Čtenář si je teď naprosto jist, že to nebyl statný jelen, ale jen laněčka (stáří do jednoho roku). Orel z toho vyšel nevině, protože i já jsem přesvědčen, že by v případě nutnosti zaútočil i na dospělého jelena. Nijak nezpochybňuji jeho odvahu a bojovnost. Pokud ale profesionál píše a přikládá k tomu fotografie, nerad se nechávám vodit za nos. Za ten se nechávají vodit pouze býci nebo volové.

Odpovědět

Nalejme si čistého vína přátelé

Jaroslav Santner,2013-09-26 10:14:18

On je na tom obrázku zcela určitě kolouch jelena siky. V dospělého jelena dospěl až cestou do redakce. Hádám mu tak tři až pět měsíců a ruku nedám ani za to, že se mláděti jelena všude říká kolouch.

Odpovědět


Počkejme ještě s přípitkem :)

Josef Pazdera,2013-09-26 12:08:04

Jen mi dovolte pár slov. Událost o které článek je ve mne vyvolalo vzpomínku na překrásnou knihu. Ta kniha se jmneuje Dersu Uzala a autorem je člověk, který se velkou část života tamními končinami toulal. Je to příběh lovce, který se měsíce toulá pustým krajem a je odkázán jen na svou pušku, pár nábojů a mnohdy ani to ne a přežívá díky schopnostem nastražit pasti z toho co má po ruce, umění číst ve stopách a o lásce k přírodě a neutuchající touze jít dál. Pro mne to je nejlepší kniha, kterou jsem kdy o divoké přírodě a vztahu k ní četl. V té knize se mimo jiné praví, že jen zřídka se mu podařilo ulovit jelena, který by měl víc než padesát kilo. Je to dáno tím, že tamní prostředí má poměrně teplé klima, je to v důsledku směru pohoří Sichote-Aliň. Mnohé tamní druhy se spíše podobají těm z jižnějších končin jinde na světě. Proto by bylo chybou si představovat tamní siku jako tu z české honitby. Tamní jsou velmi malého vzrůstu. Dovolil bych si spolu s autory pramenů z nichž jsem čerpal odhadnout rozdíl hmotností obou těch tvorů na zhruba čtyři kila proti čtyřiceti. Fotografie v tomto případě dost klame. Je potřeba vzít v úvahu, že ta křídla orla, která je asi lépe vidět na první z fotografií, mají při roztažení dva metry. Z toho Vám vyplyne, že sika není tak malá, jak by se podle hlavy zdálo a že ten koloušek nemusí být tak malý a mladý. Ono by ani nemělo moc smysl nastražit past příliš mladým zvířetem. Výzkumníci obcházeli trasu jednou za čtrnáct dní a bylo v jejich zájmu, aby zvíře přežívalo co nejdéle. I když to možná tak nevypadá, může jít o mladou laňku. Pod tímto dojmem jsem text napsal, ale připouštím, že nemusím mít pravdu. Pokusím se u Dr Sautnera, který byl členem expedice a od něhož jsem získal svolení k uveřejnění obrázků, jestli by nám nemohl poskytnout další podrobnosti. Jeho odpověď sem dopljním.

Odpovědět


Na snímku je laněčka

Josef Pazdera,2013-09-27 13:20:02

Přišla odpověď od člena týmu (toho času v Usurijsku). Jako návnada jim sloužila mladá laň v prvním roce věku. Do jednoho roku je správný termín laněčka, v druhém laňka.V myslivecké hantýrce čiplena. V textu článku tedy upřesňuji pojmenování z laňka na laněčka. Tam, kde v článku míním střet orla a jelena jako druhů, bych raději ponechal text jak ho vnímám já.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz