DPH zvyšuje riziko demence  
DPH, celým jménem diphenhydramine, je v hantýrce lékařů a fyziologů účinná látka celé plejády léků zvaných antihistaminika. Mnohé jsou v řadě zemí i bez předpisu. Zbavují nás kašle, alergií, bolesti i nespavosti. Teď u nich vyšlo najevo, že s jejich přispěním nás opouští nejen blbá nálada, ale i paměť, inteligence a osobnost. Bonusem je zvýšení pravděpodobnosti, že nás svou návštěvou poctí i Alzheimer.

 

Zvětšit obrázek
Na trhu je dipfenylhydramin z hlediska účinku, v mnoha bezvýznamných modifikacích a pod různými názvy. Namátkou třeba allerdryl; benadryl; benhydramin; benylin; benzhydramine; citrate, diphenhydramine; dimedrol; diphenhydramine citrate; diphenhydramine citrate; diphenhydramine hydrochloride; diphenylhydramin; diphenylhydramine; hydrochloride, diphenhydramine; 2-diphenylmethoxy-n,n-dimethylethylamine,...

Demence po běžných lécích?
Uklidňující účinek látky diphenhydramine, česky dipfenylhydramin, je znám už 75 let. A třeba i velmi přísná nejvyšší autorita bdící nad zdravím amerických občanů Food and Drug Administration (FDA) tuto látku povolila i v lécích, k nimž netřeba razítko od lékaře.

Dostupnost z něj dělá oblíbený prostředek kratochvíle vyznavačů silných hypnotických zážitků.

Nemuset s každou prkotinou do ordinace, je pochopitelně výhoda a tak situace, když se necítíme zrovna nejlépe, udělaly z přípravků s dipfenylhydraminem oblíbené samoléčivo. Pomáhá jak těm, co je někde píchá, tak i těm, co nechtějí před spaním počítat ovečky. V USA, Kanadě a Jižní Africe se o klidný spánek stará Johnson & Johnson s přípravkem Benadryl. V jiných zemích mu říkají Dimedrol, Daedalon, Nytol. Rakušané od Pharmazeutische Fabrik Montavit, Ges.m.b.H, nám ho na internetovou objednávku pošlou v krabičce s nápisem Dibondrin. Ochranná známka Tylenol PM, je udělena na směs paracetamolu s hádejte čím? Abychom tu neztvrdli dlouho, zkrátíme to čárkou ,...


Ti, co budou chtít pátrat, v čem diphenhydramin je a není, by kromě zkratky “DPH” měli vědět, že se občas skrývá jako “DHM”, případně, že je řazen k  “H1”, to když někdo chce klást důraz na to, že se jedná o první generaci antihistaminik. Jak už z pojmu vyplývá, tlumí tyto léky účinky histaminu, což je častá příčina patálií alergiků. Nejen, že se s nimi dá účinně zahnat senná rýma, zánět spojivek a ledasjaké svědění, předepisují se i na spoustu dalších neduhů. Spektrum je tak široké, že zahrnuje od bolesti hlavy a problémů s ucpaným nosem při nachlazení, přes zamezení zvracení při kinetóze, až po užití v injekci jako lokální anestetikum. V poslední době se s nimi snažíme zahánět duo Parkinson/Alzheimer.  

 

Ze studie na souboru třech a půl tisíce zdravých Američanů nyní vyplul na povrch dost zarážející poznatek. A sice, že užívání antidepresiv (doxepinu. Sinequan), chlorpheniramine (Chlor-Trimeton) a dalších léků jako oxybutyninu (Ditropan) po delší dobu, než tři roky, vede k tomu, že se antihistaminika začnou odměňovat zvýšeným výskytem devastující demence.

Zvětšit obrázek
Porovnání mozku zdravé a nemocné osoby s Alzheimerovou chorobou. Z nové studie vyplynulo, že difenylhydraminem, kterým se toto onemocnění léčí, k jejímu vzniku přispívá. (Kredit: Wikipedia / public domain)

Přičítá se to důsledku kumulace anticholinergního účinku.
V praxi to totiž mnohdy vypadá tak, že si dáme něco na kašílek, přidáme něco, aby se nám nedělalo špatně v autě, namažem si na loktu vyrážku, polkneme něco proti pomočování a když je den blbec,  spolkneme v tom frmolu nějaké to hypnotikum. Abychom pak celí nabuzení večer usnuli a byli další den v práci použitelní, sáhneme po tobolce z růžové krabičky s nápisem „na spaní“. Nejspíš nás při tom ani nenapadne, že to vlastně všechno mohou být jen a jen antihistaminika.

Shelly Grayová, profesorka farmakologie na University of Washington. U Johnsonů z jejích závěrů nejspíš moc velkou radost mít nebudou. Podepsat se jako první autorka pod studii ukazující na produkt největší zdravotnické firmy na světě, to už chce kuráž. (Foto: UW)

Rozdíl mezi námi a těmi, co na stránkách Drogové poradny píší: „...difenyhydramin,...to je fakt síla a co se halucinací týká je to podstatně intenizivnější než u LSD...“, se tím prakticky stírá.
   

Greyová výsledky svého týmu komentuje poznámkou, že by nebylo moudré se mocných účinků antihistaminik vzdávat, ale že je u nich nyní potřeba mnohem víc dbát na zlaté pravidlo: „všeho s mírou“. Nechceme-li po nich dementnět, chce to zůstávat jen u nejnižších účinných dávek, a nebo ještě lépe, pokud to jde, volit analogy z ranku selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Není pochyb, že vyznavačů samoléčby a adeptů Darwinovy ceny je vždycky dost, budiž jim tedy alespoň připomenuty vedlejší efekty antihistaminik - ospalost, zácpa, zástava tvorby moči, sucho v ústech a očích. Experimentátoři by také měli vědět, že i když mnohým antihistaminika navozují excitaci a euforii, stejně razantně mohou jinému přivodit nervozitu, třes a zhoršenou motoriku. Obě skupiny si  k tomu teď mohou ještě připsat ten bonus  -  zvýšené riziko demence.

 

Závěr
Studie Grayové není až tak průkopnická, jak se na první pohled zdá. Naši experti už dávno před ní zjistili, jak DPH škodí. Dříve přišli i na to, že když se jí podaří zatajit, ustupuje i   syndrom sucha v krku.   


 
Literatura
Cumulative Use of Strong Anticholinergic Medications and Incident Dementia, JAMA Internal Medicine, January 26, 2015
Group Health Research Institute
 

Datum: 28.01.2015 20:32
Tisk článku

Související články:

Internetom proti demencii     Autor: Matej Čiernik (05.06.2023)
Ochota rozdávat peníze koreluje s Alzheimerovou chorobou     Autor: Josef Pazdera (22.12.2022)
Alzheimerova choroba souvisí i s poruchou činnosti imunitních buněk     Autor: Dagmar Gregorová (08.06.2022)
Totální válka v mozku: Je Alzheimerova nemoc důsledkem infekce?     Autor: Tomáš Petrásek (27.03.2022)
I mírný průběh covidu může zanechat stopy na mozku     Autor: Dagmar Gregorová (15.03.2022)



Diskuze:

Pane Pazdero

Jana Packova,2015-02-03 10:17:34

Ten nadpis sa vám vskutku veľmi podaril :)))

Celkom by ma zaujímalo, čo sa deje v takýchto prípadoch - začne sa danými výsledkami niekto skutočne reálne zaoberať a vyvodí z nich nejaké dôsledky?

Odpovědět


Diky

Josef Pazdera,2015-02-04 08:40:48

Teď když už to bylo i na oslovi, tak se tím snad začneme zabývat všichni:) Informovaná veřejnost je to nejlepší řešení. Hodně si toho vyřeší sama ať už tomu budeme říkat disciplinovaností, nebo jinak. A taky poskytne těm, co mají rozhodovací razítko zpětnou vazbu, nebo chcete-li kontrolu...
Všem přeju méně stresu, aby nebylo před spaním potřeba polykat "to" z té růžové krabičky...

Odpovědět

:)

Lucie Molnarova,2015-01-29 23:22:29

Ten závěr se syndromem sucha v krku u těch, co zatajujou DPH, to sedí.
O zlodějích se píše jako ocelebritách a sedí v daňovém ráji.

Odpovědět

Jan Jaroš,2015-01-28 21:36:49

Tak teď nevím: když jako alergik v létě většinou asi tak dva měsíce v kuse baštím Zodac či Fenistil (samozřejmě v doporučených dávkách, resp. radši v nižších, kvůli ospalosti), protože jinak mám v červenci a srpnu místo nosu heligón kombinovaný s netěsnícím kohoutkem, mám se začít bát? Nebo v nich už je použito něco jiného - a doufejme neškodnějšího?

Odpovědět


Petr Hájek,2015-01-29 10:33:54

Obsahují něco jiného. Podobného, ale jiného. Dimetiden a certizin (cetirizin-dihydrochlorid). Ale nakolik je to méně škodlivé... No, tak jako tak bych to nepřeháněl s dávkováním.

Odpovědět


Jan Jaroš,2015-01-29 22:48:40

OK, díky za odpověď. S dávkováním to snad nepřeháním, dávkuju méně než bych podle příbalového letáku měl (alespoň u Zodacu, u Fenistilu se ty kapsle blbě půlí :-) ).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz