Čtení knih o Harry Potterovi snižuje mínění Američanů o Trumpovi  
Podle výzkumu Diany Mutzové se hodnocení Trumpa zhoršuje dokonce s každou přečtenou knihou o brýlatém čaroději.

 

Harry Potter to nakonec zvládl. Kredit: Warner Bross Pictures.
Harry Potter to nakonec zvládl. Kredit: Warner Bross Pictures.

Je to jako zlý americký sen. Všichni jenom mluví o tom, jaký je Trump ignorant, jak je nebezpečný pro americké republikány, životní prostřední, mezilidské vztahy, mír v této Galaxii, Spojené státy i jejich spojence. A výsledkem mediální hysterie je, že bezcharakterní komediant, který by rád udělal Ameriku větší, než je jeho nevkusná paruka, okupuje média nejen v USA, ale i po celém světě. V současné době vážně hrozí, že někdo takový bude zvolen prezidentem Spojených států, což povede k celoplanetárním otřesům, proti kterým bude brexit venkovskou zabijačkou. Přitom by stačilo jen málo – kdyby Američané více četli Harryho Pottera.

Diana C. Mutz. Kredit: Annenberg School for Communication.
Diana C. Mutz. Kredit: Annenberg School for Communication.


V zajímavé studii s příhodným názvem „Harry Potter and the Deathly Donald?“ to tvrdí Diana Mutzová, profesorka politologie a komunikace z Annenberg School for Communication Pensylvánské univerzity. Její výzkum otiskli ve speciálním čísle časopisu PS: Political Science and Politics, věnovaném letošním volbám ve Spojených státech. Mutzová zjistila, že čtení světoznámých knih Joanne Rowlingové o Harry Potterovi snižuje mínění, které mají Američané o Trumpovi. Dokonce je to tak, že čím více knih o brýlatém kouzelníkovi Američan přečte, tím víc mu Trump leží v žaludku. Mutzová pochopitelně není žádná nezkušená studentka, která by jásala nad syrovými daty. I když vzala v úvahu politickou příslušnost, pohlaví, dosažené vzdělání, věk, náboženství a sociální status – knihy o Potterovi stále chrání své čtenáře proti Trumpově černé magii jako mocné ochranné kouzlo.

Joanne Rowlingová (2010). Kredit: 	Daniel Ogren / Wikimedia Commons.
Joanne Rowlingová (2010). Kredit: Daniel Ogren / Wikimedia Commons.


Podobné studie je vždy nutné brát poněkud s nadhledem, je to ale zajímavá sonda do dnešní společnosti. O čem to vlastně svědčí? Vyprázdněnost, nedostatek vzorů, které by bylo možné následovat? Odborníci se domnívají, že devatenáctém století posunula četba Chaloupky strýčka Toma od H.B. Stoweové veřejné mínění USA i Velké Británie proti otroctví. Od té doby se ale jen zřídka objevily doklady, že by četba nějakých knih, i třeba populárních, mohla ovlivnit politické názory. Obvykle šlo o nepříliš věrohodné experimenty, jejichž účastníky donutili přečíst pár knih, a pak zjišťovali případné změny jejich názorů.

Harry Potter je ale jiná liga. Jde o celosvětový fenomén, neuvěřitelně mocnou módní vlnu. Knih o Potterovi se prodalo na 450 milionů. Proto je možné studovat vliv potterovské ságy na celou veřejnost. Mutzová analyzovala tři významné koncepty, které charakterizují sdělení knih o Potterovi vůči čtenáři – 1. hodnotu tolerance a rozumný respekt vůči odlišnostem, 2. odpor vůči násilí a agresivitě, 3. odpor vůči autoritářství a zvůli. Ve všech těchto případech se výroky a postoje Trumpa výrazně protiví jednání Harry Pottera a jeho přátel, a naopak se velmi blíží jednání Voldemorta a jeho nohsledů. Voldemort šíří atmosféru lží, mediální manipulace, strachu, násilí, selekce pro likvidaci, mučení a zabíjení, nejen čarodějů, ale i mudlů okolního světa. Harry Potter navíc není žádný ufňukaný sluníčkář, který by se s Voldemortem chtěl usmířit, ale hrdina zmítaný osudem, který nakonec Voldemorta vymaže ze světa, jako když rozšlápne pukavce.

Annenberg School for Communication.
Annenberg School for Communication

Mutzová do své studie zahrnula reprezentativní vzorek 1.142 Američanů, kterých se v roce 2014 a pak opět v roce 2016 ptala na jejich četbu knih o Harry Potterovi, postoj k horkým tématům, jako je waterboarding, trest smrti nebo přístup k muslimům či gayům, a v roce 2016 také na jejich vztah k Trumpovi – na bodové škále 0-100. Zajímavé bylo, že politická příslušnost vůbec neovlivňuje to, jestli Američané čtou Pottera. Demokraté, republikáni i nezávislí to dělají zhruba ve stejné míře.

Mutzová zjistila, že každá přečtená kniha snižuje hodnocení Trumpa dotyčným čtenářem v průměru o 2 až 3 body ze 100. Jestli by se to někomu zdálo málo, tak by si měl uvědomit, že jde o průměrné hodnoty, a že Rowlingová napsala potterovských knih celkem 7. Každé přečtení knihy o Potterovi rovněž zvyšují mínění čtenáře o Muslimech a homosexuálech, přestože přímo je Rowlingová nijak zvlášť neřeší. Jde o toleranci vůči odlišnostem. Bez ohledu na konkrétní témata se ale také nedá přehlédnout, že se Trump prostě Voldemortovi v mnoha ohledech podobá, včetně sexappealu jeho účesu.

Pozoruhodné je, že sledování filmů o Harry Potterovi takhle nefunguje. Jedním z důvodů určitě bude, že republikáni obecně sledují filmy méně než demokraté. Čtení knih rovněž od čtenáře vyžaduje o poznání větší pozornost a dovoluje autorce více prokreslit jednotlivé postavy, z nichž mnoho není černobílých. Jak už to tak bývá, i potterovské filmy sázejí spíše na akci než na vnitřní dilemata hrdinů. 

Asi nepřekvapí, že se Rowlingová jako Britka veřejně a důrazně postavila proti brexitu, stejně jako se netají svými protitrumpovskými postoji. Autorka sice psala Harry Pottera ve šťastnějších časech, ale jak se ukazuje, příběh čarodějného teenagera je najednou navýsost aktuální. Pokud se Mutzová se svým výzkumem neplete, tak knihy potterovské ságy fungují téměř jako magický štít v době, kdy se objevují agresivní zájemci o politiku, co brnkají na ty nejhorší lidské vlastnosti – nejen v USA, ale i v Evropě, Turecku a leckde jinde.


Video: Diana C. Mutz: How Much Is One American Worth?


Literatura
University of Pennsylvania Annenberg School for Communication 20. 7. 2016.

Datum: 24.07.2016
Tisk článku

Související články:

Těžký život politiků s dětskou tváří     Autor: Stanislav Mihulka (11.07.2005)
Politika a DNA     Autor: Jaroslav Petr (29.01.2007)
Politická orientace je zadrátovaná v mozku     Autor: Stanislav Mihulka (13.09.2007)
Politickou orientaci prozradí reakce na nechutný obrázek     Autor: Stanislav Mihulka (31.10.2014)
Dělají z nás liberály a konzervativce geny?     Autor: Josef Pazdera (07.08.2015)
Co stojí za úspěchem extrémistických politiků?     Autor: Stanislav Mihulka (08.03.2016)



Diskuze:

Sluníčkáři jsou Voldemorti

Oldřich Horák,2016-07-29 16:06:08

Viděl i četl jsem Harryho Pottera některé díly i vícekrát a nezamiloval jsem se do muslimů. Ale muslimy určitě nemiluji a současnou vlnu považuji za invazi kterou někdo musel vyvolat protože k žádným větším změnám ve světě nevyšlo aby z tolika zemí odešlo tolika lidí a mimochodem dokud se nenaučí zodpovědně se doma množit podle zdrojů své země tak je medvědí službou brát jejich nadprodukci. Gayové a lesby jsou lidé jako každí jiní a přál jsem jim registrované partnerství a ocenil jsem, jak slibovali, že nikdy ani více nechtěli. Homosexuálové mi nevadí, vadí mi homosexualismus politikaření a vydírání na základě menšinovosti.
A proto jsou Voldemorti "Sluníčkáři", jejich přehnaná korektnost dává menšinám práva a většině jen povinosti. Dokonce se ani o něčem nesmí mluvit či něco zkoumat (třeba závislost kriminality na původu).

Odpovědět


Re: Sluníčkáři jsou Voldemorti

Michal Vojtíšek,2016-08-10 11:24:50

Přehnaně korektní by bylo zamlčet, že píšete blbosti :-)

Odpovědět

Rowlingová jako škůdce

Jiří Kolumberský,2016-07-28 11:21:08

Před cca šesti lety pí. Rowlingová měla problém s klecovými lůžky v České republice. Napsal jsem ji svůj názor a zároveň jsem ji upozornil, že její škváry deformují svými bludy vnímavou dětskou mysl, která se poté stane věřící sluníčkářskou. Této manipulační technice říkám femimultikultynaci. Výzkum zde uvedený mi dal zcela za pravdu.

Odpovědět

Vote Harry

Alexandr Kostka,2016-07-25 11:31:56

Klidně si můžou Harryho Pottera rovnou zvolit za prezidenta, ale asi nenastoupí. Trump je rozhodně populista, ale v mnohém má naprostou pravdu. A Hillary. No při vší úctě k ženám, předvedla, že enní ochotná a schopná ani základního dodržování bezpečnosti komunikace a nakládání s tajnými materiály. Dovedete sií představit, jakou paseku by mohl napáchat takový prezident?

Odpovědět


Re: Vote Harry

Milan Krnic,2016-07-25 14:29:04

Který politik není populista?
Ale beztak to je spiknutí :)

Odpovědět


Re: Vote Harry

David Nečas,2016-07-26 23:37:15

Ohromě vtipné vždy je, jak nepředvedla schopnost bezpečného zacházení s tajnými materiály (což je pravda) a pořád dokola se to propírá. Zatímco Trump může předvádět a nepředvádět naprosto cokoli (a že toho už předvedl dost), protože nikdy nic, co udělá Trump, problém není, je to velký vůdce, který zase udělá Ameriku velkou, a o tom se nediskutuje.

Odpovědět

Studie

Josef Šoltes,2016-07-25 11:13:33

Kdyby to někoho zajímalo, tak zde naleznete plný text studie: http://iscap.upenn.edu/sites/default/files/HarryPotterDeathlyDonald160718.pdf

Odpovědět

Jakub Preclík

,2016-07-25 10:16:18

Ja bych tu Mutzovou nepodcenoval. Podarilo se ji dostat do jedne prace brexit, muslimy, Rowlingovou, Harryho Pottera, homosexualy, imigranty a Trumpa. Cele to zastresila daty, jejichz interpretace by mohla spustit lavinu publicity. Je to dokonaly marketing. A priznam se, nenapada me ci.

Odpovědět


Re: Bulvarni

Milan Krnic,2016-07-25 14:23:17

Souhlas. Ale jako vtip to je dobré.
Obzvláště pak ta 2-3% průměrně :-D (to mám já co chvíli)

Odpovědět


Re: Jakub Preclík

Jan Novák9,2016-07-26 01:41:26

Je to marketing na toleranci. Musíte být dostatečně tolerantní na to, aby když Vám znásilní dceru a synovi uřežou hlavu tak jenom řeknete: No jo, vždyť přece mají právo vyjádřit svůj názor.

“Tolerance and apathy are the last virtues of a dying society” – Aristotle (384-322 BC)

Odpovědět


Re: Re: Jakub Preclík

David Nečas,2016-07-26 23:21:54

Kolik znáte osobně lidí, kterým znásilnili dceru a synovi uřezali hlavu? A především, kde kdo řekl, že takový čin považuje za vyjádření názoru?

To druhé by mě zajímalo obzvlášť, protože lidí citujících podobné hovadiny jako reálné výroky jsou spousty, zatímco najít někoho, kdo by něco takového skutečně prohlásil, se nějak nedaří.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jakub Preclík

Petr Kr,2016-07-27 07:04:58

Pane Nečasi asi nerozumíte psanému textu. Pan Novák necitoval nikoho a také nemínil svůj názor doslovně. Jestli rozumíte logice, jak píšete níže, pak nerozumíte tzv. hyperbole ve vyjádření. Prosím to nestudujte v matematických knihách.
Jinak prosím přísnou logiku nehledám v Červeném trpaslíkovi. Ti, co to znají, vědí, že jde o zábavu, která s logikou občas koketuje, ale v první řadě jde o vtip. Jestli jsem četl matematické knihy, tak humoru tam moc nebylo. Ale klidně si přečtu i něco o historii matematiky apod.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jakub Preclík

Jan Novák9,2016-07-27 08:35:01

Až se to stane někomu koho znám, bude pro Česko dost pozdě, ale doufám že to budete vy :-)

Znásilnění - Švédsko pokročilo od 76 znásilnění v roce 2001 na přes 6500 v roce 2014. Jenom na Silvestra bylo hlášeno 1200 znásilnění migranty v Německu, vyřešili z toho už druhý případ.
Francie: Teď Mohamedáni čerstvě podřezali kněze v kostele.
https://creepingsharia.wordpress.com/2016/07/26/france-muslims-behead-priest-normandy/#comment-226043
Nice, říká Vám to něco? Redakce Charlie Hebdo. Francie má teď přes 510 no-go-zones, přitom jen asi 10% muslimů, počkejte až jich bude 20%.
https://creepingsharia.wordpress.com/2016/07/24/syrian-migrant-hacks-pregnant-woman-to-death-with-machete-wounds-others/
Hezké video, takzvaní "umírnění" muslimové. Tohle by jste chtěl v Česku?
https://creepingsharia.wordpress.com/2016/07/20/obama-backed-rebels-beheads-boy/
Francie, Bataclan, kastrace, rozpárání, vydloubnuté oči - coverup
http://www.infowars.com/report-french-government-covered-up-torture-of-bataclan-victims-to-avoid-offending-muslims/
Celá fotka kde jsou vidět střeva na podlaze
https://creepingsharia.wordpress.com/2015/11/15/graphic-inside-the-bataclan-theatre-after-the-paris-attacks/

Je to vyjádření jejich názoru, Korán mluví jasně: Všichni nevěřící musí být zabiti. Jestli někdo poslouchá jeden příkaz nejíst vepřové, proč si myslíte že nebude poslouchat těch 24 příkazů zabíjet nevěřící? Vzorový mulim Muhammad zabil tisíce lidí.

Odpovědět

Velké WTF

Vít Výmola,2016-07-25 09:31:36

Naprotso be ohledu na politiku a jestli mám nebo nemám rád Trumpa: Tohle opravdu někdo myslí vážně??? Napadá mě hned několik otázek, výběr tří:
1) Jak někoho může napadnout zkoumat zrovna tohle? Zrovna takové téma, navíc dost konkrétní? Proč Potter vs. Trump, proč ne pokémoni vs. Tomáš Baťa? Je to stejně kvalitní a relevantní téma.
2) Za takové výzkumy je opravdu někdo ochotný zaplatit? Co to je proboha za ústav?
3) Opravdu si někdo, včetně autorů, myslí, že vykonali něco užitečného nebo dokonce vědu?
Po přečtení jsem si řekl, že jde o slušného kandidáta na cenu Ignáce Nobela. Ale to by uráželo ostatní kandidáty, kteří opravdu vědu dělají, přestože může jejich téma na první pohled vypadat komicky.
(Ještě jednou, pro jistotu: nenarážím na Trumpa, studie je úplně zbytečná kravina, ať už mám politické preference jakékoliv.)

Odpovědět


Re: Velké WTF

Jakub Preclík,2016-07-25 10:19:55

Autorka studie si jiste ted rve vlasy, ze se ji tam na posledni chvili ty pokemony dostat nepodarilo. Jinak tam ma vsechno dulezite.

Odpovědět


Re: Velké WTF

David Literák,2016-07-25 10:22:14

V tom se právě pletete ... média ovlivňují naše životy dnes a denně a i Trump je díky médím tam, kde je. Tvrzení o knize, že je médium snad rozporovat nikdo nemůže a co teprve o knize, které se prodalo 450mio ... to je dle mého masové médium a tak k tomu přistupovala i autorka studie. Navíc se v knize řeší klasická otázka dobra a zla - kdybychom byli v období WWII, byl by Voldemortem Hitler ... Áda si s panem Trumpetou rozhodně v lecčems nezadá.

V neposlední řadě studie může ukázat určitou možnost vývoje ovlivňování veřejnosti v budoucnu - například populární knihou.

Jinak si třeba počtěte něco o prvních sériích StarTreku, jak ve své době přetvářely myšlenky lidí ... bohužel však nebyly tak masově "odebírané", ale přesto ...

Odpovědět


Re: Re: Velké WTF

Josef Šoltes,2016-07-25 10:30:54

Otázkou ovšem je, jestli byli lidé ovlivněni knihou, nebo si prostě knihu vybrali lidé s nějakými názory. Hádám, že spíš to druhé.

Odpovědět


Re: Re: Re: Velké WTF

David Literák,2016-07-25 10:43:13

Já z článku pochopil, že studie probíhala zjištěním názoru před a po přečtení knihy u stejných osob ... jinak by to bylo samozřejmě irelevantní

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Velké WTF

Josef Šoltes,2016-07-25 10:55:52

Já to z článku tedy nepochopil. Ano ptala se dvakrát, ale stále na stejné věci. Ostatně, ty knihy už měla většina Američanů tou dobou přečtené (pokud je někdy chtěli číst, vylučuji děti).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Velké WTF

David Literák,2016-07-25 11:00:31

Citace:

Mutzová do své studie zahrnula reprezentativní vzorek 1.142 Američanů, kterých se v roce 2014 a pak opět v roce 2016 ptala na jejich četbu knih o Harry Potterovi, postoj k horkým tématům, jako je waterboarding, trest smrti nebo přístup k muslimům či gayům, a v roce 2016 také na jejich vztah k Trumpovi – na bodové škále 0-100.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velké WTF

Josef Šoltes,2016-07-25 11:02:52

No ano. A máte snad někde uvedeno, že ty knihy předtím nečetli? Jak více, kolik knih za ty dva roky přečetli? Ono taky ty výsledky mohou být založeny ve výsledky na pár lidech, kteří poprvé nečetli a pak přečetli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Velké WTF

Jakub Matouš1,2016-07-26 10:52:07

A v tom může být zakopaný pes. Máme tu 1142 Američanů z niž dejme tomu Pottra četla polovina. Kolik asi lidí z druhé poloviny přečetlo knihy za 2 roky (navíc knihy za vrcholem slávy a zfilmovaných). Odhaduji tak 5 - 6 lidí což na vyvození závěru nestačí.

Odpovědět

Nechapem tento fenomen.

Richard Palkovac,2016-07-25 09:21:51

Nikdy som nepochopil fenomen Harry P. Koho moze zaujimat citat, alebo pozerat taku kopu sprostosti ? Som cudny ja ? Rovnako ako nechapem aj velky uspech roznych fantasy pocitacovych hier a celeho zanru.

Ludia asi nemaju vlastnu fantaziu a tak ich fascinuje takato, niekym vytvorena, uplna sprostost.

Pritom aj nas skutocny svet ma tolko skutocnych zahad, ale ludia su lenivy sa k nim dostat svojim myslenim, radsej sa spolahnu na fantaziu tarajov.

Odpovědět


Re: Nechapem tento fenomen.

David Literák,2016-07-25 10:28:20

Ano Richarde, jste "čudný" Vy, ale protože my ostatní koukáme a čteme příběhy o toleranci, tak Vás akceptujeme :)

To o té "vlastní fantazii" bych, být Vámi, nepovažoval za zbraň, kterou můžete hájit své výroky. Obvykle to bývá naopak - tedy lidé s limitovanou fantazií - nejsou s to chápat "vymyšlenosti" ostatních.

Co třeba film Avatar? To jste musel vyloženě zuřit!? :)

Odpovědět


Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Richard Palkovac,2016-07-25 11:13:08

Avatar je ešte v norme, rovnako ako napríklad Matrix (aspoň prvý diel). Rozumnú sci-fi mám tiež rád, sám ju sem tam píšem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Vojtěch Kocián,2016-07-26 09:03:06

Zrovna Matrix a Harry Potter toho mají docela dost společného. Například to, že reálný svět je jiný, než se nám obyčejným "mudlům" zdá. Cestovat mezi dvěma světy je možné pomocí něčeho naprosto obyčejného jako sloup na nádraží nebo telefonní budka. Hrdina do světa, kde vyrůstá, nepatří, ví o tom, ale dokud ho někdo na základě jeho rozhodnutí a víry nepřevede na druhou stranu, neví, kam by měl patřit. Obě díla porušují fyzikální zákony ve velkém (osobně mám radši vysvětlení, že jde o neuchopitelnou magii než něco tak nesmyslně do očí bijícího jako, že lidé fungují jako zdroj elektrické energie).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Richard Palkovac,2016-07-26 10:23:39

Matrix hovori o tom, ze svet okolo nas moze byt ako celok iba totalna iluzia. To vysvetlenie, ze ludia su zdroj energie je uz aj podla mna dost primitivne, aj ked mozno to ma pre roboty nejaku velku vyhodu (oproti inym znamym zdrojom energie) na ktoru by sme po podrobnejsom uvazovani aj prisli. Ale to nie je dolezite.

Existenciou "iba ja" "iba vedomia" sa zaoberaju ludia od nepamati, tisice rokov, ale napriklad z nedavna, zo 17. storocia to bol George Berkeley :

https://sk.wikipedia.org/wiki/George_Berkeley

no a samozrejme je to aj jedna z mojich oblubenych tem, takemu vysvetleniu sveta okolo nas davam asi 50% sancu :

http://riki1.eu/viera_verzus_poznanie.htm

http://riki1.eu/pevna_buducnost.htm

*

Odpovědět


Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Petr Kr,2016-07-25 11:26:19

Nevím co Avatar, ale Ministerstvo kouzel a další (nechci říkat stupidnosti, protože jde spíše o dětinskosti) jako prolínání reálného světa s čarovným atd., považuji i já za fantazii do pohádek pro děti a tak i mne "irituje" porušování základních fyzikálních zákonů a nechápu nadšení dospělých pro tento typ literatury. Zvláště pak stále omílaná témata o čarodějích v anglické literatuře. Ale je vidět, že fanfrbál a zlatuška i stovky čarodějů žijících mezi námi a devastujících náš svět bez povšimnutí nebo odcházející "děti" sloupem na nádraží bez mrknutí oka kolemjdoucích si své čtenáře najdou i mezi jinými národy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Josef Šoltes,2016-07-25 11:36:47

Fanfrpál, zlatonka ;) Zlatuška byl rektor.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Petr Kr,2016-07-25 11:43:01

Tak vy jste to taky četl?

Odpovědět


Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Jozef Vyskočil,2016-07-25 20:22:39

Peter - čo hovoríš na zvuky, keď napríklad prehučí okolo vesmírna loď Enterprise, alebo dokonca vedecká sonda v animáciach NASA, alebo na lúče svetla vo vákuu. Žeby ľudia v budúcnosti nemali na prácu nič lepšieho, ako pretvárať fyzikálne zákony, aby to bola realita?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Petr Kr,2016-07-26 08:29:00

Při těchto filmových efektech, které dokreslují děj jsem absolutně v klidu. Navíc to člověk zná z reality zemské atmosféry, že to tak funguje, takže nad tím ani nepřemýšlí. Dále jde o detail, který není nosným prvkem, něco jako hudba k filmu, která v realitě přece také nehraje kovbojům v sedle, ale je jen ve filmu. Ovšem stupidnosti typu:
Zadřela se zemská osa a hrozí zastavení rotace Země a tak pár maníků cestuje do středu Země to rozběhat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Jozef Vyskočil,2016-07-26 08:46:20

Mňa ťahanie pozemských zvukov do vesmíru nenecháva na pokoji. Beriem to ako slaboduchú predstavu komediantov o vesmíre. V komédii by som to ešte bral ako úmyselnú hlúposť pre zasmiatie. Hudba môže byť.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Richard Palkovac,2016-07-26 09:27:36

Okrem tych zvukov sa na prve zamyslenie mozu zdat smiesne aj tie ladne pohyby (ako stihacka v atmosfere), hlavne tych mensich kozmickych lietadielok, ako by sa kridlami mohli opriet o vzduch.

Lenze ked sa zamyslime aj druhy krat, tak pohon tych lodi je asi reaktivny a teda v okoli su docasne odpadne plyny a teda nejaky aj ked skresleny zvuk tam bude, tie plyny totiz mozu byt ich nosicom.

Ladny pohyb (ako keby kridla v atmosfere) je tiez vysvetlitelny. Na to aby sa dalo takym vesmirnym lietadielkm operativne lietat vo vesmire, toto musi mat vykonne trysky po celom svojom obvode. Ved ako by sme s nimi inac zastali, alebo zatocili ? Tie trysky musia byt , pri tak rychlych manevroch ovladane pocitacmi, to by clovek nezvladol (rovnako ako pri dnesnom Eurofighter klapky kridel). No a ked uz su tam tie pocitace , tak nie je problem, zabezpecit (tryskami po celom obvode) aj taky ladny let, ovela viac energie sa tym nespotrebuje a pre pilota by to bol urcite prirodzenejsi pocit letu a vedel by sa viac sustredit na ulohu, viac by citil polohu lietadla.

Tolko moja dnesna chvilka poezie, nie som velky fanda Star treku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Jakub Matouš1,2016-07-26 11:26:07

Tak v Harry Pottrovi je vše vysvětleno, Kromě maskovacího kouzla jsou ještě psychické filtry, sice se nepíše jaký filtr je u nástupiště 9 a 3/4. Ale Hrad Bradavice krom toho že by jej mudla viděl jako zříceninu, by se při pokusu dostat se k hradu vzpomněl na něco fakt důležitého, kvůli čemu by se vrátil domů. Další problémy spojené s životem kouzelníků mezi námi obvykle vyřeší kouzlo zapomnění a kouzlo na opravu. Propracovaný a fungující mechanizmus kouzel je, po propracovaným příběhu, to co na Pottrovi nejvíc obdivuji.
Jediný co já nechápu proč vyčítáte Fantasy literatuře že v ní jsou kouzla, která v normálním světě neexistují. To je jako byste vyčítal Hororu že je strašidelný :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Petr Kr,2016-07-26 12:13:30

Lidé lezou ve skupinách na Mont Everest, ale hrad Bradavice vynechají. (Už jsi byl na hradě? Ne, tak já tam taky nepůjdu.) Ještě jsem zapomněl, že mě dráždí ta ženská logika ve filmech, která tu od vás také zaznívá!!!
Nevyčítám fantasy literatuře kouzla, ale to, že jsou ve své podstatě "propracovaná" a nelogicky zase někde neexistují. Navíc se na příběh pro děti dívám jako na příběh pro děti, tedy s tolerancí. Ale na opravdu seriózní příběh o čarodějích mezi námi, žijících si svým retro životem, se opravdu ale opravdu nepoblázním.
To mne spíše berou Hvězdné války a baví Červený trpaslík.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

David Nečas,2016-07-26 23:12:46

Zrovna v Red Dwarf se prakticky neděje nic jiného než vršení absurdit bez ohledu na globální, a často i lokální logickou konzistenci. Což neznamená, že to není legrace. Znamená to, že logická konzistence není u tohoto žánru relevantní a je pitomost ji řešit.

Star Wars snad ani nebudu komentovat.

Kritizovat logiku jen u věcí, které nemám rád, zatímto u mých oblíbených lapsy promíjet, je pěkně pokrytecké. Já si jako oddechovou literaturu klidně přečtu něco nelogického -- když chci přísnou logiku, mám v knihovně dostatek matematických knih.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Jakub Matouš1,2016-07-27 23:08:37

Tak já neznám všechny ohraný kouzla, použitých na Bradavice. Jen je známo že jich je hodně a 1. dílu jsou Bradavice považovány za nejbezpečnější místo (s postupem knih bere tato idea za své). Tu psychickou ochranu, jenž jsem popisoval bude jen první vrstva určená pro lidi co náhodně k hradu zabloudí. Určitě, ale budou existovat kouzla který si poradí z lidmi co míří na hrad cílevědomě, včetně toho že tomu nejodhodlanějším lidem co překonají většinu barier přistoupí čaroděj a pozmění mu paměť tak aby ho už dál hrad nezajímal.
Ohledně nevidění viditelného hezky píše Terry Pratchet (viz třeba Smrť),
Jinak v knize spíš vidím mužskou logiku.
Za předpokladu:
Mužská logika při tvorbě Knihy. Vymyslet ideu příběhu, pak promyslet svět a ten následně zalidnit postavami.
Ženská logika. Vymyslet ideu příběhu, Pak povahy a chování jednotlivých postav, a nakonec to celé zasadit do světa.

Odpovědět


Re: Nechapem tento fenomen.

Jozef Vyskočil,2016-07-25 20:14:56

Richard - hovoríš mi z duše. Občas ma majú za vola pseudointelektuáli, keď im poviem že mi vôbec nič nehovorí ani Malý princ. Na to sa tiež hodí tvoje "Ludia asi nemaju vlastnu fantaziu a tak ich fascinuje takato, niekym vytvorena, uplna sprostost." Znesiem také veci len vtedy, keď to má vtip a humor. Napríklad prvá Saxana a podobné české filmy.

Odpovědět


Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Richard Palkovac,2016-07-26 09:15:28

Ano, su aj "milé hlúposti", napriklad Krotitelov duchov si vzdy rad pozriem, alebo prvy diel Shreka.

Odpovědět


Re: Nechapem tento fenomen.

Josef Skramusky,2016-07-26 11:35:06

Souhlasím s Davidem Literákem - Ano Richarde, jste "čudný". Sám jsem brejlouna nečetl ani neviděl a nezajímá mě. Přesto - či právě proto, jsem dalek hodnotit toto dílo a ještě méně pak jeho čtenáře.

Odpovědět


Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Richard Palkovac,2016-07-26 13:54:13

Tym, ze nieco verejne hodnotim, vytvaram celospolocensku mienku, som, aj ked v malej miere, jej sucastou.

Nemci "nehodnotili" Hitlera a ako dopadli ? Po vojne uz zrazu skoro vsetci "hodnotili". V Ceskoslovensku sme "nehodnotili" rusky socializmus a ako sme dopadli ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

David Nečas,2016-07-26 22:58:00

Godwin's law.

Děkujeme.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Richard Palkovac,2016-07-27 10:56:59

Hitler je najznamejsim prikladom choreho vyvoja spolocnosti, takze ak je debata o chorom vyvoji spolocnosti, je pravdepodobne, ze skor neskor, bude v teme spomenuty. Na pochopenie toho, nepotrebujeme ziadne pravidla.

To pravidlo je len senzaciechtiva hlupost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Josef Skramusky,2016-07-27 17:20:47

Vam pripada Harry Potter srovnatelny s Hitlerem? To je opravdu ZCELA mimo misu. Tyhle knihy jsou predevsim ZABAVA a predevsim pro deti/mladez. Samotneho me nelakaji - ale ja uz jsem dospely. V mladsim veku jsem ale take hltal fantasy (namatkou Tolkien,Sapkowski,Zelazny,Pratchett) spolu se SF i dalsimy zanry - v dobe povinne skolni dochazky bylo casu na cteni dost. Nechapu ceho svym hodnocenim chcete dosahnout - v cem se podle vas skryva nebezpeci Harryho Pottera? I pokud ma vyse uvedena studie pravdu, pak vetsi tolerance u mladych nebude na skodu - a pokud ne, tak minimalne ctou, coz je jiste take pozitivum. A pokud mate nutkani tepat do problemu spolecnosti, tak bych u vas na slovensku zacal radeji s takovym panem Kotlebou, ten ma k tomu Hitlerovi jiste o dost bliz.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Richard Palkovac,2016-07-27 18:58:31

Harry Potter nema nic spolocne s Hitlerom ! Reagoval som len na pana Skramusky, podla ktoreho by sme nemali hodnotit. Moj nazor je, ze hodnotit treba (aj ked niekto moze hodnotit inac ako ostatni), lebo len z toho porovania hodnoteni, moze vyjst rozumny nazor.

Celospolocensky nazor (sloboda slova) nikdy nebyva nezmyselny, ani skodlivy !

Problem je, ak sa nespravny nazor mensiny (napriklad silou), presadi na ukor nazoru celej spolocnosti a to je napriklad pripad Hitlera.

Neverim, ze som jediny, co si mysli, ze literatura ako napriklad Herry P. pre mladez nie je vhodna, aj ked chapem, ze citatelov, co to "zeru", je vela a moj nazor sa presadi tazko.

Co sa tyka pana Kotlebu, tak takych budete mat za chvilu aj vy v Cechach, ak politici neurobia nic z asocialmi, zlodejmi a podbnymi zivlami. Ja som ho ale zatial este ani raz nevolil a uz som mal 2 moznosti. Napriek tomu, v regione kde byvam, sa pan Kotleba snazi robit svoju pracu zupana najlepsie ako sa da. Napriek tomu si ale uvedomujem riziko, akym je a ak nezmeni svoje protieuropske nazory, tak ho ani dalej volit nebudem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Josef Skramusky,2016-07-27 23:21:17

Pan Skramusky jsem já - stále ten samý. Napsal jsem, že "jsem dalek hodnotit toto dílo a ještě méně pak jeho čtenáře". Rozhodně ne, že nikdo by neměl nic hodnotit, nebo vyjadřovat svůj názor. Přesto - jsou věci u kterých to smysl má a věci u kterých ne. Můžeme se od rána do večera hádat, jestli jsou lepší dvojky - tak akorát do ruky, nebo pětky jako vozy - ale každý rozumný člověk ví, že to záleží, řečeno slovy klasika, "na vkusu každého soudruha".
Pokud pak hodnotíme umění, měli bychom být minimálně schopni vyjádřit proč se nám nelíbí. Píšete, že "Herry P. pro mládež není vhodný" a já se tedy znovu ptám proč? Také by mne zajímalo, kolik knih této série jste přečetl a které, abychom si udělali obrázek, na základě čeho sérii hodnotíte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Richard Palkovac,2016-07-28 08:34:11

Ano, viem ze ste to vy, ale kedze si vacsinou nezvyknem vsimat na koho reagujem, zaujima ma len text reakcie, tak som si to vsimol az pozdejsie.

Detom s nadpriemernou inteligenciu Harry P. neskodi, oni si to vo svojich mozgoch dokazu spracovat a dokonca moze rozsirit ich myslienkovy svet. Avsak detom s priemernou a podpriemernou inteligenciou ma nepriaznivy vplyv na ich rozvijajuci sa mozog, lebo namiesto ziskavania vedomosti, ktore budu v zivote potrebovat, ho zahlcuju hlupostami. Oni to ani nepostrehnu, ze sa takto stavaju obetami nezmyslov. To je samozrejme moj nazor.

Necital som ani jeden diel (na to svoj cas a oci obetovat nebudem), videl som prvy diel, film a to mi stacilo, je to podla mna chore. Chora je hlavne ta vaznost s akou sa to prezentuje. Ak by to bola komedia, tak mi to nevadi.

V knihe je to mozno popisane zaujimavejsie, umelecky hodnotne, ale ak je to o hluposti, ktora sa berie vazne, tak to pre mna nema zmysel citat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechapem tento fenomen.

Josef Skramusky,2016-07-29 10:45:30

Takže shrnuto a podtrženo - máte nutkavou potřebu hodnotit i věci, které vůbec neznáte. Dále pak na základě této neznalosti ještě vytvářet pomýlené teorie o vhodnosti četby takových děl na mládež na základě jejich inteligence. Dovolím si uvést citát z jedné písně, který se na takové chování hodí: "Your mind is on vacation and your mouth is working overtime".

Odpovědět

Podivné

,2016-07-25 09:19:21

Pane Šoltesi, diskuse není pro osobní sdělení, respektujte to.

Odpovědět


Re: Podivné

Heini Freitag,2016-07-26 20:30:48

Diskuse je z principu o sdelovani osobnich zalezitosti. Jinak by to nebyla diskuse. Respektuj to.

Odpovědět


Re: Re: Podivné

David Nečas,2016-07-26 23:25:08

Nejdříve tedy osobní sdělení: jste vztahovačný pitomec, který si nejen všechno bere osobně, ale dokonce si představuje, že to budou dělat všichni.

A neosobní: faktická diskuse o matematice tedy zřejmě není možná, protože to není osobní záležitost?

Odpovědět

Naopak, to se sem hodí

Jan Novák9,2016-07-25 07:44:21

Jenom komentář by měl být v jiném duchu. Jde o manipulaci veřejného mínění. Třeba kniha "Tiché jaro" o škodlivosti DDT pro zpěvné ptáky (což bylo později vyvráceno)stála život miliony lidí kteří by při použití levného a účinného DDT nezemřeli na malárii. Tady jde o manipulaci aby si děti zvykly žít ve strachu, v nebezpečí útoku kdykoliv (beztrestně zabíjet lidi je ve světě Harry Potera celkem normální)

Studie prostě jenom říká že příznivci Trumpa jsou hůře manipulovatelní a mají sklon nazývat věci pravým jménem, takže VY-VÍTE-KDO a celková atmosféra útlaku, cenzury a autocenzury v knihách jim vadí.

Když po 80 mrtvých v Nice francouzský premier řekne: "Zvykněte si na to žít s násilím a útoky" tak nechápu jaktože takoví politici mají ještě podporu, jestli je tolik lidí totání idioti nebo tolik lidí je OK s tím jít do metra nebo obchodního domu nebo na ohňostroj jako do válečné zóny. A to ještě v Evropě Muslimové nemají dost procent populace na to pořádat pogromy na nevěřící jako na Blízkém východě nebo v Africe.
http://www.gatestoneinstitute.org/8522/france-jihadist-attack

Odpovědět


Re: Naopak, to se sem hodí

David Nečas,2016-07-26 23:27:16

Sypte si prosím toho neškodného DDT do jídla trochu víc a vše se v dobré obrátí.

Odpovědět


Re: Re: Naopak, to se sem hodí

Jan Šimůnek,2016-08-01 09:43:28

Někde v "hlubších kulturních vrstvách" z konce 80. let mám separát článku onkologů, kteří v zoufalství dávali beznadějným pacientům, se sarkomy rezistentními na záření a chemoterapeutika, DDT v dávce 15 g denně (cca vrchovatá polévková lžíce čisté substance). Neměli sice kontrolní skupinu (zapracovali etikové), ale u každého pacienta byla podle stavu před léčbou stanovena pravděpodobná doba dožití (v týdnech až měsících) podle předchozích zkušeností s těmito typy nádorů. Pacienti po této terapii žili statisticky významně déle oproti prognózám, aniž by se u nich projevily nějaké toxické příznaky (dokonce neměli ani vcelku očekávané chlorakné).

Prostě DDT je pro člověka poměrně málo toxické, v porovnání třeba s toxicitou pro mořské orly.
A odhad počtu úmrtí na malárii v oblastech, do nichž se tato nemoc vrátila po zákazu DDT, činí několik milionů ROČNĚ. A jsou pochopitelně i další nemoci šířené hmyzem a členovci, které zákaz DDT podpořil případně oddálil jejich ústup (např. žlutá zimnice, horečka Lasa, různé typy virových encefalid a mnoho dalších; patří mezi ně i současně populární virus zika).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz