Blíží se doba sexu a svateb s roboty?  
Ať už byl rok 2016 jakýkoliv, nestal se rokem sexbotů. Povede se to roku 2017, který už klepe na dveře?
Dočkáme se v roce 2017 prvních sexbotů? Kredit: LSR 2016.
Dočkáme se v roce 2017 prvních sexbotů? Kredit: LSR 2016.

Když začínal rok 2016, tak se mezi mnoha rozmanitým předpověďmi objevilo i to, že se letos měli stát nejsilnějším trendem sexuální roboti. Dokonce se tehdy objevili lidé, kteří usilují o jejich zákaz. A to je už co říct. Nakonec to tak úplně nevyšlo a letošek se stal rokem politických klaunů, ale tak už to v životě chodí. Nicméně, sexboti a dokonce robotičtí životní partneři jsou natolik fascinující, že o nich určitě uslyšíme i v dalších letech.

David Levy. Kredit: D. Levy.
David Levy. Kredit: D. Levy.

Ve dnech 19. a 20. prosince se na půdě Goldsmiths college Londýnské univerzity odehrála pozoruhodná konference International Congress on Love and Sex with Robots, tedy o lásce a sexu s roboty, už druhá v pořadí. Podle expertů, kteří tam vystupovali, je plnohodnotný sex s roboty, co nebudou vypadat jako sofistikovaný robertek, ale jako lidé, už doslova za dveřmi. Někteří, jako odborník na umělou inteligenci David Levy, ho očekávají ho už v roce 2017, což ze sexuálních robotů dělá jednu z mála optimistických předpovědí pro příštích 365 dní. Kdo shlédl nové filmy či seriály, jako například „Ex-Machina“ nebo „Westworld“, tak už určitě tuší, jak by to mohlo vypadat.

 

Kniha „Love and Sex with Robots“. Kredit: Amazon.
Kniha „Love and Sex with Robots“. Kredit: Amazon.

Například kalifornská společnost Abyss Creations hodlá příští rok zahájit prodej sexbotů, kteří by měli být jako živí. Budou mluvit a také se budou pohybovat jako lidé. Levy rovněž předpokládá, že kolem roku 2050, možná i dříve, se lidé nadchnou pro představu sňatku s humanoidním robotem. Zmíněná konference v Londýně už dnes ukazuje, že to není zase tak přehnaná představa. Mezi nejnovějšími vychytávkami sexuálních robotických hraček tam bylo k vidění vylepšení k chytrému telefonu, které umožňuje líbání na dálku. Aplikace Kissenger stačí připojit ke dvěma chytrým telefonům a citlivé senzory pak mohou snímat polibky jednoho partnera a v reálném čase je přenášet ke druhému. Studenti tokijské Univerzity Keio zase vyvíjejí aplikaci Teletongue, která majiteli poskytne orální interakci na dálku, se zapojením více smyslů. Prý to bude zcela podmanivá zkušenost.

 

Konference LSR 2016. Kredit: LSR 2016.
Konference LSR 2016. Kredit: LSR 2016.

Lynne Hallová ze Sunderlandské univerzity v severní Anglii očekává, že sexboti přinesou fantastické sexuální zážitky. Ve svém vystoupení na londýnské konferenci prohlásila, že sex s roboty přinese celou řadu zásadních výhod. Bude bezpečný, při dodržení základních hygienických postupů bude bez přenosu pohlavních chorob a majitel bude mít vše pod kontrolou, pokud se robotovi nevybijí baterie. Hallová rovněž odmítla představu, že roboti zásadně poškodí sex mezi lidmi. Podle Hallové nás někdy přemáhá morální panika. Našeptává nám, jak to bude ohavné, jak už spolu lidé nebudou mít sex. Je to ale hloupost, říká Hallová. Jako jsme nepřestali být lidmi po sledování porna, tak se to nestane ani po sexu s roboty.

 

Kissenger pro líbání na dálku. Kredit: Kissenger.
Kissenger pro líbání na dálku. Kredit: Kissenger.

Levy, který je autorem knihy s příznačným názvem „Love and Sex with Robots“, považuje za další logický krok svatby a manželství s roboty. Jak se stane sex s roboty běžnou záležitostí, tak občas určitě někoho napadne si robota vzít. A nakonec proč ne. Robotičtí partneři budou milí, pozorní, něžní, milující anebo žárliví, marniví, arogantní a hrubí, jak to komu bude vyhovovat. Vývoj software a umělých inteligencí k tomu podle Levyho v dohledné době dospěje. Stále více a více lidí bude ochotno akceptovat sex a vztah s roboty, pak i legislativa, a nakonec prý nebude nic zásadního bránit svatbám a celoživotním svazkům s roboty. Na neoblomné zastánce tradiční rodiny se v takové budoucnosti bude vzpomínat s úsměvem a kapkou nostalgie. Stane se rok 2017 počátkem revoluce robotické lásky?

Video: Goldsmiths Research: would you have sex with a robot?


Literatura
Phys.org 22. 12. 2016.

Datum: 31.12.2016
Tisk článku

Související články:

Magnát Itskov chce nahrát lidstvo do robotických avatarů     Autor: Stanislav Mihulka (17.06.2013)
Proč se Google najednou tak zajímá o roboty?     Autor: Stanislav Mihulka (18.12.2013)
Nezakazujte sexuální roboty!     Autor: Stanislav Mihulka (09.10.2015)
Když dojde na orální sex, muži podstupují větší riziko, než ženy     Autor: Josef Pazdera (16.02.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz