Korálové ryby mají spoustu parazitů  
Studie dvou druhů novokaledonských kaniců ukazuje, že korálové ryby zřejmě mají nečekaně hodně různých druhů rybích parazitů.

 

 

Zvětšit obrázek
Úsměv kanice malabarského.

.

Přestože se hodně lidí modlí ke globálnímu oteplování, velmi silným tématem biologie a ochrany přírody i po ústupu z výsluní zůstává biodiverzita. Mnoho studií ji hledá, nalézá, shledává ohroženou a hodnou ochrany anebo se neúspěšně pokouší dokazovat, že je k něčemu v přírodě dobrá.

 

Zvětšit obrázek
Póza kanice vysokoploutvého.

Stále víc se ukazuje, že vysoká biodiverzita není nějaký nutný přírodní princip, bez něhož se celý svět zhroutí, ale na druhou stranu je čím dál tím jasnější, že biodiverzita je cenná pro nás osobně. Lidé mají rádi pestré věci a to je dostatečně dobrý důvod pro to, abychom se o biodiverzitu zajímali.

 

 


Biodiverzita bývá tradičně hledána a očekávána v hloubi tropických pralesů. Někdy se tam i nějaká najde, často ale může pěknou a zajímavou biodiverzitou překvapit docela nečekané místo. Francouzští badatelé z IRD v  hlavním městě Nové Kaledonie Noumea nedávno nalezli velikou biodiverzitu mezi parazity velkých korálových ryb.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Epinephelus marginatus, kanic ze Středomoří.

Korálové útesy sice jsou takové podmořské pralesy, kde je hodně různého života, pestré společenstvo parazitů v rybách je ale docela objev. Na hezkých korálových útesech bývají prozkoumány stovky druhů korálů, měkkýšů a ryb, o druhové bohatosti parazitů se ale nevědělo skoro nic. Francouzi studovali velké kanice z korálových útesů, nejprve kanice vysokoploutvého (Epinephelus maculatus) a pak kanice malabarského (Epinephelus malabaricus).

Zvětšit obrázek
Jednorodý ploštěnec rodu Diplectanum.

 

 

Badatelé u kaniců našli celou řadu nových druhů mikroskopických parazitických ploštěnců ze skupiny jednorodých (Monogenea). Jsou menší než půl milimetru a žijí jako nezvaní hosté na žábrách kaniců. Jsou si hodně podobní, jednotlivé druhy se rozlišují podle morfologie maličkých genitálií, což je jistě radost.

 

 

Na žábrách 10 kaniců vysokoploutvých se našlo přes 800 parazitů, které autoři zařadili do celkem 12 druhů. Pro srovnání, středomořský kanic Epinephelus marginatus hostí pouhé čtyři druhy srovnatelných parazitů. Navíc se zdá, že přinejmenším 10 druhů ploštěnců z kanice vysokoploutvého je striktně vázáno pouze na tenhle jediný druh hostitele.

Zvětšit obrázek
Laguna na konci světa. Novokaledonský korálový útes Neuika.

Výzkum dalšího druhu kanice ukázal velmi podobný obrázek. Na dvou kanicích malabarských badatelé objevili celkem 300 ploštěnců, které roztřídili do 11 druhů.

 

 

Kanic malabarský je ke všemu ekonomicky zajímavá ryba. Rychle roste a dospělé ryby mají přes 50 kg. Proto si jich velmi cenní jihoasijští chovatelé ryb. Ve velkochovech je pohromadě hodně kaniců a to pochopitelně zvyšuje riziko napadení různými parazity. Parazitované ryby rostou mnohem pomaleji. Proto je v tomhle konkrétním případě zájem managerů a parazitologů vcelku stejný.

 

 

Na korálových útesech kolem Nové Kaledonie žije přes 2000 druhů ryb. Autoři si tipují, že hostí nejméně 10000 druhů parazitů, zatím pro vědu neznámých. Tahle biodiverzita potěší přinejmenším rybí parazitology na pěkných pár let.


Zdroj:  IRD

 

 

Datum: 09.09.2007 07:57
Tisk článku

Související články:

Zlovolná motolice hackne geny korýše a promění ho v lákavou kořist     Autor: Stanislav Mihulka (29.08.2023)
Důvtipný výzkum odhalil, jak fungují pruhy zeber     Autor: Stanislav Mihulka (26.02.2023)
Vlci nakažení toxoplazmou se mnohem častěji stávají vůdcem smečky     Autor: Stanislav Mihulka (27.11.2022)
Krádež identity stylem „Toxo“     Autor: Josef Pazdera (29.10.2022)
Cestování a riziko hyperinfekce     Autor: Josef Pazdera (12.01.2022)



Diskuze:

Je neuvěřitelné, jak jednoduchým způsobem

jura-p,2007-09-11 22:28:38

si pivní kvasinka zajistila podmínky k životu, přiměla člověka, aby ji pěstoval, vytvořil složité struktury specializované na její přežívání a dokonce od péče o tuto kvasinku vytvořil průmysl a specializovaný vědecký obor. A na biodiverzitu zcela kašle, naopak sobecky nutí člověka, aby jí vytvářel prostředí výlučně pro ni, a produkoval ji v milionech tun. Ani si netroufám říci, kolikrát více jedinců musí člověk vypěstovat, aby žil s kvasinkou v pohodě. Populace těchto kvasinek přečíslují člověka o několik řádů a člověk jí neumí a vlastně ani nechce vzdorovat.

Odpovědět

registrace

vosel,2007-09-10 11:11:04

Prosímvás redakce, zaveďte alespoň nepovinnou registraci. Podívejte se jakej je v tom bordel když X lidí píše pod jednim jménem.

Odpovědět

Lenka,2007-09-10 02:08:47

Jezismarja, on je fakt na nervy. Doufám, že nemá děti.

Odpovědět


To ZEPHIR

Bikkhu,2007-09-10 10:17:03

Dobře ti tak, kdybys měl rozum, a neměl děti, nemusel bys nic předávat a nic by tě nesralo. Planeta by to přijala s povděkem protože by bylo méně znečisťovatelů, méně spotřebovávatelů zdrojů...
Představ si, že bys ušetřil energii kterou spotřebuje člověk za celý život, a snížil odpady vyprodukované za celý život jen díky tomu že bys ho vytáhl včas :-)))
TO je EKOLOGIE, a ne jenom plané kecy když už je pozdě!!!

Odpovědět


Ještě pro Zephira:

Bikkhu,2007-09-10 10:23:57

Když máš děti tak si nestěžuj jak to vypadá, je to totiž také tvoje chyba. A navíc jsi zajistil že se bude šířit do budoucnosti skrze ně.

Odpovědět


Kdybys měl rozum, a neměl děti

ZEPHIR,2007-09-10 13:43:58

OK, tak já to ještě přehodnotim.

Odpovědět

ZEPHIRE ! něco dat o životním prostředí

ruger,2007-09-09 23:42:47

celosvětová rozloha lesů 1950 30,04% povrchu pevniny, 1994 30,89 (!)
Kyselé deště - jenom Evropě od roku 1984 do roku 2002 pokles o 60%.
Úroveň kyslíku ve velkých řekách (USA , Evropa)za posledních 30 let vzrostla o desítky procent.
:-))


1.

Odpovědět


To už je let...

ZEPHIR,2007-09-09 23:55:27

...kdy sem v Praze naposledy viděl vrabce. To s těma statistikama je podobný jako argumenty proti globálnímu oteplování: podle statistiků se vlastně div neochlazuje, zatímco pouště se šířej a ledovce tajou. Nejlepší indikátor stavu biosféry je biosféra samotná, ne nějaká pH elektroda strčená do řeky.

Odpovědět


Konec diskuse, nemá to skutečně cenu

ruger,2007-09-10 00:09:34

Zephir nečte, validní data nemá rád, a nechce je shromažďovat. Stačí mu pouze svazácká agitka a "srdce na svém místě".
Zephire! Světonázor a vlastně jakýkoliv názor u zvídavého člověka vzniká na základě validních dat. Pokud člověk činí opačně a nejprve přijme názor a pak mu přizpůsobuje data a nepohodlná data ignoruje, stává se obětí vlastních dogmat a omezení. A to je tvůj případ. Nevím zda jsi pouze mladý (Ale tím bych se hloupě navážel do mladých lidí obecně, tak mladí lidé, jako jsou tvé názory snad ani neexistují..), nebo jen intelektově limitovaný.

Odpovědět


Zephir nečte, validní data nemá rád

ZEPHIR,2007-09-10 00:14:19

Protože by byl zbytečně nasranej. Ano, životní prostředí v Evropě a USA se podle obecnejch ukazatelů zlepšuje (vymírání druhů ovšem pokračuje i tam). Jak vypadá vývoj životního prostředí jinde? Je známo, že rozvinutý země žijou na úkor zbytku světa.

Odpovědět


celosvětová rozloha lesů 1950 30,04% 1994 30,89%

ZEPHIR,2007-09-10 00:50:37

Podle téhle statistiky klesla rozloha Amazonských deštných pralesů z 2,86 mil. km2 v roce 1970 na 2.17 v roce 2005. Asi máme každej trochu jiný data....

http://www.seedmagazine.com/news/uploads/sotpg2.jpg

Odpovědět

Drahý ZEPHIRE!

Ruger,2007-09-09 23:06:22

Úhel pohledu, pod kterým budeš posuzovat zájem vědců zaměřených na aplikovaný výzkum jako "technokratický" kteří "chtěj diktovat přirodě vlastní zákony, protože to tupejm masám a pár firmám, který na nich vydělávaj vyhovuje." je směšně demagogický. Ale drahý příteli s malým rozhledem! Tvůj velký Che na Tvém tričku mnoho lidí nenasytí....Ano kdybys odstranil soukromé vlastnictví, ke kterému máš dle tvého příspěvku přezýravý vztah.
Nicméně k meritu věci - míru implementace poznání do praxe v současném životě kritizuje pouze hlupák.
Stejně revoluční byl okamžik (dle tvé filozofie stejně zavrženíhodný), kdy lidé domestikovali zvířata, objevili kolo, nebo začali z trav šlechtit kulturní obilí.

PS. Díky firmám a tupejm masám si dnes může kdejaký zmetek dovolit luxus pohrdání moderním , ekonomicky propojeným světem. Proto příživníci sedí u počítačů, pškně v teple , se sociálním a zdravotním zabezpečením nadávají na ty , kteří celý cirkus financují.
Je to samozřejmě krásné - jiná situace by byla, kdybys seděl na předměstí karáčí ,s trávícím traktem plných červů a vyhlídkou na třicetpět let života....
OSEL se mi líbí, dnes zde ale postrádám zvracejícího smajlíka.

Odpovědět


Vztah k soukromému vlastnictví

ZEPHIR,2007-09-09 23:32:17

No, mě spíš ty pokusy genetickejch inženýrů připomínaj doby, kdy sme poroučeli větru dešti a místo kakaa mlsali dederonskej sladovej výtažek...;-) I kdyby se ale tihle inženýři stavěli na hlavu, lidstvo zeměkouli stejně jednou zaplní a pak se bude muset řešit problém trochu jinak, než intenzifikací výroby. Otázka je, zda by ho nebylo možný řešit dřív, než nevratně zdecimujeme genofond biosféry, kterej by nám přitom mohl pomoct plno civilizačních problémů vyřešit.

O přírodu strach nemam, ta si snáma poradí snadno...;-) Jde o to, že když nasytime pár hladovejch krků tím, že zplanýrujeme poslední prales a přitom vyhubíme kytku obsahující lék proti rakovině, kolik lidskejch životů tím vlastně ušetříme? Mi takový počínání připadá krátkozraký - pro krátkodobej rozvoj obětujeme ten dlouhodobě udržitelnej.

Odpovědět


To je právě ten problém v diskusi s Tebou.

ruger,2007-09-09 23:52:49

Opakuješ oblíbené floskule protestního průmyslu. Ale opak je pravdou. Lidé žijí déle a kvalitněji než v minulosti (platí to o rozvojovém světě), lesů neubývá, příroda je méně zatěžována než v minulosti a přitom se nenaplnily demagogické bláboly o kolapsu přirodního prostředí, hladovění , nedostku vody ect.
Ale stačí jenom hledat validní data a literaturu.A proboha, nepiš rádoby slangem, je to trapné .(Pokud ti ovšem není 13, a psaný slang nepovažuješ za projev vzdoru proti establishmentu).

Odpovědět

Mým kritikům

ZEPHIR,2007-09-09 18:20:39

Pro mne zůstává stále neřešitelným problémem vysoce uspořádaný vznik takového vesmíru, aby umožňoval život. Vědcům jakoje Mihulka chybí víra v Boha. Pak vymýšlí věci jako je evoluce a podobný nesmysly. Na to prostě musím reagovat.

Odpovědět

Zephirovo osobní trauma

Bůh,2007-09-09 18:07:58

Zephire, zkus místo ubohých komentářů zplodit článek. Pak přestaneš mít své osobní trauma.

Odpovědět


zkus místo ubohých komentářů zplodit článek

ZEPHIR,2007-09-09 23:35:24

Akorád že nereaguješ na mý komentáře, ale na ubohý komentáře těch, co se za mě vydávaj...;-) Další argument proto, proč se pod výroky nepodepisovat, dokud redakce nezajistí autentizaci.

Odpovědět

Mihulkovo osobní trauma....

ZEPHIR,2007-09-09 13:47:29

...přestože se hodně lidí modlí ke globálnímu oteplování, velmi silným tématem biologie a ochrany přírody i po ústupu z výsluní zůstává biodiverzita...

:o)

Odpovědět


Prosimtě zephire nech toho

Colombo,2007-09-09 13:56:14

pokud nepochopíš nějakou větu(případně ji pochopíš jinak) nebo vidíš svět z jiného pohledu, neznamená to, že ten druhý pohled je špatný a musíš ho hned urážet, v tomhle si dokonale mainstreamový >:)

Odpovědět


Biodiverzita sama o sobě...

ZEPHIR,2007-09-09 13:56:27

...k záchraně životního prostředí samzozřejmě nestačí, je ale manifestací zdravýho a vitálního ekosystému, kterej se dovede pružně vyrovnat s nejrůznějšíma pohromama, ať už zevnitř nebo vně.

To, že pár rádobybiologů má tendence omlouvat devastující následky počínání lidskýho druhu na životní prostředí neznamená, že zkáza biodiverzity neznamená pro biosféru to, co to znamená.

To, že sou korálový ryby prolezlý parazitama taky nemusí znamenat nárůst biodiverzity, ale to, že jejich životní prostředí odumírá a vitalita jedinců se snižuje.

Odpovědět


Sem mainstreamově nesnášenlivej...

ZEPHIR,2007-09-09 14:11:21

..vůči projevům podprahový demagogie, která je mainstreamovýmu stylu uvažování vlastní.

Biologové, kterým nevadí zánik biodiverzity vznikající miliardy let a hodlaj ji nahradit diverzitou vypěstovanou v genetickejch laboratořích pro mě nejsou žádný biologové, ale technokratové co chtěj diktovat přirodě vlastní zákony, protože to tupejm masám a pár firmám, který na nich vydělávaj vyhovuje.

Odpovědět


Zapoměl si

Colombo,2007-09-09 17:33:04

že před člověkem(před tím, než začal tvořit pole) nebyl náš les biodiverzitním rájem. Vše má dvě strany mince.

Odpovědět


před člověkem nebyl náš les biodiverzitním rájem

ZEPHIR,2007-09-09 23:38:43

Naopak, byl to zdravej smíšenej les plnej vstavačů a ptačího zpěvu. Takový byly naše lesy ještě v 50. letech minulýho století.

Odpovědět


Všechno je relativní

K@rel,2007-10-02 11:54:42

Na vše se nelze dívat jen z pohledu člověka Myslíte, že "paraziti" by s vámi plně souhlasili, třeba jsou na světě také rádi.

Odpovědět

Ono biodiverzita je důleźitá

Colombo,2007-09-09 13:47:24

pro zachování stability, respektive pro její rychlé zpětné navození. Ono, jakmile nastanou podmínky, kdy jeden druh nemůže existovat, je to ještě v pohodě, pokud druhů máme hodně, pokud máme druhy dva, je to problém.

Odpovědět

komentar 2

mikjs,2007-09-09 10:33:09

"Lidé mají rádi pestré věci" - ale ono asi nejde jenom o to co kdo ma rad (o tom by se dalo spis mluvit v kulinarstvi (i kdyz i tam diverzita povazlive klesa)) ale o stabilitu biosfery jako celku

Odpovědět

komentar

mikjs,2007-09-09 10:26:38

\\"Stále víc se ukazuje, že vysoká biodiverzita není nějaký nutný přírodní princip, bez něhož se celý svět zhroutí\\"
co to je nutny prirodny princip, ano svet se nezhrouti ani bez lidi ani bez veskereho zivota, nebo autortim ctel rict, ze v podstate by stacil 1 druh zivocicha 1 druh rostliny a nad tim pan tvorstva clovek

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz