Chobotnice používá nástroje  
Malá chobotnice sbírá prázdné skořápky od kokosových ořechů a nosí je s sebou, aby se v nich mohla schovat před nepřáteli.

Australskému biologovi Jullianu Finnovi se podařilo nafilmovat malou chobotnici druhu Amphioctopus marginatus při velmi neobvyklé činnosti. Chobotnice sbírala z mořského dna vyhozené skořápky kokosových ořechů a využívala je jako úkryt. Chobotnice „usedla“ do prázdné skořápky a následně pak „pochodovala“ na chapadlech. Skořápku ořechu si přitom nesla s sebou. Pokud se cítila ohrožená, překlopila skořápku přes sebe a schovala se pod ní. Někdy využila i dvojice skořápek přiklopených na sebe.

Zvětšit obrázek
Chobotnice Amphioctopus marginatus ve svém úkrytu (foto New Scientist)

Finn  je přesvědčený, že chobotnice původně prováděly tenhle trik s mušlemi. Zřejmě jej praktikovaly po tisíciletí. Teprve relativně  nedávno se jim dostalo vydatné zásoby stejně kvalitních úkrytů. To když se na pobřeží usídlili lidé a začali vyhazovat skořápky kokosových ořech do moře.


Podle Finna splňuje využívání skořápky jako úkrytu všechna kritéria k tomu, abychom mohli toto chování chobotnice prohlásit za užívání nástroje. Skořápky neslouží chobotnici jako permanentní úkryt, podobně jako tomu je u raků poustevníčků, kteří se nastěhují do opuštěné ulity. Chobotnici stojí využívání skořápky značnou námahu. Transportuje skořápku, aby ji mohla použít v budoucnu. Britský biolog Alex Kacelnik v rozhovoru pro New Scientist ale o tom, zda chování chobotnice lze považovat za užívání nástroje, vážně pochybuje. 
Zatím není jasné, jestli se chobotnice naučí používat skořápku pozorováním jiných chobotnic anebo zda se každá chobotnic propracuje k tomuto triku sama.

 

 

 

Pramen: Current Biology, New Scientist
Video

Datum: 15.12.2009 10:43
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:

Nejen chobotnice...

Petr Pechar,2009-12-16 11:59:05

Me osobne pomerne prekvapilo chovani jednoho druhu pavouka v Australii. Tito si pomerne bezne vyhledavaji na zemi opadane listi z "Gum trees", ktere potom pracne vytahnou do sve site, kde ho stoci do spiralky a upevni. Pouzivaji takto vytvorenou skrys, jako ukryt pred neprizni pocasi. Puvodne jsem myslel, ze ten list v siti uviznul nahodou, ale pak jsem jednoho pavouka pozoroval pri procesu vyroby. Bylo to zcela cilevedome jednani, za ucelem vytvoreni ukrytu. U chobotnic, ktere jsou pomerne chytre, me to nejak zvlast neprekvapilo. Ovsem u pavouka...

Odpovědět


Dagmar Gregorova,2009-12-16 15:22:39

To, čo píšete je zaujímavé. Medzi pavúkom, ktorého spomínate a chobotnicou však môže ísť o podstatný rozdiel (neviem, len sa domnievam... bolo by nevyhnutné zistiť o aký druh pavúka ide) - pavúk má toto zvláštne sofistikované správanie pravdepodobne ako vrodené, podobne ako tvorbu siete. Odhadujem, že takýto úkryt si stavajú všetky jedince daného druhu. Pripomína to chovanie lariev potočníkov (chrostík) - pekné obrázky sú na http://www.sazp.sk/bisel/galerie/trichoptera_larvy.htm
alebo húseničky motýľa vreckovca si budujú podobný úkryt (príklad: http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=151296&poradie=2)
Chobotnica má tiež vrodené si zabezpečiť nejaký úkryt, ale v priestoroch holého piesčitého dna musí "pohnúť" rozumom, aby niečo inak netypické "vymyslela". Bežne sa ukrýva v dutinách skál a koralov. Ale opakujem, možno sa mýlim, ale na pavúka sa mi to zdá naozaj príliš dômyselné, než aby to nebolo vrodené.

Odpovědět

Chobotnice si budují úkryty

Tomáš Sládek,2009-12-15 11:42:53

Každá slušně vychovaná chobotnice myslí na budoucí nebezpečí. Obvykle má připravenou "zahrádku" - srovnané kamínky. V ohrožení zaleze do díry, na přísavky "nalepí" kamínky a pevně uzavře vchod. Ringo Starr o tom dokonce napsal písničku, viz en.wikipedia.org/wiki/Octopus's_Garden.

Jako nejkomičtější úkryt jsem videl hrnec, který asi někomu vypadl z lodi při slévání špaget. K přiklopení využívala chobotnice příslušnou pokličku.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz