“Polymeal” může snížit riziko infarktu  
Pravidelná strava sestavená z ingrediencí, které podporují zdraví srdce a cév, může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění o tři čtvrtiny.

Polymeal prakticky znamená  konzumovat mnohem více ryb, česneku, mandlí, ovoce a zeleniny a hořké čokolády. To vše je třeba posichrovat sklenkou vína. Oscar Franco, specialista na zdraví lidu a který začal termín “Polymeal” používat, je pracovníkem University Medical Centre v nizozemském Rotterdamu, a  říká, že se jedná o přírodní alternativu ochrany známé pod názvem  “Polypill”.


Zde je třeba vysvětlení, poněvadž jde tak trochu o slovní hříčku slov Polypill a Polymeal (čti polymíl). Polypill je v anglosaském světě termín pod kterým se rozumí kombinace léků,  které lze brát současně a které dohromady poskytují nejlepší ochranu  před infarktem. Zázračná kombinace pilulek (Polypill) vzešla ze studie, jejíž výsledky byly publikovány v loňském roce (Autor studie byl Nicholas Wald z Wolfsonova institutu  preventivní medicíny, na University of London). Tehdy jim statisticky  vyšlo, že kombinace šesti léků podávaných současně, snižuje riziko infarktu u lidí nad padesát let až o 80%. Tento závěr byl podpořen analýzou 750 případů sledovaných pacientů, kteří zmíněné léky užívali. Od té doby není pojem Polypill u našich sousedů neznámý.
Franco prohlašuje, že novou studií, kterou učinil se svými spolupracovníky, se jim podařilo dokázat, že  prevence infarktu se nemusí vždy opírat jen o konzumaci pilulek na předpis. Podle něj k tomu postačuje  naordinovat si vyváženou dietu a podpořit ji cvičením a nekuřáctvím.


Jak vznikl seznam potravin Polymeal
Seznam potravin, které tvoří doporučený Polymeal vznikl tak, že Franco a jeho kolegové pátrali ve vědecké zdravotnické literatuře po účincích jednotlivých ingrediencí a podle doložených účinků, vytvořili matematický model toho, jak se jednotlivé efekty pravidelné konzumace těchto produktů projeví v souhrnu na našem zdraví. Tým založil svůj model na dlouhodobě probíhající studii zaměřené na onemocnění srdce, nazývané Framinghamova studie, která sleduje populaci v Massachusetts již po dobu 46 let.
Zajímavé je, že nejhorší následky na účinnost Polymealu by podle výzkumníků mělo vynechání  vína. Jeho absence by se projevila snížením ochranného efektu  o 10%.
Někteří vědci poukazují na skutečnost, že Polymeal nezahrnuje další známé rizikové faktory a že by jej šlo ještě  vylepšit o další dvě doporučení: Vyvarovat se konzumace tuků s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a  snížit konzumaci  soli.
Nejdramatičtější ochranný efekt by měla mít konzumace stravy Polymeal na muže. Ti by přežívali o 6,6 let déle, ve srovnání s těmi, kteří se na tuto stravu nedají. Muži odchovávaní na Polymealu by také žili o devět let déle, aniž by je postihla srdeční choroba, a ve srovnání se svými vrstevníky by trpěli  srdečními chorobami po kratší dobu svého života.
U žen by měl být efekt obdobný. Také ony by měly žít významně déle a to přibližně  o pět let. Nástup srdečních chorob se u nich posouvá přibližně o osm let.


Závěr studie
Pro společnost západního typu, která je kardiovaskulárními chorobami značně ohrožena, se   Polymeal  jeví jako efektivní, nefarmakologický a bezpečný prostředek, který zmíněné riziko snižuje a vede k prodloužení lidského života.


Dovětek k závěru studie
Jako uživatele veřejné hromadné dopravy, používajícího metro a tramvaj v době ranní špičky, mne jímá hrůza. Představa, že by si nás většina dopřávala česneku co hrdlo ráčí a to pravidelně...
A co se žen týká, možná jim Polymeal život o pět let prodlouží. Podle našich matematických výpočtů jich ale 98% zůstane svobodných.

Pramen: British Medical Journal (vol 329, p 1447)

Datum: 20.12.2004 06:19
Tisk článku

Související články:

Železom proti srdcovému zlyhaniu     Autor: Matej Čiernik (18.01.2024)
Vědci zjistili jak nám sůl zvyšuje krevní tlak     Autor: Josef Pazdera (14.09.2022)
Príbeh koronárnych stentov     Autor: Matej Čiernik (18.11.2021)
Nečekaný objev regulace krevního tlaku – naděje pro hypertoniky     Autor: Josef Pazdera (12.06.2021)
Atypické příznaky infarktu     Autor: Josef Pazdera (20.05.2021)



Diskuze:

Česnek nemusí smrdět.

Saša,2004-12-20 10:29:54

Česnek se dá požívat v podobě dražé. Pak to nepáchne.
Také nejsou důležité velké dávky, ale pravidelné dávky.
Jedna knoblauchdragé každý den po dobu 7 let efekt je zaručen. Ovšem snížení tlaku zase přináší jiné nepříjemnosti.
Víno se nahradit nedá. Naštěstí.

Odpovědět


Mě by zase zajímala ta sůl

Pavel Brož,2004-12-20 15:02:23

Proč se tak často doporučuje málo solit? Zvířata v lese naopak sůl potřebují. Pokud člověk nemá extra vysoký tlak, tak pro něj sůl taky nemusí být žádný problém. Koneckonců přímořské národy mají přísun soli z masa mořských ryb až několikanásobný ve srovnání s národy vnitrozemskými, a kolikrát žijí naopak déle. Není to s tou solí jenom jedním z dietologických klišé, která se mechanicky přenášejí vyprávěním, aniž by pro to byl nějaký opravdu pádný podklad? Samozřejmě že nehovořím o hypertonicích, jim sůl asi opravdu dělat dobře nebude. Spíše mi jde o to, jestli se z rady upotřebitelné právě pro ty hypertoniky nestala rada doporučovaná i všem ostatním, ačkoliv u nich už nemá žádné opodstatnění. Nevíte o tom někdo něco bližšího?

Odpovědět


Se solí k rakovině ...

Petr,2004-12-20 23:09:47

K té soli jsem také před lety četl, kterak jsou mezi vědci dva tábory s opačným názorem. Ňedávno jsem četl v knize Nutriční toxikologie, že sůl významě zvyšuje riziko karcinogeneze - tedy né snad sama, ale v kombinaci s potencionálně karcinogenními látkami ( tedy např. i nadmírou tuků) tuto pravděpodobnost prý zvyšuje, neb při metabolizaci vzniká více rakovinotvorných látek ... ale již je to kniha z r.94 ... snad jsem to napsal aspoň přibližně, fakticky správně :)

Odpovědět


No ona ta sůl zvyšuje riziko rakoviny žaludku

Pavel Brož,2004-12-21 17:45:48

Aspoň se to jednu dobu tvrdilo jako vysvětlení toho, že tímto onemocněním trpí výrazně více Japonci, kteří prý rádi solí a konzumují velké množství mořských ryb i jiných mořských produktů. Nicméně fakt je ten, že zrovna Japonci, pokud vím, rozhodně nepatří na chvost žebříčku dožití. Čiliž jejich "mořská" strava jim sice vynáší malé zvýšení rizika úmrtí v důsledku větší četnosti rakovin žaludku, na druhou stranu jim ale pravděpodobně mnohem více snižuje jiná zdravotní rizika (jinými slovy, neexistuje strava s jenom samými pozitivy, každá má i svá negativa). Můj osobní názor je ten (a žádný lékař mi jej zatím nevyvrátil), že pokud člověk není hypertonik, tak se hypertonikem nestane v důsledku solení (samozřejmě pokud nesolí extrémně moc, pak si ale odrovná ledviny), a tedy, pokud zanedbáme to mírné riziko se zvýšením rakoviny žaludku, by se přiměřeného solení bát nemusel (resp. nemusel by se bát konzumovat hodně mořských ryb obsahujících hodně soli).
Jenom jako perličku jsem si ještě vzpomněl, jak jsem svého času v jedné staré učebnici toxikologie našel, že letální dávka kuchyňské soli je jeden kilogram - mrazí mě při představě, že by se někdo chtěl tímto otřesným způsobem otrávit :-)))

Odpovědět

Jeden doktor z Vojenské nemocnice

Pavel,2004-12-20 07:07:07

propagoval jiný polymeal: cibule, chleba, špek a slivovice. Myslím, že pro naše podmínky je mnohem vhodnější, ten ze článku je vhodný spíše pro středomoří.

Odpovědět


Jídelníček

Hanka,2005-01-12 08:04:38

Nemáte někdo sestavený jídelníček Polymealu?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz