Čína začíná vydávat víza cizincům, kteří se nechali očkovat jejich vakcínou  
Žili jsme v představách, že až budeme očkovaní, dostaneme vakcinační pasy a život se nám vrátí do normálních kolejí. Co když ale při vydávání takových dokumentů začnou země preferovat vlastní vakcíny?

To, že si zrovna teď nemůžeme jet prohlédnout Čínskou zeď na vlastní oči, je asi to poslední, co nám kazí radost ze života. Většina se nás upíná k naději, že počty očkovaných porostou, že se ekonomika začne rozbíhat a že si už brzo budeme moci konečně dopřát i nějakou tu dovolenou u sousedů, a teprve pak, případně, něco exotičtějšího.

 

Národní vlajka Čínské lidové republiky, říká se jí „pětihvězdičková. Kredit: Daderot, veřejné dílo.
Národní vlajka Čínské lidové republiky, říká se jí „pětihvězdičková. Kredit: Daderot, veřejné dílo.

Nenápadná zprávička, která dělá dojem, že se týká jen návratu hrstky Asiatů uvízlých kdesi v cizině, a kterým se teď dává možnost aby se vrátili ke svým blízkým, nebo že se týká ještě menší hrstky byznysmanů, kteří potřebují dohlédnout na chod svých kšeftů v Číně, je ve skutečnosti precedens, který dává tušit, že vydávání vakcinačních pasů začíná být součástí politických hrátek a stává se pokračováním válek obchodních. Jaký význam bude mít vlastnictví vakcinačního pasu vydaného v té které zemi? A co nás v případě jejich vzájemného neuznáváni čeká?

 

Říše středu se od loňského března pro kontakt s okolním světem prakticky uzavřela. Všichni, kteří se ocitli vně hranic, tak neměli možnost se vrátit. Až teď. Čínská velvyslanectví v několika zemích již vydala oznámení, v nichž se praví, že začala přijímat žádosti o víza pro osoby, které byly vakcinovány. Čertovo kopýtko sdělení je v tom, že žadatel musí být očkován vakcínou proti COVID-19, která je čínské provenience.

 

Čína má v tuto chvíli schváleny čtyři vakcíny vlastní výroby. Z prohlášení velvyslanectví v USA vyplývá, že žadatel o vízum musí předložit doklad, že vakcinaci podstoupil nejméně 14 dní před podáním žádosti a že dostal alespoň jednu dávku vakcíny. Nejde už jen o velvyslanectví v USA, ale podobné nařízení již vydala velvyslanectví také v Pákistánu, na Filipínách, Srí Lance a u dalších se to očekává.

I tak na návštěvníky v Číně čeká stále ještě povinná karanténa. Není moc jasné, zda pro očkované osoby nebude kratší, nebo se časem zcela zruší. Čínské vakcíny nejsou populární jen v Indii a zemích východní Asie, vakcinuje se s nimi například i v Turecku a spektrum těchto zemí roste. Jednak proto, že ve světě je po jakékoliv vakcíně hlad a čínské společnosti jsou připraveny exportovat okolo 400 milionů dávek domácích vakcín.


Možná bychom se čínskému opatření neměli až tak moc divit. Jiným zemím mohou průtahy se schvalováním vakcín rovněž připadat jako ochranářství našeho vlastního firemního trhu. Hrátky okolo vakcíny Sputnik V, postoj „Emy“ (European Medicine Agency) a situace na Slovensku také ledasčemu nasvědčují. Kam politikaření, kamuflované do legislativního hávu povede, se teprve ukáže. Otázkou začíná být, do jaké míry jsou země, jejichž vakcinační program se krácením dohodnutých dodávek zhroutil, a které se v rozhodujících ukazatelích, jakými jsou například počty mrtvých na milion obyvatel nebo počty pacientů s těžkým průběhem přepočtených na milion obyvatel, propadly mezi ty nejhorší na světě, povinovány řídit se nařízeními, které jeví známky, že jdou ve vleku zájmů ekonomických. Jestli jsme se třeba už u nás nedostali do stavu, kdy je záhodno se začít řídit lidovým: „Lepší brát to co je, než nic“. Zvláště když ve hře není nic menšího, než záchrana lidských životů.

 

Literatura

China to issue visas to foreigners who have taken Chinese jab. Times of India, 16.3.2021

NDTV https://www.ndtv.com/

Datum: 16.03.2021
Tisk článku

Související články:

Co mají společného pouťové balonky a infekce koronaviry?     Autor: Milan Krajíček (24.11.2020)
Vakcína od Moderny stoprocentně chrání před těžkým covidem     Autor: Stanislav Mihulka (03.12.2020)
Příběh mRNA vakcíny     Autor: Milan Krajíček (09.12.2020)
Po vakcinacích v Izraeli klesá počet vážně nemocných     Autor: Josef Pazdera (04.02.2021)
Očkovací lídr a limity vakcinace     Autor: Josef Pazdera (07.02.2021)
Epidemie v Česku – jasná data o dramatických dopadech     Autor: Vladimír Wagner (17.02.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz