Náboženství není hlavním faktorem v odmítání evoluce studenty  
Říká se, že v přijímání či naopak odmítání konceptu evoluce hraje klíčovou roli náboženství. Analýza postojů studentů ve věku 14 až 16 let z nábožensky založených zemí Brazílie a Itálie ale ukazuje, že rozhodující je sociální a ekonomické zázemí studentů, včetně národnosti, postoje ke vědě obecně a příjmu domácnosti.
Darwin zasáhl svět už za svého života. Kredit: Wikimedia Commons, volně dostupné.
Darwin zasáhl svět už za svého života. Kredit: Wikimedia Commons, volně dostupné.

Náboženství nepochybně ovlivňuje řadu aspektů každodenního života, i když v jiných zemích, než je Česká republika, to samozřejmě bývá výraznější. Týká se to i výuky konceptu evoluce, o které víceméně každý předpokládá, že je na kolizním kurzu s náboženskou vírou. Jak ale ukazuje nová studie, kterou vedl Nelio Bizzo z brazilské University of São Paulo, jiné faktory, jako je národnost, postoj ke vědě obecně a příjem domácnosti, mají na tuto záležitost větší vliv.

 

Nellio Bizzo. Kredit: SINPROSP.
Nellio Bizzo. Kredit: SINPROSP.

Bizzo a jeho kolegové studovali celkem 5 500 studentů ve věku 14 až 16 let, z Brazílie a Itálie, tedy poměrně hodně nábožensky založených států, v nichž převládají katolíci. Účastníci výzkumu byli dotazováni, zda souhlasí či nesouhlasí s výroky, které se týkaly například stáří planety Země, významu fosilií nebo původu člověka.

 

Výsledky ukázaly, že třeba národnost ovlivňovala postoj k evoluci více než náboženství. Italští katolíci přijímají evoluci podstatně více než brazilští katolíci.

 

Logo. Kredit: University of São Paulo.
Logo. Kredit: University of São Paulo.

Rovněž se podstatně liší ve vnímání geologického času. Brazilští katolíci jsou na tom přitom zhruba stejně s brazilskými protestanty. Jak říká Bizzo, přijetí konceptu evoluce vychází z širšího sociálního a kulturního kontextu. Konzervativní společnosti, jako je ta brazilská, mají vůči evoluci větší odstup.

 

Pokud jde o dřívější statistické průzkumy, podle amerického think-tanku Pew Research Center v Itálii nedochází k zásadnímu odmítání evoluce. To ale nelze říct o Brazílii. V řeči čísel, evoluci akceptuje 74 procent Italů, ale jen 51 procent Brazilců. V posledních letech je navíc v Brazílii na vzestupu kreacionismus a podobné komické snahy propašovat dogmatickou víru do vědy.

 

Výsledky tohoto výzkumu jsou poněkud v rozporu s předešlými studiemi na toto téma, v nichž obvykle vycházela jako zásadní role náboženství. Podle Bizza to může být metodikou průzkumů mezi studenty. Dřívější studie obvykle používaly dotazníky s Likertovou škálou, kdy respondent vyjadřuje míru (ne)souhlasu, jako např. „souhlasím“, „spíše souhlasím“, „tak napůl“, „spíše nesouhlasím“ a „nesouhlasím“. Jak ale zdůrazňuje Bizzo, taková škála není příliš vhodná pro dotazy o vědeckých faktech. Proto s kolegy ve svém výzkumu nabídli možné odpovědi „ano“ a „ne“. Významnou roli též podle Bizza hraje anonymita podobných průzkumů, zvlášť v konzervativně naladěných společnostech.

 

Literatura

Agência FAPESP 14. 12. 2022.

PLoS ONE online 19. 9. 2022.

Datum: 21.12.2022
Tisk článku

Související články:

Náboženská víra a zdraví společnosti     Autor: Stanislav Mihulka (01.12.2006)
Osel proti náboženství     Autor: Václav Hořejší (03.11.2015)
Evoluční historie pohádek je mnohem starší, než vypadá     Autor: Stanislav Mihulka (22.01.2016)
Co říkají jazyky a genetika o evoluční historii lidstva?     Autor: Stanislav Mihulka (17.12.2016)
Evoluce je zřejmě mnohem rychlejší a mocnější, než jsme si mysleli     Autor: Stanislav Mihulka (01.06.2022)



Diskuze:

Mix oboho

Zicho Trenčiansky,2022-12-22 16:01:00

A prečo by realita nemohla byť mixom oboho? Zachvíľu budeme schopný znovuzrodiť mamuta a o niečo neskôr ešte dačo iné, dávno vyhynuté, alebo si spravíme rôzne hybridy len tak pre radosť či ako umenie (viem si predstaviť živé umelecké dielo, nový druh motýľa napr. s fosforeskujúcimi farbami).

Potom náš šlahne meteorit, slnečná erupcia alebo atómová vojna a o 10000 rokov sa budúca civilizácia bude hádať, ako je to s tou evolúciou vs. kreacinizmom.

Odpovědět

Pravdou ale je...

Tomáš Novák,2022-12-22 15:31:30

...že největšími nepřáteli evolučního učení v západní Evropě jsou integrovaní muslimové. Ti jsou prý schopni učitele biologie vyhnat ze třídy a vyhrožovat mu smrtí...

Odpovědět

odlehčení - polosranda

Jaroslav Kalina,2022-12-22 11:04:48

Pošťouchnutí předvánoční:
Když se kdysi zakládalo na "židovskou" víru a odvozeně pak křesťanství, islám, bylo pro tehdejší "pisatele Starého zákona" 6.000 let nekonečně daleko v minulosti. Nyní se na čísle 6.000 let točí kde kdo a odvozuje z toho dalekosáhlé závěry.!! Co takhle tvrdit, že dříve trval jeden rok milion našich dnešních a hned budeme v souladu!
K té rovnosti ras bych dodal, jak kdy! Pokud hrubě zjednoduším principy evoluce, tak v jistém okamžiku, třeba i "náhodně" vznikne mutace, které se ukáže výhodnou a bude se přednostně šířit neb její nositelé na tom budou lépe. Takže v určitém okamžiku musí nutně existovat 2 skupiny (s mutací a bez mutace) a v tomto smyslu nestejné-nerovné. Nejspíše se dá usoudit, že to bude i teritoriálně vymezené, zvláště v historických dobách, kdy se to tolik nemíchalo. Časem se to nejspíš srovná. Což nevylučuje, aby v určitém prostředí byly preferovány jiné výhody než v jiném.
Kdysi jsem byl překvapen kolik osob si nese v sobě genetickou výbavu po Čingischánovi a zdaleka nejde jen o "Mongoly".

Odpovědět


Re: odlehčení - polosranda

D@1imi1 Hrušk@,2022-12-22 17:01:00

Podle Bible stvoření netrvalo 6 tisíc let ale pouze 6 dní. Musel byste tedy počítat, že jeden den dříve trval necelou miliardu let. Možná by také ty dny šlo chápat spíš jako geologická období bez přesného časového vymezení. Problém je, že ani posloupnost stvořitelských prací v Bibli nedává racionální smysl. Například střídání dne a noci podle Genesis započalo před tím, než Bůh stvořil Slunce. Nechce se mi věřit, že by tenkrát přemýšlivějším jedincům nedocvaklo, že zdrojem denního světla je právě Slunce. Pravděpodobnější se mi jeví, že autoři Genesis sledovali čistě teologické poselství, ve kterém se potřebovali vymezit proti okolním náboženstvím, která uctívala bohy Slunce (v různých obmněnách), bohy plodnosti (opět v různých obmněnách). Zkrátka potřebovali čtenářům sdělit, že za všechny věci je zodpovědný jejich monoteistický Bůh a žádní konkurenční bozi z konkurenčních kultů. To byl hlavní cíl příbehu o stvoření. Dále v rámci kultu vymezoval vztah člověka a Boha, muže a ženy a nadřazený vztah člověka vůči zbytku "stvoření".

Židovství vedlo trvalý zápas o zachování si svojí monoteistické identity mezi "pohanskými" polyteistickými národy a ten příbeh z Genesis v tom měl prostě pomoci. Že z něj za pár tisíc let někdo bude vyvozovat vědecké názory tenkrát nikoho absolutně nenapadlo.

Odpovědět


Re: Re: odlehčení - polosranda

Radoslav Porizek,2022-12-23 10:01:41

> Problém je, že ani posloupnost stvořitelských prací v Bibli nedává racionální smysl. Například střídání dne a noci podle Genesis započalo před tím, než Bůh stvořil Slunce. Nechce se mi věřit, že by tenkrát přemýšlivějším jedincům nedocvaklo, že zdrojem denního světla je právě Slunce.

Genesys ale netvrdi, ze striedanie noci a dna sa zacalo pred vznikom Slnka. Hovori iba o definiciach: svetlo nazveme dnom a tmu nazveme nocou.

Keby ste sa vratili strojom casu do tej doby, a mali by ste vtedajsim ludom vysvetlit z ich chapanim, ze kozmologicke stadium oddelovania hmoty od energie bolo velmi dolezite pre nas vznik, asi by to dopadlo dost podobne, ako je to napisane v biblii. ;-)

Samozrejme biblia nie je vedecka publikacia, a na jej texty sa da teda "namontovat" vselico. Ale rozhodne nie je v nezlucitelnom rozpore s vedeckymi faktami, vid. napr. http://a-repko.sk/knihy/krempasky-veda_viera.htm Ostatne pokial viem, tak aj samotne Rimsko-Katolicka cirkev nerozporuje teoriu velkeho tresku alebo evolucnu teoriu.

Odpovědět


Re: Re: Re: odlehčení - polosranda

D@1imi1 Hrušk@,2022-12-23 10:59:21

Píšete: "Genesys ale netvrdi, ze striedanie noci a dna sa zacalo pred vznikom Slnka."

Bible, český ekumenický překlad:
"I řekl Bůh: „Buď světlo!“ A bylo světlo.Viděl, že světlo je dobré, a oddělil světlo od tmy.
5Světlo nazval Bůh dnem a tmu nazval nocí. Byl večer a bylo jitro, den první.
...
Učinil tedy Bůh dvě veliká světla: větší světlo, aby vládlo ve dne, a menší světlo, aby vládlo v noci; učinil i hvězdy. Bůh je umístil na nebeskou klenbu, aby svítila nad zemí, aby vládla ve dne a v noci a oddělovala světlo od tmy. Viděl, že to je dobré. Byl večer a bylo jitro, den čtvrtý."

- Tedy Bible tvrdí, že střídání dne a noci začalo čtyři dny před stvořením Slunce.

Píšete: "Samozrejme biblia nie je vedecka publikacia..."
Bohužel je napsaná způsobem, že to mnoha lidem, i vysokoškolsky vzdělaným, vůbec samozřejmé nepříjde, a tak věří kreacionismu. A je to logické. Pokud na základě Bible věří ve svůj posmrtný život, potřebují také věřit, že ta stejná Bible je pravdivá v celém obsahu.

Píšete: "Ostatne pokial viem, tak aj samotne Rimsko-Katolicka cirkev nerozporuje teoriu velkeho tresku alebo evolucnu teoriu."
S Velkým třeskem křesťané problém nemají. S evoluční teorií je to horší. Největší problém nemají s miliony let nebo s evolučním vývojem. Největším problémem pro křesťanství je, že smrt je nezbytným nástrojem evolučního zdokonalování. Křesťanství naproti tomu chápe smrt jako následek hříchu. Chybu, která neměla nikdy nastat. Na některých místech Bible dokonce smrt personifikuje jako protibožského nepřítele.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: odlehčení - polosranda

Náhodný Kolemjdoucí,2022-12-23 15:41:17

Nemá smysl 3000 let starou (odkazující na o tisíc let starší tradici sumerskou či Babylonskou) teologickou poezii o stvoření světa napasovávat na reálné vytvoření Země. Když už to zkoušíte, tak třeba ono světlo na počátku nemuselo být nutně slunce. V Silmarilionu nejprve svítily dva stromy a lampa, než nakonec vytvořili slunce :D ;-) A nebo nevytrhávat z kontextu. Vznikla Země a Slunce, Země se otáčí, je den a noc. Ale ještě nebyly odděleny vody na zemi a na nebi, takže horká atmosféra byla plná plynů a oceánu vodních par, takže žádné nebe a Slunce vidět být ani nemohlo. Teprve po ochlazení a vypršení do oceánu byla průhledná obloha se Sluncem, Měsícem a hvězdami.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: odlehčení - polosranda

Radoslav Porizek,2022-12-25 10:13:16

> Tedy Bible tvrdí, že střídání dne a noci začalo čtyři dny před stvořením Slunce.

Pise sa, ze bol vecer a jitro> nie, ze sa zacalo striedanie noci a dna sposobene Slnkom. Definicia dna a noci naznacuje, ze sa pod tymito pojmami bude rozumiet nieco ine ako standartny den a noc sposobeny Slnkom.

Analyzujeme tu iba preklad Biblie, pri ktorom dochadza k nepresnostiam. Na ich odstranenie by bolo potrebne analyzovat text v povodnom jazyku so znalostou kulturno-spocenskych realii, kedy text vznikal.Aby to nedopadlo ako s tou intepretaciou nastavenia druheho lica.

> Píšete: "Ostatne pokial viem, tak aj samotne Rimsko-Katolicka cirkev nerozporuje teoriu velkeho tresku alebo evolucnu teoriu."

Ja som ale nepisal o tom, s cim maju krestania problem. Aj preto nie, ze medzi nich patria aj sekty. A patria tam aj krestanski vedci, ktori v tom ziaden problem nevidia. Napadla Rimsko-Katolicka cirkev evolucnu teoriu? Ak ano, kedy a kde konkretne?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: odlehčení - polosranda

Marek Fucila,2022-12-25 23:48:42

Ano, je to zlatanina ludi danej doby, ktori boli nevzdelani. Dnes uz vieme, ze ich intelekt mohol byt podobny nasmu, cize vzdelat by sa boli byvali dali. Inak povedane, keby nejaky boh existoval a chcel by im nieco povedat, mohol na to ist didakticky a oni by za prislucny cas zvladli diferencialne rovnice rovnako dobre, ako to ludia zvladaju dnes. Vsemohuci boh by ich dokonca vzdelal mavnutim prutika. Ale nestalo sa tak.
Ocividne vysvetlenie neprijimate, lebo ste presi vyplachom mozgu. Ak ste veriaci, nemate co o boblii vobec diskutovat. Je to pre vas predsa dana pavda. Naco ta obhajoba?
Vari pochubujete? 6 zdravasov 4 otcenase!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: odlehčení - polosranda

Radoslav Porizek,2022-12-26 12:56:38

Aha, takze kedze sa boh opovazil nespravit to presne tak, ako si to predstavujete vy, tak to je dokaz, ze neexistuje. Tak neviem, kto presiel tym vyplachom mozgu...

Odpovědět


Re: Re: odlehčení - polosranda

Jaroslav Kalina,2022-12-23 10:35:02

Já jen pro pořádek. Nepsal jsem ani náhodou, že stvoření trvalo 6.000 let, psal jsem, že dle Starého zákona toto proběhlo PŘED 6.000 lety! Ode dneška by se dalo odhadnout, že už to bude 9-10.000 let, kdy ke stvoření "došlo", vezmeme li v potaz kdy to bylo napsáno, nemluvě o předchozí ústní tradici. Abych mi "souhlasilo" těch 6.000 let zhruba s dobou "vzniku" sluneční soustavy/ Země, nadhodil jsem úvahu, že pokud by dřívější rok trval dnešních milion roků, mohlo by si to časově sednout. Ale to byla jen taková "provokace". Ostatně ve Starém zákoně se dočteme o lidech žijících násobky délek dnešních životů. Bible vznikla až v našem letopočtu a Starý zákon byl do ní převzat z Židovství, na který pak navazuje Nový zákon.
Všem příjemné svátky, ať už je nazýváme jakkoliv. Zimní rovnodennost je jen jednou za rok a už koncem ledna si všimneme, že se chystá jaro.
P.S.
Jinak s tím časováním vzniku světa by bylo férové prozkoumat i jiná náboženství, když už by se chtělo rýpat do nevědeckosti nějakého, třeba křesťanského. Křesťanství slouží ke "cti", že právě z jeho prostředí se vynořila myšlenka o evoluci. Žádní Mayové, atd ...... Jednomu by se chtělo dodat, že snad každé náboženství problém vzniku světa nějak řešilo a společné jim je asi to, že tuto událost datovali - umístili do minulosti tak daleko, že nejspíš nějaké konkrétní číslo až nekonečno bylo TEHDY pro vnímání času to samé.

Odpovědět


Re: Re: Re: odlehčení - polosranda

D@1imi1 Hrušk@,2022-12-23 11:22:59

No kdyby ke stvoření došlo před 6000*milion lety, znamenalo by to též, že lidstvo je staré 6 miliard let. Absence archeologických nálezů z tak dlouhého období by pro vědu asi bylo větším problémem než 6 tisíc let statá Země :-)

Křesťanství slouží ke cti v první řadě, že z jeho prostředí vzešla moderní věda jako taková. Univerzity původně byly církevními instutucemi. Z křesťanství také pochází princip rovnoprávnosti lidí a některé další vymoženosti západní civilizace.

Křesťanství je ale také šité na míru některým iracionálním oblastem lidské psychiky, díky čemuž mezi námi bude mnohem déle, než je třeba, když už užitečnou práci vykonalo.

Odpovědět

No nevím

Mojmir Kosco,2022-12-22 06:44:24

Jaký typ vzdělávání jednotlivý studenti měli a tudíž nevím zda a jak se učili o evolucí a případně alternativních hypotézách.Nevim zda odpovídal kdo chtěl,l.zda osobne nebo emailem.odpoved neměla možnost nevím takže přílišný tlak k postoji.Beru to jako zajímavost která potvrdila , že je rozdíl mezi Brazílii a Itálii

Odpovědět

Klasický příklad

Tomáš Černák,2022-12-21 20:22:10

nové vědy, aneb jak falšovat studii, tak aby mi vyšel potřebná závěr (zde zjevně apologetika náboženství). Studie prostě vzala v úvahu pouze procento věřících, nikoliv jak hluboce věří. Jenže zatímco Brazilci jsou náboženští fanatici a zejména ti chudší, tak Italové, zejména ti bohatší na severu zas tak moc tu víru nežerou. Ale do sčítání lidu do kolonky náboženství to samozřejmě uvedou.

Další významný faktor je, co říká místní pastor. Už jsem zažil i katolického pastora, který v kázání připustil existenci člověka přes statisíci lety. To je už jen krůček k teistické evoluci, která je od Darwinovy evoluce našimi stávajícími vědeckými metodami a poznáním neodlišitelná. Je pak jasné, že ovečky jeho kongregace budou evoluční teorii nakloněny podstatně více, nežli ovečky pastora, co bude striktně trvat na ortodoxním výkladu starého zákona a jakýkoliv náznak, že Země je starší nežli 6 tisíc let a nestvořil ji dědek na mráčku za 6 dní, bude tvrdě popírat a označovat za rouhačství.

Další faktor je lživost. Národy Západu jsou kvůli kulturním rámcům násilím importovaným z anglosaského kulturního okruhu více nakloněny k pokrytectví a lhaní. Prostě na Západě je naprosto běžné, že něco jiného říkáte a něco jiného si myslíte. A to v takové míře, že si to vlastně ani neuvědomujete. Tyto osoby pak bezelstně lžou i tam, kde to není vlastně potřeba, tedy například i do anonymního průzkumu studie. Jinými slovy, je klidně možné, že dotazovaný sice nevěří, že jeho předci byly opice, ale nahlas by to nikdy neřekl, aby se mu okolí nesmálo a tak to takto vyplní i do dotazníku. Oproti tomu národy Latinské Ameriky jsou známí svou větší přímostí a upřímností. Co se týče potomků původních obyvatel, tak ti dokonce faleš a lhaní neměli v genech a velmi těžce se to přeučovali v rámci conquisty (kdy toho Španělé a Portugalci zdárně zneužívali).

Mimochodem to lhaní je kolikrát i vynuceno okolnostmi. Moje teta, katolička jako řemen, aby mohla vystudovat zubařinu, tak se naučila "bláboly" o evoluci, vesmíru, atomech ale i buňkách (sic!). Čuměl jsem jak tele, když mi tohle říkala. Ale fakt je, že na to aby dělala dobrou zubařku vlastně nepotřebuje věřit a vědět ani jak funguje buňka a kdyby nebyla pokrytcem, nebyla by zubařkou, protože by ji vyrazili už v prvním ročníku mediny.

Takže takovéhle studie jsou jen o zadání, co má vyjít. Ostatně, tak je tomu u drtivé většiny sociologických studií.

Odpovědět


Re: Klasický příklad

Z Z,2022-12-22 09:01:12

Podľa aktuálnych katolíckych vyjadrení (pápež) je vraj evolúcia "v poriadku".
Ak ešte teraz niekto popiera evolúciu z náboženských dôvodov, tak to je najviac z amerických kreacionistických kruhov.
Rímskokatolícka cirkev je v tomto "pružná" a ak predtým niečo odmietala, lebo to vraj "odporovalo biblii", no ukázalo sa to ako vedecky overený fakt, tak to "prehodnotila" tak, že to už biblii neodporuje.

Odpovědět


Re: Re: Klasický příklad

Josef Potr,2022-12-22 18:58:58

Kopnout si do katolicismu, okopánka současné české ateistické společnosti dneska dokáže každý polovzdělanec. Tvrdíte, že katolocká církev je "pružná" - pak byste nám měl sdělit, co předtím odmítala ?, tedy kromě Darwinovy evoluční teorie.
Pokud vím, tak Bible je pouze a jen o vztazách člověk-společnost- Bůh. Věci fyzikálního světa jsou v Bibli dvě a to stvoření světa a vznik člověka. Biblické stvoření světa v ničem neodporuje současné vědě. Svět byl stvořen, vznikl před konkrétní dobou, energie, hmota, prostor, čas, fundamentální síly a zákony vznikly, když předtím bylo nic.
Celá současná lidská společnost, všech 8 miliard lidí má pouze dva prapředky, Ychromozomálního Adama a mitochondriální Evu - takže ani zde se náboženský pohled neodlišuje od vědeckého. Věda sice hovoří o předchůdci člověka, ale nedokáže ho identifikovat, předchůdce prostě nezná.
Stejně tak byste měli mít oraz o Darwinově vývojové teorii. Ta se v současných poznatcích jeví jako hypotéza, bez jakýchkolv důkazů. Co třeba takové "homologické geny" platné pro celou živočišnou říši, od členovcůaž po člověka ?.
Samozřejmě, že evoluce existuje, ovšem teorií o náhodných mutacích a jejich přírodním výběru se vyložit nedá, jak dokazují nejnovější vědecké objevy v tomto směru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Klasický příklad

D@1imi1 Hrušk@,2022-12-22 19:54:24

Do katolicismu netřeba kopat. To, že někdo věří v Boha, jehož existenci nelze prokázat, ale z principu ani vyvrátit, se ještě rozumu nepříčí. Analogicky to lze připodobnit k nepotvrzené hypotéze. To, že někdo věří v "patent na pravdu" nějakého člověka (papežská neomylnost), kterou nelze prokázat, zato lze spolehlivě vyvrátit, je už ale děsivé. Každý racionálně uvažující člověk si udělá na katolicismus názor sám, aniž by bylo potřeba do něj kopat. Katolicismu může věřit jen člověk, který dokáže znásilňovat rozum nebo být vůči rozumu slepý.

Odpovědět


Re: Re: Re: Klasický příklad

Z Z,2022-12-22 21:16:13

V Biblii je predsa, ze Boh uhnietol najprv z hliny muža a potom aj ženu.
To teda asi súčasným vedeckým poznatkom dosť odporuje.
No ale pri výklade tohto rozprávkového príbehu je možné byť značne "pružný"
a nasilu tam zamontovať mitochondrie, chromozómy...
Istý čas sa tu vyskytoval veriaci, ktorý veril doslova aj príbehu o Noemovi,
veď keď to je v Biblii, tak to musí byť pravda.
Vraj naozaj Noe postavil loď, do ktorej nejako pozbieral z celého sveta všetky suchozemské živočíchy
a po potope ich nejako porozvážal naspäť.
Z toho, že hocijakí dvaja ľudia majú niekde v minulosti spoločného predka, nijako nevyplýva,
že by museli niekedy v minulosti existovať práve presne len jeden muž a jedna žena.
Platí to aj pre hocijaké dva živočíchy napríklad hocijaká mačka a hocijaký človek,
no to sa už s tvojou "aķceptáciou" evolúcie rozchádza.
Istý čas katolícka cirkev prikazovala veriť (tvrdiť), že Slnko obieha okolo Zeme.
Populárne "nekonfliktné" tvrdenie, že náboženstvo nie v rozpore s vedou,
nie je pravdivé už len z toho dôvodu, že veriaci určitým veciam musí veriť,
nemôže o všetkom slobodne pochybovať, ako by to malo byť možné vo vede.

Odpovědět


Re: Re: Re: Klasický příklad

Marek Fucila,2022-12-25 23:21:51

Kopať naozaj netreba. Kreťanstvo sa knockoutovalo samo.
Všemohúci, dobrotivý boh a existencia zla sú dôkazom neexistencie takéhoto boha. Kým filozofi môžu polemizovať o existencii nedodefinovaného boha stvoriteľa, kresťania išli dosť ďaleko s definíciou na to, aby boli rozumovo zmýšľajúcemu človeku len na smiech. Človek by nad tou hlúposťou aj mávol rukou, ale v našich končinách sa rozmáha politický katolicizmus tzv. katoliban, a to je dosť dobrá motivácia nebyť ticho.

Neviem ako veľmi musí byť dieťa mentálne zneužívané, aby dospelo v inteligentného a napriek tomu veriaceho človeka. Ale ak nie ste blbý, tak ste toho príkladomm.
Skúste si niekedy tú bibliu naozaj prečítať (nie tú detskú verziu). Prípadne môžem poskytnúť citáty, kde je písmo sväté v priamom rozpore s vedeckým poznaním.
A samozrejme sa tam nič nepíše o chromoyómoch, mitochondriách ale ani o dosť viditeľnejších bunkách. Vlastne sa tam o živote vie úplne hovno. Namiesto toho sa tam z prachu zláta samec, z jeho rebra sa vytvorí samica (rebro záhadne ostane) a následne si títo dvaja splodia dvoch synov, z ktorch jeden zabije druhého. My všetci sme teda potom potomkmi toho jedného syna a.. (biblia záhadne mlčí, koho vlastne oplodnil).

Na tento web by som s vašimi bludmi nechodil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Klasický příklad

D@1imi1 Hrušk@,2022-12-26 03:58:27

"Neviem ako veľmi musí byť dieťa mentálne zneužívané, aby dospelo v inteligentného a napriek tomu veriaceho človeka."

Nemusí. K pochopení tohoto jevu je potřeba napřed pochopit obecnější jev, který obzvláště pro racionálně uvažující lidi není vůbec intuitivní. Totiž že v utváření názorů a postojů jednotlivce hrají dominantní úlohu emoce, rozum v tom má úlohu pouze pomocnou. Toto platí nevyjímaje pro racionálně uvažující lidi. Víra jedince se zpravidla snaží uspokojit nějakou jeho emoční potřebu nebo touhu. Může to být vazba na dětství, potřeba zakotvení, absence lásky, zbavení se pocitu vlastní nedostatečnosti appd. Já to nazývám jako mind-hack. Mozek se vlastně snaží řešit poruchu programu, který v něm běží, pomocí dost neelegantní, ale kreativní záplaty.

Jinak měl jsem za život možnost poznat několik technicky vzdělaných vysokoškoláků z ateistických rodin, kteří uvěřili křesťanství až v dospělosti a jsou dokonce kreacionisty...

Odpovědět

dvě náboženství

Petr Petr,2022-12-21 20:01:40

Nelze srovnávat náboženství v Itálii a v Brazílii. Jsou to jiné víry a tak i jiný postoj k evoluci. Oficiálně je tam 65 % katolíků.
https://en.wikipedia.org/wiki/Brazil
Ale 44 % obyvatel má dvě náboženství.
https://en.wikipedia.org/wiki/Brazilian_Syncretic_Religions
Tak zase špatná interpretace "vědců".

Odpovědět


Re: dvě náboženství

David Nečas,2022-12-23 17:12:46

LZE srovnávat náboženství v Brazílii a Itálii. Kdyby byly italská a brazikslá společnost identické, nebylo by moc co srovnávat…

Ale máme asi silné nutkání dát vědce do uvozovek, protože jsme to ještě dnes neučinili dostkrát. Článek jsme samozřejmě ani neviděli (přestože je open access). Takže netušíme, co se tam píše ohledně mixu náboženství v Brazílii (protože samozřejmě že to článek diskutuje – jinak by museli všichni zúčastněí být úplní idioti). Potřebujeme prostě dát někoho do uvozovek, a to hned. Udělalo vám to aspoň dobře?

Odpovědět

Rasismus

Petr Nováček,2022-12-21 18:00:31

Spíše by měli zkoumat postoj ke slovu rasismus. Lidi, kteří bojují proti rasismu, tak věří, že jsme všichni stejní a věří, že evoluce je nesmysl.
Rasisté naopak vysvětlují rozdíly mezi rasami pomocí evoluce, kdy člověk z Afriky před více než 40. tisíci lety přišel do Evropy, v Evropě se smísil s neandrtálcem a po více než 1000 generací probíhala genetická selekce odlišně. V Africe měli navrch geny jedinců, kteří utekli před lvem, takže černoši jsou dobří basketbalisti a běžci. V Evropě bylo potřeba myslet, organizovat, plánovat, udělat si zásoby na zimu, ... takže část lidí, kteří to neuměli, nepředalo své geny dál. Výsledkem je vyšší IQ evropanů a větší sklony k organizování a plánování.

Odpovědět


Re: Rasismus

Tomas Novak,2022-12-22 03:32:06

Ale oni maji cernosi skutecne nizsi IQ, to je dibre dokazany fakt. Obtiznejsi je dokazat ze je ten rozdil dany geneticky, jak tvrdi jedna skupina a nebo je to environmentalni, jak se snazi ted progressiviste dokazat.

Odpovědět


Re: Re: Rasismus

Martin Zeithaml,2022-12-22 08:08:19

Mohl by jste sem dát odkaz podporující tento zcela zcestný názor?

Odpovědět


Re: Re: Re: Rasismus

Jiří Holý,2022-12-22 09:21:19

Koukněte se například zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Transracial_Adoption_Study

Odpovědět


Re: Rasismus

Z Z,2022-12-22 09:22:09

"Lidi, kteří bojují proti rasismu, tak věří, že jsme všichni stejní a věří, že evoluce je nesmysl."
Nezmyslom je toto tvrdenie. Rasistami boli v minulosti napríklad aj kresťanskí veriaci, odmietajúci evolúciu, ktorí si niektoré časti biblie vyložili tak, že tam vraj je, že černosi majú slúžiť belochom.
Správnejšie je, keď vaše tvrdenie upravím do správnejšieho tvaru:
Ľudia, odmietajúci rasizmus, argumentujú, že všetci ľudia sú si natoľko podobní, že by mali mať rovnaké práva.

Poznatky o krížení neandertálcoch s človekom z Afriky sú natoľko nové, že ich rasisti nemohli vo všeobecnosti používať. Ak by ste rasistom z juhu USA v skorších rokoch 20. storočia tvrdil, že sa ich predkovia krížili s neandertálcami, tak by ste asi dobre neskončil.

Odpovědět


Re: Re: Rasismus

Zicho Trenčiansky,2022-12-22 16:08:51

co bolo bolo, terazky som majorom.

Inymi slovami, ako to bolo kedysi nie je tak ako je to teraz. Sucasny progress uniformuje viac ako komunizmus, ten aspon vyclenoval zenu ako zenu.

Odpovědět


Re: Re: Rasismus

Petr Nováček,2022-12-22 16:23:45

Obecně lidi, kteří věří na rasismus, nepožadují stejná práva pro všechny, ale stejné výsledky pro všechny.
Například přijímačky v USA na některých univerzitách. Univerzity chtějí stejný výsledek - tj, aby byli studenti podle barvy pleti na univerzitě zastoupeni ve stejném procentu jako jsou zastoupeni v běžné populaci. Výsledekm je, že černochovi stačí u přijímaček polovina bodů, které musí mít běloch. Stejná práva nepožadují, požadují stejné výsledky, jsme přeci podle nich všichni stejní.

Odpovědět

Odmítání evoluce studenty?

Jiří Holý,2022-12-21 15:52:11

Ještě že se studentů neptali zda souhlasí s fyzikou nebo chemií. I zde by byla studentská odpověď podobně relevantní a asi i hloupá.

Odpovědět


Re: Odmítání evoluce studenty?

Leopold Kyslinger,2022-12-21 17:53:36

Ad Jiří Holý: To je přece něco úplně jiného. Ptali se studentu jestli souhlasí s hypotézou. Když vy zmiňujete fyziku či chemii - nejde v žádném případě o hypotézu, ale o NÁSTROJ, kterým popisujete nějaký přírodní děj. Evoluce je ale jen hypotéza, byť mnohonásobně potvrzená.

Odpovědět


Re: Re: Odmítání evoluce studenty?

Tomáš Hluska,2022-12-22 01:44:24

Tak v první řadě, evoluce je teorie. Jenže teorie ve vědě má trochu jiný význam než v běžném jazyce. Takže teorie evoluce i teorie gravitace jsou vysvětlením přírodních procesů, žádným hypotetickým konstruktem, který by se dal disputovat.

Odpovědět


Re: Odmítání evoluce studenty?

Petr Nováček,2022-12-21 18:03:29

Část studentů by Vám řekla, že fyzika a chemie jsou rasismus. Obdobně tomu je u matematiky nebo vážné hudby. Ty jsou také rasismus, stačí si na google zadat "math is racist" a vyhledavač najde stovky odkazů.

Odpovědět

evoluce

Josef Nýč,2022-12-21 15:50:37

Bez ohledu na úroveň vzdělání a iq existuje základ v sociální skupině a kupodivu i co inspiruje mozek dítěte od zhruba 3 let. A potom taky životní kladné a záporné zkušenosti a rozhovory ovlivňující vývoj myšlení. Příkladů mám okolo velké množství - mé děti a vnoučata, děti a vnoučata z okolí.

Odpovědět


Re: evoluce

Tomáš Hluska,2022-12-22 01:45:49

A myslíte, že vzdělání není ovlivněné "základ[em] v sociální skupině a kupodivu i [tím] co inspiruje mozek dítěte od zhruba 3 let"?

Odpovědět

IQ

Rio Malaschitz,2022-12-21 15:00:32

Radšej mali merať IQ.

Odpovědět


Re: IQ

Pavol Hudák,2022-12-21 15:25:26

IQ nieje dostatocne dobrym prediktorom inteligencie. konspiracie medzi inteligentnymi ludi su uplne bezne. rozdiel voci ludom s nizkym IQ je iba v tom, ze si ich vedia efektivnejsie vysvetlovat a branit.

Odpovědět


Re: Re: IQ

Macko Pu1,2022-12-21 18:12:27

Konšpiračné teórie vysvetľujú historické alebo súčasné udalosti ako výsledok tajného sprisahania skupiny vplyvných, mocných činiteľov. A este uverit ze je vsetko transparentne, mocny si ferovo nechcu zabetonovat moc. A zrusenie info o konecnom uzivatelovi vyhod v prvom rade v Lichtenštajnsku je cista statisticka nahoda;)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz