Monstrum v kaldeře Flegrejských polí má špatné spaní  
Flegrejská pole představují idylickou italskou krajinku v Neapolském zálivu. Jen se tam občas kouří ze země a nápadně často tam bývají malá zemětřesení. Římané ale dobře věděli, že tam od pradávna žije bůh ohně Vulkán. Nová studie posouvá kalderu Flegrejských polí zase o něco blíže k erupci.
Flegrejská pole jsou doslova obytnou čtvrtí. Kredit: Baku / Wikimedia Commons.
Flegrejská pole jsou doslova obytnou čtvrtí. Kredit: Baku / Wikimedia Commons.

Co mají společného Betelgeuze, Yellowstone a Flegrejská pole? Odpověď je velmi prostá. Očekávání brutální exploze. V případě Flegrejských polí to není tak zjevné. Lidé mají sklon zapomínat, že i v Evropě máme „supervulkán“ nebo přesněji řečeno vulkanický systém, který dovede supermasivní erupce se stovkami kilometrů krychlových vyvrženého materiálu a globálním zásahem do klimatu. Index vulkanické aktivity VEI 7,tedy o stupeň nižší než supervulkán.

 

Christopher Kilburn. Kredit: University College London.
Christopher Kilburn. Kredit: University College London.

Flegrejská pole jsou totiž ve skutečnosti vulkanická kaldera o průměru 13 kilometrů, nacházející se asi 35 kilometrů od Vesuvu. Leccos vysvětluje doslovný překlad do češtiny. Campi Flegrei znamená „Planoucí pole“ a je to dost výstižné označení. Tahle kaldera je neustále aktivní, i když v dnešní době to není nic moc napínavého. Takový malý Yellowstone.

 

Geologové tam našli stopy po dvou devastujících supermasivních explozích, z nichž ta starší, před necelými 40 tisíci let, byla tak děsivá, že to vedlo k přehnaným úvahám o zničení neandrtálců. Pliniovská erupce Vesuvu byla ve srovnání s tím jen takový pšouk.

 

Aktivní fumaroly na Flegrejských polích. Kredit: Manuel Mauer / Wikimedia Commons.
Aktivní fumaroly na Flegrejských polích. Kredit: Manuel Mauer / Wikimedia Commons.

Betelgeuze, Yellowstone a Flegrejská pole se vší pravděpodobností v budoucnu explodují s nesmírnou ničivou silou. A bude to parádní podívaná. Ani v jednom případě ale nic (z jistého pohledu bohužel) nenasvědčuje tomu, že k tomu dojde bezprostředně. Nicméně, odborníci i veřejnost tato spící monstra sledují se zatajeným dechem. Protože… co kdyby?

 

Tak je dobré číst i nejnovější výzkum, který vedl Christopher Kilburn z britské University College London, a který rozdrnčel titulky v médiích po celém světě. Modelovali si praskání hornin v kaldeře, s přihlédnutím k zemětřesením, kterých je tam opravdu požehnaně, a ke zvedání úrovně terénu, které rovněž není úplně malé. Dospěli k závěru, že situace v kaldeře je na některých místech těsně před bodem zlomu.

 

Jak upozorňuje Kilburn, neznamená to, že v dohledné době dojde k erupci. Ale vše nasvědčuje tomu, že se Flegrejská pole „posouvají“ tím směrem. Vzhledem k vyhraněné situaci časem nepochybně dojde ke vzniku prasklin v horninách. Ale aby došlo k pořádné erupci, muselo by se magma hnout správným směrem, což ovládají doposud ne zcela jasné mechanismy.

 

Monstrum Flegrejských polí tedy stále spí. Ale asi se mu zdají špatné sny. Výzkum Kilburna a jeho kolegů není proroctvím zničující erupce v nejbližších týdnech či měsících. Ale mohlo by být dalším z řady varování pro asi 360 tisíc obyvatel, kteří žijí přímo na Flegrejských polích. Je tam krásně, teplo, a také nesmírně úrodná půda. Ale tahle idylka jednou skončí.

 

Video: The Supervolcano in Italy; Campi Flegrei

 

Literatura

University College London 9. 6. 2023.

Communications Earth & Environment 4: 190.

Datum: 12.06.2023
Tisk článku

Související články:

Pod Flegrejskými poli u Neapole se dějí věci. Čeká nás devastující erupce?     Autor: Stanislav Mihulka (22.12.2016)
Supervulkány jsou horší než asteroidy. A NASA navrhuje řešení     Autor: Stanislav Mihulka (21.08.2017)
Objev neznámých supererupcí: Dochází supervulkánu Yellowstone šťáva?     Autor: Stanislav Mihulka (06.06.2020)



Diskuze:

Návštěva Flegrejských polí je zážitek

František Kroupa,2023-06-14 21:57:08

Měl jsem možnost trochu to tam propátrat, napřed vlakem z Neapole do stanice Pozzuoli Solfatara, pak pěšky kolem kráteru Solfatara - jde o vulkanicky aktivní oblast prakticky uvnitř hustého osídlení, bublá to tam, z fumarol vystupuje pára, zdaleka smrdí sirovodík; je tam také turistický kemp (bacha, někde poblíž přebývá bůh Vulkán :-) ). No a pak dál ke a do kráteru Astroni. Krajina je to nádherná, pro našince ale cizí, snad až strašidelná; tedy aspoň pro mne. Mimochodem, v jednom z kráterů má americké námořnictvo rekreační středisko.

Odpovědět

Datum

Tomáš Novák,2023-06-13 09:52:29

Zatím nejznámější je 24. 8. roku 79 n.l. Tak uvidíme...

Odpovědět


Re: Datum

František Kroupa,2023-06-13 22:25:32

Toto datum bylo již dávno zpochybňováno a dnes je prakticky jisté, že platí to druhé, 24.10.79.

Odpovědět


Re: Re: Datum

Tomáš Novák,2023-06-14 10:41:38

Can you provide a study???!!!

Odpovědět


Re: Re: Re: Datum

František Kroupa,2023-06-14 21:11:36

Začněte nejprve wikipedií,
https://en.wikipedia.org/wiki/Pompeii#Eruption_of_Vesuvius , a podívejte se na tamní odkazy 50 - 53, cituji:

"It had long been thought that the eruption was an August event based on one version of the letter, but another version[50] gives a date of the eruption as late as 23 November. A later date is consistent with a charcoal inscription at the site, discovered in 2018, which includes the date of 17 October and which must have been recently written.[51] A collaborative study in 2022 determined a date of 24–25 October.[52][53]"

Předmětný dopis napsal Plinius Mladší, ovšem až 25 let po tragédii; dochoval se v bohužel nestejných opisech. Pozdějšímu termínu však již dávno nasvědčovaly nepřímé důkazy, třeba nálezy plodin, které dozrávají až začátkem podzimu.

Dopis najdete třeba zde: https://www.attalus.org/info/pliny.html

Jděte na 6.16, dopis Tacitovi, a všimněte si poznámky "Most archaeologists now believe that the accepted reading of the manuscripts is wrong, and that the correct date of the eruption was about
24 October" a odkazu:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012825222001568#s0015

Odpovědět

Bude to nářez

Jan Strapina,2023-06-13 01:51:57

Bude to nářez,až to jednou bouchne!Hlavně pro Italy,tohle bude konec Italského státu!

Odpovědět


Re: Bude to nářez

Jiří Brtnický,2023-06-13 08:09:39

Jaká by mohla být relativně bezpečná vzdálenost k pozorování takové erupce, toť otázka. Někdy bych chtěl vidět silnou erupci na vlastní oči, alespoň VEI6. Lidské neštěstí mi není lhostejné, ale tyto jevy mě přitahují. Nejlepší by to bylo v pusté krajině, třeba na Kamčatce. Itálie by neskončila, třeba by se lidé vrátili k řešení skutečných problémů.

Odpovědět


Re: Re: Bude to nářez

Vojtěch Kocián,2023-06-13 14:25:59

Krakatoa (VEI=6) zabila všechny lidi na ostrově vzdáleném 16 km, který má 5 km v průměru. Otázkou je, co považujete za relativní bezpečí a jakou ochranu byste měl. V nějakém bunkru za hodně silným sklem byste to tam přežil. Pod širým nebem bych rozhodně nechtěl být blíž než 40 km na kopci chráněném před cunami a s připraveným rychlým odvozem pro případ, že by sopečný prach postupoval mým směrem. Podle mě je tak velká erupce pro pozorovatele už dost nepraktická, protože musí být příliš daleko, aby ho to nezabilo a pak z vlastní erupce moc nevidí. Už výbuch Svaté Heleny z roku 1980 (VEI=5) byl za rozumnou hranicí pro dobré pozorování a pár pozorovatelů, kteří si mysleli, že jsou dost daleko i s rezervou, to odskákalo.

Flegrejská pole by podle videa pod článkem neměla v dohledné době vybuchnout silou větší než VEI=4. Určitě nic příjemného pro lidi v okolí, ale na globální katastrofu ani zničení celé Itálie to zatím nevypadá.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz