Nová inteligence life2vec předpovídá délku lidského života  
Dánští inženýři umělých inteligencí postavili inteligenci life2vec, podobnou velkým jazykovým modelům. Vycvičili ji na všech obyvatelích Dánska, k čemuž jim data poskytl dánský statistický úřad Danmarks Statistik. Takto trénovaná inteligence poskytuje solidně přesné předpovědi, včetně délky života. Isaac Asimov by z nich měl radost.
Co předpoví vám? Kredit: Matthew Modoono/Northeastern University
Co předpoví vám? Kredit: Matthew Modoono/Northeastern University

Ať už si o umělých inteligencích myslíme cokoliv, zastanou obrovský kus práce, jakou lidé doposud nezvládali. Mohou vzít enormní soubor dat, tak rozsáhlý, že i pro nejbystřejší lidské odborníky to bude jen moře údajů, a vytěžit z něho pozoruhodné, někdy až mrazivé výstupy. Jako je třeba sofistikovaná předpověď délky života lidí.

 

Sune Lehmann z Danmarks Tekniske Universitet (DTU) v Lyngby a jeho kolegové postavili inteligenci life2vec, která prostuduje dosavadní události v životě člověka, jako je historie jeho zdravotního stavu, vzdělání, zaměstnání a příjem. Na základě takových údajů poté předpovídá všechno možné, od osobnosti daného člověka a jeho odpovědí v dotaznících, až po délku jeho života.

 

Sune Lehmann. Kredit: DTU.
Sune Lehmann. Kredit: DTU.

Vědci v tomto případě využili technologie generativních inteligencí, pohánějící velké jazykové modely, jako je třeba slavný ChatGPT. Stejně jako v případě těchto ostře sledovaných inteligencí, i inteligenci life2vec bylo nutné důkladně vycvičit. Lehmann a spol. použili data o všech 6 milionech obyvatel Dánska, která dostali k dispozici od dánského statistického úřadu Danmarks Statistik. Je to samozřejmě velmi horké zboží, takže dánská vláda jedním dechem prohlašuje, že dbali na soukromí lidí a že se k datům dostali pouze vědci.

 

Logo. Kredit: DTU.
Logo. Kredit: DTU.

Tvůrci inteligence life2vec zdůrazňují, že poskytuje velmi přesné předpovědi, tedy v rámci nástroje, který pracuje spíše na populační úrovni. Zároveň jsou si zjevně vědomi džina, kterého vypouštějí z lahve a tak trochu úsměvně se to snaží zlehčovat. Podle nich jde o inteligenci trénovanou pro Dánsko, přičemž Dánsko má svou specifickou kulturu, své zákony i své zvyklosti.

 

To je sice pravda, ale lze si poměrně snadno představit, že někdo podobnou inteligenci vycvičí na datech ze Spojených států. Nebo třeba z České republiky. A pokud taková data nebudou k dispozici, není v zásadě problém postavit inteligenci připojenou k internetu, která dostane za úkol si taková data inovativně sehnat. Ona už něco vymyslí.

 

Inteligence jako life2vec může být skvělý nástroj nebo smrtící hrozba, například v rukou bezskrupulózních pojišťoven nebo analytiků nepřátelsky naladěných zemí. Jak ale na OSLU obvykle propagujeme, fungujícím řešením nebývají preventivní zákazy nebo regulace hraničící s šikanou badatelů, jaké diktuje mrazivý strach. Takový postup může být snadno kontraproduktivní. Chce to rozumnou legislativu a hlavně být neustále v obraze. Mít přehled o vývoji inteligencí, spolupracovat s experty a případně aktivně připravovat vhodná protiopatření.

 

Video: Predicting your social interactions | Sune Lehmann | TEDxAarhus

 

Video: Complex networks: connections, measurements, and social systems with Sune Lehmann

 

Literatura

Northeastern University 19. 12. 2023.

Nature Computational Science online 18. 12. 2023.

Datum: 23.12.2023
Tisk článku

Související články:

Neuronová síť si přečte vědecké práce a vyrobí z nich souhrn     Autor: Josef Pazdera (20.04.2019)
Nová umělá inteligence předpovídá smrt. A její tvůrci nevědí jak     Autor: Stanislav Mihulka (13.11.2019)
Umělá inteligence DeepMind skvěle předpovídá počasí     Autor: Stanislav Mihulka (04.10.2021)
Umělá inteligence úspěšně předpovídá riziko infarktu během příštích 5 let     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2022)
AI dokáže odhalit podvodníky a neplatiče daní     Autor: Josef Pazdera (26.03.2023)



Diskuze:

Žádný strach, EU má preventivní řešení...

Martin Novák2,2023-12-24 12:53:25

Máte statistická data o populaci? Žádný problém, introdukcí 20% afričanů jsou vám jakákoliv data o předchozí populaci k prdu...
Stejně tak podstatnou změnou životních podmínek jako nemožnost topení v zimě, prudký pokles životní úrovně kolapsem průmyslu, kolaps zemědělství... ... zkrátka aplikace Green Deal.
A to pomíjím takové možnosti změny jako Sultanát Evropa a/nebo občanská válka při snaze tomu zabránit.

Odpovědět


Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

David Oplatek,2023-12-24 13:09:48

Schopnejsi cast populace, ktera si dovede spocitat a a b a dovede myslet trochu dopredu, z Evropy zdrha. Zbudou jen line lemry, hlupaci a vychcanci.

Toto si myslim hne se statistikou vic.

Odpovědět


Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-24 13:50:37

Mohl byste, prosím, to tvrzení doplnit nějaká přesnější data? Jako např. kolika % (nebo ‰) evropské populace se to týká a do kterých zemí směřují hlavní toky? Nějak mě totiž moc lepších zemí k životu nenapadá, snad jen Austrálie. Jinde čelí woke šílenství (USA), extrémnímu zadlužení (Japonsko), extrémnímu vymírání populace (Korea), nesvobodě a nebo jde o rozvojové státy se vším negativním, co k tomu patří.

Odpovědět


Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

David Oplatek,2023-12-25 01:10:28

Samotneho by me zajimalo, zda se tim nekdo zabyva. Eviduji se jen pocty a imigrace prevysuje emigraci. Ono to ted neni moc tema, ale jsem toho nazoru, ze cas nadejde zanedlouho.

V mem IT oboru znam desitky lidi, co utect zvazuji nebo uz realizuji. Jsou v tom i jejich rodiny, kamaradi... To nejsou male pocty. Utikaji vesmes kamkoli, cast do Asie, cast do Jizni Ameriky, nekdo zkousi stesti v Oceanii nebo Kanade.

Spolecnym rysem je, ze se radeji vzdaji cast sveho komfortu nebo bezpeci vymenou za bud jakousi jistotu v zivote, nebo je to vylozene ekonomicky kalkul. V systemu, ktery vam haze klacky pod nohy tak casto, ze vas blokuje v investicich, nebo vam spolecnost keca do zivota tak intenzivne, ze vas to uz prestane bavit, se dlouhodobe zit neda. Proc taky? Ti lide maji jeden zivot a nemaji do zapotrebi. Jina kultura, byt odlisna, jim poskytuje ulevu. A uleva je dusledkem paradoxne vetsi svobody, nez si tady my malujeme.

V mych ocich maji tito lide obrovskou odvahu. Navic jsou vzdelani, casto dobre situovani. Nestoji o az na op
ravdove vyjimky o publicitu. Zrejme proto se o tom ani nikde nedozvidame a neni to verejne tema.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-25 09:29:52

Někteří lidé mají migrování "za lepším" v povaze, jiní jsou naopak konzervativní. Více než zajištění životních jistot bych v tom hledal evoluční strategii pro optimální rozptýlení genů (část zůstane v původním areálu, část obsadí nový). Historie připravila lepší život tu těm, tu oněm. V minulosti bílí migranti např. zkusili svoje štěstí v úrodné Africe a nakonec to skončilo pogromy ze strany černošského obyvatelstva. Ti Vaši známí, kteří chtějí do Jižní Ameriky nebo do Asie, nemají žádnou záruku, že je nečeká stejná budoucnost. V případě sociálních nebo politických turbulencí budou první na ráně.

Jak sám píšete, imigrace do EU je stále vyšší než emigrace. A já jsem ve svojí bublině neslyšel o nikom, kdo by odešel, nebo jen zvažoval odchod do Jižní Ameriky. Někteří lidé jsou přitahováni východní Asií, ale u těch jde především o romantický vztah k tamější kultuře. Nejvíc lidí v mojí bublině přitahuje tradiční směr - tedy migrace na Západ (Německo, Švýcarsko, USA, Austrálie...). Ale i v těchto zemích se projevují některé trendy, před kterými by měl člověk důvod prchat z EU (vesměs manýry progresivní levice a imigrace z problematických zemí). Takže pokud bych Vaše tvrzení posuzoval dle svojí sociální bubliny, neznám níkoho (číselně vyjádřeno: 0), kdo by utíkal z EU kvůli plížící se totalitě či deindustrializaci. Znám jen lidi, kteří odešli, či odchod zvažují, protože jsou kosmopolitní a zkrátka se jim jinde líbí víc.

Potom jste ještě zmínil, že pro část lidí z Vaší bubliny je odchod čistě ekonomický kalkul - tak to už snad vůbec nemá co do činění s budoucností střední Evropy. To je prachobyčejný brain drain. Za veřejné peníze vystudovat v místním kvalitním školství a potom svoji kvalifikaci "prodat" v zemi, která na vzdělání svých lidí ušetřila.

Mimochodem, pokud bych sám zvažoval emigraci kvůli zajištění bezpečnější budoucnosti, zvolil bych nejspíše Polsko. Jsou dostatečně tradiční, nacionalističtí a emancipovaní, takže by mohli jako stát přežít řádění progresivistů v EU. Podstatné zároveň je, že mají narozdíl od nás přímý přístup k moři, což jim zajišťuje strategickou bezpečnost (např. nebudou tak závislí na obchodu s Německem jako my). Jenže jako drtivá většina vyspelých států, zažívá i Polsko přirozené vymírání domácího obyvatelstva, takže za pár desítek let může být situace úplně jiná.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

David Oplatek,2023-12-25 11:18:03

Ja s vami vlastne souhlasim. Nekdo jde za lepsim ihned tam, kde mu to lepe vyhovuje, nekdo se tyra na vlastni hroude.

Z Jizni Ameriky to byva Paraguay, Chile nebo Brazilie. Z Asie Thajsko a Filipiny. Jinak Zeland, Australie, Kanada a nejake ostrovy.

K bezpecnosti argumentuji tim, ze i my mame zde sve nogo zony, ale ze jsou celkove ty oblasti klidnejsi co do valek ci jejich hrozeb. Trochu na stiru je to s Jizni Amerikou, ale asi zalezi, v jake oblasti jste.

Je mozne ze se v soc. skupine o tom vic mluvi, protoze tech lidi co to resi je zkratka vic, a tak se to vzajemne posiluje (a predavaji se bezprostredni zkusenosti). Ti lide se s praci neztrati, par z nich dela pro nekoho z USA nebo Britanie remote a uzivaji si zapadni plat treba v La Serene.

Ruku na srdce - tretinu vsech penez, co za zivota vydelate, podle dnesnich stanovisek evropskych vlad, vcetne ceske, vyhodite za veci spojene s ohratim lifskeho tela. Pokud to resit nemusite, investujete radeji do vzdelani, ktere v nekterych castech bude soukrome i u nas - do statni zakladni skoly v dnesni dobe ditko vazne dat nechcete, stredni skoly jsou podfinancovane s nedostatecnou praxi no a u vysokych se neustale hovori o skolnem. Pocitaji i s nejakym spolecenskym trendem.

Nuzky mezi zapadem a zbytkem sveta se zaviraji. Jen prodavam jak kupuju, snazim se nehodnotit. Cas ukaze.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

David Oplatek,2023-12-25 12:52:02

Omlouvam se za nejednoznacnost, na telefonu se pise tady v Oslu fakt hrozne zle, obcas si umazu casti vet.

... sve nogo zony, ale ze jsou celkove ty cilove oblasti klidnejsi ...

... mozne ze se v me soc. skupine ...

... ktere v nekterych castech ciziny bude soukrome jak u nich, tak i u nas ...

... skolnem. Ti lide se divaji dal nez jen na pristi rok. Pocitaji i s nejakym ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

Martin S.,2023-12-25 17:12:03

"Za veřejné peníze vystudovat v místním kvalitním školství a potom svoji kvalifikaci "prodat" v zemi," ktera jim umozni uplatnit jejich vzdelani. S vedomim ze to vzdelani zaplatili z dani jejich rodice, pripadne oni sami, pokud zmizi az nekolik let po vystudovani.

Pokud vystudujete, ale vzdelani neuplatnite, anzto mistni spolecnost radeji leje penize
oligarchum a do skanzenu, tak to je teprve pruser. Vic penez se dava jinam nez do vzdelavani. A pokud se nenaucite neco i mimo oficialni vzdelavaci system, tak vas venku stejne chtit nebudou.

Jinak k brain drainu: pulka sveta souperi o kvalitni lidi, at uz jsou odkudkoliv. A mit rozumny vzdelavaci system je soucast toho pretahovani. Ti, o ktere se svet pretahuje, chteji mit dobre vzdelani pro sve potomky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-25 18:43:59

"zaplatili z daní" ...až na to, že na děti máte daňové úlevy. Největší daně platí ten, kdo žádné děti nemá. A když se potom dožije stáří, tak ho ani důstojně neošetří v nemocnici, protože zdravotnický personál, který zde za státní peníze vystudoval, odchází za lepšími penězi na západ nebo do ropných monarchií. Respektive ošetří ho tady ukrajinský personál a nikdo pak ve stáří neošetří Ukrajince, kteří nyní nasazují život za svoji zemi.

A ono to samozřejmě není jen o studiu. Rodiče do Vás od mimina až do produktivního věku investují kapitál, který mohl zůstat v domácí ekonomice, ale při emigraci zmizí. Např. rodičovská dovolená je v takových případech pro stát čistá ztráta.

Brain drain není zdravý ani pro země, odkud se emigruje, ani pro země, kam se imigruje, protože to v dlouhodobém měřítku způsobuje etnické problémy. Kdyby šlo pouze o špičkové odborníky, tak to asi ničemu nevadí, ale trvalý dovoz běžné pracovní síly zdravý není. Ale svět takto holt funguje a asi fungovat bude, dokud nás nenahradí AI ;-)

Hezké svátky :-)

P.S. Osobně nejsem fanda ani bezplatného školství, ani bezplatného zdravotnictví. Brain drain je jen jedním z důvodů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

Martin S.,2023-12-25 19:25:48

Mame na vec zjevne odlisne nazory, castecne i z duvodu vetsiho durazu na jine oblasti vzdelavani. To je jen dobre, anzto pluralita nazoru je zdrava. Preji taktez pekne svatky, zvlast kdyz dnes je Newtonmas.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

Macko Pu1,2023-12-26 00:04:30

Vzdelanie by mal mat dostupne kazdy talent, a mal by existovat system na vyhladavanie talentov. Cesko to nejako taha, v nasej mafianskej gubernii to je tragedia. Nechcu tu zostat ani migrujuci pakistanci. Ak na obrat nevyuzijeme ukraincov, co tak zatial nevyzera. Za 50 rokov skoci priemer iq o 30 dolu a bude tu typicke getto a la juzna amerika.

Odpovědět


Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

David Oplatek,2023-12-27 22:07:29

Ještě jsem chtěl dodat, že kladné saldo imigrace do EU je způsobeno vlivy, které všichni známe - Afričtí inženýři, Syrští lékaři, UK, Rusko. Neznám statistiku (podrobnou a hlavně aktuální), která by tohle obsahovala a rozlišovala. Jen nějaké roztříštěné na úrovni jednotlivých států, dlouhé roky neaktuální (a shrnuté do jednoduchých tabulek s "deseti nejčastějšími zeměmi". Není v nich obsaženo vzdělání imigrantů, nic.

Odpovědět


Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

Martin Novák2,2023-12-24 15:51:07

Utíkají jenom pesimisti, optimisti jako můj známý říkají: nebude to tak zlé, žádná kaše se nejí tak horká jak se uvaří, lidi přece dostanou rozum a změní kurz.

Po 2sv válce koloval takový vtip: Jaký je rozdíl mezi optimistickým a pesimistickým židem?
Ten pesimistický skončil v New Yorku. Ale ten optimistický v Osvětimi.

Scarry Christmas and a Happy New Fear :-)))

Odpovědět


Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

David Oplatek,2023-12-25 01:00:27

Optimiste v 68 zustali a jak dopadli... :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-25 09:33:13

Žili 20 let pod dusnou pokličkou a pak mohli normálně pokračovat, v čem chtěli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Žádný strach, EU má preventivní řešení...

David Oplatek,2023-12-25 12:52:56

Takovou logiku ale muzete pouzit na temer libovolnou oblast sveta, kde vas pusti ven.

Odpovědět

Jen statistická analýza

D@1imi1 Hrušk@,2023-12-24 10:16:24

Jestli mi něco neuniká, nejde o předpovědi, jen o pokročilou statistiku. A pojišťovny samozřejmě statistiku využívají už dávno - tam, kde smějí. Mám dojem, že vám například nesmějí odmítnout uzavřít pojistku ani dát horší podmínky na základě nepříznivé rodinné anamnézy. Vyzná se v tom někdo blíže?

Odpovědět

BashLife

Martin Prokš,2023-12-24 10:14:39

Dobrý den,

Vy se dožijete vysokého věku a příčinou smrti bude bronterok. Sice nevíme co to je, ale bude to bronterok.

K zemi hleď!

Pardon nedalo mi to, no ona ta podobnost je opravdu ... není ten článek vánoční vtip inspirovaný právě tím?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz