Raytheon vyvíjí mikrovlnné zbraňové systémy proti dronům  
Ve světě je momentálně velmi intenzivní poptávka po zbraních, s nimiž je možné čelit útokům dronů, které mohou být malé, levné, přesto smrtící a schopné útočit v hejnech. Raytheon pracuje na mikrovlnných systémech proti dronům a podobným hrozbám, jejichž prototypy by měly být hotové do roku 2026.
Mikrovlnné zbraně by mohly čelit nástupu dronů. Kredit: Raytheon.
Mikrovlnné zbraně by mohly čelit nástupu dronů. Kredit: Raytheon.

Nedávné a aktuální konflikty jasně ukazují, že se na bojištích razantně změnila situace. Zásadní zbraní se staly malé a levné drony, které jsou velmi užitečné jako taktický průzkum a zároveň mohou být velmi smrtící i pro mnohonásobně větší a dražší obrněná vozidla, tanky, dělostřelecké systémy, systémy protivzdušné obrany, radary a podobně. Armády se budou muset na tuto radikální změnu urychleně adaptovat.

 

Mikrovlnná konkurence Leonidas. Kredit: Epirus, Inc.
Mikrovlnná konkurence Leonidas. Kredit: Epirus, Inc.

Můžeme se vsadit, že mnozí vědci a inženýři na tom právě v tuto chvíli pracují. Zkoušejí rozmanité technologie a postupy. Mezi nejvíce slibné náležejí energetické zbraně, jako jsou lasery a mikrovlnné systémy, které mohou sundat protivníkovy drony z oblohy. Velkou předností těchto systémů je, že nepoužívají munici, ale jen elektřinu jako zdroj energie. Navíc, jak často slýcháme, výstřel se v tomto případě pohybuje rychlostí světla. Energetické zbraně je také možné relativně snadno naprogramovat, aby cílily pouze na drony protivníka, nikoliv vlastní.

 

Logo. Kredit: Raytheon.
Logo. Kredit: Raytheon.

Společnost Raytheon nedávno získala kontrakt od amerického letectva a námořnictva, jehož náplní je vytvoření designu, vývoj, stavba a testování dvou mikrovlnných systémů. Tyto systémy by pak měly sloužit v terénu, jako obrana proti dronům a dalším podobným hrozbám. Kontrakt v hodnotě  31,3 milionů dolarů pokrývá 3 roky. Je součástí programu Directed Energy Front-line Electromagnetic Neutralization and Defeat (DEFEND) a zadavatelé očekávají, že v roce 2026 budou mít otestované prototypy.

 

V rámci kontraktu by měly vzniknout klíčové komponenty pro mikrovlnné zbraňové systémy, které budou vysílat vysokoenergetické paprsky v širokém rozsahu mikrovlnné oblasti elektromagnetického spektra. Takové vlny mohou zmást, narušit nebo dokonce zničit elektroniku dronu, jeho senzory i komunikaci. Z levné smrtící zbraně se stane levná hromádka šrotu.

 

Video: Raytheon to build two high-power microwave systems in Tucson

 

Video: High-Power Microwave Test

 

Literatura

New Atlas 28. 12. 2023.

Datum: 06.01.2024
Tisk článku

Související články:

Mobilní mikrovlnný systém Leonidas zlikviduje celé hejno dronů     Autor: Stanislav Mihulka (15.04.2021)
Obrněnci Stryker dostanou protidronovou mikrovlnou zbraň Leonidas     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2021)
Americký mikrovlnný systém HiJENKS usmaží elektroniku protivníka     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2022)
Mikrovlnný kontejnerový systém THOR zneškodnil hejna dronů     Autor: Stanislav Mihulka (20.05.2023)



Diskuze:

Dosah

Jiri Tesitel,2024-01-07 15:03:00

Jaky to ma si dosah? A co to bude delat s elektronikou vzdalenejsi? Treba druzice? Byl by asi zajimave parametr rozbihavost svazku.

Odpovědět

Cena

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-07 12:23:47

Nedošlo k překlepu bilion/milion? Za 1,3 milionu USD leda koupí kolovou platformu, na kterou nainstalujou prototyp zbraně. Těžko to nemůže stačit na vývoj nové technologie ;-)

Mimochodem, bylo by zajímavé znát uvažovaný dosah, ale tipuji, že to jen doplní drahé, bodové systémy PVO jako lasery nebo kanóny.

Odpovědět


Re: Cena

Martin Novák2,2024-01-07 17:48:04

Ve videu říkají 31,3M$. 1,3M by nebylo ani na mzdy. I tak je to málo, asi plánují upravit existující protiraketové radary s fokusovaným svazkem. Nebo Raytheon přidá vlastní peníze, je to nejzajímavější oblast zbrojního výzkumu.

Odpovědět


Re: Re: Cena

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-07 18:08:27

31M$ už dává smysl. Větší částka asi není nutná, jestli půjde jen o upravenou radarovou techniku. Ale ten zamýšlený dosah by mě zajímal.

Odpovědět


Re: Re: Re: Cena

Macko Pu1,2024-01-08 18:34:09

Siroke frekvencne spektrum, teda asi sada anten. Fokusovanie v principe biedne. Dosah maximalne 100vky metrov. Prieskumny dron vo vyske 4 km moze komunikovať uzko smerovo. Tu je slaba sanca zarusenia. Utocny dron ak bude letiet nizko a bude ich viacero, neoblozi sa cely alobalom ale len kriticke casti, znicenie bude trvat sekundy. Ak ich bude viacero tak to system nestihne. Predpokladam ze 40 m/sec nie je pre dron problem. Skonci to s pletivami a brokovnicou. To uz lepsi je laser.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Cena

Milan Milan,2024-01-09 13:56:29

Na usmazeni elektroniky vam staci mnohem kratsi cas nez sekundy. A Dron muzete obalovat cim chcete, ale pokud nebude zcela autonomni, tak potrebuje dalkove rizeni a tuto prijimaci soustavu vyradite impulsem v mikrosekundach.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Cena

Jirka Naxera,2024-01-10 00:23:46

Na viditelnost ho klidne muzete ridit treba laserem.
Pripadne pri zaruseni prejit na autonomni mod, ktery:
1.napali tim dronem ve smeru prichazejiciho ruseni
2.prepne na optickou navigaci a leti nerusene dal
3.pokracuje v puvodnim smeru/vysce

Navic je rozdil prijimaci soustavu zarusit a opravdu vyradit, proti ruseni se brani dost spatne, proti vyrazeni (kdyz s tim pocitate uz pri konstrukci) to tak tezke zase neni (resp. tahate za delsi konec provazu - skalovat vysilac je mnohem narocnejsi nez "prepetovku".)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Cena

Jirka Naxera,2024-01-10 00:25:38

Ale je pravda, ze to bude zajimave sledovat coby hru na kocku a na mys. Zejmena pokud bude potreba udrzet drony v $1000 oblasti, tak to muze byt technologicky zajimave na obou stranach.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-10 03:51:13

Je otázka, jestli by se vyplatilo provozovat milionovou techniku, která vyřadí jen některé! drony na vzdálenost do pár km. Navíc levné drony se budou nejčastěji vyskytovat poblíž fronty a tam zase ta mikrovlnná zbraň bude snadný terč pro děla.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena

Jirka Naxera,2024-01-10 12:19:14

Ja to opravdu vidim jako dynamicky vyvoj na obou stranach.
Co me treba udivuje na valce na Ukrajine, ze je vubec mozne, ze rusove pomoci EW uzemni na Ukrajine vyvinuty dron - pokud delam vyvoj, tak by nemel byt problem zmenit "default" z pristani na treba "rozsvit svetlo" == pust granat, treba po vzdalenem odjisteni (aby to hazelo jen na nepritele).

Tady zjevne mikrovlnna obrana by byla pouzitelna treba na hejna papundeklovych dronu, takze pouzitelne i v zazemi na vicevrstvou ochranu cennejsich cilu. Ale zase do chvile, nez by tem papirovym krabicim nekdo odstinil elektroniku.
Proste musime to videt ne optikou ucinnosti obrany, ale ve snizovani pomeru cena utoku/cena obrany, a tam je cokoli s nizkou cenou za "vystrel" velke plus.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz