Chůze v noci je překvapivě odlišná pro muže a pro ženy  
Americký tým simuloval chůzi nočním prostředím pomocí snímků z univerzitních kampusů a narazil na nečekaně dramatické rozdíly v tom, jak muži a ženy vnímají v noci okolí. Soustředí se na úplně jiné prvky v prostředí. Muži se v podstatě soustředí na cíl cesty, zatímco ženy skenují potenciální hrozby v okolí.
Teplotní mapy cest v noci. Kredit: Chaney et al. (2024), Violence and Gender.
Teplotní mapy cest v noci. Kredit: Chaney et al. (2024), Violence and Gender.

Genderový výzkum je jako pořádně horké minové pole, z mnoha důvodů. Může ale přinést velice zajímavé věci. Nedávno si značnou pozornost získala studie, která odhalila pozoruhodné odlišnosti mezi tím, jak muži a ženy vnímají chůzi nočním prostředím.

 

Americký výzkumný tým, který vedl Robbie Chaney z Brigham Young University v Utahu, použil snímky z kampusů čtyř univerzit státu Utah: Utah Valley University, Westminster, Brigham Young University a University of Utah, pořízené v noci. Účastníci výzkumu označovali na snímcích místa, na která soustředili pozornost.

 

Robbie Chaney. Kredit: Brigham Young University.
Robbie Chaney. Kredit: Brigham Young University.

Ukázalo se, že ženy se soustředí na periferní oblasti snímků s cestou během noci, které reprezentují místa, kde by se mohlo skrývat riziko.

 

Logo. Kredit: Brigham Young University.
Logo. Kredit: Brigham Young University.

Jinými slovy, ženy při pohybu v noci neustále skenují hrozby v okolí, jako okolní keře nebo místa skrytá ve tmě u cesty. Muži se naproti tomu soustředí především na průběžný cíl, k němuž vede cesta, zdroj světla nebo třeba nápadné objekty v zorném poli.


Výsledky ve formě teplotních map (heat map) testovaných snímků podle autorů studie do jisté míry reprezentují, jak lidé čtou prostředí, kterým se v noci pohybují. Chaney přiznává, že byli s kolegy ohromeni. Očekávali, že budou nějaké rozdíly, ale tohle je dokonale uzemnilo. Vnímání stejných snímků muži a ženami je dramaticky odlišné.

 

Studie se účastnilo téměř 600 dobrovolníků, z nichž bylo 56 procent žen a 44 procent mužů. Každý z účastníků shlédl 16 snímků a bylo jim řečeno, že si mají představit, jak procházejí dotyčným místem. Poté označovali místa, na která soustředí pozornost.

 

Badatelé jsou přesvědčeni, že jejich výzkum může být zajímavý nejen pro experty na lidské chování, ale i z praktického hlediska pro architekty a plánovače sídel, kteří teď mohou brát v potaz rozdílné vnímání okolí při pohybu prostředím u mužů a u žen.

 

Literatura

Brigham Young University 6. 2. 2024.

Violence and Gender online 28. 12. 2023.

Datum: 19.02.2024
Tisk článku

Související články:

Pozor, je tu přízrak! Anebo robot?     Autor: Stanislav Mihulka (08.11.2014)
Skeny mozku prozradily, jak vlastně LSD ovlivňuje vědomí     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2016)
Žijeme ve stroji času: Mozek nás drží 15 sekund v minulosti     Autor: Stanislav Mihulka (31.01.2022)
Lysohlávky – nadějný zdroj léčiva na duševní nemoci?     Autor: Dagmar Gregorová (16.10.2023)
Bezesná noc jako antidepresivum?     Autor: Dagmar Gregorová (09.11.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz