Obestatin – hormon, po kterém hubneme  
Jako ying a yang nebo panna a hlava – tak bychom mohli vedle sebe postavit hormony ghrelin a obestatin. Oba jsou původně součástí jedné molekuly, ale nakonec má každý úplně jinou „tvář“.

 

Zvětšit obrázek
Aaron Hsueh ze Stanford University

Výčet hormonů, které regulují příjem potravy a podílejí se na tom, jestli se někdo přejídá nebo se naopak „drží na uzdě“, je hodně dlouhý. Vědci se za nimi nehoní jen kvůli vidině zázračných pilulek na štíhlou tajli. Obezita představuje jedno z největších zdravotních rizik sužujících současné lidstvo. Dnes už velmi rázně vstoupila i mezi obyvatele rozvojových zemí. Na druhé straně se stále naléhavěji hlásí i poruchy příjmu potravy jako bulimie nebo mentální anorexie.
Jedním z bičů, který nás nutí sednou k plnému stolu, je hormon ghrelin. Ten vzniká odštěpením ze základní bílkovinné molekuly proghrelinu složené ze 117 aminokyselin. Tým amerických vědců vedených Aaronem 

 

 

Zvětšit obrázek
Hormon ghrelin je peptid tvořený 28 aminokyselinami. Vzniká z prohormonu složeného ze 117 aminokyselin. Z této základní suroviny se odštěpuje i peptid složený z 23 aminokyselin, který dostal jméno obestatin. Oba peptidoví bratříčci se liší v účincích jako den a noc. Zatímco ghrelin povzbuzuje chuť k jídlu, obestatin ji tlumí.

Hsuehem ze Stanford University se podíval na gen pro proghrelin „in silico“ – čili promrskal jej v počítačových databázích speciálním softwarem. A vypadl jim zajímavý výsledek. Gen nekóduje jeden hormon ale hned dva. To, co zbude z proghrelinu po odštěpení 28 aminokyselin aktivního hormonu, není jen „hlušina“. Ze zbytku se odštěpením dalších 23 aminokyselin vytvoří druhý hormon. A kupodivu s přesně opačnými účinky, než jaké má ghrelin. Tento hormon potlačuje chuť k jídlu, zpomaluje posun potravy trávícím traktem. Když je zvířatům podáván v čisté formě, vyvolává hubnutí. Právě pro tyto vlastnosti dostal jméno obestatin. Česky bychom si ho mohli pojmenovat „tlustostav“, protože potlačuje obezitu.


V komentáři pro BBC se nechali britští experti slyšet, že tento výzkum povede během 5 až 10 let k plné kontrole příjmu potravy. Bylo by to jistě krásné, ale dosavadní zkušenosti nabádají ke zdrženlivosti. Nejen té u plného talíře, ale i té nad optimistickými prognózami. Obvykle se záhy někde objeví nějaký háček a všechno se tím dost nepříjemně zkomplikuje.

 

 

Pramen: Science

 

Datum: 13.11.2005 17:12
Tisk článku

Související články:

Zázračné léky na diabetes, obezitu i Parkinsona současně?     Autor: Dagmar Gregorová (19.02.2024)
Co a kdy rozhoduje o našem tloustnutí?     Autor: Josef Pazdera (19.08.2022)
Na důsledky obezity chlad nebo maresin     Autor: Dagmar Gregorová (05.07.2022)
Wegovy – nový lék na obezitu snižuje hmotnost o 15 %     Autor: Josef Pazdera (07.06.2021)
U sladkostí s fruktózou nejde jen o hmotnost     Autor: Josef Pazdera (10.10.2020)



Diskuze:

re: machr

Dave,2005-11-15 14:58:44

Hladovka myšlena nebyla, naopak.. jestli posiluješ a nemáš sklony k obezitě, tak si nadměrný příjem energie můžeš vyzkoušet, pokud přibereš za první rok 5kg, bude to úspěch, můžeš jíst kolik chceš a nikdy obezní se 160 kg nebudeš.. samozřejmě, že se kulturisté dokáží vyrýsovat, ale za jakou cenu, musí zde být vysoká motivace na nějakou soutěž apod. a nelze být v dietě stále. Tím chci říci, že i při obdobném příjmu energie, obezní bude mít stále nadváhu a zhubne pouze za cenu neustálého hladovění, proto je danná věc takový problém.

Odpovědět

re: machr

Dave,2005-11-15 12:31:58

To nemá s množstvím přijaté energie moc společného a velmi často hubení lidé jedí podstatně více, pouze nemají sklony k ukládání tuku. Jinak samozřejmě, když někdo nedostane 2 měsíce pořádně najíst, tak zhubne.. obezita z přejídání vzniká vyjímečně a celkově neplatí přímá úměra mezi příjmem a výdejem energie.
Třeba by to stálo za vyzkoušení, třeba na sobě.. :-)

Odpovědět


.

machr,2005-11-15 13:54:29

> velmi často hubení lidé jedí podstatně více
- jedi podstatne vice, kdyz se nekdo diva. respektive obezni jedi az kdyz se nedivate (treba vecer, v noci, ;))

> celkově neplatí přímá úměra mezi příjmem a výdejem energie.
- mozna ne prima umera, ale dle mych zkusenosti spolu hmotnost a prijem potravy nepopiratelne souvisi.

> obezita z přejídání vzniká vyjímečně
- jestli je podle vas v 99.99% vyjmecne...

PS: momentalne posiluju a tudiz zkouset hladovku nepripada v uvahu...

Odpovědět

Sibiř a makat ?

Dave,2005-11-14 11:05:27

Vliv příjmu a výdeje energie je podružný ..způsobený geneticky či hormonálně a s obezitou přímo nekoleruje.

Odpovědět


.

machr,2005-11-14 19:45:05

tim ze to maji v genech a tudiz s tim nemuzou nic delat - tim se ohani spousta lidi. pochopitelne to neni pravda.... v genech maji zakodovanou maximalne neuveritelnou chut k jidlu a neschopnost se ovladat...

Odpovědět

zbytecny....

machr,2005-11-14 07:37:17

ja bych zavedl - kdo bude mit BMI > 25, tak na sibir a makat, dokud nezhubne pod 20 a to by tady byli vsichni krasne stihli... ;)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz