Fotbal a věda VI  
Rozhodčí ofsajd nevidí.

V české nejvyšší fotbalové soutěži jsou některé překvapivé výsledky fotbalových zápasů připisovány na vrub špatných výkonů rozhodčích. Silná kritika se snáší na hlavy mužů v černém například kvůli odpískaným či neodpískaným ofsajdům. Nizozemští vědci vedení Raoulem Oudejansem z Vrije University ale dokázali, že pomezní rozhodčí nevidí to, co je zřejmé například ze záběrů televizních kamer.

Oudejans a jeho kolegové hodnotili dvě stovky ofsajdových situací a zjistili, že pomezní rozhodčí hodnotili chybně každou pátou. Chyb se dopouštějí rozhodčí i při zápasech nejvyšší úrovně, mistrovství světa nevyjímaje.


O pravidlu o postavení mimo hru se vedou bouřlivé diskuse nejen ve fotbale, ale například i v hokeji. V zásadě fotbalové regule říkají, že v okamžiku, kdy hráč dostane míč, musí mezi ním a brankou stát alespoň dva soupeři.  Jedním bývá brankář, druhým pak obránce. Problém nastává ve chvíli, kdy pomezní rozhodčí posuzuje situaci na druhé straně hřiště a nestojí přímo na úrovni obránce. Stačí, aby se odchýlil od této ideální pozice o metr na jednu nebo druhou stranu a rázem reálné postavení mimo hru nevidí nebo naopak signalizuje ofsajd útočníkovi, který se proti pravidlu neprovinil.

Oujedans ověřil své teoretické propočty na modelovém zápasu nizozemských juniorů. Hráči dostali instrukce, aby pomezním sudím rozhodování co nejvíce ztížili. Přesto byl Oujedans nemile překvapen, jak se jeho teoretické předpoklady naplnily a kolika chyb se sudí při hodnocení ofsajdových situací dopustili.

Objektivní posouzení ofsajdů by bylo možné jen s „elektronickým sudím“. Byly už vyvinuty systémy, které využívají čipu umístěného v míči a mikrovysílaček zabudovaných do kopaček hráčů. Systém desíti antén snímal signály prozrazující okamžitou pozici míče i postavení hráčů a počítač herní situace průběžně vyhodnocoval. Pomezního rozhodčího uvědomil o postavení mimo hru vibracemi speciálního náramku. Zatím se ale „elektroničtí sudí“ do rozhodování zápasů neprosadili.

Datum: 15.06.2006 01:46
Tisk článku

Související články:

Hranice 2 hodin maratonu prolomena: jak se to podařilo?     Autor: Jan Turoň (13.10.2019)
Po vypnutí jednoho genu se můžete přecpávat dle libosti     Autor: Stanislav Mihulka (09.12.2018)
Vývoj rychlosti lidského sprintu     Autor: Vladimír Socha (20.07.2018)
Velká výročí atletických světových rekordů     Autor: Vladimír Socha (21.06.2018)
Je Usain Bolt skutečně nejrychlejší?     Autor: Vladimír Socha (09.12.2016)



Diskuze:

hmmm

.,2006-06-16 15:50:15

a co tohle pravidlo prostě vypustit? zruinovalo by to fotbal? nebo by se bez toho krásně žilo?

Odpovědět

pravidla

Andy,2006-06-15 11:13:56

pokud vim, hrac nesmi byt v ofsajdu v momente vypusteni prihravky na nej a ne v momente prijmu. pokud si behem prihravky vybehne a prijme ji "v ofsajdu", je vse v poradku.

Odpovědět


Pravidla o ofsajdu jsou "složitá jak mlátička

Black,2006-06-15 15:47:27

Ofsajdová pozice pouze charakterizuje určité rozestavení hráčů na hrací ploše. Postavení hráče v ofsajdové pozici není samo o sobě důvodem pro přerušení hry, ale je pouze prvotním předpokladem pro to, aby následně hráč vůbec mohl být v ofsajdu.

Hráč, který je v ofsajdové pozici, bude potrestán za ofsajd jen tehdy, jestliže v okamžiku, kdy míčem zahraje nebo se míče dotkne některý z jeho spoluhráčů, je podle názoru rozhodčího aktivně zapojen do hry tím, že
- ovlivňuje hru, nebo
- ovlivňuje soupeře, nebo
- získává ze svého postavení výhodu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz