Cvrček v slepé uličce evoluce  
Během několika generací našli havajští cvrčci účinnou taktiku proti nebezpečnému vetřelci a vydali se tak na cestu do záhuby.

 

Zvětšit obrázek
Takto samci cvrčka Teleogryllus oceanicus pějí svým samičkám.

Tichomořský cvrček Teleogryllus oceanicus a americká moucha Ormia ochracea si dali dostaveníčko na Havaji. Oba druhy hmyzu sem pronikly poměrně nedávno a teď spolu vedou evoluční válku. V první fázi měla navrch moucha. Rychle se naučila vystopovat samečky cvrčka podle jejich hlasitého cvrčení.

Zvětšit obrázek
Moucha Ormia ochracea

Šla po hlase a na dostiženou oběť nakladla vajíčka. Z těch se vylíhly larvy, které pronikly cvrčkovi do útrob a začaly jej pomalu vyžírat. Když mouchy dospěly, proklubaly se ze ztrápeného cvrčka ven a definitivně jej tak zahubily.

 


Americká bioložka Marlene Zuková z University of California v Riverside studuje hmyz na havajském ostrově Kauai od roku 1991 a byla svědkem toho, jak mouchám padá za oběť stále víc a víc cvrčků. Typické cvrččí milostné písně zaznívaly po nocích rok od roku vzácněji a v roce 2003 zavládlo na lukách v blízkosti terénní výzkumné stranice děsivé ticho. Zdálo se, že mouchám padli za oběť poslední cvrčci.

 


 

Zvětšit obrázek
A takto hazardující pěvci dopadají.

Při noční procházce loukou však  Marlene Zuková uviděla ve světle čelové lampy, že se tráva cvrčky jen hemží. Žádný necvrčel. Všichni byli „němí“. Záhadu vysvětlil detailní pohled na hrany cvrččích křídel. Chyběly na nich „hřebínky“, kterými o sebe cvrčci třou, jako kdyby přejížděli pilníkem po struhadle, a vyluzují tak nezaměnitelné zvuky. S hladkými křídly se v současnosti rodí kolem 90 % samečků, kteří nedokážou vyloudit jediný tón milostného  songu. To byl pro Marlene Zukovou šok.

 

Ti z nich, kteří si serenády díky svým hladkým křídlům odpustili mají více šancí přežít.

„V životě cvrččího samečka není nic důležitějšího než cvrčení,“  vysvětlovala americká bioložka v rozhovoru pro populárně vědecký časopis New Scientist. „Jak ho teď najdou samičky? A jak se s ním spáří, když už ho neuslyší?“

 

Další pozorování ve volné přírodě odhalila, že rozmnožování cvrččí populace zajišťuje malá část samečků, kteří ještě cvrčet dokážou. „Němí“ samci se kolem halasících soků shlukují v hejnech a páří se samičkami, které přilétly za zvuky milostné písně. „Zpívající“ hazardéři se přitom všemožně snaží uniknout náletům parazitické mouchy. Dříve crčeli už od soumraku a nenechali se ničím vyrušit. Teď zahajují svůj koncert, až když padne hluboká noc a zůstávají ve střehu. Stačí, aby zaslechli bzukot mouchy, a okamžitě utichnou.

 

Marlene Zuková

Mutace zajišťující samcům hladká křídla se začala mezi cvrčky šířit koncem devadesátých let a rychle se prosadila, protože skýtá dokonalou ochranu. Pokud převládne úplně, bude to konec cvrčků na Havaji. Samice „němé“ partnery nenajdou.  Zároveň by vymřely i mouchy, které neumějí klást vajíčka na jiné druhy havajského hmyzu. Nelze však vyloučit, že v této kritické fázi přijdou s dalším převratným evolučním vynálezem mouchy a naučí se nějakým způsobem vystopovat „němé“ cvrčky. Tak by tahali za kratší lano evoluce opět cvrčci. Vzhledem k tomu, že cvrčkům stačilo k zásadní inovaci asi pět let, můžeme už brzy vědět, jak evoluční závody ve zbrojení mezi dvěma havajskými s konečnou platností dopadly.

 


Pramen: Biology Letters

Datum: 26.09.2006 10:19
Tisk článku

Související články:

Psi stokrát jinak     Autor: Pavel Houser (02.12.2023)
Australský Plot proti dingům velmi rychle ovlivnil evoluci klokanů     Autor: Stanislav Mihulka (10.06.2023)
Vyhynutí parních lokomotiv popírá evoluční předsudky     Autor: Stanislav Mihulka (29.03.2023)
Nezastavitelná evoluce: Invazní vetřelci v Austrálii se mění na nové druhy     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2023)
Adventné zamyslenie: čo je informácia?     Autor: Jan Jendřichovský (21.12.2022)



Diskuze:

ZW

pavelm,2006-09-27 01:18:39

Přečti si ten článek do konce, ano?

Odpovědět

ponekud zmatene

DRK,2006-09-26 11:46:10

Docela bych chapal ze diky tomu , ze nepritahuji mochy prezije jen cvrcek s mutaci bez hrebinku a pari se v blizkosti normalnich cvrcku.... Co je mi ale zahadou, jak se za tak kratkou chvili cvrcci s hrebinkem naucili prestat cvrcet kdyz zaslechnou mouchu??? Pokud poznal, ze se jedna o nebezpeci tak rozhodne ne sam na sobe (to uz by by byl mrtev) a nedovedu si predstavit jak by se neco takoveho naucila nova generace cvrcku... Jedine co me napada je ze se jedna o starsi generaci, ktere se podarilo prezit prvni roky a ten utok zazili na sobe (a odrazili), nebo na nestastnem kolegovi a v tom pripade se umi cvrcci docela dobre ucit... Navic, pokud populaci bez hrebinku vytvari cvrcci s hrebinky, tak to opet nevypada na mutaci...
Ted uz by jen schazelo aby se cvrcci bez hrebinku naucili branit pred mouchami crvrcky s hrebinky, precejen jsou to pokud vim dravci ne?

Odpovědět


dalsi moznost

DRK,2006-09-26 11:49:29

Dalsi moznost je, ze se tento druh s temito mouchami uz setkal (coz vzhledem k tomu ze se ty mouchy an ne spacializuji vypada logicky) a uvedena zmena je jen jiz treba davno vyzkousenou obranou (nikoli reakci v 5tiletem obdobi)....

Odpovědět


biorytmy

Martin,2006-09-26 18:50:40

Je tu ešte jedna možnosť - že jednotlivé cvrčky majú tak ako ľudia rôzny biorytmus a muchy prednostne vyhubili tých samčekov, ktorí cvrlikali počas dňa.
Pokiaľ ide o hrebienok, muselo by sa urobiť kontrolované párenie, aby sa zistilo, ako sa dedí hrebienok. Možno ho má aj samička, ale nepoužíva ho. Nič sa o tom v článku nepíše.

Odpovědět


Ti "tiší" se musí pářit také

ZW,2006-09-26 21:32:51

S tou mutací máte pravdu. Není možné, aby se pářili jen "pěvci" a ti "tiší" byli jejich potomky. Jediným (a velmi klopotným) vysvětlením by bylo, že ti "hlasití" jsou heterozygoti nesoucí recesivní alelu pro "necvrkání" a že jsou - bůhvíproč - nějakým tajemným "znakem" atraktivnější pro samice než dominantní homozygoti s oběma "cvrkajícími" alelami. Což by ovšem znamenalo připustit unikátní dvojmutaci hodnou "geniálního konstruktéra".
Mnohem logičtější se mi zdá vysvětlení, které hledá podstatu nikoliv u samců, ale u samic. Možná se u některých paralelně s "tichou" mutací samců vyvinula mutace umožňující nalézt i "tichého" partnera (pomocí feromonů či co já vím). Možná to nebyla nová mutace, ale "stará" porucha z kategorie "bisexuality", kdy samice je schopná přijmout nabídku k páření od jakéhokoliv jedince svého druhu bez ohledu na sekundární pohlavní znaky. Každopádně pro takové samice musí být "tiší" samci přinejmenším stejně atraktivní jako ti hlasití. V takovém případě je možné očekávat, že "tiší" samci a "tichomilné" samice brzy v populaci převládnou a mouchy utřou sosák.

Odpovědět


ZW

pavelm,2006-09-27 01:19:18

Přečti si ten článek do konce, ano?

Odpovědět


nemusi to byt nova mutacia

ArthurPhD,2006-09-27 15:28:35

Ako najdu tichy samcekovia tych cvrciacich? Tiez podla sluchu? Ako vedia, ze ich maju hladat? Bud sa vyvijaju extremne rychlo, alebo urcite percento tichych cvrckov mohlo byt v populacii aj predtym. Ako-tak prezivali vdaka schopnosti "cihania" v okoli hlucnejsich kolegov. Teraz ale na nich zostava viacej samic, preto maju viac potomkov.
Zaujimavejsie je to, ze cvrckovia, ktory cvrcia dokazu stichnut ked leti mucha. Ale asi sa to naucili prilis neskoro ...

Odpovědět


ad ztichnutí cvrčků

Pavel Brož,2006-09-27 18:36:36

To přece není vůbec nic divného, že cvrčci ztichnou, když slyší mouchu. Určitě máte mnozí stejnou zkušenost jako já, že se mi málokdy podařilo vypátrat cvrčícího cvrčka, protože potvora vždycky ztichnul, když jsem se přiblížil, a to mnohdy stačil jenom velmi nepatrný šelest. Naopak to vyžadovalo trpělivost být hodně dlouho úplně potichu, aby se znovu rozecvrčel. Kdybych si myslel, že cvrčci mají rozum, tak bych řekl, že cvrček není žádný blbec, bohužel i toto chování bude ale jenom následkem přímočaré evoluční selekce - cvrčci, kteří nehodlají ztichnout, jsou nejdříve sežráni v prostředí, kde je má co sežrat, a naopak získávají výhodu v prostředí, kde je nemá co sežrat. Dokonce bych se nedivil, kdyby část z těch němých cvrčků cvrkat fyzicky mohla, ale cvrkala by jenom za vyjímečných podmínek (tj. kdyby šlo o extrémně "bojácné" cvrčky, kteří by ale právě díky své bojácnosti lépe přežívali).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz