Genocida jako důsledek poklesu zájmu s růstem objemu neštěstí  
Už pouhé zvýšení počtu bědných dětí z jednoho na dvě vede k významnému poklesu zájmu pokusných osob a jejich ochoty pomáhat. Právě tento mechanismus by mohl být v pozadí lhostejnosti vůči genocidám.

 

 

Zvětšit obrázek
Mapa arménské genocidy 1915-1923. Červené body místa masakrů. Červené linie pochody smrti do pouští. Ćerné body koncentrační tábory a shromaždiště. Šedivá plocha historická Arménie. Ćervená plocha dnešní Arménie.

Genocida je vděčné téma k hovoru, atraktivní stálice mediálního nebe a v neposlední řadě i nyní vcelku běžná součást každodenní zkušenosti. Jako u prakticky každého mediálně oblíbené termínu, i v případě genocidy vlastně není úplně jasné, co to je. V maximálně poutavém textu o vraždění a genocidách „Proč se lidé zabíjejí“ od Honzy Zrzavého najdete kromě břitkých úvah založených na nejnovější vědě a hravého osvěžujícího cynismu i pracovní definici představující genocidu jako záměrnou likvidaci předem určené skupiny lidí, jejíž příslušníci jsou odsouzeni k záhubě právě jenom a pouze díky tomu, že do ní patří.


 

Zvětšit obrázek
Utopický komunismus v praxi. Kambodža.

O genocidách se hodně moc mluví, ale výzkumu, který by šel po příčinách a podstatě není nijak moc. Taková genocida je rozhodně něco jiného než vražda, přesněji řečeno než hodně vražd najednou. Genocidy nepáchají osamělí zločinci či temné zločinecké gangy, ale skupiny spořádaných, až nudně normálních občanů.

 


Ukazuje se, že úplně na počátku každé genocidy je rozdělení lidstva na libovolně definované konkurenční skupiny. Některé genocidy jsou vcelku slušně vysvětlitelné reálným soupeřením o zdroje či politickou moc, překvapivě časté jsou ale i genocidy čistě ideové, které svým pachatelům nepřinášejí žádné podstatné materiální výhody. Neblahou roli sehrávají především náboženství. Víra snad někdy může být i nějak pro někoho prospěšná, protože ale na světě není víra jedna jediná, tak věřící nevyhnutelně vytvářejí vyhraněné skupiny, navíc obvykle nepříliš ochotné vést dialog, nebo nedej bože dělat ústupky. O bozích se nediskutuje, v bohy se věří.

 

 

Zvětšit obrázek
Moderní genocida. Rwanda

Paul Slovic z University od Oregon, který je zároveň prezidentem neziskového výzkumného institutu Decision Research, zkoumá genocidu z psychologické perspektivy. Je totiž zajímavé, že se v případě genocid nezúčastnění lidé zjevně chovají proti prvoplánovité logice, který by velela více zvedat hlas a aktivněji nesouhlasit s rostoucím počtem obětí.

 

 

Zvětšit obrázek
Genocida biblická. Mojžíš vyzývá souvěrce, aby milovali bližní své okolní národy do žádného slitování.

Psychologové obvykle předpokládají, že se nám při vyšších počtech obětí snižuje rozlišovací schopnost. Slovic svým nejnovějším výzkumem dokládá, že je to ještě horší, že hluboko v lidské psychice je nejspíš uložený přepínač, který nám velí ignorovat větší objemy lidského neštěstí. Slovic navazuje na izraelskou studii publikovanou v roce 2005, ve které dobrovolníci řešili svůj vztah k experimentálním fotografiím. První z nich zachycovala skupinu osmi dětí naléhavě potřebujících lékařskou péči v ceně 300 000 dolarů. Na jiné fotografii bylo jedno jediné dítě, jemuž bylo možné pomoci stejnou částkou 300 000 dolarů. Pokusné osoby by překvapivě mnohem ochotněji darovaly uvedenou částku jednomu dítěti. V případě osmičlenné skupinky dětí sklon k charitě u dobrovolníků dramaticky poklesl.

 

Slovic s kolegy zvolil stejný přístup na méně odlišných počtech dětí. Výzkum provedli ve Švédsku, čili v zemi více než jiné navyklé rovnostářství. Švédští dobrovolníci viděli tři různé fotografie a příběhy. První z nich zachycovala hladovějící a zuboženou černošskou dívku, druhá černošského chlapce v obdobné kondici a třetí obě děti společně. Ke každé fotografii byl přiložen text s příběhem zobrazených dětí a vylíčením podmínek, v nichž žijí. Ukázalo se, že sympatie pokusných osob jsou srovnatelné vůči dětem vyfotografovaným jednotlivě, ale v případě společné fotografie klesají. Úplně stejně tomu bylo i se sklonem k darování finančních prostředků a pomoci zobrazeným dětem.

 

 

Zvětšit obrázek
Excelentní ideologická genocida amerických matek proti Kanadě. South Park: Peklo na Zemi.

Podle Slovice to jsou znepokojivá zjištění. Zdá se, že naše schopnost vcítění je jen omezená a to docela striktně. Už když máme věnovat pozornost a případně pomoci více než jedné osobě, jde naše ochota strmě dolů. Pak se není nutné divit, že v případě velkých počtů obětí genocid zůstáváme ledově klidní.

 

Na tomto místě je fajn si uvědomit, že naše psychika vznikala v malých tlupách na afrických pláních. Nejen, že přírodní výběr pochopitelně nenapadlo zařizovat, abychom soucítili a ochraňovali velká množství vzdálených cizích lidí, ale mohlo to být dokonce tak, že přílišné ochromení nad velkou tragédií, natož cizí, bylo nežádoucí a je blokované schválně. Dneska žijeme i jinde než na afrických pláních, naše psychika až na jemné detaily ale funguje úplně stejně. Ostatně, ukazuje se, že sklon provádět genocidy je pořád zhruba stejný, skrz celou historii lidstva. My všichni, co dnes na planetě žijeme, jsme každopádně potomci vítězů genocid. Přes obecné přesvědčení humanitně orientovaných myslitelů v tom není 20. století nijak zvlášť výjimečné. Velmi dobře víme, že se genocidy nadšeně provozují i mezi lidmi technologické úrovně doby kamenné. Tvářit se, že genocidy páchají vyšinuté zrůdy nemá smysl, může to potkat každého z nás. Jde jen o to, být ve správný okamžik na správném místě. Právě proto je dobré věnovat příčinám genocid pozornost.

 

Prameny:
Výroční setkání American Association for the Advancement of Science
J. Zrzavý: Proč se lidé zabíjejí. Triton 2004.

 

Datum: 23.02.2007 05:22
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:

Genocida a člověk

Mr_Ex,2007-02-27 13:19:13

Zajímavý článek, který podle mého jen "nahlédl" do jedné z oblastí a aspektů tématu.
Dle mého je hlavní téma to, že člověk má v sobě přirozenou tendenci dělat skupinky s ostatními jedinci. Jak bylo napsáno - stačí ideologický podklad a klidně i chabý a hloupý. Důležité je, že jsme "spolu" a že jsme "parta".
Může se ale objevit další "parta", která je, ať už JAKÝMKOLIV způsobem, odlišná. Jelikož člověk také rád hodnotí svět ordinálně (jedna věc je větší/těžší/hezčí než druhá), tak v tomto výjímku dělat nebude. Naopak! Kdo je teda silnější/lepší/mocnější "parta"???!
Konflikt se může odehrávat na různých úrovních - nemusí být nutně fyzicky likvidační.
OVŠEM FYZICKÁ LIKVIDACE JE VŽDYCKY TA POSLEDNÍ INSTANCE POKUD VŠE OSTATNÍ NEDOKÁZALO SITUACI VYŘEŠIT.
Když se nad tím zamyslíte, je fyzická likvidace VŽDY při JAKÉMKOLIV konfliktu (klidně např. ČSSD vs. ODS apod.) něco, co visí ve vzduchu jako extrémní řešení, krajní a naprosto nemyslitelné v právním státě.....
ALE VŽDY, VŽDY JE PŘÍTOMNO.
Vždy to bude dle darwinovského: "Silnější pes mrdá..."

Odpovědět

zajimave

xyz,2007-02-27 12:32:13

pozn.1) genocidy samozreme pachaji vysinute zrudy, o tom neni pochyb. Alaramujici je ovsem zjisteni, ze takovou zrudou je (ci se muze lehce stat) kazdy z nas.

pozn.2) napada me jeste jeden duvod pro nizsi schopnost vciteni se do tragedie postihujici >1 ci >>1 lidi. mozna jde o stejny mechanismus ktery nas nuti k neprijemnym pocitum kdyz vidime ze se napr. v nejakem filmu nekdo rizne do prstu ci si spali ruku o varic. Pokud ale ve filmu nekdo nekoho zastreli ci usekne hlavu, nic moc to s nami neudela. Problem je v tom, ze zacimco s prvnim mame bohate vlastni zkusenosti, s druhym se (nastesti!) v realnem prostredi prakicky nesetkame.
Mozna je to pak jako u tech genocid. Tak velke utrpeni je proste zcela mimo beznou zkusenost. Vetsina populace, tj. omezeni jedinci myslici pomoci citu a povazujici obrazy zprostredkovane medii za situace typu 'neco tam nekde pryc co se me netyka', se pak logicky moc nevrusuje..
- tomu by napovidala napr. i situace s tsunami v JV asii, versus napr. situace v Darfuru. Zatimco prvni katastrofa nam, zvlaste po zkusenostech s povodnemi 2002 prisla jako velmi blizka (navic jde take o relativne bezne turisticke lokality), situace suchem a nabozenstvim vyvolanych etnickych cistek nam moc nerika. Tomu pak odpovida napr. odezva verejnosti v podobe financni a jine pomoci. Samozrejme dulezity je i celkovy medialni obraz a 'impact' faktor, ale to jsou zrejme spise jen dusledky tohoto mechanismu.

Odpovědět


pachatelé

Ocean,2007-03-05 17:56:38

Právě že se ví, ale lidi to těžko přijímají, že genocidy páchají normální lidé. To si ale musíte přečíst nějaké podrobnosti z průběhu některé z genocid.

Odpovědět

Colombo,Pan Býček

Pepa z depa,2007-02-26 21:51:14

Komunismus ani nacismus nejsou křesťanské.Dobyvačné války vedené Alexandrem,Attilou,Čingischánem byly také ve jménu náboženském?Křesťany byli i Damian de Veuster a Matka Tereza a mnozí další.Kam ty zařadíte?K jakému filozofickému směru máte ještě nepřekonatelný odpor?K ateismu?

Odpovědět


Náboženství

Bikkhu,2007-03-12 08:00:50

NENÍ FILOSOFICKÝ SMĚR

Odpovědět


Bikkhu

Pepa z depa,2007-03-18 10:57:38

Omlouvám se za nepřesné vyjádření,již jsem nahlédl do "Filosofických směrů a Podkategorií filosofie" na internetových stránkách.

Odpovědět

Víra bude vždy jen tak dobrá

Colombo,2007-02-26 19:59:13

jak dobří jsou její věřící. Všechno padá na lidech. Každé nábozenství je krásné, ale vždycky to spadne na člověku.

Já mám ke křesťanství odpor. Proč? Protože vyvraždilo milióny lidí ve jménu dobra. Stejný odpor mám ke komunizmu a nacismu.

Odpovědět


:-)

Pan Býček,2007-02-26 20:44:40

přesně tak

Odpovědět

Poro

JosefŽ,2007-02-26 19:44:41

Dt13 se týká zákazu pohanské bohoslužby izraelským národem,Lv20 je varováním před lidskými obětmi-zejména se týká obětování živých dětí bohu Molekovi(jejich upalování),před pohlavními zvrácenostmi,dále obsahuje výzvu k odloučení od pohanských národů-hlavně od jejich kultů.Bůh stvořil život,proto má právo ho ukončit.Až Vy také stvoříte život z mrtvé,neživé hmoty,budete mít stejné právo.Myslíte si,že vojáci měli povolený volný sex se zajatými pannami? Bibli nestudujte předpojatě, s předem vytvořeným odsuzujícím názorem!

Odpovědět


studujte

Ocean,2007-03-05 17:52:34

Pozor! Bibli nestudujte předpojatě, s předem vytvořeným zbožňujícím názorem!

Odpovědět


Zajaté panny

Bikkhu,2007-03-12 08:06:37

Jasně že vojáci měli povolený sex se zajatými pannami, byly to přece jenom otrokyně, majetek.

Odpovědět

Pan Býček

Pepa z depa,2007-02-26 15:30:48

Myslím,že byste měl podrobněji prostudovat historii vojenství,vlastně válek všeho druhu-od kmenových válek až po dnešní konflikty.Je jich nepřeberné množství!Před rozšířením židokřesťanské kultury panoval všude mír? Opusťte staré příručky,protože mají prošlou záruku!Jste přesvědčen,že křesťané(nebo ti,kdo zse za křesťanství pouze schovávají)
budou za páchané násilí nepotrestáni? V posmrtný život věří nejenom křesťané.A že si ho zaslouží bezmeznou láskou nejen k Bohu,ale i k lidem.Teologické konflikty sem netahejme!

Odpovědět


blábol

Pan Býček,2007-02-26 20:36:59

Zabíjí se pořád. To je pravda. Protože vždycky jsme nějací "my" a nějací nám nepohodlní "oni". O tom je přece i tento článek.
Na druhou stranu existují určité, řekněme obecně, formy uvažování, které v důsledcích vedou k páchání genocidy. A mezi tyto formy uvažování se na první místo řadí náboženství. (kterékoli, nejen křesťanství) Je sice pěkné, že se věřící řídí nějakým morálním kodexem, je však nutno jedním dechem dodat, že tento kodex dodržují takřka výhradně uvnitř své komunity, pokud ho dodržují vůbec.
Historie vojenství mi není věcí neznámou. A z této historie jednoznačně vyplývá že většina vojenských konfliktů byla a je ospravedlňována především nábožensky.

Odpovědět


desatero

Pan Býček,2007-02-26 20:43:51

Co se týče toho desatera - nejedná se o jediný, natožpak nejlepší morální kodex. Je to prostě jeden z mnoha.
Dle mého názoru ovšem morálka nemá a nesmí být dána nějakým náboženstvím. Slušný člověk se nechová slušně proto, že se obává božího trestu, ale právě proto že je slušným člověkem. Slušný člověk se bez desatera obejde, darebák ho stejně nebude dodržovat.

Odpovědět

Židé i křesťané mají společné právní minimum.

Saša,2007-02-26 10:34:16

Pro židy i křesťany platí stejná základní esenciální pravidla, právní minimum: DESATERO.
Dřív se toto Desatero učili všichni lidé (všichni naši předkové) zpaměti a pravidelně si je opakovali - dokonce byli donucováni pravidelně nad ním přemýšlet a sebezpytovat se.
Dnes ho většina lidí nedovede vůbec odříkat, natož aby nad ním přemýšlela.
Nuže zde je:
1. V jednoho Boha věřiti budeš.
2. Nevezmeš jména božího nadarmo.
3. Pomni, abys den sváteční světil.
4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře ti bylo na zemi.
5. Nezabiješ.
6. Nesesmilníš.
7. Nepokradeš.
8. Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému.
9. Nepožádáš manželky bližního svého,
10. aniž požádáš statku jeho.

Odpovědět


Paradox

Pepa z depa,2007-02-26 12:47:48

Ctyřicet sedm slov a je v něm obsažen celý právní řád! Co je to proti desetitisíci našich právních norem,ze kterých se dá vykličkovat,nedodržovat,obcházet nařízení pomocí výjimek, abych mohl žít na úkor jiného a vědomě mu škodit a být vysmátý, za malé přečiny mít stejný trest jako za velké,mít soudní průtahy a promlčecí lhůty atd.

Odpovědět


desatero

Pan Býček,2007-02-26 14:52:56

Co je platné desatero? Křesťané vyrobili daleko větší hromady mrtvol než všechny komunistické i fašistické režimy na světě dohromady. A kdyby církev nebyla vázána světskými zákony, vyráběla by mrtvoly i dál.
Takže ano, Pepo z depa, církev je nepotřebná pro moderní volnomyšlenkářskou společnost nás, slušných lidí.

Odpovědět


treba povedat i B

Poro,2007-02-26 17:47:24

Strucne, pozrime si aspon Dt 13, Lv 20 - bozie zakony, a tam vidno "nezabijes". Dalej ako Mojzis kazal vyvrazdit zeny i deti po vitaznej bitke, pardon panny nechal svojim vojakom ako korist.

Odpovědět

Colombo

Pepa z depa,2007-02-26 09:19:57

Znám spoustu slušných lidí-i nekřesťanů.Důležité je nejen uznávání křesťanských hodnot,ale i nežehrat na to,že křesťané,zejména katolická církev,neustupují požadavkům moderní doby,i když jsou za to tvrdě kritizováni a jsou hledány všemožné chyby,aby byli všichni-bez rozdílu-zcela zdiskreditováni jako nepotřební pro moderní volnomyšlenkářskou společnost slušných lidí.

Odpovědět


Máte pravdu,

Bikkhu,2007-03-12 08:40:44

Náboženstvý opravdu brání volnomyšlenkářství, a je to tím že zabraňuje myšlení jako takovému. Teda "správné" myšlení (asi jako to Vaše) se teda povoluje, ale teprve když už nic jiného nezbývá, a hlavně opatrně a co nejvíc pod kontrolou. A co se týká 10 přikázání, tak křesťanská církev opravdu "vynikala" v jejich plnění. Otřepané věci jako křížové výpravy i proti křesťanům (zabijte je všechny on si to Pán Bůh přebere), pogromy a sv. inkvizice. A dnes? Provalí se že kněz znásilňoval chlapečky, a co udělala církev? Bránila ho.

Odpovědět

Colombo

Pepa z depa,2007-02-24 16:03:57

Velmi těžká odpověď! Dnešní liberální doba místo Desatera, víry v posmrtný život, ve spravedlivou odměnu či odplatu po smrti za vše, co jsme způsobili druhým,nijak jsme zlo nenapravili- nám předkládá možnost(díky spoustě a někdy i děravých zákonů) téměř úplně volného a svobodného a mnohdy beztrestného rozhodování ve všech oblastech našeho života. Potraty (i díky nimž se zvedá věková hranice odchodu do starobního důchodu), rozvody, podvody, starobince (rýsuje se i reálná možnost eutanazie),atd, se staly nedílnou součástí našeho života. Nejsem vůbec škarohlíd,staromilec- ale trochu pesimista.

Odpovědět


A to všechno

Colombo,2007-02-24 20:12:55

díky křesťanství:) protože jeho hodnoty tímto uznáváme:)

Odpovědět


Empiria

Poro,2007-02-26 17:54:39

Snad pozorovanie toho ako ludia dnes ziju a ako zili kedysi, minimalne berie vodu na mlyn pesimizmu. ;)

Odpovědět

...mala oprava..

SM,2007-02-23 17:18:24

Tvářit se, že genocidy páchají vyšinuté zrůdy nemá smysl, může to potkat každého z nás.....mimo mne, SM

Odpovědět

martin o.

Pepa z depa,2007-02-23 17:08:50

Opětuji přání hezkého dne, aniž bych myslel na ošklivá slovíčka. Při válečných taženích byla ničena infrastruktura, vládnoucí třída, inteligence včetně knihoven (např alexandrijská, proto máme málo historických záznamů, vždyť národ bez historie přestává být národem),obyvatelstvo vybito nebo zajato. Bible velmi přesně zachycuje historii,nijak se nevychvaluje genocidou.Zničení Amálekovci a Kenaanci,jak jsem výše zmínil- byli lidem houževnatým, neřestným a bojovným, usilovali o zničení Izraele. Měli dost času na duchovní obrození- alespoň ve smyslu vnitřního morálního zákona, který každý člověk víceméně má. Mnozí z nás svým chováním provozujeme minigenocidu na svém okolí, chtěně či nechtěně ubližujeme druhým. Když nám ubližují druzí,vymýšlíme pomstu, když ubližujeme my,tak je to správné.

Odpovědět


Ano

Colombo,2007-02-23 20:16:08

byli to zlí lidé, na morální a duchovní přeměnu měli dost času, tak je izraelci zmasakrovali. A kdo je tady zlý?:)

Odpovědět

Již J.V.Stalin

Kelt,2007-02-23 13:05:46

Již J.V.Stalin pravil, že smrt jednotlivce je tragédie, smrt miliónů je statistika. Hnusné, ale pravdivé.

Odpovědět

Kniha Jozue

Kos Petr,2007-02-23 12:11:51

V oné době jsme dobyli všechna jeho města, vyhubili jsme každé jeho město
jako klaté, muže, ženy i děti; nenechali jsme nikoho vyváznout. Jen dobytek
a kořist z měst, která jsme dobyli, jsme si ponechali jako lup...mimo to
jsme dobyli mnoho otevřených měst...Vyhubili jsme každé město jako klaté,
muže, ženy i děti...V oné době jsem vám přikázal: Hospodin, váš Bůh, vám dal
tuto zemi, abyste ji obsadili...Chetejce, Girgašejce, Emorejce, Kenaance,
Perizejce, Chivejce a Jebúsejce...tvůj Bůh ti je předá, abys je pobil.
Vyhubíš je jako klaté, neuzavřeš s nimi žádnou smlouvu a nesmiluješ se nad
nimi, nespřízníš se s nimi, svou dceru neprovdáš za syna někoho z nich ani
jeho dceru nevezmeš pro jeho syna...Budeš požehnaný nad každý jiný
lid...Pohltíš každý jiný lid...PObiješ všechny osoby mužského pohlaví. Ale
ženy, děti a dobyteki vše co bude v městě, všechnu kořist z něho si ponecháš
jako lup. Tak naložíš se všemi městy od tebe velice vzdálenými, která
nepatří k městům těchto pronárodů zde. Ale v městech těchto národů...
nenecháš naživu naprosto nikoho. Zničíš je jako klaté...jak ti přikázal
Hospodin, tvůj Bůh...Všechno co bylo v městě, vyhubili jako klaté, muže i
ženy, mladíky i starce...
Nějaké dotazy ?
Kupodivu tohle neni korán.

Odpovědět


Kupodivu

Colombo,2007-02-23 13:52:32

vděčíme naší technické vyspělosti Arabům, ve své době pod Koránem:) Jen díky nim mohli proniknout antické a arabské vědomosti, které se mohli poté rozšířit(nekontrolovaně bez křesťanských kněží) mezi tu hrstku myslících, mezi než patřili i chytřejší křesťanští kněží. Nepodceňujme význam Koránu jako sjednocujícího prostředku arabské říše, díky tomu rostl obchod, arabští učenci mohli cestovat, nedávno byl jedem právě takový(urazil vzdálenost takovou, jako by objel 6x zeměkouli) v Byl jednou jeden oběvitel:)

Odpovědět


???

Martin,2007-02-23 16:01:03

Po prečítaní citátu z Knihy Jozue si neodpustím otázku - stále sa ozývajú hlasy presadzujúce zákaz komunizmu. A čo tento citát? Nie je to tiež hlásanie rasovej a národnostnej neznášanlivosti? Ako to, že Bibliu, ktorá obsahuje takéto rasistické výroky, sa naši superultrademokrati a ochrancovia ľudských práv nesnažia zakázať? Čo proKLAMovaná rovnosť pred zákonom? Alebo ako všade inde, aj tu platí zásada dvoch metrov?

Odpovědět


martine

mirek,2007-02-24 00:04:03

nebude rozdíl náhodou v tom, že církev genocidu v dnešní době nepáchá, nepodněcuje ji, v nedávné minulosti nikoho nepopravovala z ideologických důvodů, nikomu nezabavovala majetek, nikoho nezavírala. Dá se říct totéž o komunistech? Ani v jednom bodě ne. Zcela logicky se víc akcentuje zlo prožité než to neprožité, staré několik století, které páchala církev. Co je na tom špatného?

Odpovědět


...

Martin,2007-02-24 17:28:40

V prípade rasovo motivovaných trestných činov sú podľa našej legislatívy trestné už úmysly, nie je problém dostať sa do basy (niekedy len s podmienkou) za tričko s obrázkom Adolfa alebo sprostý rasistický a šovinistický výrok.
Okrem toho si myslím, že zločiny proti ľudskosti sú nepremlčateľné bez ohľadu na to, kto a kedy ich spácha a propaguje.

Odpovědět


hlásání?

Ocean,2007-03-05 17:43:00

Jistě, v té Bibli je příšerná rasistická ideologie. Ale tyhle pasáže dneska věřící prostě nečtou nebo nepropagují. Nikdo nenabádá ke genocidě proti Arabům v Izraeli i proto, že to už nejsou ti Kenaánci, co se zahubit měli. No a křesťani nejsou židi (s malým ž jako náboženství) a hlásají (a poslední desetiletí či snad i staletí víceméně činí) lásku i k nepřátelům. Akorát nejsou tak rozumní, aby přestali Starý zákon či jeho nevhodné části považovat za Boží slovo.

Odpovědět

Malá připomínka

Pepa z depa,2007-02-23 09:26:10

Třídní boj,rasová nenávist včetně holokaustu jsou také náboženstvím? Z Egypta Izraelci odešli proto, že byli zotročeni. Narození chlapci byli topeni, dívky ponechány. Při čtyřicetiletém putování Izraelci nevybíjeli šmahem národy, jejichž zeměmi procházeli, ale nabízeli mír a platili za průchod zemí. Tyto národy mnohdy žily na územích, které obsadily po vyhnání či zničení původního obyvatelstva. Amálekovci, Kenaananci byli bojovným lidem, který chtěl Izraelce úplně vyhladit. Byly to národy libující si v brutalitě,krutosti,incestu,sodomii a dokonce i v ohnivých obětech dětí. Ženy s dětmi před hrozícím nebezpečím obležení měst před bojem utíkaly a byly ušetřeny. Aby bylo jasno, násilí neschvaluji ani je neomlouvám. Konkrétně které náboženství je původcem válek, násilí, genocidy, které je hlásá? Neschovávají se jen původci násili za náboženství? Jsem přesvědčen, že u většiny vojenských tažení v minulosti bylo náboženství podružnou záležitostí.

Odpovědět


K Pepově připomínce

martin o.,2007-02-23 11:38:34

Neblahou schopnost podporovat genocidu mají asi všechny ideologie postavené na pevných dogmatech. Dogmata umožnují rozdělit lidi na věřící (či vyvolené) a na ty ostatní. Takové rozdělení je, jak zminuje i tenhle článek, základním předpokladem vzniku genocid. Je lhostejné, jestli se jedná o ideologie náboženské (týkalo se všech velkých monoteistických náboženství v nějaké fázi jejich vývoje a ta polyteistická nezminuji jen proto, že o nich nemám přehled), nebo jestli se jedná o ideologii nenáboženskou (nacismus, komunismus).
Pokud jde o genocidy působené ve starověku izraelským národem, jediným podrobným zdrojem informací, který máme k dispozici, je soubor knih v naší (post)křestanské kultuře známý jako Starý zákon. Jak jsem pochopil z Vašich příspěvků, jste křestan a kreacionista, takže máte jistě tuto literaturu na své poličce. Doporučuji k pozornějšímu přečtení. Národům v okolí země zaslíbené byl nabídnut mír (a některým pak i příměří po jejich porážce, jiní už nedostali šanci), ale národy žijící na území samotné zaslíbené země měly být (podle božího příkazu) zcela vyhlazeny. Jednomu z těch národů se podařilo podvodem vylákat přísahu, že bude ušetřen. Slib dodržen a ti lidé byli jen zotročeni. Jméno národa si nepamatuji, jistě snadno dohledáte (tuším kniha Jozue). O spolehlivosti Starého zákona můžete pochybovat, ale to Vy asi nebudete - a navíc, když se nějaký národ ve svých vlastních svatých knihách chlubí genocidou, ani moc důvodů k pochybnosti nevidím. Čili shrnuto: Chtěl-li jste říci, že i jiné než náboženské ideologie se pěkně vykoupaly v krvi, máte pravdu. Chtěl-li jste říci, že náboženství je v tom nevině, tak se pletete (a mám podezření, že úmyslně, čemuž by se pak říkalo lež)

Abych nekončil ošklivým slovíčkem, připojuji přání hezkého dne.

Martin

Odpovědět


Pro Martina

jar,2007-02-23 15:15:56

Ale ono to možná nebude až zas tak mimo mísu, že náboženství je až na dalším místě po plánech generálů. Vládci nějak potřebovali vyřešit své problémy s národy "cizími", pak z pohledu do minulosti to chtěli dějepisci nějak ospravedlnit, tak napsali, že to bylo Boží přikázání, nikoliv ekonomicko-politické nechutné rozhodnutí nejvyšších představitelů moci (tenkrát nedělené na duchovní a světskou). Navíc pisálci té doby možná většinu věcí přepisovali z vyprávění lidí, kteří se objevovali v jejich domě a tak můžou být dějiny vykreslené zcela jinak a důvody vymyšlené, protože už nebylo koho se zeptat. Nebo možná i blbá otázka položená nejvyšším mohla přijít draho, pokud by směřovala (z pohledu mocnáře) nesprávným směrem.

Odpovědět


CT2

Poro,2007-02-26 17:58:54

Vcera bol dokument o tom ako to s Kananom skutocne historicky bolo. A davnejsie ukazovali potopu. (Ine som nevidel, zabudol som pozerat. :( ) Biblia je hitoricky velmi nepresna. Dalej genocidu bych neobhajoval. Halvne nie tak insitne ze by som sa pejorativne vyjadroval o obetiach. (A medzi nimi podla Biblie boli i deti.) Dalej tych 42 deti co roztrhali medvedice po kliatbe vynesenej Eliasom, snad nebolo koser! Atd. atd.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz