Kariéra zločince se podepisuje na zdraví  
Zájemci o dráhu profesionálního zločince by měli počítat s tím, že se k běžně uvažovaným rizikům života mimo zákon přidávají ještě navíc rizika zdravotní.

 

 

Zvětšit obrázek
Eric Cartman jako živoucí doklad zdravé asociálnosti.

Populární představa zobrazuje záporné hrdiny jako zjizvené padouchy prolezlé nemocemi. Nedbají o sebe, kašlou na životosprávu a zakládají si na své odpudivosti. Být úspěšným profesionálním zločincem si proto žádá vypadat co nejzdravěji.

 


Že to není zrovna snadné ukazuje nejnovější psychiatrická studie Candice Odgersové z King’s College London, která se svými kolegy po celých 30 let monitorovala životní osudy 500 chlapců pocházejících z nejrůznějších sociálně ekonomických poměrů města Dunedin na Novém Zélandu. Jejich výzkum byl orientován na skryté dopady drobné kriminality.
Autoři studie odhalují spojitost mezi antisociálním chováním v dětském věku a zdravotními problémy v dospělosti. Ukázalo se například, že ti, kteří se chovají nepěkně v mládí a pokračují s tím i v dospělosti, mají oproti slušňákům dvakrát vyšší šanci, že se nakazí herpesvirem a třikrát vyšší šanci, že budou trpět chronickou bronchitidou.

 

Vyloženě asociálních jedinců bylo ve zkoumaném vzorku dunedinského obyvatelstva méně než 10 procent. Přesto mají co do činění s 18 procenty dopravních úrazů, se 29 procenty dní strávených na psychiatrických léčebnách, s 72 procenty měsíců strávených ve vězení a rovněž se 42 procenty dnů, během nichž byli sledovaní muži bezdomovci.

 

Asociálové měli rovněž třikrát vyšší hladinu C-reaktivního proteinu v krvi. což údajně znamená vyšší riziko srdečních příhod. Podle autorů studie bylo poměrně překvapující naměřit taková rizika srdečních onemocnění v tak mladém věku. Zároveň očekávají, že se s pokračujícím stárnutím sledovaných osob situace bude zhoršovat dál a to poměrně dramatickým tempem.

 

Přestože stěžejní roli hrají geny, stejně jako v jiných oblastech lidské psychiky se i pokud jde o sklony k zločinnosti na budoucím osudu dětí podílí klíčovým způsobem prostředí, v němž dotyčné děcko vyrůstá. 40 procent budoucích delikventů pochází z rodin z nejnižším ekonomickým statusem a 23 procent jich zažilo problematickou výchovu, což je více než dvojnásobek počtu u mladíků neholdujících zločinu.

Zvětšit obrázek
Herpesvirus, daň za pohádkový život zločince.

 

Autoři docházejí k závěru, že pomáhá včasná intervence. Asociální sklony měla v dětství přibližně čtvrtina sledovaných chlapců, ale většinou z toho vyrostli. Mnozí z nich měli rodinné zázemí srovnatelně hrozné jako ti, kteří se zločinu přidrželi až do dospělosti. V duchu psychiatrické tradice autoři hledají co nejspolehlivější ukazatele zločinecké kariéry, aby se na dotyčné nešťastníky bylo možné cíleně zaměřit. Jako nejnadějnější se v tomto ohledu ukázala hyperaktivní porucha chování, kterou trpělo 38 procent delikventů a rodinná tradice těžké závislosti na alkoholu. V dalším kole výzkumu bude pozornost zaměřena na role jednotlivých genů.

Zvětšit obrázek
Komixový příběh popisující, jak se lze vydat na dráhu zločinu ještě před narozením.

 

Psychiatrický přístup jistě poskytuje cenné informace, má však jednu zásadní vadu. Vnímá zločinnost jako něco ve smyslu choroby a hledá na ni nějaký účinný lék. Zásadní potíž tkví v tom, že podle dosavadního poznání je zločinnost vlastně životní strategie s krátkodobým ziskem, kterou si jednotliví lidé zvolí či nezvolí v závislosti na prostředí a svém postavení ve společnosti. Velmi hezky to demonstruje příklad Austrálie, kam britské impérium dlouhá léta vyváželo zločince ve snaze vymýtit zločinnost. Kupodivu to nedopadlo tak, že by dnes Velká Británie byla rájem na Zemi a Austrálie žumpou lidské společnosti. Naopak, míra zločinnosti je v obou zemích v podstatě srovnatelná. Proto nemá cenu snažit se zločince deportovat, léčit nebo snad kompostovat. Smysl by mělo snad jen pokusit se měnit ekonomické a sociální vztahy tak, aby bylo procento lidí hrajících krátkodobé strategie co nejnižší.

 


Pramen: Archives of General Psychiatry 64: 476, NewScientist.com.

 

 

 

 

Datum: 17.04.2007 06:13
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Karel Lisycký,2015-03-24 14:54:38

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 3 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 5 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 5 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 4 uživatelé na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus. A kdo si myslí, že je rtuť jedovatá, je směšný.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 6 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 7 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 8 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze jen pro rozumné lidi

Odpovědět

chybějící definice pojmů

deák,2007-04-18 08:23:32

Článek je příkladem žonglování se slovy. Spíše je to taková klasická agitka politika a davového řečníka. Minule jsem četl knihu o dianetice (scientologii), kde byla na konci každé stránky pod čarou definice výše použitého pojmu (celkem správně dianetika poukazuje na možné rozdílné chápání i u zcela běžných pojmů, což způsobuje problémy) - myslím, že se máme čemu učit.

K jádru sdělení: Pokud se nedefinuje klíčový pojem asociální jedinec (co tím autor a "básník" myslí) nemá žádnou cenu ztrácet čas čtením. Jde o velice vágní pojem, který lze "ohýbat" jak se komu hodí.

Co je to tedy asociální jedinec? Ten, který nosí dlouhé vlasy a poslouchá "dekadentní" muziku (tak to viděli například komunisté za totality), nebo jedinec, který v dopravním prostředku nepustí sednout babičku, nebo školopovinné dítě slušně nezdravící dospělé, používající vulgární slova a trhající mouchám křídla, nebo příležitostně kradoucí bonbóny spolužákům, nebo mladík experimentující s drogami, kouřící marihuanu (prý měkká droga), nebo jde o mladé vrahy, sexuální delikventy apod.?
Dyť si jenom vemte, jak rozdílné přístupy a názory (mínění) jsou třeba jenom v Evropě na užívání drog (tzv. měkké jsou někde zcela legální), potraty, homosexuální sňatky, věk pro sex nebo trestní odpovědnost atd. atd. A teď vyrazme z Evropy do světa a .... zjistíme, jak je pojem asociální jedinec "ohebný".

Odpovědět


Scientologové

pavelm,2007-04-18 12:01:48

Konopí je skutečně neškodné, nesmíte tý sektě všechno věřit...

Odpovědět


neni

Yokotashi,2007-04-19 01:15:34

Konopi neni neskodne, jenom dela neco jineho, nez se o nem tvrdi. Doporucuji pohovorit s clovekem, ktery kouri 3-5 jointu denne alespon 2 roky. Pochopite.

Odpovědět


ale notak

pavelm,2007-04-19 01:31:41

Ale samozřejmě že všeho moc škodí. Pokud někdo delší dobu kouří 5 jointů denně, tak bude mimo. 5 jointů denně odpovídá víceméně permanentní zhulenosti. Ale pokud přestane, tak se zase vrátí do normálu.

Odpovědět


a ještě

pavelm,2007-04-19 01:33:47

Zkuste si to porovnat s člověkem co ve srovnatelné míře dva roky chlastá.

Odpovědět

Herpes

Rabbit,2007-04-17 22:25:11

Promořenost herpesem je odhadem až 100%, tak nevím, kde mají větší šanci se nakazit. Navíc herpetických virů je několik, tak by to chtělo specifikovat.

Odpovědět

Strategie versus nemoc

Vasek,2007-04-17 22:22:04

To jsem docela překvapený, já jsem si naopak doposud myslel, že zločinec je spíše nemocný a lépe než ho zavřít , by bylo léčit ho. Možná že bude záležet na typu zločince, např.vrah = nemocný, zloděj = strategie s krátkodobým cílem.

Odpovědět


Ano, zločinec je nemocný

Pavel,2007-04-18 07:08:32

a proto je třeba ho zavřít na izolaci, aby nenakazil ostatní. Tak to zase chápum já.

Odpovědět


vzorce správania

Martin,2007-04-18 22:30:41

Ja som to celé pochopil tak, že každý človek má v sebe určité vzorce správania a svoje vlastné stereotypy. Takže pre vraha a zločinca je jeho spôsob myslenia normálny a zlí sú všetci tí, ktorí ho nechápu.
Neviem, či sa dá v takom prípade hovoriť o prevýchove, ak by sa taký človek mal polepšiť, potreboval by kompletnú zmenu osobnosti.
Ale v tom prípade by to bolo niečo také ako keby sme napríklad z letničky Zinnia elegans chceli urobiť trvalku, nie však postupným šľachtením na dlhovekosť počas mnohých generácií, ale
pretvorením konkrétneho jedinca.

Odpovědět

...ten zaver

os,2007-04-17 16:25:29

...ten zaver hezjy popisuje ve svych esejich i Stanislav Komarek....je az nahoda, jak je to podobny....

Odpovědět

..ja jim preju

jara cimrman,2007-04-17 16:22:16

...ja jim preju tak zhruba vsem hlavne otravu olovem....Vas Jara Cimrman

Odpovědět

pekne

Oldřich Motyka,2007-04-17 13:09:07

uzasna myslenka ke konci clanku - takhle mne jeste uvazovat nenapadlo, ale je to z hlediska evolucni biologie opravdu jedine logicke. upravit spolecnost tak, aby se kratkodobe strategie vyplatily co nejmene lidem. to ma opravdu presah. tohle by meli slyset politici a sociologove.

Odpovědět


...

Martin,2007-04-17 14:55:49

O tom, čo sa píše v poslednom odstavci, som tiež čítal v knihe Desmonda Morrisa "Lidský živočich" a ak sa nemýlim, venoval tomu knihu o "ľudskej ZOO", presný názov neviem, asi nevyšla v preklade.
Teraz to je aj štatisticky potvrdené.

Odpovědět


vidíte

pavelm,2007-04-17 16:40:43

Mě to napadlo už kolikrát ale když to někde řeknu tak mě všichni mají za utopistickýho magora nebo za debila co omlouvá zločince...

Odpovědět


...

Martin,2007-04-17 21:25:13

Morris o tom píše v súvislosti so spôsobom života v dávnej minulosti. Naši dávni predkovia žili v malých skupinách, v ktorých každý každého poznal, tak 30 - 50 - 100 ľudí. Teraz však žijeme vo veľkých mestách, ale na také davy ľudí nie sme psychologicky a geneticky naprogramovaní, preto si stále udržujeme okruh zhruba tých 30 - 50 ľudí, ktorých pokladáme za príbuzných, dobrých známych a priateľov a ostatní pre nás prakticky neexistujú, alebo ich vnímame ako neživé veci. Veľkomestská apatia a odcudzenie je len obranná reakcia na preľudnenosť prostredia.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz