O pejskovi a kočičce  
podle tel-avivského vzoruˇ

 

 

 

Zvětšit obrázek
Prof. Joseph Terkel, Tel Aviv University, 2008

Přemýšlíte o tom, že byste si pořídili k vaší kočičce pejska a máte obavy, aby na sebe nebyli jako kočka a pes? Potom vás budou zajímat závěry výzkumu, který prováděli v Izraeli. Jde s největší pravděpodobností o první systematický výzkum tohoto druhu ve světě. Podle něj lze chovat tato zvířata společně. Musíte si ale kočku pořídit jako první. A také je dobré dát je k sobě v době, kdy jsou ještě mláďaty. Kočičce musí být méně než šest měsíců a pejskovi by nemělo být více než rok. Takové řešení vám dá šanci, že spolu budou vycházet.

 

Zvětšit obrázek
Adoptujte nejprve kočku...

 

Tyto poznatky uveřejnil časopis Applied Animal Behaviour Science a jde o práci kolektivu Neta-li Feuersteinové a profesora Josepha Terkela z oddělení zoologie na Tel Aviv University. Asi vás překvapí, na čem všem se dá výzkum provádět. Jenže výzkum se řídí společenskou objednávkou a v jednání zmíněných vědců lze spatřovat chladný kalkul a tušení předpokladu zájmu o jejich výsledky u třetiny Američanů. Tolik jich totiž doma chová nějakého svého mazlíčka a mnozí z nich uvažují o pořízení dalšího.

 

 

Izraelský výzkum začal formou pohovorů s chovateli. Těch, co měli doma obé (kočku i psa), se jim podařilo sehnat celkem dvě stě. Součástí studia byla též analýza videozáznamů. Ze získaných podkladů vypozorovali, že ve dvou třetinách případů spolu zvířata vycházela a měla k sobě kladný vztah. Ne všude to ale bylo ideální. U čtvrtiny chovatelů si byla zvířata lhostejná a v deseti procentech případů spolu vysloveně válčila.

 


 

Zvětšit obrázek
Josef Čapek před rokem 1939

Podle vědců má důvod nevraživosti kořeny v neschopnosti číst signály těla druhého druhu. Kočka a pes nechápou vzájemné podněty, které signalizují svými těly. Tak třeba když zuří kočka, má tendenci mrskat ocasem. Pes v takových případech začne vrčet ale rozhodně nepohybuje ocasem. Když je kočka spokojená, pohybuje se pomalu a přede, pes poskakuje a vrtí ocasem. Kočka při výrazu agrese odvrací hlavu ale pes odvracením hlavy vyjadřuje svou podřízenost...

 

Zvětšit obrázek
... a pak spolu mohou vařit i dort.

Podle autorů studie bylo možno v domech, kde panuje pohoda, vypozorovat, jak se zvířata naučila signály toho druhého číst a jak jim rozumí. Jde prostě o to, že se kočka naučí psí řeči a opačně. Zdá se, že zvířata poté, co jim porozumí, začnou považovat instinkty toho druhého za vlastní. Podle autorů to znamená, že oba druhy toho mají více společného, než jsme si mysleli.

 


Terkel dává mírumilovné soužití zvířat za vzor lidem. Základem podle něj je, aby všichni vzájemně pochopili jazyk toho druhého. Pokud se tento krok zvládne, lze se setkávat tváří v tvář, pozdravit se, komunikovat spolu a těšit se ze vzájemného kontaktu. Není problém pak společně odpočívat a třeba se dělit i o vodu (dělit se o vodu v tamní oblasti má velký symbolický význam). Jde ale také o způsob, jak nezůstat sám a podle Terkela by se takový přístup měl stát vzorem i pro chování supervelmocí. Když spolu dokáží vyjít kočka a pes ...ˇ

 

Prameny: Applied Animal Behaviour ScienceFunny Cat Pictures, Česká soda

 




O pejskovi a kočičce podle České sody:

 

 

Datum: 11.09.2008 10:35
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz