Dobrý tanečník je žádaným partnerem  
Ženy si vybírají obratné tanečníky a nedělají chybu. Schopnost tančit u mužů překvapivě vypovídá i o jejich fyzické síle.ˇ

 

 

Zvětšit obrázek
Zaujmout ženy není snadné. (Kredit Iam Unlimited.)

Asi nikoho nepřekvapí, že se muži velmi liší ve schopnosti tančit. Žijí mezi námi rození Johnové Travoltové, a stejně tak i muži s tanečními schopnostmi Mr. Beana. Ženy by nejspíš řekly, že těch druhých bude nápadně víc.

 

 
Na lovu. (Kredit: Flickr.)

Zkušenost praví, že špatní, natož děsiví tanečníci nemívají u žen úspěch, tedy pokud nemají v rukávu jiné eso typu zlatá kreditní karta nebo ropný vrt. Ve skutečnosti je to ale ještě mnohem horší. Nedávné výzkumy ukazují, že ženy dělají dobře, když se nechávají lapit do tenat šikovných tanečníků. Mohou se totiž spolehnout, že takový partner bude s velkou pravděpodobností zdatný otec zdravých potomků.

 

S touhle noční můrou špatných tanečníků přišli němečtí badatelé Nadine Hugill a Bernhard Fink z University of Göttingen. Zjistili, že muži, kteří podle hodnocení žen tancují atraktivně a průbojně, jsou fyzicky silnější, než muži, jejichž tanec je k smíchu. Již delší dobu se ví, že ženy hodnotí muže pomocí statických vodítek, jako jsou rysy obličeje a charakteristiky těla. Teď se ukazuje, že ženy k zhodnocení kvality mužů používají i dynamická vodítka, jako právě třeba dovednost v tanci.

 

Badatelé při svém výzkumu pořídili videoklipy 40 heterosexuálních studentů mužského pohlaví tančících na rytmus bicích z hitu Robbieho Williamse „Let Me Entertain You“. Tanečníci byli při natáčení oblečeni v bílém a snímala je rozostřená kamera, aby se odfiltrovaly rušivé informace o jejich oblečení, obličeji a tvaru těla. Kromě toho jim experimentátoři změřili sílu stisku ruky siloměrem.

 

Zvětšit obrázek
John Travolta jako nadsamec v Horečce sobotní noci. (Kredit: Moviewallpapers.)

Pak přišlo na řadu 25 studentek, které sledovaly nasnímaná videa bez zvuku a hodnotily přitažlivost předváděného tance a s nimi ještě dalších 25, které známkovaly rozhodnost a průbojnost tanečních kreací. Vyšlo najevo, že jak přitažlivost, tak i průbojnost tance jednotlivých mužů zřetelně vzrůstala s fyzickou silou tanečníků.

 

 

Zvětšit obrázek
Pulp Fiction. John Travolta jako samec s trablemi pod drobnohledem opačného pohlaví.
(Kredit: Afternoongirl.blogspot.)

Fungovalo to i poté, co výzkumníci vzali v úvahu různou tělesnou hmotnost tanečníků. Zároveň byli ženami lépe hodnoceni ti tanečníci, kteří byli podle proslulého poměru délky ukazováčku a prsteníku v děloze vystaveni vyšší hladině testosteronu.

 

Mají to muži bez tanečního talentu rovnou zabalit? Naštěstí to nebude tak horké. Britský evoluční psycholog Gayle Brewer z University of Central Lancashire v Prestonu radí: „Pokud pro vás tanec není to pravé, tak prostě změňte pravidla hry.“ Klíčové je nepředvádět svoje nedostatky a naopak prodat svoje přednosti. Když už muž nedokáže ženu očarovat tancem, může se projevit jako okouzlující a pozorný společník nebo jí alespoň může koupit nějaký drink.ˇ

 

Prameny:
New Scientist 9.7. 2009, Personality and Individual Differeces Online

Datum: 11.07.2009 01:33
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz