Poručíme větru, dešti  
O chemtrails, geoinženýringu a řízení počasí. Plány na globální regulaci uhlíku selhaly, ale nejásejte. Místo toho nastupují plány ještě divočejší.

 

Zvětšit obrázek
Jeden z navrhovaných projektů - bělení oblaků mořskou solí pomocí flotily malých plavidel.

Flotila lodí na výrobu mraků

V květnu 2010 Guardian informoval, že miliardář Bill Gates, otec Windows, investuje 300 milionů dolarů do podniku Silver Lining, který si klade za cíl vybělit mraky (cloud whitening), aby více odrážely sluneční záření. Projekt má provádět terénní zkoušky nad oceány na ploše 10 000 km2. Cílem je samozřejmě boj proti globálnímu oteplování.
Bill Gates" cloud-whitening trials "a dangerous experiment". Guardian 14.května 2010


Bill fakticky vyslyšel výzvy Bjorna Lomborga. Ten veřejně podpořil návrh britské akademie věd (Royal Society), že lepší než draze snižovat emise uhlíku, by bylo kompenzovat skleníkový efekt CO2 tvorbou chladivých mraků. Plánem je vybudovat flotilu lodí, které by do vzduchu chrlily kapky vody, aby se formovaly mraky (viz). Royal Society to navrhuje v studii „Geoengineering the climate: science, governance and uncertainty” z roku 2009.


I Rajendra Pachauri, šéf mezivládního panelu OSN pro změny klimatu, po Climategate oznámil, že nová, již pátá, zpráva IPCC se nově zaměří právě na geoingeneering (interview s Reuters). Po sérii afér má IPCC téměř nulovou důvěryhodnost, proto si klade ještě ambicioznější úkoly s daleko většími dopady na naše životy?

Zvětšit obrázek
Cloud Seeding made in China.

 

Začal to obchodník s deštěm
Plány na umělé mraky tu jsou už desítky let, ale původně měly za cíl ne boj s oteplováním, ale vytváření umělé srážkové oblačnosti. Takové hi-tech zavlažování ve stylu Nashovy divadelní hry „Vyvolávač deště“.
I dnes občas slyšíme třeba z Číny, že soudruzi dokáží tímto způsobem poručit větru, dešti a k podpoře místních zemědělců vyvolali déšť pomocí rozprašování stříbra do atmosféry (viz web ČIŽP).

 

Možnosti tu jsou ale omezené. Arlen Huggins v rozhovoru pro Scientific American v únoru 2009 (Does Cloud SeedingWork?) říká: „Pokud máte sucha a nejsou mraky, cloud seeding vám nepomůže. My totiž jen zesilujeme bouřky, které už existují… Cloud seeding se nejlépe dělá, když máte normální či nadnormální srážky. Ty můžete zesílit, takže do svých nádrží dostanete více vody na přečkání období sucha. Ze sucha vás to ale nevyvede.“ A dodává: „Nemůžete výsledky posuzovat podle jedné konkrétní bouře. Sněžilo by i bez našeho zásahu? Nevíme… Připsat konkrétní bouřku cloud seedingu je obtížné, pokud nejde o primitivní systém jako třeba mlhu, ze které by samo od sebe určitě nesněžilo.“

 

Chemtrails: jedy z nebe

Český klub skeptiků Sisyfos před časem publikoval článek Leoše Kyši „Konspirační teorie“  (19.9.2008), kde si mimo jiné utahuje z teorií, že do paliva letadel kdosi tajně přidává chemikálie, aby vytvářel umělé mraky. Autor píše: „O tom, že teorie chemtrails patří do stejného soudku jako přistání Američanů na Měsíci, netřeba pochybovat.“


Osobně nemám tušení, jestli někdo do kondenzačních pásů letadel už dnes něco přidává. Důkazy pro takové tvrzení jsem zatím neviděl. Že někde na nebi je nějaká čára, není žádný důkaz. Avšak víme, že takové plány skutečně po světě kolují. Použít takto linková letadla navrhovala například studie Davida Mitchella a Williama Finnegana „Modification of cirrus clouds to reduce global warming“ (Environ. Res. Let, prosinec 2009).


Pan Kyša ve svém článku označil za pitomost, že by někdo do nebe stříkal baryum a další jedy. „Stačí si přečíst libovolnou středoškolskou učebnici fyziky a zjistit jak by soli barya působily na obloze také to, že by velmi rychle částečky spadly na zem a kontaminovaly půdu. Gravitace je slovo, které zřejmě esoterici a konspirátoři asi neslyšeli,“ píše.

 

Rozprašování jedů v atmosféře se ale opravdu navrhuje a tyto plány nejsou nijak tajné.
Podle odhadů Council of Foreign Relations v publikaci „The Geoingeneering Option: A Last Resort Against Global Warming?" by „jeden kilogram síry umístěný na správné místo ve stratosféře mohl vykompenzovat oteplovací účinek několika set tisíc kilogramů oxidu uhličitého.“ Jde o snahu napodobit přírodu – když sopka vyvrhne do atmosféry oblaka prachu a síry, pozorujeme ochlazení.


Dokonce ani to baryum není tak docela výmysl. Baryum se do atmosféry skutečně někdy rozprašuje čistě pro studijní účely. Mrak barya v horní atmosféře umožní měření magnetického pole Země (viz).
Je na to i United States Patent 3813875 z roku 1974 (T. Paine, NASA).


Spekulace o chemtrails jsou možná neprokázané, ale vycházejí z reálného základu. Pokud se však chcete něco faktického dozvědět, nehledejte v odborné literatuře konspirační pojem chemtrails. Hledejte pojmy jako „cloud seeding“, „geoingeneering“ a SRM (Solar Radiation Management). Nejsou to tajné dokumenty, jsou běžné dostupné.


Studie Bena Kravitze a kol. (GRL 2008) „Acid Deposition from Stratospheric Geoengineering with Sulfate Aerosols“ zcela vážně zkoumala, jaký vliv může být spad síry (kyselé deště) na ekosystémy. Autoři došli k závěru, že koncentrace je příliš nízká, než aby byla nebezpečná. Kyselé deště jsme ostatně zažili už v éře před odsířením továrních komínů a přežili jsme to. Mezi další negativa síry by však prý patřila změna barvy nebe (z modré na bílou) a likvidace stratosférického ozónu.

Zvětšit obrázek
Symbol kampaně HOME (Hands off Mother Earth)

 

Protesty proti geoingeneeringu
Ekologie původně vznikla na protest proti zasahování člověka do přírody. Pokud na ochranu přírody proti antropogennímu globálnímu oteplování budeme špinit nebe sírou a vytvářet cíleně kyselé deště, pokládám to docela za černý humor.
Environmentální aktivisté na protesty proti takovému hraní si na boha organizují kampaň HOME (Hands off Mother Earth) čili Ruce pryč od Matky Země. 
 

Otevřít stránku se souborem GEOPIRACY 
Obloha na obrázku Edwarda Munche „Výkřik“ z roku 1893 je prý bolševicky rudá kvůli výbuchu sopky Krakatoa, která do atmosféry vyvrhla spoustu síry. Moderní plánovači mají v plánu to zopakovat.

Ekologická nadace ETC vydala zajímavou publikaci "GEOPIRACY: A Case Against Geoingenering“ (PDF; 1,7 MB; 56 stran) MB; 56 stran), kde ukazuje přehled metod geoinženýringu a některé jeho negativní dopady. 
 

Odpůrcům goeingeneeringu možná udělalo radost, když OSN v říjnu 2010 na konferenci v Nagoya v Japonsku uvalila moratorium (viz) na experimenty s geoingeneeringem. Jednotlivé státy a firmy by se měly zdržet experimentů v geoingeneeringu.


Ale nejásejte.
OSN to myslí tak, že chce v tomto směru mít monopol. Státy i soukromníci by měli geoinženýring přenechat Organizaci spojených národů. Protože věci podnikané lokálně mohou mít důsledky globální, že ano.


Osobně si dokáži představit, že jednou budeme řídit počasí. Jako je to ve vědecko fantastických filmech. Není to ale předčasné? Vždyť dosud nevíme, jak klima funguje. Je rozumné vrtat se v něčem, co pořádně nechápu? Je to jako rozmontovat budík, když nevím, zda ho budu umět zase složit.


Takže se tu hodí citovat, co klimatolog Kevin Trenberth napsal v e-mailu (14. října 2009), který se dostal na veřejnost při aféře Climategate: „Šance, že bychom pochopili, kam jde všechna energie a jaký mají na klima vliv mraky, není ani na obzoru. Ani se neblížíme pochopení celkové energetické bilance planety. Skutečnost, že nedokážeme vysvětlit, co se děje s klimatickým systémem, znamená, že můžeme zapomenout na snahy o geoinženýrství – nepoznali bychom, jestli mělo či nemělo nějaký účinek. Je to trapas (travesty).“

Jenže tady možná o žádné účinky nejde. Mám k tomu jednu teorii. Pánové možná pochopili, že klimaskeptici mají pravdu a že kvůli snížení sluneční aktivity nás čekají desítky let ochlazení. Bez ohledu na CO2. Takže oni příští rok vypustí flotilu lodí a pak budou předstírat, že oteplování zastavili oni svými experimenty. A přisvojí si zásluhy za záchranu planety.

 

Další čtení:
David Biello. “
What Is Geoengineering and Why Is It Considered a Climate Change Solution?” 6.duben 2010.


Autor má vlastní stránky Klimaskeptik

Datum: 03.03.2011 17:17
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:

Pane Bezouško

Ladislav Kopecký,2011-03-08 20:46:10

s ignoranty, jimž nic neříkají jména jako Edward Teller, opravdu nemá smysl diskutovat! Americká akademie věd opradu ale opravdu není to samé jako Teosofická společnost madam Blavatské :-)

Odpovědět

pane Kopecký

Miroslav Bezouška,2011-03-06 17:16:04

ono asi diskutovat na toto téma opravdu nemá smysl. Ty vaše odkazy mají asi takovou cenu, jako odkazovat se na paní Blawatskou nebo Ludvíka Součka

Odpovědět


...

Vít Výmola,2011-03-07 12:18:43

Někdy fakt už nezbývá, než dát za pravdu paní Pohlové.

Odpovědět

Pár odkazů

Ladislav Kopecký,2011-03-05 09:26:29

Další diskuse nemá smysl. Pro toho, koho to zajímá a kdo skutečně chce najít pravdu a nespokojí se s povrchními vysvětleními, jsem připravil pár odkazů:

http://www.chemtrails911.com/docs/scatteringEdTellerwithnotes.pdf

http://www.scribd.com/doc/13726176/Policy-Implications-of-Greenhouse-Warming

http://www.metatronics.net/lit/geo2.html

http://orgo-net.blogspot.com/2010/10/dalsi-z-us-patentu-na-chemtrails.html

http://people.ucalgary.ca/~keith/Misc/AuroraGeoReport.pdf

http://orgo-net.blogspot.com/2010/12/rosalind-petersonova-utajovane.html

http://www.geoengineeringwatch.org/

http://stopgeoengineering.blogspot.com/

http://farmwars.info/?p=2927

http://truth11.com/2010/06/13/food-and-depopulation-monsanto%E2%80%99s-monopoly-part-2-of-4/

http://aircrap.org/

http://www.geocrisis.com/cp_chemtrails_menu.htm

Odpovědět


Roman Rodak,2011-03-07 08:49:15

Pán Kopecký,
v dnešnej dobe nie je problém vypustiť nízkonákladový balón, ktorý by cez kondenzačnú stopu priamo preletel, odobral vzorku a analyzoval na prítomnosť určitých látok. Takisto nie je problém zachytiť spektrum svetla prechádzajúce kondenzačnou stopou z ktorého by bolo možné zistiť veľmi veľa informácií o jeho zložení.

Urobil to už niekto?

Odpovědět

A opravdu leti nizko?

Vitezslav Kremlik,2011-03-04 21:56:45

Ta videa na netu mne nejak nepresvedcila. Teze tedy zni, ze nizko letici letadla namohou zanechavat normalni contrails? Proto jsou na netu videa contrails letadel, ktera pry leti moc nizko. Pritom jsou to ale letadla, ktera leti uplne normalne vysoko nekde na 10 km! Tady je treba video od fanouska letadel (ne od fanouska chemtrails) o Boeingu v normalni letove vysce. Podle mne to vypada uplne stejne jako videa o udajne "neprirozene nizko leticich letadlech": http://www.youtube.com/watch?v=q_cR7tJz_MM&feature=related

Odpovědět

Persistent contrails

Ladislav Kopecký,2011-03-04 20:02:59

Pane Kremlíku, zde je moje odpověď:

http://chemtrailsnorthnz.wordpress.com/2010/08/25/chemtrails-or-contrails-by-g-edward-griffin/

PERSISTENT CONTRAILS NEED COLD AIR AND HUMIDITY
The most important aspect of this effect is not the presence of trails but how long they last. If they form at all, the duration depends on the moisture content of the air. If the air is humid, crystals tend to linger. If the air is dry, they are quickly absorbed and dissipated. We can conclude from this that there are two conditions that must exist for contrails to linger over long distances: (1)The air must be below
freezing, and (2) it must be humid.

Dále jsou zde různé anomálie. Někdy letadla létají jako o život, jindy nejsou vidět několik dní. Nebo letí dvě letadla vedle sebe, nebo jsou na obloze čáry, co mizí vedle těch, co nemizí. Dále přerušované čáry, nebo je vidět, podle stop, jak se letadla otáčejí. Často jsou nemizející čáry v příliš nízkých hladinách, kde teplota nemůže být pod nulou a za suchého počasí, což je v rozporu s fyzikou. Je to podobné jako kdyby Vám šla od úst pára v létě za slunečného počasí. Přitom, jak víte, je k tomu potřeba zima a vlhko.
Zkrátka anomálií je spousta, jen mít oči k vidění.

Odpovědět


Zjednodušení

Adolf Balík,2011-03-04 21:38:48

Jak bylo uvedeno výše, ty dlouhé kondenzační čáry jsou u letadel realitou hodně dávno. Argumentace z vašich materiálů je dost zjednodušená. Tvrzení, že je tam nedostatečná vlhkost bych moc nebral. Ten vzduch kolem může být suchý, ale většinu spalin z leteckého motoru tvoří voda, takže výfukové plyny mají specifickou vlhkost daleko vyšší, než je pro kondenzaci při konečné teplotě potřebná. Ten proud se moc rychle nerozptýlí. Ve vzduchu si prorazí něco jako trysku obalenou okolním vzduchem jako jejími stěnami, čímž i stoupne ve vzduchu účinnost reaktivního motoru. V kuželu tohoto vzduchu je vlhkost určitě vysoká a není divu, že to zkondenzuje, i kdyby okolo byl pouštní vzduch. K promíchání s okolním vzduchem dojde až za nějakou dobu.

I argumentace o vysoké atmosféře by seděla jen, kdyby v ní nebyl prach a aerosoly a ve spalinách žádný tuhý nedopal. K tomu připomínám také, že za určitých podmínek vznikají i tzv. svítící oblaka v extrémně vysoké atmosféře a na Marsu, kde je atmosférický tlak extrémně nízký, občas dochází k určitému vzniku oblaků a jistým typům sněžení.

Jinak, chemtrails si jako možné, dovedu představit, aniž by k tomu musely být nutné nějak extrémně ďábelské motivy. O tom, co se v atmosféře děje s prachem a aerosoly toho moc nevíme. Ač na základě různých teorií o tom vznikají hororové scénáře o jaderné zimě, global dimming a spousta dalších, výzkum je zatím velice v plenkách. Zrovna dnes při startu havarovala jedna klimatická družice, co měla mj. účinky aerosolů v atmosféře monitorovat. Jak jsou mizerné modely pohybu prachu a aerosolů, ukázalo např. hanebné selhání modelů šíření sopečného prachu z loňské erupce islandské sopky. Kdyby měl někdo takový výzkum provádět, tak si myslím, že by chtěl dělat experimenty se značkovanými aerosoly a prachem. Výsledky takových výzkumů by jistě mohly být užitečné i pro vojáky, kteří by mohli chtít nasadit chemické či bakteriologické zbraně, či zkoumat chování radioaktivního spadu z jaderných úderů. Vůbec bych se nedivil, kdyby se to dalo využít pro detekci stop po letounech, i kdyby byly hodně stealth, ale v prachu a aerosolech by zanechaly stopu, kterou lze laserem a spektrografem přečíst, zvláště kdyby tam byly přítomny značkované částice. Konec konců vyznavači všude létajících UFO také křičí, že chemtrails jsou posyp pro létající talíře, které jsou příliš dobře maskované, abychom je viděli opticky nebo radarem, v chemtrails však zanechají stopu, kterou lze detekovat. Ne, že by kvůli tomu bylo nutno věřit na neidentifikované létající objekty osazené zelenými mužíky – Greenů máme dost na Zemi, ale samotná myšlenka detekce neidentifikovaných stealth létajících prostředků pomocí stopy v prachu a aerosolech – případně značkovaných – mi nijak nereálná nepřipadá. Pol Potistické motivy řízení klimatu a lidské populace při tom nejsou zapotřebí. Důvody k utajení při tom jsou jak proto, že to má vojenské využití, tak proto, aby se zbavili Zeleného šílenství protestů, které by to vyvolalo.

Odpovědět

Pánové, prosím pěkně, nehněvejte se

Miroslav Bezouška,2011-03-04 19:57:22

ale člověk si už i na oslu připadá jako v blázinci. "Kondenzační pásy" odporují fyzice! V době druhé světové války ještě nebylo ani potuchy o environmentalistech, geoinžinýringu a podobných nesmyslech, kondenzační pásy za letadly byly ovšem obecně známy a byl to jev, který hlavně posádkám denních bombardérů nebyl moc příjemný - byly totiž příliš dobře vidět. Že by fyzika udělala od té doby takový pokrok a prohlásila to za nemožné?
A ekologii není potřeba bránit, je to stejně poctivá a úctyhodná věda jako třeba chemie. Má jen jednu drobnou vadu, tedy z hlediska "ekologů", spíše ovšem ekologistů: nemá s jejich blábolením vůbec nic společného.

Odpovědět


Fyzikální modely

Adolf Balík,2011-03-04 21:56:38

Ty modely jsou stejně fyzikálně dokonalé jako ty, co nám tvrdí, že z absorbčního spektra CO2 jasně vyplývá, že jeho vypouštěním řídíme klima jak termostatem. Na druhou stranu ale, kdybych tu něco tajně vypouštěl, tak bych těm, co mě odhalují, asi takovou geniální fyziku podstrkoval, abych je zdiskreditoval.

Odpovědět

aspon neco

Daniel Konečný,2011-03-04 18:57:54

k necemu jsou ti AGW sasci dobri, aspon naberem nejake zkusenosti s terramorfingem

Odpovědět

Drive cary na nebi nebyvaly?

Vitezslav Kremlik,2011-03-04 17:57:24

Tematem ch jsem prilis nezabyval, priznam se, ale narazil jsem na web http://contrailscience.com/pre-wwii-contrails/ kde se dokazuje, ze contrails i persistent contrails (dlouho pretrvavajici cary zaletadly) nejsou novinka. A existovaly na nebi davno pred vznikem uvah o geingenyringu. Proto si myslim, ze vyfotit caru na nebi jeste neni dukaz niceho. Castejsi pozorovani contrails muze byt zpusobeno take tim, ze letecka doprava je stale hustsi. http://contrailscience.com/contrail-photos-through-history ; http://contrailscience.com/fightercontrails-over-kent-1941/

Odpovědět

Odpověď panu Kremlíkovi II

Ladislav Kopecký,2011-03-04 16:37:27

Vaše argumentace má logiku. Podle mého názoru i autorů videa What in the World Are They Spraying? je dobré se držet stopy geoinženýringu jako nástroje pro boj s GO. Takže depopulační agendou bych se vůbec nezabýval. To jenom nahrává na smeč skeptikům. O geonženýringu existuje spousta dokumentace, která je na netu veřejně dostupná. Když tyto navrhované metody porovnáme s tím, co se skutečně děje na obloze, co padá na zem a co to dělá s přírodou a lidmi, máme důkazy, že program "Shield" skutečně celosvětově probíhá. Motiv je zřejmý a říkají ho sami geoinženýři: je to levnější způsob boje proti GO než omezování spalování fosilních paliv. Takže za tím může stát průmyslová lobby. Pro jiné (letecké společnosti a výrobce chemikálií) je to zase příležitost k výdělku. Je to přesně tak, jak říká ve zmíněném videu Edward Griffin: Follow the money...

Odpovědět

Odpověď panu Kremlíkovi

Ladislav Kopecký,2011-03-04 13:25:24

Já Vám neumím odpovědět. Co ale vím na 100%, je to, že stopy, které letadla vypoštějí, odporují fyzice. Více např. v tomto článku:
http://free-energy.xf.cz/exotic-weapons/contrails.pdf
Jediná odpověď, která mě napadá, je ta, že tento svět řídí magoři. A nemusíme chodit přiliš daleko. Stačí se podívat, co dělá naše vláda.
Všem skeptikům a posměváčkům doporučuji, aby - než vypustí nějakou poznámku o pošucích (kteří věří v chemtrails) - si něco prostudovali. Může se jim ale stát, že zjistí, že svět je trochu jiný než si představovali. Možná se tomuto procitnutí do reality podvědomě brání, a proto se posmívají, aby přehlušili vlastní nejistotu. A řekl bych, že čím je tato nejistota větší, tím jsou agresivnější.

Odpovědět


Pro p. Kopeckeho

Vitezslav Kremlik,2011-03-04 16:13:06

A co si myslite o nazorech, ze ty udajne chemtrails maji za cil ne boj s klimatem, ale hubeni lidi (jako postrik proti hmyzu)? V ramci depopulace, boje s prelidnenim. Misto abych se posmival, uvedu vecny protiargument. Treba s nim budete souhlasit. Pripady pozorovani chemtrails pochazi z vyspelych zemi ne? Vetsina letadel rovnez leta ve vyspelych zemich. Jenze tam prece neni treba nikoho depopulovat, protoze tady populace klesa uz sto let sama od sebe (vygooglujte si "demographic transition"). Boj s prelidnenim by daval smysl v Africe, ale tam zase letadlo neuvidite jak je rok dlouhy. Proto mi tato teorie pripada neverohodna.

Odpovědět

videá

Martin Smatana,2011-03-04 11:48:00

Pozrite si toto video:
www.liveleak.com/view?i=23e_1280185964

Aj toto je zaujímavé - čo vypúšťa to lietadlo? Na hasenie požiaru to nevyzerá.
www.youtube.com/watch?v=6IiCeGP2ZP8

Odpovědět

Patenty a jiné

Lubomír Denk,2011-03-04 11:02:36

Existují i další patenty, ze kterých pravděpodobně teorie chemtrails vznikla. Nejznámější a nejcitovanější v této souvisloti je asi tento http://www.freepatentsonline.com/5003186.html .

Soudím, že přidávání čehokoliv do paliva ve významném množství je tajně téměř neproveditelné. Letecký kerosin má standartizované složení, vyrábí a dodává ho spousta firem a případné přidávání čehokoliv do něj by se dalo jednoduše odhalit. Nehledě na to, že látky, které jsou obvykle zmiňovány jako ty, kterými se údajně postřikuje, jou v kerosinu prakticky nerozpustné a jejich dodatečné vstřikování do motorů by minimálně znamenalo jejich snížený výkon, neli rovnou jejich selhání. Však také téměř všichni zastánci chemtrails netvrdí, že se ty chemikálie přidávají do paliva. Tvrdí většinou, že postřik je prováděn upravenými (vojenskými) letadly. A to celosvětově pod taktovkou USA . Ostatně na http://orgo-net.blogspot.com/ si takových (většinou vzájemně si odporujících) teorií, kdo proč čím a jak můžete přečíst spousty:)

Pane Kremlíku, nemusíte mít v místě bydliště letiště abyste viděl comtrails. Stačí když nad Vámi vede letový koridor. Co nad Vámi lítá i můžete ověřit tady http://www.flightradar24.com/

Odpovědět

Dodatek pro p.Kopeckeho

Vitezslav Kremlik,2011-03-04 10:54:28

Jenom mi neni jasne, proc by nejake chamtrails nekdo utajoval. Kdyby chteli letadly bojovat proti oteplovani, delali by to prece halasne a verejne. Jako to ted chce delat Bill Gates s temi lodemi. A vsude by se chlubili, jak zachranuji planetu. No ne?

Odpovědět


re:

Vít Výmola,2011-03-04 12:07:16

Problém je hlavně v tom, že pod "chemtrails" si konspirační pošuci nepředstavují boj proti oteplování, ale úmyslné vypouštění chemikálií za účelem ovlivňování lidí, šíření chorob (a inkasování peněz na jejich následnou léčbu) a další podobné nesmysly.

Odpovědět

směšné, ale asi to tak dopadne

Petr Ka,2011-03-04 08:40:49

Jistě, takovéto pokusy jsou směšné (jako různé vynálezy staré 100 let), ale řídit počasí (planetu, genom, ...) nakonec budeme (pak teprve pochopíme, jak to funguje, když to budeme moci ovládat a ne se bát (poznání), že zatím nevíme ... a někdo předstírá (víra)) a budeme muset. A děláme to již dnes. Nevím jak odlišit záměrný a nevědomý geoengineering (například změna albeda výstavbou, ...). Nezasahovat lze pouze neexistencí (lidstva).

Odpovědět

What in the World Are They Spraying?

Ladislav Kopecký,2011-03-04 08:34:32

Pane Kremlíku, sleduji Vaše klimaskeptické články delší dobu a stále čekám, kdy se dotknete chemtrails, které s bojem proti GO souvisí. Nyní jsem se konečně dočkal, i když tak činíte opatrně, abyste si příliš nezadal s námi konspiračními teoretiky a "chemtrailsisty". (Nějací novodobí svazáci dokonce vymysleli pojem "chemtard")
Pane Kremlíku, vítejte na palubě!
http://dokumentarni.tv/zivotni-prostredi/co-to-na-svet-sprejuji-what-in-the-world-are-they-spraying
http://www.freeglobe.cz/Articles/270-tajemstvi-chemtrails-strategie-proti-zmene-klimatu-.aspx

Odpovědět

ekologie není protest

Ivo Přikryl,2011-03-04 00:00:12

Ekologie jako věda vznikla v 2. polovině 19. století, rozhodně však ne jako protest proti zasahování člověka do přírody. Tuto interpretaci získala až v 2. polovině 20. století. To však už nejde o vědu, ale ideologii či životní filosofii.

Odpovědět


Re: ekologie není protest

Petr Bolek,2018-10-07 16:39:45

Datum není přesné, ale jinak by se to mělo tesat do kamene.
Samozzřejmě "tím kamenem" mlátit současným ekologům o tlamy.

Odpovědět

Chemtrails i AGW produkty fantasy žánru

Adolf Balík,2011-03-03 20:39:18

Kdysi K. H. Borovský, jinak docela prozíravý myslitel, prohlásil, že proti komunismu není třeba bojovat, neboť je to natolik proti jakémukoliv racionálnímu rozumu, že žádný člověk s nenarušeným duševním zdravím, tohle nemůže chtít. Chemtrails jsou dost divné, protože z racionálního hlediska je nepravděpodobné, že by k něčemu tak kontraproduktivnímu přikročil. Jenže uvážíme-li, že antropogenické globální oteplování AGW je stejná pustá fantazie původně z pera spisovatele fantasy žánru, který přešel hnědého aktivismu během svého fašistického mládí k Zelenému aktivismu v poválečné éře, a teď je klíčová světová politická agenda, tak člověk začne věřit, že by i k chematrails mohlo dojít. Když se lidová komisařka €Uropského sojuzu chystá tento měsíc předložit svůj plán na vynaložení 15 bilionů dolarů místo na boj proti krizi na boj proti fašistickým spisovatelem fantastiky vykonstruovanému nebezpečí a prudce tak navíc zpomalit hospodářský růst kontinentu, tak člověku i ty chemtrail připadají jako menší blbost.

I když ten fašoun byl ale geniálnější než Jules Verne. Jeho fantastické vize vychází tak přesně, že i počítačové modely IPCC vypočetly přesně to, co vtělil do svých hnědo-zelených vizí z roku 1958.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz