Proč se senioři nechávají podvést?  
Staří lidé vidí svět růžovější a příznivěji hodnotí tváře podvodníků. Podle snímků z magnetické rezonance jim nefunguje podvědomý výstražný systém v anteriorní oblasti insulární kůry mozku.

 

Zvětšit obrázek
Věřili byste mu. Charles Ponzi, archetyp podvodníka. Kredit: Wikimedia Commons.

Staří lidé už ze samé podstaty věci toho mají hodně za sebou a mohlo by se zdát, že je životní zkušenost obrní proti podvodům a podobným nepravostem. Kupodivu se ale ukazuje, že to tak není. Podle americké Federální obchodní komise (Federal Trade Commission, FTC), která má na starost nekalé obchodní praktiky a v neposlední řadě ochranu spotřebitelů, se ve Spojených státech až v 80ti procentech případů stávají oběťmi podvodů senioři nad 65 let. A není vůbec nutné jezdit do zámoří, velmi podobně to funguje i ve střední Evropě. O naprosto odporných praktikách prodejců všeho možného vůči seniorům slýcháme prakticky každý den. Jak je to ale vlastně možné?

Zvětšit obrázek
Aktivita v anteriorní oblasti insulární kůry. Kredit: UCLA.


Federální obchodní komise a Federální úřad pro vyšetřování (čili FBI) při analýzách v této záležitosti zjistili, že staří lidé snadněji podléhají podvodníkům mimo jiné tím, že podvodné nabídky vnímají jako pozitivnější, než ve skutečnosti jsou. Sociální neuroložka Shelley Taylor z Kalifornské univerzity v Los Angeles nedávno s týmem spolupracovníků potvrdila, že senioři takříkajíc aktivně vidí svět růžovější než je. Jsou podle ní dobří v ovládání vlastních emocí a podvědomě vnímají každodenní záležitosti pozitivně. Prakticky na všem si dovedou najít něco dobrého a mnozí z mladších by to seniorům mohli závidět. Zároveň je ale právě tohle podle Taylorové činí více zranitelnými vůči podvodníkům.


Taylorová a spol. to prokázali zajímavým experimentem se skupinou 119 seniorů ve věku mezi 55 a 84 lety, které doplnili mladší dospělí dobrovolníci ve věku 20 až 42 let. Vědci jim předvedli soubor fotografií tváří, které zahrnovaly důvěryhodné, neutrální a nedůvěryhodné obličeje, přinejmenším podle názoru autorů. Pro představu, nedůvěryhodné tváře se vyznačovaly znaky jako odvrácený pohled, zjevně neupřímný úsměv anebo arogantně našpulené rty. Každý účastník experimentu měl za úkol ohodnotit tváře na škále mínus 3 (zcela nedůvěryhodná) až plus 3 (zcela důvěryhodná). Záhy vyšlo najevo, že senioři hodnotí oproti mladším lidem předvedené tváře jako více důvěryhodné.

 

Shelley Taylor, Kredit: UCLA

V druhé části experimentu badatelé provedli něco velice podobného s jinými dobrovolníky a tentokrát při tom sledovali jejich mozky na magnetické rezonanci. Taylorová se s kolegy nepochybně zaradovala, protože se ukázalo se, že při hodnocení důvěryhodností tváří fungují mozky starších a mladších osob poněkud odlišně. Mladší dobrovolníci při hodnocení tváří zapojovali anteriorní oblast insulární kůry mozku a při zkoumání těch nejméně důvěryhodnějších v této části mozku přímo sršeli aktivitou. Naproti tomu u seniorů se v dotyčném místě mozku prakticky nic podstatného nedělo.

 

Zvětšit obrázek
Ústředí FTC ve Washingtonu, D.C.. Kredit: Library of Congress, Wikimedia Commons.

Inkriminovaná oblast mozku přitom podle Tayolorové slouží k hodnocení vlastních pocitů, včetně tušení a podvědomých reakcí na okolí. Zdá se, že tenhle výstražný systém u seniorů nefunguje anebo funguje jen velmi vlažně. Studie Taylorové a spol. je v tomto směru průkopnická a na tvrdší závěry si budeme muset ještě počkat. Není zatím například jasné, zda se změna aktivity anteriorní oblasti insulární kůry u seniorů týká jen tváří nebo jestli se objeví i při hodnocení dejme tomu podvodných nabídek po telefonu. Navazující výzkum, který na sebe jistě nenechá dlouho čekat, také bude muset ověřit, jestli je pozorovaný pokles aktivity mozku seniorů opravdu příčinou anebo spíše důsledkem jejich životního postoje.


Ať už se ale ukáže cokoliv, je jasné, že by na sobě senioři měli zapracovat. Měli by počítat s tím, že náchylnost vůči podvodům je dalším, nepříliš vítaným znakem stáří, kterému je potřeba čelit. Zároveň bychom si tento hendikep měli přiznat všichni, včetně našich starostlivých legislativců, kteří mají neutuchající potřebu svými produkty chránit všemožné zájmové skupiny. Senioři ale legislativní ochranu, při veškeré k úctě k jejich vitalitě, zjevně opravdu potřebují. Nic proti férovým tržním vztahům, ale zneužívání hendikepů stáří je zavrženíhodné.V zájmu nás všech, kteří snad také jednou zestárneme, bychom měli požadovat pro podvodné a často arogantní prodejce, cílící na bezbranné seniory, drakonické tresty.


Prameny:

ScienceNOW 3.12. 2012, PNAS online 3.12. 2012.

 

Datum: 09.12.2012
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:

Milan Závodný,2012-12-27 06:29:08

...v dobách skorších sa morálka a zločin potýkali "stejne"...
versus:...ziskuchtivosť je "intenzivnejší"
..."nárúst úplne ve všem"
..."ztráta moráních hodnot je sama rezignací"...
Tak ako? Potýkali sa "stejne" alebo je tam "nárúst"?

Odpovědět

Jan Kment,2012-12-10 16:46:41

A co úsměv paní Taylor, zdá se vám důvěryhodný?
Takový výzkum by šel přece udělat daleko exaktněji. Nechápu proč se těmhle vědeckým postupům na úrovni stolní společenské hry pro celou rodinu dostává takové pozornosti. Každý myslící člověk i bez vzdělání za 100 000 dolarů by to svedl lépe!
I když závěr i předpoklad "senioři jsou důvěřiví" je nepochybný a pod poslední odstavec pana Mihulky bych se desetkrát podepsal.

Odpovědět

Jadro pudla je samozrejme zde,

František Houžňák,2012-12-10 09:04:05

"které zahrnovaly důvěryhodné, neutrální a nedůvěryhodné obličeje, přinejmenším podle názoru autorů. Pro představu, nedůvěryhodné tváře se vyznačovaly znaky jako odvrácený pohled, zjevně neupřímný úsměv anebo arogantně našpulené rty." - vypovedni hodnotu by pokus mel az tehdy, kdy by probandum ukazovali fotky skutecnych gauneru a skutecnych negauneru (i kdyz, tam se nikdy nevi, jestli je to skutecny negauner nebo se na nej jenom jeste neprislo). Jestli ony ty fotky nevypadaly jako ty, co si delal Purkyne, kde skoro na vsech vypada pouze stejne stupidne, i kdyz k nim dal popisky jako hnev, radost a podobne.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2012-12-10 11:44:29

Trochu mi to připomnělo Miloše Kopeckého, jak v jednom filmu říká: "Copak bych já, s tímhle ksichtem, mohl dělat podvodníka?" :)

Odpovědět


Bodejt, to je stara znama vec,

František Houžňák,2012-12-10 13:17:36

ze podvodnik musi vypadat predevsim duveryhodne, s ksichtem padoucha se muzete zivit tak leda poctive nebo jako loupeznik, ale ne podvodnictvim. To uz vedeli stari Sumerove a pred nimi urcite i Neandrtálci. Paní Taylorova udelala skutecne hodnotny vyzkum a zjistila veci, ktere by nikdo nerekl - kdyz nekomu ukazu podivny ksicht, tak se na nej soustredi vic nez na ksicht tuctovy. Slava socialni neurologii a jejim exaktnim metodam.

Odpovědět

Morálka

Milan Závodný,2012-12-10 05:14:13

Starí boli vychovaní v morálnejšom prostredí. Za morom, i tu. Posun k ziskuchtivosti, keď amorálne sú i zákony /imunita politikov/ vedie k anarchii, resp. k vláde mafii.

Odpovědět


To by me zajimalo, jak jste prisel na to,

František Houžňák,2012-12-10 08:58:37

ze "Starí boli vychovaní v morálnejšom prostredí", to se driv nekradlo, nepodvadelo, nevydiralo, nevrazdilo ? Mate nejake divne iluze o "starych dobrych casech".

Odpovědět


Opravdu

Jiří Oto,2012-12-10 19:52:03

z vyprávění Rady starších musím usoudit, že v dobách dřívějších se morálka i zločin potýkaly stejně vehementně jako dnes. Dnes to snad vypadá jinak, oba tábory jak zločinecký tak i poctivci se vyvíjejí. Zkrátka jdou s dobou. Ti starší povětšinou na nějaký vývoj rezignují a potom to takhle vypadá. Ona i ta ziskuchtivost je intenzivnější, protože prostředí je k tomu nakloněno. Podléhat slabostem bylo snadné v jakékoliv době, jenom dnes je možné zaznamenat nárůst úplně ve všem. Péče o starší členy společnosti zůstává v táboře poctivců ctností a ze sociálních důvodů nutností. Ztráta morálních hodnot je sama rezignací na vyšší lidské hodnoty, ta nastává po prožitém traumatu. Myslím si že se nikdo nerodí jako lidská zrůda a morální hodnoty si v sobě nese s tím, že je buď rozvine či zavrhne.

Odpovědět


Milan Závodný,2012-12-27 06:30:27

Prepáčte, zle som umiestnil odpoveď. Tá sa nachádza v prvom políčku.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz