Vyšetřování okolností smrti šéfa Pimu  
Náhlý palácový převrat v tlupě šimpanzů z Mahale před časem vedl ke smrti alfa samce jménem Pimu. Je to vůbec první doložený případ vraždy šéfa tlupy šimpanzů jeho podřízenými.

 

Zvětšit obrázek
Pimu po smrti. Kredit: Jennifer Scott.


 

Zvětšit obrázek
Jezero Tanganika. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.

Už by jsme si měli zvyknout, že naši nejbližší příbuzní šimpanzi jsou v mnoha ohledech úplně jako my. V dobrém a pochopitelně i ve zlém. Někdy to je pořádně zneklidňující. Ale, buďme rádi, že máme tak blízké a pochopitelné příbuzné, v nichž se můžeme vidět jako v zrcadle. Taky bychom mohli být v roli latimérie podivné a našimi nejbližšími příbuznými by byli například přízrační noční šťouralové ksukolové. Naštěstí máme šimpanze a bonoby, nad nimiž můžeme nepřetržitě žasnout, jak jsou nám podobní.

 

Nicholas Newton-Fisher z Univerzity v Kentu a jeho spolupracovníci nedávno ve velké tlupě šimpanzů (Pan troglodytes) z Národního parku Mahale u tanzanijského jezera Tanganika zdokumentovali palácový převrat, který vyústil ve vraždu bývalého vůdce jménem Pimu. Ten byl alfa samcem tlupy z Mahale od roku 2007, až do svého násilného konce v říjnu 2011, který překvapení badatelé natočili na video. Poté zahájili vyšetřování okolností vraždy, jehož součástí byla i pitva oběti. K vražednému útoku došlo jednoho rána, bezprostředně poté, co se Pimu porval s druhým nejvýše postaveným samcem v tlupě. Tohoto rivala sice ještě zahnal na útěk, vzápětí ale podlehl útoku čtveřice níže postavených samců, kteří ho bili, kousali a nakonec ubili k smrti.

 

 

Zvětšit obrázek
Národní park Mahale. Kredit: Jesse Allen, NASA Earth Observatory, Wikimedia Commons.

 

Zvětšit obrázek
Nicholas Newton-Fisher. Kredit: University of Kent.

Už nějaký čas víme, že násilí, někdy i extrémní, je šimpanzům vlastní, tak jako i nám. Někdy i cílevědomě zabíjejí. Vraždy mezi samci jedné tlupy jsou sice u šimpanzů velmi vzácné, ale víme i o několika případech z dřívější doby. Šimpanzi obvykle bývají vražedně násilní mezi tlupami, jinými slovy – válčí. Lákavou odměnou je pro ně zvětšení území tlupy a z něho pak vyplývající zvětšení zdrojů potravy, která má tlupa k dispozici a také zvýšení počtu dostupných sexuálních partnerů. Motivace vraždění mezi samci jedné tlupy ale zůstávají nejasné. Pro fungování tlupy a hlavně pro její obranu je totiž podle všeho klíčové, když vysoce postavení samci úspěšně spolupracují.

 

Případ vraždy Pimu je výjimečný v tom, že šlo o smrt šéfa celé tlupy, jehož zabil gang níže postavených samců. Takový palácový převrat jsme zatím nikdy u šimpanzů neviděli. Zároveň v době před vraždou Newton-Fisher a spol. v tlupě nepozorovali žádné známky blížící se katastrofy. Postavení Pimu se zdálo být pevné a celá hierarchie samců tlupy zase stabilní. Dokonce ani nedocházelo k žádným zřetelným změnám v sociálním vztazích. Dva ze čtyř vražedných útočníků byli bývalí šéfové tlupy, kteří před činem s Pimu trávili nejvíce času, podle všeho v romantické idylce. Po vraždě se hierarchie samců tlupy rozbořila a nastalo období chaosu.

 

 

Zvětšit obrázek
Pimu, v dobách slávy. Kredit: David Schenfeld.

Proč tedy Pimu zahynul? Nejspíš v tom byl prachsprostý boj o moc. Třetí nejvýše postavený samec využil příležitost o pokusil se uchvátit trůn. Samci šimpanzů neustále soupeří o sexuální partnerky, takže rozhodně mají motivaci své konkurenty zabíjet. Jenže zároveň na ně mohou zaútočit okolní tlupy, takže se nejsilnější šimpanzům zřejmě vyplatí nechat své slabší soukmenovce naživu. Národní park Mahale je na africké poměry hodně izolovaný a jen obtížně dostupný. Tlupu od jezera Tanganika žádná další tlupa bezprostředně neohrožuje a podle Newton-Fishera a spol. možná právě tohle stálo jejího šéfa Pimu život.

 

Literatura

NewScientist 7.3. 2013, American Journal of Primatology online 21.2. 2013.

 

Datum: 09.03.2013 16:12
Tisk článku

Související články:

Sledování mrtvých těl urychluje stárnutí. Přinejmenším u octomilek     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2023)
Sebe a své blízké léčí lékaři jinak     Autor: Josef Pazdera (26.12.2022)
Posttraumatická stresová porucha a válečné konflikty     Autor: Miloslav Pouzar (05.04.2022)
I šimpanzi rozeznají zlý úmysl     Autor: Dagmar Gregorová (08.03.2022)
O zlaté rybce     Autor: Dagmar Gregorová (10.01.2022)



Diskuze:

Poučné.

václav mihulka,2013-03-14 18:49:51

Čekal jsem, že na závěr článku bude širší ponaučení, který, že to ze samců, v článku uvedených, z nastalé chaotické situace profitoval. Kolektivní vedení ?

Odpovědět

Šok pre verejnosť.

Milan Závodný,2013-03-10 08:07:32

Úvodný odstavec tohto článku by sa mal prednášať deň čo deň v základných školách deťom. Keď sa ja v podobnom duchu vyjadrím na akomkoľvek fóre, bývam považovaný za blázna.
Človek je živočích ako každý iný. Na tom trvám. Takýto postoj totiž dáva odpoveď na všetky podstatné otázky ohľadom ľudských vlastností. Včítane tej o našom /skorom/ konci.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz