Narazila před 10 miliardami let do Mléčné dráhy Galaxie v Andromedě?  
Není to vyloučené, tedy pokud platí modifikovaná Newtonova dynamika (MOND). Nasvědčují tomu nové výpočty pohybu v Místní skupině galaxií.

 

Zvětšit obrázek
Toulky Mléčné dráhy. Kredit: Fabian Lueghausen/ University of Bonn.


Galaxie v Andromedě je krásná spirální galaxie, která je sice větší, než Mléčná dráha, ale jinak je naší galaxii hodně podobná, je relativně blízko, takže si ji můžeme do sytosti prohlížet a také je s trochou štěstí viditelná pouhým okem. To vše by z ní  už tak dělalo úžasně zajímavý objekt pozorování a představ. Jako by to nestačilo, Galaxie v Andromedě je teď sice od nás vzdálená asi 2,5 milionu světelných let, ale zároveň víme, že se žene směrem k nám, rychlostí asi 100 kilometrů za sekundu. Pokud ji rychlost a směr vydrží, tak se za necelé 4 miliardy let podle všeho srazí s Mléčnou dráhou a splyne s ní v galaktickém objetí. To už je docela síla.

 

Zvětšit obrázek
Hongsheng Zhao. Kredit: University of St Andrews.


Jenže ve skutečnosti je to možná ještě lepší. Hongsheng Zhao ze skotské Univerzity v St Andrews a jeho kolegové tvrdí, že se Mléčná dráha s Galaxií v Andromedě už srazily, a to před asi 10 miliardami let. Od těch dob se měly zase oddálit, až na vzdálenost 3 milionů světelných let a v současné době letí vstříc další srážce. Právě takový scénář totiž poměrně trefně vysvětluje pozorovanou strukturu obou spirálních galaxií a jejich galaktických satelitů, kterou jsme doposud vysvětlovali jen velmi obtížně. Zhao a spol. si nevystačili s klasickým pojetím gravitace dle pánů Newtona a Einsteina a sáhli po modifikované Newtonově dynamice (MOND), s níž poprvé přišel Mordechaj Milgrom v roce 1983.


 

Zvětšit obrázek
Galaxie v Andromedě, s filtrem H-alfa. Kredit: Adam Evans, Wikimedia Commons.

Vědci vůbec poprvé využili nástroje MOND k propočítání pohybu objektů Místní skupiny galaxií, která zahrnuje právě Mléčnou dráhu, Galaxii v Andromedě a přes 30 satelitních galaxií rozličných velikostí a tvarů. Z výpočtů se nakonec vylouplo, že se obě zmíněné galaxie měly srazit před velmi zhruba 10 miliardami let a od oněch dob pokračují v osudovém tanci. Potíž je v tom, že kdyby platila klasická gravitace, tak by Mléčná dráha s Galaxií v Andromedě tehdy měly při srážce splynout.

Zvětšit obrázek
Místní skupina galaxií. Kredit: Richard Powell, Wikimedia Commons.

Člen týmu Pavel Kroupa z Univerzity v Bonnu podotýká, že temná hmota by v takovém případě fungovala jako med. Kdyby se galaxie tehdy srazily, med temné hmoty by je slepil dohromady. Jestli měl ale pravdu Milgrom, tak není potřeba žádná podivná neuchopitelná temná hmota a dotyčné galaxie při srážce jenom skrz sebe prošly, jako když se cigaretový kouř prolíná s mlhou. Navzájem si přitom vytahaly hmotu do hvězdných proudů či ramen, z nichž pak časem vznikly blízké trpasličí galaxie.


Zhao a spol. mají za to, že pozorované uspořádání a pohyb trpasličích galaxií potvrzují myšlenku dávné srážky Mléčné dráhy a Galaxie v Andromedě. I v jejich modelu se Mléčná dráha v budoucnu srazí s větší spirální kolegyní, nebylo by to ale v takovém případě poprvé. Něco jako galaktické déjà vu bez temné hmoty. Jaké to asi bude, za 3,75 miliardy světelných let?

 


 


Literatura

Royal Astronomical Society News 4.7. 2013, arXiv:1306.6628, Wikipedia (Andromeda Galaxy, Modified Newtonian dynamics).

Datum: 06.07.2013 11:05
Tisk článku

Související články:

Podivuhodná Radcliffova vlna v Mléčné dráze se vlní jako živá     Autor: Stanislav Mihulka (22.02.2024)
Jak vypadá Mléčná dráha?     Autor: Dagmar Gregorová (27.05.2023)
Staré srdce Mléčné dráhy     Autor: Dagmar Gregorová (03.10.2022)
Hvězdné proudy – naporcovaná galaktická sousta     Autor: Dagmar Gregorová (29.01.2022)
Centrum Mléčné dráhy je obklopeno záhadnou bariérou proti kosmickému záření     Autor: Stanislav Mihulka (12.11.2021)



Diskuze:

A co NEMOND?

David L,2013-07-07 16:39:29

Chápu to tak, že obyčejná teorie relativity spolu s oblakem nebaryonové temné hmoty kolem každé galaxie dává ten medový výsledek. Co nějaké jiné vysvětlení temné hmoty, třeba MACHO, je taky v rozporu s modelem? Nebo autoři vyloučili jeden z tisíce modelů a na základě toho usoudili na správnost druhého z tisíce? Co galaxie srážející se právě teď (nebo nedávno), chovají se jako med?

Odpovědět


MACHOS nestačí

Jan Tomáštík,2013-07-09 10:56:05

Výborná otázka. Nejčastější (ty méně exotické) teorie temné hmoty se dají shrnout právě do dvou šuplíků MACHOS a WIMPS. MACHOS je o uložení hmoty v nezářivých a špatně pozorovatelných tělesech, jako jsou hnědí trpaslíci, černé díry. Podle nejkonzervativnějších modelů, částečně podpořených pozorováními, MAJÍ svůj podíl v temné hmotě, ten je však procentuálně něco kolem 3-7% z celého množství samotné temné hmoty (přesné procento si nevybavuji, nicméně jedná se o odhad). Spíše to tedy vypadá na výrazný vliv druhé skupiny - WIMPS (Weakly Interacting Massive Particles), tedy neutrinu-podobné částice, tzn. ilusivní pronikavé částice interagující jen slabou a gravitační silou, hmotnější než neutrina.

Odpovědět

Jak obojí správně ??

Ladislav Smrčka,2013-07-06 21:23:49

Světelný rok byl odjakživa jednotkou délkovou.
Ne časovou.

Odpovědět


ly je délka..na 100%

Jan Tomáštík,2013-07-09 10:58:33

Obojí opravdu NENÍ správně, světelný rok je jednotka POUZE délky. Určitě, bez debat a na tuty! :)

Odpovědět

Obojí je správně.

Karel Rabl,2013-07-06 15:45:38

Pane Pavle.

Odpovědět

drobnost

Pavel Baranek,2013-07-06 13:46:08

...Jaké to asi bude, za 3,75 miliardy světelných let?

Není náhodou světelný rok jednotka vzdálenosti a ne času ;-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz