Jak objevit cestovatele v čase?  
Třeba s mocnou zbraní globálního světa – internetem. Vědci z Michiganské techniky hledali návštěvníky z budoucnosti ve tvítech, dotazech pro vyhledávač a také je slušně požádali o kontakt mailem či tvítem.


 

Zvětšit obrázek
Staneme se někdy pány času? Kredit: Hzenilc, Wikimedia Commons.

Určitě to znáte. Teorie velkého třesku, sezóna třetí, epizoda 22 (Big Bang Theory 3/22 „The Staircase Implementation“). Leonard se chytne se Sheldonem kvůli nastavení teploty a pak u Penny v bytě dlouze líčí, jak vlastně začal se Sheldonem bydlet. V jedné flashbackové scéně jsme svědky podpisu barvité Smlouvy spolubydlících, v jejíž sekci 9. Různé se Leonard zavazuje, že pokud jeden ze spolubydlících vynalezne cestování v čase, tak první zastávka bude v oné místnosti, přesně 5 sekund po podpisu. To se ale nestane a zklamání zúčastněných by se v tu chvíli dalo krájet.

 

Robert Nemiroff. Kredit: Michigan Tech Magazine.


Někteří ze čtenářů možná přistoupili na podobné dohody, cestování v čase je nesmírně magnetizující. O to víc, že existují alespoň teoretické koncepty, které cestování v čase nevylučují. Popkultura je cestami v čase prosáklá a bere je skoro jako hotovou věc. Stephen Hawking to ale před časem vyjádřil velice trefně, v upravené verzi Fermiho paradoxu o mimozemšťanech. Pokud je cestování v čase možné, tak kde všichni ti cestovatelé k čertu jsou? Jednoduché jak facka. Samotný Hawking ale při jiné příležitosti připustil, že cestování v čase by snad mohlo být možné ve výseku časoprostoru, který vznikne po sestrojení fungujícího stroje času. Jinými slovy, do minulosti před vznikem stroje času by se neměl nikdo dostat. Vizionář Carl Sagan svého času a s ním i mnozí další si zase poněkud spiklenecky myslí, že by cestovatelé v čase ve skutečnosti mohli být mezi námi, jen o nich nevíme. Třeba o to z nějakého důvodu nestojí.


 

Teresa Wilson.
Kredit: Michigan Tech.

Robert Nemiroff a Teresa Wilson z Michiganské technologické univerzity pojali pozoruhodný nápad, že by mohli k objevení cestovatelů v čase použít velikou sílu internetu. Nakonec, na internetu se přece dá najít všechno, tak proč ne cestovatelé v čase? Kupodivu to nebylo nijak zvlášť složité. Vlastně stačilo vymyslet správné otázky. Badatelé se zaměřili na cestovatele z budoucnosti a hledali stopy po někom, kdo by měl k dispozici informace předtím, než se dotyčná událost stala. Pokud by někoho takového našli, tak by to bylo fungující věštecké médium anebo právě cestovatel v čase.


Nemiroff s Wilsonovou prohledali internet celkem třikrát. Ve tvítech na Twitteru pátrali po obsahu, který by byl pověšen na internet před samotnou událostí, analyzovali vyhledávání jednoho populárního webu o astronomii, jestli na něm dotazy nepředcházely události a také veřejně požádali cestovatele v čase, aby je kontaktovali mailem či tvítem, pochopitelně zaslaným do času před žádostí. Vyždímali internet, co to jen šlo a jejich studie je zřejmě nejrozsáhlejším počinem na toto téma. A jak to dopadlo?


 

Zvětšit obrázek
Údajný cestovatel v čase z roku 1941, na světodějné události, znovuotevření mostu South Fork Bridge v Britské Kolumbii. Kredit: volně dostupné, Wikimedia Commons.

Abychom dlouho nechodili kolem horké kaše, nikoho nenašli. Žádný cestovatel v čase v jejich sítích neuvízl. Jak už to ale s podobnými výsledky bývá, nabízí se celá řada možných vysvětlení. To nejvíce prostinké praví, že cestovatelé v čase nejsou. Třeba to z nějakého důvodu doopravdy nejde anebo stále ještě čekáme na ten správný objev stroje času, který vytyčí hranici pro budoucí cestování v čase. Nebo to jde, ale cestovatelé v čase nemohou zanechávat stopy v minulosti anebo my je v našem časoprostoru nemůžeme odhalit. Případně to jde a cestovatelé v čase skutečně nechtějí být odhaleni. A jsou dobří v maskování. Nemiroff a Wilsonová se také mohli prostě a jednoduše splést a cestovatele časem v analyzovaných datech přehlédnout.


Na druhou stranu, ani jeden z autorů to zatím nevzdává. Určitě budou dál prohledávat internet, pilovat používané algoritmy a rozšiřovat svůj záběr. Jistě by také nebylo od věci využít rozruchu kolem špiclování internetu a zkusit se zeptat NSA. Kdo jiný by mohl mít lepší data a vyhledávací roboty? Navíc to možná už řešili, protože si lze jen obtížně představit větší ohrožení bezpečnosti, než nepřátelsky či kriminálně motivovaného návštěvníka z budoucnosti. Pokud takoví mezi námi jsou a neopatrně trousí stopy po internetu, NSA a podobné agentury jim (doufejme) jdou po krku.

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=Yn4WHIxTa50

 


Literatura

PhysOrg 4. 1. 2014, arXiv:1312.7128, Wikipedia (Time travel).

 

Datum: 06.01.2014 13:47
Tisk článku

Související články:

Attosekundový experiment zachytil elektrony v kapalné vodě     Autor: Stanislav Mihulka (18.02.2024)
Nápoj s nanokrystaly zlata je slibný v léčbě Parkinsona a roztroušené sklerózy     Autor: Stanislav Mihulka (14.02.2024)
Superatomový materiál je nejrychlejším polovodičem všech dob     Autor: Stanislav Mihulka (02.11.2023)
Kvantové simulace cesty do minulosti mohou řešit neřešitelné problémy     Autor: Stanislav Mihulka (17.10.2023)
Fyzikální exorcismus: Vědci po 67 letech ulovili Pinesova démona     Autor: Stanislav Mihulka (10.08.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz