Kondomy měnící barvu po styku s pohlavně přenosnou chorobou  
Britští mladíci přišli s nápadem, který vyhrál prestižní cenu a boduje i u tradičně konzervativní anglikánské společnosti – projekt kondomů opatřených skrytou barvičkou, která při kontaktu s infekčním agens to dává patřičně najevo.

 

Koncept "S.T.EYE." získal první cenu od Isaac Newton Academy
Koncept "S.T.EYE." získal první cenu od Isaac Newton Academy

Myšlenky doktríny provozovat sex pouze v rámci manželství, a to bez jakékoliv antikoncepce, aby vždy mohlo dojít k plození, jsou vedeny dobrou vírou, ale středověké představy dnešnímu světu škodí. Alespoň to tak prohlašují experti UNAIDS, organizace Spojených národů mající za úkol bránit šíření pandemie AIDS. A stejně to vidí i většina infektologů, majících přehled o útrapách spojených s šířením a léčbou dalších pohlavně přenosných nemocí. Zajímavá myšlenka, jak části zdravotních problémů svět zbavit, se nezrodila v hlavách otitulovaných, ale u teenagerů.

Zásobu barevných dudlíků asi bude dobré spotřebovat co nejdříve. Brzo by místo úsměvu mohly u partnerky vyvolat šok.
Zásobu barevných dudlíků asi bude dobré spotřebovat co nejdříve. Brzo by místo úsměvu mohly u partnerky vyvolat šok.

Třináctiletí studenti Daanyaal Ali a Chirag Shah, spolu s o rok starším Muazem Nawazem, se svou představou přišli za učitelem. Ten to naštěstí nevzal jako vtip a ani škola se nezalekla, že jí to u části veřejnosti zdiskredituje a nápadu se postavili čelem. Pomoc přišla ve formě shánění informací, kontaktů na imunology a posouzení, zda je nápad technicky realizovatelný. Koncept dostal jméno "S.T.EYE."  a rychle si získává věhlas, patřičně podpořený udělením první ceny Akademií Isaaca Newtona. Spolu s převzetím finančního oceněním mladíky nyní čeká přijetí v Buckinghamském paláci.    
Nejspíš není daleko doba, kdy budou k mání latexové kondomy s navázanými protilátkami schopnými reagovat na specifické antigeny a spouštět kaskádu enzymatických reakcí na jejichž konci, v případě styku s infekčním agens, změní barvu. Podle informací poskytnutých BBC, pokud dojde ke kontaktu s chlamydiemi, zezelená. Žlutá bude signalizovat přítomnost virů herpes. Fialová lidský papillomavirus (HPV) a syfilis se má tvářit modře.

 

Dodáváme jen, „klobouk dolů“. Držíme palce, aby se projekt realizoval co nejdříve a ve finančně dostupný produkt. Mladých, kteří se za své intimní problémy stydí a na kliniku raději nejdou, je podle expertů hodně.

Datum: 25.06.2015
Tisk článku

Související články:

Chlamydie a neplodnost     Autor: Josef Pazdera (09.05.2004)
Nechráněný styk zhoršuje nádory děložního krčku     Autor: Josef Pazdera (05.09.2006)
První globální analýza sexu     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2006)
Léky proti HIV nenahradí kondom     Autor: Jaroslav Petr (01.08.2008)
Muži se budou očkovat vakcínou proti rakovině děložního krčku     Autor: Josef Pazdera (29.10.2011)
Galactic Cap     Autor: Josef Pazdera (09.06.2014)



Diskuze:

Rychlost vyhodnocení

Matěj Morávek,2015-07-03 11:19:18

Problém je v tom, že to takto jendoduše fungovat nemůže. Postup při detekci nákazy je ten, že se vzorek promíchá s antigeny, které se selektivně navážou na přítomné bakterie. Toto navázání je ale neviditelné, musíte vzorek od antigenů "propláchnout" a následně smíchat s obarvujícími enzymy, a teprve pak vidíte, jestli tam bakterie jsou, nebo ne.

Více viz http://www.hopesandfears.com/hopes/future/science/214641-tabloids-invent-teenagers-inventing-sti-detecting-condoms

Odpovědět

Starosti

Milan V,2015-06-27 14:17:11

To mají kluci ve 13 letech pěkné starosti.
To když já jsem býval mladý...

Odpovědět

Palo Priezvisko,2015-06-26 21:25:52

a tu farbu budu kontrolovat kedy? vacsinou po orale a po styku... skor by to chcelo lacne indikatorove papieriky, ktore by mohol kazdy pouzivat preventivne a pravidelne...

Odpovědět

Změna barvy celého je na houby

Jenda Krynický,2015-06-25 18:07:40

Lepší bude tam ty protilátky nanést jen místy tak, aby tvořily nápis.

Odpovědět


Re: Změna barvy celého je na houby

Ondi Vo,2015-06-26 13:07:53

Problém nastane, když bude mít subjekt všechy čtyři nákazy, výsledná barva bude chybně interpretována. Nápis s názvem nákazy by byl pak nečitelný, a i případné grafiti by mohlo pozorovatele mást.

Ale sranda stranou, ještě lepší by snad bylo vybavit těmi indikátory nějakou sondu a tou zjišťovat nebezpečí nákazy ještě před tím stykem.

Já bych například uvítal sondičku reagující změnou barvy na případnou přítomnost listerií a salmonel v sýru, ve vajíčku na měko a v kysaném zelí.

Odpovědět


Re: Re: Změna barvy celého je na houby

Jenda Krynický,2015-06-30 00:19:16

A proč by ty nápisy musely nutně být přes sebe?
Předpokládám, že sonda má jeden takový malý problém. Ono to asi chvíli trvá.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz