Očkovací lídr a limity vakcinace  
Po dvou dnech se k situaci v Izraeli znovu vracíme. Připadá nám smysluplné sledovat zkušenosti s vakcinací na Covid-19 v zemi, která je v očkování nejdál.

Laik se diví a odborník žasne, kolik přívrženců si získávají konspirační teorie a jak sílí kampaň „národní fronty proti vakcinaci“. Asi nejlepší cestou proti demagogii bude přinášet pravidelně informace ze země, kde neváhali přeplatit výrobce vakcíny, aby ji dostali přednostně a mohli co nejvíc svých obyvatel očkovat. V současné době má Izrael zhruba polovinu svých obyvatel imunizovaných. Podle zatím posledních informací se investice vyplácí: U očkovaných osob starších 60 let, poklesly vážné případy hospitalizací o 26 %. A nejen to, také další z významných prognostických epidemiologických kriterií se významně vylepšuje - počet potvrzených infekcí poklesl za 16 dní o 45 %.

 

Ani Izrael ale nebyl, a není, ušetřen skupin odmítajících nošení roušek a vakcinaci. Odpor a protesty se týkají oblastí se silným náboženským vlivem - ultra ortodoxních judaistů a islámských obyvatel západního břehu Jordánu. Zatímco první ze jmenovaných, na svých pozicích v protestech setrvali, představitelé arabského etnika otočili korouhvičku a Izraelskému státu začali vyčítat, že jim ohledně vakcinace, neposkytuje patřičnou péči a dělá z nich druhořadé občany. Ať už je důvod jakýkoliv, Izrael palestinské samosprávě předal 5 000 dávek vakcíny. Na počet osob to je relativně víc, než kolik dávek včera dorazilo do České republiky a které se teprve začnou distribuovat.

Je s podivem, že ač se virologové s epidemiology v tom základním shodují (že vysoká míra očkování znamená, že budou chráněny zranitelné populace), síla hnutí, ať už si říkají antivax, či jinak, sílí. Jak se ukázalo, tak uchráněna není ani stará dobrá Anglie – viz video:

 

 

Podobná je situace i ve Francii. Z právě zveřejněných výsledků průzkumu, které přinesl lékařský časopis The Lancet Public Health, vyplývá, že téměř každý etí dospělý v produktivním věku (29 %), pokud od loňského roku svůj názor nezměnil, je proti očkování a odmítne jakoukoli vakcínu COVID-19. Vzhledem k tomu, že jde o poznatek na souboru dvou tisíc Francouzů ve věku 18-64 let, není to dobrá vyhlídka. Pro dosažení kolektivní imunity je totiž žádoucí dosáhnout stavu, kdy je více než 60 % jedinců imunních, co nejrychleji.

 

Jsou ale i dobré zprávy

Čína například schvaluje další svou vakcínu. Nese název CoronaVac. Výrobce, firma Sinovac, ji ověřoval jak doma, tak například v Turecku a Brazílii. V Jižní Americe vakcína vykázala přibližně 50% účinnost v prevenci infekce a 80% účinnost v prevenci případů vyžadujících lékařský zásah.

 

Ozáření nízkoenergetickými elektrony (LEEI) poškozuje patogenům nukleovou kyselinu. Povrchovou  antigenní strukturu ponechává neporušenou. Kredit: Fraunhofer-Gesellschaft.
Ozáření nízkoenergetickými elektrony (LEEI) poškozuje patogenům nukleovou kyselinu. Povrchovou antigenní strukturu ponechává neporušenou. Kredit: Fraunhofer-Gesellschaft.

V Německu (Fraunhofer IZI, Lipsko) se buduje závod na výrobu inaktivovaných vakcín. Již nyní má být schopen vyrobit 4 litry vakcíny za hodinu a brzo se to má ještě zlepšit. Zajímavé na tom je, že zavádí bezchemickou metodu výroby inaktivovaných vakcín. Stávající výroba inaktivovaných vakcín je založena především na využití toxického formaldehydu. Novátorská technologie je výsledkem spolupráce čtyř výzkumných pracovišť a jejím principem je použití ozařování. Na tom by nebylo nic novátorského, kdyby v tomto případě nebyly virové partikule vystavovány působení nízkoenergetických elektronů. Ty ničí nukleovou kyselinu (virům i bakteriím). Povrchové proteiny patogenů ale tento typ ozařování ponechává nedotčené. Protože právě ony povrchové proteiny jsou tím, na co se imunitní systém zaměřuje, je uchování těchto struktur v neporušeném stavu, tím nejdůležitějším a rozhodujícím k navození požadované imunitní reakce a imunity. V praxi to znamená možnost rychle reagovat na mutační nepředloženosti patogenů a v krátkém čase připravit účinnou vakcínu.

 

Kanadští badatelníci dávají do placu nové slibné antivirotikum. Klinická studie vedená Dr. Jordanem Feldem z University Health Network (Toronto), dokládá, že pomocí Peginterferon-lambda, lze významně urychlit zotavení pacientů COVID-19. Injekce s účinnou látkou by se mohly stát součástí klinické praxe brzo. Jde totiž o látku již využívanou k léčbě virového zánětu jater. Pacientům, kteří injekci peginterferonu-lambda dostali, rychle klesala jejich kovidová virová nálož a s více než čtyřikrát vyšší pravděpodobností, se uzdravovali již během týdne.

Peginterferon-lambda  se ukázal být dalším slibným antivirotikem použitelným k léčbě infekce COVID-19. Kredit: UHN
Peginterferon-lambda se ukázal být dalším slibným antivirotikem použitelným k léčbě infekce COVID-19. Kredit: UHN

 

Jak je již z firemního názvu přípravku patrné, je základem Interferon-lambda. Tedy protein produkovaný tělem v reakci na virové infekce. Má schopnost aktivovat řadu reakcí v buňkách, které následně vedou k likvidaci virových nájezdníků. Koronavirus je zvlášť rafinovaným protivníkem proto, že brání našim buňkám interferon tvořit. Jeho dodáním injekcí ho činíme zranitelnějším.


Interferonů je celá řada. Ví se o nich, že pacientům COVID-19 občas pomáhají a také se jimi léčí. Problém je v tom, že mají i řadu vedlejších nežádoucích efektů. Interferon-lambda se liší od ostatních interferonů tím, že ke své akci využívá receptory, které jsou přítomny pouze v některých tkáních v těle. Stává se proto vysoce aktivním v plících, játrech a střevech. To všechno jsou místa, kde se virus COVID-19 množí. Na jiných místech náš interferon tak aktivní není a proto nemá tolik nežádoucích vedlejších účinků.


V době, kdy jsme svědky vzniku agresivních variant koronaviru, méně citlivých jak na vakcíny, tak na léčbu protilátkami, je účinné antivirotikum s minimem nežádoucích účinků, v lékařově brašně vysoce ceněným medikamentem. Nejde totiž jen o to, že nemocným zvýší šance, že z toho vyváznou bez ztráty kytičky. Tím, že nemocným v jejich tělních tekutinách antivirotikum rychle snižuje počet virových partikulí pod milion na ml, výrazně tím snižuje riziko přenosu a šíření nákazy v populaci. V situaci aktivizace odmítačů roušek a očkování, to dělá antivirotika ještě důležitějšími.

 

Literatura

The Lancet Public Health (2021). DOI: 10.1016 / S2468-2667 (21) 00012-8

Fraunhofer-Gesellschaft

Lancet Respiratory Medicine (2021). DOI: 10.1016 / S2213-2600 (20) 30566-X

US News

Datum: 07.02.2021
Tisk článku

Související články:

Příběh mRNA vakcíny     Autor: Milan Krajíček (09.12.2020)
Nocebo efekt (a vakcíny proti Covid-19)     Autor: Matej Čiernik (28.12.2020)
Nipah je další smrtící hrozbou ze stínu netopýra     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2021)
Bakterie na pomoc s nemocí COVID19. Překvapivé souvislosti     Autor: Milan Krajíček (16.01.2021)
Nová nebezpečí z bažin covidových přízraků     Autor: Stanislav Mihulka (19.01.2021)



Diskuze:

Vakcinacia a infekcnost

Ivan Semanco,2021-02-11 20:43:51

Dobry den,

vedeli by ste mi prosim nejako dolozit, ze pri tomto vzduchom prenasanym virusom zapricinenom ochoreni plati, vakcinovany clovek nie je infekcny? Nikde sa mi zatial nepodarilo k niecomu takemu dostat. Chapem to u TBC napriklad ale to je iny typ ochorenia. Ako je to tu, mame k dispozicii nejake vysledky?

Dakujem.

Odpovědět

Nikdo si nevšímá toho nejvíce pozoruhodného

Radim Valenčík,2021-02-10 22:45:20

Jak vysvĕtlit tento nečekaný výsledek? Konkrétnĕ: "u lidí mladších šedesáti let, kteří dostávali vakcínu pozdĕji, poklesl počet nových případů o pĕtinu, ale počet hospitalizovaných stoupl o 15 procent a počet lidí s vážným průbĕhem nemoci o 29 procent".
To by odpovídalo teorii, že vakcína vede ke "zdivočení viru" u mladší generace (kde původnĕ působilo evolučnĕ vyvinuté tabu viru, aby ji nenapadal škodlivým způsobem), původní mutace viru poruší tabu a zrychlí svou replikaci, aby vytlačil domnĕlou špatnou mutaci, která tabu porušila.

Izrael se stává jedinečnou laboratoří. (My asi taky.)

Odpovědět

Antivax

Marek Fucila,2021-02-08 23:59:15

Autori katastrofických filmov podceňovali ľudskú hlúposť. Táto pandémia podľa mňa povedie k tomu, že v novších snímkoch budú mať zákerné vírusy množstvo tupých kolaborantov. :)

Odpovědět


Re: Antivax

Pavel Hudecek,2021-02-09 18:41:01

Myslím, že je pár nějakých scifi, kde se zhrzený profesor mstí světu... a na začátku antivax stojí zhrzený profesor, autor vakcíny proti spalničkám, která neobstála v konkurenci s trojvakcínou MMR.

Odpovědět

Očkování vs protilátky po prodělané nemoci

Tomáš Krátký,2021-02-08 22:09:51

Jedna věc by mě zajímala - má nějaký smysl očkování u člověka, který nemoc prodělal a má protilátky?

Odpovědět


Re: Očkování vs protilátky po prodělané nemoci

Josef Pazdera,2021-02-08 23:05:09

Aby Vám odborník mohl na Vaší otázku odpovědět, potřeboval by vědět, jak je Váš imunitní systém na opakovanou infekci připraven. Jednak zda vám koluje v krvi dostatek protilátek (jak dlouho to je, co jste chorobu prodělal). Ale to nestačí. Musel by Vám také udělat testy na stav Vaší buněčné imunity. Zjistit, zda máte dostatek patřičně "nabuzených" bílých krvinek zvaných T buňky. Pokud by obojí bylo "vpořádku", potom by vakcinace byla zbytečná. Provedení testů k tomu to všechno zjistit jsou natolik komplikované, že byste se nedoplatil. Cena vakcíny je v porovnání s nimi zlomkem. Protože to prakticky (ne teoreticky) nemáte možnost zjistit (laboratoře, které to dovedou nyní jedou na plné obrátky v jiných záležitostech, než aby se Vámi zabývaly), bylo by lepší otázku pokládat jinak. Například Hrozí mi riziko z vakcinace, pokud jsem covid prodělal? Tak předně, riziko hrozí vždy, při jakémkoliv očkování. Tím jsme se dostali k odpovědi, kterou dávají odborníci na základě výsledků studií. Ze mně dostupných informací vyplývá, že u jedinců, kteří prodělali prodělali COVID-19 a byli vakcinováni, nebyly zaznamenány nežádoucí účinky, které by byly nad rámec těch, které se vyskytují u ostatních sledovaných. Z uvedeného vyplývá, že pokud se necháte očkovat, chybu neuděláte, naopak.

Odpovědět


Re: Očkování vs protilátky po prodělané nemoci

Martin S.,2021-02-09 08:55:28

Vypada to, ze prodelani Covidu nepomuze proti onem novym variantam viru. Navic protilatky vydrzi jen nejakou dobu.

Odpovědět

Otázka je, co bude dál

František Kroupa,2021-02-07 17:35:55

Předesílám, že jakmile budu mít možnost naočkovat se, učiním tak. Ja tady ale zmíněná otázka, co bude dál? Očkování, která známe z dětství, chrání člověka trvale nebo dlouhou dobu (proti tetanu, 10-15 let). U covidu to vypadá na podstatně kratší dobu, možná jen rok - očkovat se pak pořád dokola? Nebo že by se proočkováním podařilo virus eliminovat podobně jako neštovice?

Odpovědět


Re: Otázka je, co bude dál

Tomáš Hluska,2021-02-09 15:10:33

Proti chřipce se (alespoň zodpovědní lidé) taky očkujeme každoročně. Teoreticky můžou vytvořit nějakou bivakcínu.
V ideálním světě by se opravdu nechalo proočkovat vysoké procento populace a koronavirus by zmizel jako předtím SARS a MERS. Bohužel zjevně nemalé procento lidí bude bojkotovat jakoukoli snahu o návrat k normálu, takže tu SARS-CoV-2 s námi zůstane nejspíš i nadále. Osobně bych byl ale trochu optimističtější a doufám, že imunita vydrží alespoň dva roky :)
(já vím, není to zas o tolik lepší)

Odpovědět

vakcínu

Jaroslav Fisnar,2021-02-07 15:28:09

odmítám, roušku nenosím, jen kde je nařízeno, protože mě nebaví hádat se s fanatiky. A jak se pozná fanatik? Jednoduše, všechny co nevěří ve stejného Boha zavřít, násilím obrátit anebo nejlíp zmizet. Mě je jedno co do sebe kdo napíchá, kam a kolik. To je svoboda. Nelezte mi ale prosím na mé území, v mém těle jsem pánem já a nenechám si diktovat od fanatiků, že nesmím střílet olovem, jezdit benzínovým autem a další kopu hovadin. Svoje dobrosráčství, promiňte ten výraz, aplikujte na své bližní.

Odpovědět


Re: vakcínu

František Dobrota,2021-02-07 16:30:59

Škoda že jste se v dětství nemohl takhle svobodně rozhodnout a neočkovat se proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, virové hepatitidě B, Haemophilus influenzae b, dětské obrně, zarděnkám, spalničkám a příušnicím. Mohl jste si užít spoustu legrace a dnes byste nepsal takové blbosti...

Odpovědět


Re: vakcínu

Pavel Hudecek,2021-02-07 19:55:08

Svobodné zdravotnictví na vás:-)

Svobodná zdravotní pojišťovna řekne: Jo, klidně se neočkuj, ale taky si pořádně připlať. Průměrná délka hospitalizace, 4 % hospitalizovaných, 10 % nějaké dlouhodobé následky, ... po reinfekci za rok znovu, ale hůř, ... takže +5000 měsíčně, nebo 10, 20?

A k tomu svobodná sociální pojišťovna: Zvýšení pravděpodobnosti dlouhé nemoci, zhoršení pracvního uplatnění, nezaměstnanosti, trvalé invalidity, ... jen si taky připlať.

Odpovědět


Re: Re: vakcínu

Honza Hloupý,2021-02-09 13:43:30

myslíte, že to komerční zdravotní a sociální pojištění bude taky obnášet obdobné penalizace za obezitu, zyšující se věk, cukrovku, počet shybů a sedlehů, které daný člověk neudělá, za nenachozené kilometry pěšky a tak? Jak vidno, kovid je civilizační /na civilizační choroby nasedající choroba.

Odpovědět


Re: Re: Re: vakcínu

Tomáš Hluska,2021-02-09 15:13:05

A na kolik lidí roznese obézní člověk svoji obezitu? Důchodci běžně infikují mladé lidi stářím. To na sobě pozoruji každý den.

Ale až vyvinete vakcínu proti stárnutí, vsadím se, že budete bohatší než Musk.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: vakcínu

Honza Hloupý,2021-02-10 12:27:46

no, kovida jak se zda, roznese clovek prumerne na 1.3 cloveka. Obezitu muze obezni rodic roznest az na napriklad dva sve potomky.

Netusim vsak, proc by smluvni vztah mne a me zdravotni pojistovny mel nejak postihovat pripadne efekty meho pusobeni na ostatni lidi - ti maji prece sve smluvni vztahy se svymi pojistovnami.
Diskutujme k tematu, k pravdepodobnosti potreby nakladne zdravotni pece v dusledku neockovani proti respiracni chorobe vs pravdepodobnosti potreby nakladne zdravotni pece v dusledku nezdraveho zivotniho stylu a ano, o eticnosti zvysovani ceny pojisteni s rostoucim vekem klienta. Nota bene, v situaci, kdy se o vakcine tvrdi ze zajisti lehci prubeh onemocneni nikoliv neinfekcnost ockovanych.

Odpovědět


Re: Re: Re: vakcínu

Pavel Hudecek,2021-02-09 18:43:30

:-) S tou obezitou by to bylo ideální řešení: Plať tolik, že budeš muset šetřit na jídle a tím zhubni.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: vakcínu

Michaela Tejchmanova,2021-02-11 10:11:49

To vychazi z mylneho predpokladu, ze obezni lide utraci za jidlo vice, nez lide zdravi a s normalni vahou. Tak to ale neni, obezni lide jsou casteji z nizkoprijmovych skupin obyvatel. Zdrave jidlo je ve skutecnosti drazsi, nez jist levne polotovary a vysokokaloricka jidla s minimem zivin.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: vakcínu

Pavel Hudecek,2021-02-11 22:20:09

Ne, to z takového předpokladu nevychází. A že zdravé jídlo musí být dražší je všeobecně rozšířený omyl:-)

1. Když na jídlo zbyde tak málo, že i konzumací nejlevnějších (censored) člověk získá méně než asi 7 MJ/den, hubnut bude. Chtělo by se dodat "I kdyby na chleba nebylo", ale zde mám na mysli situaci, kdy právě ani na chleba není:-)

2. Každý větší obchod prodává nějaké mražené zeleninové směsi za pár drobných. Ty jsou paradoxně v případě kořenové zeleniny dokonce zdravější než zelenina čerstvá. Mražení nejen nezničí vitamíny, ale ještě k tomu zvýší dostupnost živin roztrháním buněčných stěn. Navíc je to praktické, zelenina je už nakrájená, jídlo je skoro bez práce a do 3 minut.

Pár příkladů:
- 1 čínská polévka + půlka Albert zeleninové směsi + pár minut vaření = dobrá polívka se spoustou různých druhů zeleniny, celkem od 12 Kč.
- 1 nakrájená nožička kuřecího párku + půlka zeleninové směsi Lahůdková + kořenící směs na guláš + trochu vody a řepkového oleje + 1-2 min. restování = večeře pro 1 osobu za 15 Kč
- 1 plátek grilovaného krůtího masa (koupeno, upečeno, nakrájeno, zmraženo někdy dřív) + půlka zel. směsi Lahůdková + grilovací koření + trochu vody a řepkového oleje + 1-2 min. restování = večeře pro 1 osobu za 20 Kč
...
Obecně: Zeleninová směs + něco s masem + nějaký koření (+ třeba ještě rajčatovej protlak, česnek, cibule, ...) + trochu oleje a vody, po chvíli dušení a restování v rendlíku hotovo. "To něco s masem" může bejt taky třeba 1 kostka nejlevnější mražený ryby, tyčinky surimi, ...
Jo a mimochodem i nejlevnější řepkový olej obsahuje tolik omega-3 že všechny drahý "superpotraviny" hniju závistí.

Odpovědět


Re: vakcínu

Lubomír Vrána,2021-02-08 12:56:47

Myslím, že si pletete svobodu s volností. Je o tom teď pěkný článek na !Argumentu.

Odpovědět


Re: vakcínu

Petr Nováček,2021-02-08 13:43:39

Já to mám podobně. Nicmémě počet lidí, kteří se ještě poperou o vakcíny bude stačit na to, aby korona skončila. Zbytek už je promořený nebo se promoří.

Odpovědět

Konečně inaktivovaná vakcína

F M,2021-02-07 13:12:00

Od této vakcíny si dost slibuji. Trochu mě zaskočilo že současné vakcíny cílí pouze na 1 protein, ať už jakkoli důležitý/specifický... Podle mého laického názoru poskytne tělu víc možností si virus "osahat" a vybudovat si širší obranu. Bude reakce těla podstatě větší i v negativním smyslu, delší ochrana?
Jak daleko se dostala česká vakcína než ji zrušili a byla vůbec reálná? Děkuji za odpověď.

Odpovědět


Re: Konečně inaktivovaná vakcína

Tomáš Hluska,2021-02-09 15:23:27

Ony protilátky beztak "vidí" jen krátký úsek, max. tuším 25 aminokyselin a bylo experimentálně ověřeno, že spike protein generuje absolutní většinu imunitní odpovědi, takže cokoli navíc je v podstatě zbytečné.
Upřímně, nevidím v inaktivovaném viru absolutně žádnou výhodu. RNA snadno nasyntetizujete s jinou sekvencí, jen změníte zadání v počítači. Oproti tomu pro tvorbu nového viru potřebujete jednak novou jeho celou genetickou informaci (což je další výhoda RNA vakcín, že nepoužívají celý genom) a pak ji musíte nějak dostat do toho viru a pak teprve množit.

Odpovědět


Re: Re: Konečně inaktivovaná vakcína

Eva M,2021-02-12 18:33:37

Dobrý den, Vy vypadáte fundovaně... mohu se prosím zeptat - zde
https://www.wikiskripta.eu/w/Reverzn%C3%AD_transkript%C3%A1za

jest věta
"Reverzní transkriptázu nalézáme i u některých nediferencovaných lidských buněk, které si v průběhu svého života při buněčném dělení dosyntetizovávají chybějící části telomer. [4]"

-- je to pravda?
-- o jaké buňky se jedná?

Díky za informaci...

Odpovědět

Pazdero

Lucky Luciano,2021-02-07 12:09:38

Ty hovado, už taky lezeš monopolům do zadxx?

Odpovědět


Re: Pazdero

F M,2021-02-07 12:58:22

Zřejmě příklad argumentace průměrného odpůrce vakcíny.

Odpovědět


Re: Re: Pazdero

František Dobrota,2021-02-07 14:45:12

To bude spíš nějaký puberťák, co si hned připadá dospělejší...

Odpovědět


Re: Pazdero

Martin S.,2021-02-07 14:33:15

Chtel bych timto podekovat vsem v Oslu, ze pro nas pisi informativni clanky. Doufam, ze si nic nedelate z trollu, kteri se holt na webu vyskytuji.

Odpovědět


Re: Pazdero

Petr Kubný,2021-02-10 13:42:38

Takovou reakci jsem na OSLU ještě neviděl :(

Odpovědět

Pozitiva do budoucnosti

Michal K.,2021-02-07 11:50:27

I pres obrovsky negativni dopad na celou spolecnost verim, ze to cele prinese pro spolecnost i nejaky pokrok. Pokrokem myslim pokroky ve vyzkumu/vědě/vakcinaci. Jak byla valka motorem pro vyzkum, tak verim, ze i zde to budeme mit do budoucna nejaky uzitek. Uzite, ktery mozna bude daleko vetsi, nez nyni sami vidime.

Odpovědět


Re: Pozitiva do budoucnosti

Eva M,2021-02-07 11:57:58

"Uzite, ktery mozna bude daleko vetsi, nez nyni sami vidime." -- :o) hmmm předpokládám, že nemáte na mysli velký užitek, který uvidí někdo jiný?

:o) no, všecko je možné...

Odpovědět


Re: Pozitiva do budoucnosti

Jan Novák9,2021-02-07 15:41:37

Možná bude pokrok v tom, že po zkušenostech s reakcí lidí na proticovidová opatření a následným problémům s odmítáním vakcinace bude příští vláda vědět že se má na jakékoliv tlumení vykašlat. Lidi na ni budou méně nadávat a po osobní zkušenosti s úmrtím v každé rodině budou rádi že se mohou vakcinovat. Těch 100 000+ obětí se snadno stane statistikou. Přeživším (jako např. Lucky Luciano) evidentně na nějakých mrtvých nezáleží a mrtvým vlastně už taky ne.

Odpovědět


Re: Re: Pozitiva do budoucnosti

Eva M,2021-02-07 16:37:40

je to shoda okolostím, nikoli aktuální strategie, že?

konečný důsledek bude tem, že všichni trochu perspektivní obyvatelé se Vám z té pasti budou snažit zdrhnout -- tedy leda že by....

a na to, že do ní vlezou ti z jiných končin... no, tak to bude hodně specifický dovoz.

Ona ta Česká republika zas není kdovíjaká, a po demonstraci neschopnosti už vůbec.

Odpovědět


Re: Re: Re: Pozitiva do budoucnosti

Jan Novák9,2021-02-07 17:19:32

To byla nadsázka, ale určitě by to snížilo počet odmítačů vakcinace. Lidé už zapomněli jaké to bylo když pravé neštovice vybíjely celá města.
Jaký smysl má vyhlašovat opatření která nikdo nedodržuje a jenom na ně každý nadává?

Budou se snažit zdrhnout ti kdo se spoléhají (a pak nadávají) na vládu že něco udělala/neudělala (většinou na oboje najednou :-)

Naopak přijdou lidé kteří jsou schopní (správně?) zhodnotit situaci a pak se zachovat podle vlastního rozhodnutí (a hlavně přijmout za to zodpovědnost). Informací k tomu bylo dost.

Opatření vlády nejsou a nemohou být žádný zázrak. Nejsou nic co by nemohl každý myslící člověk pochopit a dodržovat sám, jako třeba nechodit do hospody. Jak ale sama vidíte mnoho takových u nás není.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Pozitiva do budoucnosti

Eva M,2021-02-07 17:32:33

:) podívejte se na Seznam - Astrazeneca právě oznámila, že jí to na jihoafrickou mutaci moc nefunguuje, němci prohlásili "...„Největší nebezpečí nepochází od kadeřníků, ale od hranic,“ uvedl Blume v rozhovoru s listem Bild am Sonntag. „Rakousko a Česko svou nezodpovědnou otevírací politikou ohrožují naše úspěchy v Německu,“ prohlásil rovněž. „Počty koronavirových mutací v Česku a Tyrolsku jsou velmi znepokojivé. Pokud jsou Česko a Tyrolsko mutačními oblastmi, pak je třeba to zjistit a uzavřít hranice,“ dodal..."..dr. Hell (nómen ómen) hlásí tuším na iděsu, že jihoafrickou mutaci už tu máme...
...no a pokud jde o ty hospody, když občas nahlédnete, co píšou lidi v diskuzích ("byl jsem opatrnej, nikam jsem nechodil a onemocněl jsem") - tam navzdory všem vzpurným kořalům po garážích a občasným pražským excesům pod koněm to také nebude úplně vychytané...

Tož můj osobní úsudek je, že "lidé kteří jsou schopní (správně?) zhodnotit situaci a pak se zachovat podle vlastního rozhodnutí (a hlavně přijmout za to zodpovědnost)." by byli padlí na kokos, kdyby sem lezli :)

no nic, jako obvykle ukáže čas.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Pozitiva do budoucnosti

Tomáš Hluska,2021-02-09 15:29:18

Ad AstraZeneca - pořád jim to funguje na >50%.
Ad Tyrolsko a hospody - pokud je v populaci obrovská virová nálož, tak se, světe div se, můžete nakazit i jinde, třeba po cestě do práce, v parku, ve kterém je dalších tisíc lidí, v obchodě atd. atd. A čím větší virová nálož, tím větší pravděpodobnost, že vznikne nějaká mutace, která se vyhne současné imunitě.

Prostě utlumit epidemii okamžitě v počátku je ze všech ohledů nejlepší řešení.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pozitiva do budoucnosti

Eva M,2021-02-09 21:38:10

Ad AstraZeneca - mám dojem, že na tu tzv. africkou mutaci -- která vůbec je zajímavá, kdo ví, čím jsou ty její inzerované podivné vlastnosti způsobeny a čeho se s ní ještě dočkáme, kdýž už teda je v Tyrolsku - to zabírá značně hůř, podle aktuálních zpráv.

Vzhledem k podivným vlastnostem viru+ vůbec podivnému průběhu celé epidemie je otázka, jak to s celým slavným očkováním vlastně dopadne.

"Prostě utlumit epidemii okamžitě v počátku je ze všech ohledů nejlepší řešení." -- přesně tak, celou dobu říkám, že nechat si v populaci rozšířit podivný neznámý virus je blbost.

Bohužel se tak stalo, a domnívám se, že počátek průšvihu nastal loni v létš v okamžiku, kdy se namísto zjišťování faktů začalo fixlovat, protože "jinde to dělají taky".

Teď už se s tím patrně moc dělat nedá; navíc ČR je fakt malý stát, spousta lidí pendluje do Němec (kde to také podělali hned loni zjara), a v zimě je tu virupříznivá kosa.

:)) no, nemůže se každý odstěhovat do Austrálie...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pozitiva do budoucnosti

Jan Novák9,2021-02-12 12:27:16

https://www.mix24.cz/who-zkoumala-proc-je-v-cesku-tolik-nakazenych-jste-bezohledni-a-sirite-virus-vzkazuje-prostrednictvim-vyzkumu

a

https://zpravy.tiscali.cz/ze-studie-vychazi-ze-cesi-se-za-koronaviru-chovaji-jako-blbouni-nejapni-504594

Odpovědět


Re: Re: Pozitiva do budoucnosti

Marek Fucila,2021-02-09 12:22:06

Toto sa podľa mňa už aj udialo na Slovensku. Premiér inicioval plošné testovanie, a následne videl odpor voči ďalším kolám. Tak namiesto hľadania kompromisu alebo dokončenia plánu proti všetkým to na mesiac úplne zabalil. V decembri vláda neurobila nič (okrem kontraproduktívneho otvorenia lyžiarskej sezóny). Na to neexistuje rozumnejšie vysvetlenie, ako že z trucu to chcel nechať všetkým "vyžrať".
Celé je to problém volených zástupcov. Ono je výhodnejšie "zachrániť" situáciu až po katastrofe, pretože prevencia je nepopulárna a za odvrátené riziko vďačnosť nebude (zvlášť v situácii, keď mnohí riziku ani neveria).

Odpovědět


Re: Pozitiva do budoucnosti

dřevorubec drvoštěp,2021-02-09 12:28:36

Michale věřím ve tvoje dobré úmysly, ale s druhou částí tvého komentáře nesouhlasím a šíření tohoto názoru považuji za společensky nebezpečné. Když někdo tvrdí, že zbrojení a nekonečné přezbrojování má pozitivní vliv na vědecko-technický rozvoj skřípu zubama, ale mlčím. Je na tom kousek pravdy.... Ale válka?! Tolik zničených civilizací, tolik vypálených knihoven a rozbitých mozků. Kam by nás to mohlo posouvat? A o které válce vlastně mluvíš? Vždyť ta první WW ukončila krásnou epochu,kdy snad každý měsíc oznámili nový zásadní vynález. Jasně ta druhá atom a rakety. Ale myslíš, že by nepřišly y bez ní?. Já zas odhaduju, že bez válek by lidi přistáli na měsíci 500 po kristu. Nejpozději. Ať žije mír!

Odpovědět

Jak postupovat v presvedcovani?

Karel Marsalek,2021-02-07 11:40:43

Dovoluji si navrhnout, ze se budou presvedcovaci kampane zamerovat na publikum, ktere se presvedcit necha. Neni potreba 100% proockovanost, takze neni potreba presvedcovat zaryte odpurce - navic takovyto natlak na zaryte odpurce vytvari (pro presvedcovace) nechtene protiakce.

Odpovědět

demagogie filtrem?

Martin S.,2021-02-07 10:29:11

Treba se odpor k vakcinaci (a vede obecne) ukaze byt tim velkym filtrem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Filter

Odpovědět

k prof. Machalovi

Eva M,2021-02-07 09:03:06

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/je-to-ostudne-rika-lekar-k-boji-ceska-s-covidem-a-varuje-pred-dalsi-vlnou-141033#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=NzhIbJQBq0J-202102070728&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu


cit. "Upozorňuji ale, že nemáme sérologické přehledy, tak se dá opravdu jen odhadovat." --
nojo, ale proč vlastně nemáme sérologické přehledy?

Přitom máme k dispozici vzorky z transfuzních stanic, kam chodí populace, která se o sobě domnívá, že je zdravá (tam jsou vzorky z definice k dispozici zpětně!), něco odebírají gynekologové těhotným, pak jsou zde vzorky odebrané rutinně jak v nemocnicích , tak i praktiky (včetně pediatrů) a ambulantními specialisty kvůli jiným diagnózám....... že by se z toho nedalo nic zjistit (aniž by byly nutné rizikové monstrakce)?

I když je fakt, že když mají tzv. jihoafrickou mutaci v Tyrolsku a na Slovensku 75ˇ% té tzv. britské, těžko říci, zda jsou sérologické přehledy z praktického hlediska nějak extra významné....

Odpovědět

Vďaka

Pavel Gašperík,2021-02-07 07:49:32

za pozitívne informácie . Ostáva veriť , že presvedčovací účinok bude efektívnejší s narastaním uspešných výsledkov v tejto zložitej situácii .

Odpovědět


Re: Vďaka

Michal Kára,2021-02-07 13:06:16

Obávám se, že antivaxeři budou tvrdit, že za zlepšení situace může jimi doporučené promořování, ne vakcinace :-/ Podobně, jako tvrdí, že za ústup infekčních chorob v minulosti mohla "zlepšená hygiena".

Odpovědět


Re: Re: Vďaka

Jan Novák9,2021-02-07 15:52:23

Všechny vakcíny se snaží o to aby nebyl rozdíl mezi imunitou po infekci anebo po vakcinaci.
Vakcína je náhradou za onemocnění s tím že má minimum vedlejších účinků a téměř nikdy těžký průběh.
Dalo by se říci že je na každém si svobodně vybrat, ale čím déle to trvá a setkávají se nemocní, vyléčení a vakcinovaní, tím víc je pravděpodobné že virus zmutuje do verze která nakonec nakazí všechny znovu.
Nejlepší je co nejrychleji provakcinovat populaci aby se virus přestal šířit. Udělat totéž s nakažením je pokus o genocidu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Vďaka

Marek Fucila,2021-02-09 00:09:18

Zabúdate na podstatný rozdiel, a to že zdravý vakcinovaný človek by nemal byť infekčný. Zatiaľ čo chorý, ktorý sa slobodne rozhodol, že byť chorý je hrdinstvo je určite infekčný. Takže svojím hlúpym sebeckým rozhodnutím rozdáva patogén ostatným. Ak by aj boli všetci v danej lokalite zaočkovaní, tak nakazený prišelec s pravdepodobnosťou 1 ku 1 mínus účinnosť vakcíny nakazí aj zaočkovaného
Čúrame do toho istého bazéna.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz